Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve internetin yoğun bir şekilde kullanılıyor olması sunucuların çok daha önemli bir yere sahip olmalarını sağlamıştır. Sunucular, internet bağlantısı bulunan gelişmiş bilgisayarlar olarak tanımlanmaktadır. İnsanların internet üzerinde aratmış oldukları bilgilere her an ulaşabilmeleri için sunucuların her daim ulaşılabilir olması gerekmektedir. Yani sunucular için süreklilik esastır. Kesintisiz bir biçimde çalışabiliyor olmaları olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. VDS sanal sunucunun açılımı, Virtual Dedicated Server olarak geçmektedir. Sunucuların sanallaştırılması işlemi, son birkaç senedir trend akımlar içerisindeki yerini korumaktadır. Bu sunucu türü içerisinde fiziksel sunucu kaynakları bulunmaktadır. Söz konusu kaynaklar donanımsal olacak şekilde izole sunuculara bölünmektedir. VDS hosting seçeneklerinin barındırdığı sunucular içerisinde en verimlisi olarak görülmektedir. Diğer yandan çevreci bir yapısının olması yeşil teknoloji olarak tanımlanmasını sağlamaktadır.
VDS genel olarak incelendiği zaman diğer müşterilerle paylaşım durumu söz konusu değildir. Yani çok kiracılı bir ortam oluşmamaktadır. VDS kendi disk yeri, belleği ve bant genişliği ile ilerlemektedir. VDS özellikleri içerisinde anında devreye girebiliyor olması, profesyonel ekipman satın alma özellikleri ve bakım ihtiyacının olmaması önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır.
Günümüz şirketlerinde büyük avantajlar sağlamasının yanında kaynakların kullanılabilir olmasını, güvende olmalarını kolaylaştırmaktadır. Bunlara ek olarak web siteniz içerisinde en üst düzey potansiyeli ortaya çıkarmanızda etkisi olmaktadır. Güvenilirlik sağlayabilme konusunda da öne çıkmaktadır. Güvenli olan VDS sunucularının kaynakları sayede kullanıcıya aittir. Sınırlamalar oldukça küçüktür. Bu sayede diğer kullanıcılardan bağımsız bir biçimde kullanılması mümkündür. İnternete bağlı uzak sitelerde çalışmayı sağlayabilmektedir.
VDS Sunucuların Avantajları Nelerdir?
Şimdiki dönemde internetten alışveriş yapma oranı giderek daha da artmaktadır. Pek çok önemli şirket kapsamında milyonlarca ürün satışı aralıksız şekilde devam etmektedir. E-ticaret faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için de iyi bir web sitesi ve güçlü sunucu hizmetleri temel gereksinimler içerisinde gösterilmektedir. Bu kısımda karşınıza çıkacak olan fiziksel sunucu performansı yalıtılmış barındırma ortamı sunmaktadır. Bununla beraber de VDS sunucularının özellikleri nelerdir şeklinde pek çok soru sorulmaya devam edilmektedir. Detaylandırmak gerekirse de;
- VDS sunucularında sürekli olarak teknik destek avantajlarından yararlanmak mümkündür.
- Yapılması gereken değişiklikleri kullanıcı göstergeleri takip ederek yapabilmektedir.
- Özel bir bilgi gereksinimi oluşmadığından VDS sunucuna kolay bir biçimde yükleme yapmak mümkündür. Bu aşamada genel olarak kontrol panelinde hazır bir paket listesinin bulunduğu bilinmektedir.
- VDS sunucunun kiralanması aşamasında kiracı kişi yönetici izinlerini alabilmektedir.
- Sunucuya eklenmiş olan veriler otomatik bir şekilde kaydedilmektedir.
- Yeni alan adları ve DNS kayıtlarında yapılmakta olan değişiklikler seri şekilde tamamlanmaktadır.
- Sunucu içerisine eklenen veriler otomatik şekilde kaydedilmektedir.
- Sanal sunucunuzun yedek bir kopyası mevcuttur. Böylece herhangi bir arıza halinde verilerinizi zorlanmadan geri getirebilirsiniz.
- VDS hosting sunucuları içerisinde veri aktarma işlemleri şifreli şekilde yapılmaktadır. Bu da veri güvenliğinin güçlü bir hale gelmesini sağlamaktadır.
- Hacker saldırılarına karşı güvenli bir ortam sağlanmaktadır.
VDS Sunucuların Dezavantajları Nelerdir?
VDS sunucularında birden çok avantajın bulunduğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda bazı dezavantajların da olduğunu söylemek gerekmektedir. Bunlardan detaylı olacak şekilde bahsetmek mümkündür. Bu sayede süreçlerin daha sağlıklı şekilde ilerlemelerini mümkün hale getirmek söz konusudur.
- VDS sunucuları normal bir sunucuyla kıyaslandıkları zaman daha maliyetlidir. Yani daha fazla ücret ödemesi yapılması gerekir.
- Sunucu kaynakları bulut sunucularla karşılaştırıldığı zaman sınırlı olduğu görülmektedir.
- Yazılımların kişiye özel olarak özelleştirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda kullanıcıların teknik bilgiye sahip olmaları önemlidir. Bunun yerine yapılması gerekense belirli bir ücret karşılığında kişiye özel olan uyarlamaların tamamlanması olacaktır.
- Paylaşımsız hosting tek kullanıcı barındırır. İncelendiği zaman VDS ile karşılaştırıldığında performansının daha yüksek olması mümkündür.
- Kendi web siteniz üzerindeki yetki alanınıza baktığınız zaman Dedicated sunucu ile kıyaslanınca sınırlı olarak görülmektedir.
VDS Sunucu ve Dedicated Server Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dedicated server veyahut paylaşımsız sunucu, sunucunun yalnızca bir kişiye/kuruma atanması olarak tanımlanmaktadır. VDS ise sunucunun birkaç kişi arasında paylaştırılması halidir. İki sunucu arasındaki temel farklılıklarsa şu şekilde aktarılabilmektedir;
- Dedicated sunucu kaynakların kullanımları yalnızca tek bir kullanıcıya verilmiştir. Ancak VDS kaynakları birden fazla kullanıcı arasında etkin olacak şekilde paylaştırılmaktadır.
- Dedicated sunucuları, VDS sunucularıyla karşılaştırıldıkları zaman daha kapsamlı bir denetim mekanizmasına sahiptir.
- Paylaşımsız sunucuların maliyeti daha yüksektir. Bunun yanında performansıysa daha iyi durumdadır. VDS sanal sunucuysa maliyet açısından daha düşük şekilde karşınıza çıkmaktadır.
- Paylaşımsız bir sunucu kullanıyorsanız o zaman tercih ettiğiniz işletim sistemini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Paylaşımsız sunucu yoğun RAM kullanımı söz konusu olan, yüksek veri tabanlı işlem gerektiren web sitelerine uyum sağlamaktadır. VDS sunucusu orta ölçekli işletmeler tarafından yüksek performans amacıyla kullanılmaktadır.
- Trafiği yoğun olan sitelerde Dedicated server kullanıldığı zaman performans konusunda herhangi bir düşüş yaşanmamaktadır.
Hangi Web Siteleri VDS Sunucu İçin Uygundur?
VDS sunucu kullanımı için uygun olan web siteleriyle ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Bu sorulara cevap vermek için de basit bazı sorular sormak uygundur. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konuysa işletmenizin başarısı için internette istikrarlı bir sunucuya ihtiyacınız olup olmadığını belirlemelisiniz. Kendiniz bu soruya cevap verdikten sonra doğru adımları atarak ilerleyebilirsiniz. Diğer yandan internet içerisinde günde on binden fazla trafiğe ihtiyacınız mı var? O zaman firmanızın internet projesinde başarıya sahip olması için sanal sunucuya geçmesi gerekmektedir.
Sanal sunucu hedeflerinize göre web siteniz içerisinde ziyaretçi artışı talep ediyorsanız uygun olan seçeneklerden birisidir. Birden çok web sitesine sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun olduğu bilinmektedir. DDOS saldırılarına maruz kalan web projelerinde de firmalar güvenliği üst seviyede tutabilmek adına VDS kullanmaktadır. VDS bu gibi konularda en doğru seçeneklerden biri olarak değerlendirilmektedir. E-ticaret projeniz varsa o zaman VDS seçeneğini kullanarak ilerleyebilirsiniz. Web siteniz yavaşladığı zamanlarda şirketinizin VDS sunucusuna geçişi, web projenizin hızlanmasını sağlar. Aynı zamanda kullanıcı profili artan medya kanalları için de VDS sunucu kullanımı önemli bir yere sahiptir. Yüksek performans, gizlilik ve güvenlikle ilgili beklentilerinizle web siteleriniz için VDS sunucuları büyük bir önem arz etmektedir.
Oyun Sunucuları
VDS sunucuları özellikleri bakımından incelendiğinde oyun sunucuları için en iyi seçimlerden birisidir. Oyun sunucusu VDS ile oluşturulduğu zaman özelleştirme yeteneği, maliyet, performans ve gizlilik gibi yönler öne çıkmaktadır.
Programlama ve Yazılım Testi Sunucuları
Bilişim teknolojisi denildiği zaman güvenlik ön planda olan seçeneklerden birisidir. Bu yüzden programlama ve yazılım testiyle ilgilenen firmalar için öncelikli seçenek olduğunu söylemek mümkündür. Sizin de programlama ve yazılım testi yapan bir firmanız varsa o zaman güvenlik ve gizlilik gibi özelliklerden ötürü VDS sunucu kullanabilirsiniz. Bu sayede var olan ihtiyaçlarınızın en iyi şekilde karşılanmasını kolaylaştırmış olursunuz. Ekibinizde bulunan sanal sunucu özellikleriyle beraber başarılı sonuçlarla buluşabilirsiniz. Özellikle testini yaptığınız program ve yazılımı uzaktan olacak şekilde geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda canlı bir ortamda uygulamaları rahatlıkla test edebilme şansınız olacaktır.