Gelişen teknoloji ve sürekli internet kullanımıyla beraber web platformları önemli bir konuma sahip. Web platformlarından ve internetin sunduğu avantajlardan yararlanmak isteyenlerse VDS sunucu alma temel bir ihtiyaç olarak görmelidir. Özellikle çeşitli konularda hizmet vermek amacıyla açılan web sayfalarında hosting kullanımı bir hayli önemlidir. Satın alacağınız hosting seçeneklerinin yetersiz olması halinde donma, kasma gibi durumların yaşanması mümkündür. Aynı zamanda yoğun ziyaretçi durumlarından kaynaklı olarak sitenizin olağan akışında bozulmalar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlardan korunmak ve sorunları engellemek içinse VDS sunucu kullanımı öne çıkmaktadır. Geçmişten bu güne kadar yapılan araştırmalar da VDS sunucuların birçok açıdan avantaj sağladığı göstermektedir. Elbette birçok avantajı bulunan VDS unsuruna sahip olmak için bazı detaylara da dikkat etmek gerekiyor. Peki, sizler, VDS Sunucu satın alırken nelere dikkat edilmelidir, biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, yazımızın devamını okuyarak detayları öğrenebilir, bilinçli bir hizmetten yararlanabilirsiniz.
1. Kişisel Verilerin Korunması
VDS sunucu satın alacak kişilerin dikkat etmesi gereken konu başlıklarından birisi elbette ki güvenliktir. Öyle ki VDS sunucuları aslında sunucu kiralama hizmetidir. Bu şekilde tanımlanması da uygun olacaktır. Gerçek zamanlı olarak fiziksel sunucularda bulunan sanal sunuculardan biri kiralanmaktadır. VDS sistemlerinde sanal sunucular birbirlerinin kaynaklarını kullanmazlar. Bu da sunucuların arasında sızdırma riskinin olmaması anlamına gelmektedir. Bu avantajı nedeniyle de pek çok kişi ve pek çok web sitesi tarafından tercih edilmeye devam etmektedir. VDS sunucu satın alma işlemleri sırasında sitelerde ve web programlarında veriler rahatlıkla saklanabilmektedir. Bilindiği üzere verileri saklamak sanal ortamda bulunanların yok edilmesi anlamına gelmemektedir. Bulut üzerinde sadece kişilerin erişeceği alanlar oluşturulmaktadır. VDS sunucu tercihler arasında da yer alabilmektedir.
2. VDS Ana Sunucu Kalitesi
VDS sunucu kiralamak istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken önemli konulardan bir diğeri kullanacağınız alanın ne kadar olduğuyla ilgilidir. Çünkü VDS kiralama işlemi şimdiki dönemde bir hayli popüler durumda. İnternet üzerinde büyük bir ses getirdiğini söylemek de mümkün. Bunun temel sebebiyse yüksek yeteneklere sahip olması olarak gösterilmektedir. Genel olarak incelendiği zaman maliyet bakımından diğer sistemlere göre biraz daha maliyetli olduğu anlaşılmaktadır. Bundan ötürü VDS sunucu satın alımı sırasında ana sunucu kalitesinin çok iyi olmasına dikkat edilmelidir. Satın alınan sunucu alanlarındaki ihtiyaçlar, bütçeye göre çeşitlilik göstermektedir. Özellikle çok daha kapsamlı web sitelerini barındırmayı düşünüyorsanız o zaman VDS ana sunucu kalitesinin de iyi olduğundan emin olmalısınız. VDS sunucuları ne kadar kaliteliyse, alan ne kadar büyükse yüklenecek olan resim ve videoların sitenizin ziyaretçileri tarafından görüntülenmesi de o kadar kolay olabilmektedir.
3. SSD VDS
Sunucuların en temel görevi, web sayfalarının barındırılmasını sağlamaktır. SSD server içerisindeyse hem bilgisayardaki diskler tanımlanıp hem de bilgi ve verileri işleyen donanım tanımlanmaktadır. SSD açılımı, Solid State Drive Server olarak geçmektedir. Sunucuların depolama birimlerinde kullanımı söz konusudur. Kullanıcıların daha hızlı ve pratik bir şekilde kullanmalarını mümkün hale getirmektedir. Bundan ötürü çok fazla kez tercih edildiği bilinmektedir. Ek olarak verilerin en hızlı şekilde işlenmesi için VDS kullanımının SSD destekli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
4. Kaynak Kullanımı
VDS satın almak isteyen kişiler bir paket oluşturmaktadır. Paketlerin oluşturulması sırasında kaynak kullanımına uygun olan yapılandırmalar öncelikli olarak tercih edilmelidir. Bunun temel nedeniyse en yüksek verim alınacak olan ve kaynak yetersizliği halinde olumsuzlukların yaşanmasına engel olacak şekilde kaynak kullanımının analiz edilmesidir. Bu aşamada özellikle kullanacağınız yazımın ne kadar sistem gereksinimi yarattığı bilinmemektedir. Örneklendirmek gerekirse WordPress alt yapısı kullanılan bir siteniz varsa, tema aldıysanız, temada birçok servise yer veriliyor olabilir. Böyle bir durumda en az sistem gereksinimleri dahi yeterli olacaktır. Ancak sadece bu yeterli olmaz. Çünkü tercih yaparken web sitenizin ne kadar ziyaretçi kitlesine sahip olduğunu göz önünde bulundurmanız da önemlidir. Ziyaretçi sayınızın ne kadar olduğunu da dikkate alarak seçim yapılması gerekmektedir. Çünkü kaynak kullanımıyla ziyaretçi trafiği paralel durumdadır. Böyle hallerde RAM ve CPU kaynakları yüksek sunucuları tercih etmeniz gerekmektedir.
5. VDS Sunucu Alırken Hangi Sisteme İhtiyacınız Vardır?
VDS sunucu almak için seçim yaparken hangi işletim sistemine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Bu kısımda en iyi şekilde inceleme yaptığınızdan emin olmalısınız. Bunun temel nedeniyse genel olarak kullanılan yazılımlarda ve uygulamalarda çeşitli değişikliklerin gözlemleniyor olmasıdır. İhtiyacınızın olduğu işletim sisteminin belirlenmesinin ardından size en uygun olan VDS seçimini yapmanız sizin için daha uygun olacaktır. Örneklendirmek gerekirse bir yazılım geliştirmeyi düşünüyorsanız veyahut kiralık sunucunuzu kişisel bilgisayar gibi kullanmak istiyor olabilirsiniz. Böyle ihtiyaçlarınız olduğu zaman tercih edebileceğiniz en doğru adım Windows Server işletim sistemine sahip olan seçeneklerdir. Kişisel bilgisayarların kullanımı sırasında Windows 10 yeterli konumdadır. Detaylandırmak gerekirse PHP gibi proje yapma planları içerisinde en ideal olan seçenek Linux işletim sistemidir. Ayrıca Windows işletim sisteminin de bu uygulamaları çalıştıracak kapasiteye sahip olduğunu söylemek gerekmektedir.
6. Anlaşılır Bir Kontrol Paneli
Kontrol panelleri VDS sunucu satın alma işleminin yapılmasının ardından önemli olan ilk maddelerden birisidir. Kiralanan VDS için kullanıcıların daha rahat bir şekilde kullanım sağlayabilmelerini mümkün hale getirmektedir. Panellerin kullanımı sırasında aktif bir biçimde çalışmayı mümkün hale getirmektedir. Aynı zamanda var olan tüm servisleri, yapılandırma ayarlarını da kapsadığı görülmektedir. Bu da sahip olan yazılımların sunucularla kolay bir biçimde bağlantı içerisine girmesini sağlayacaktır. Kişiler daha önce sunucu yönetimi konusunda deneyimli olmasalar dahi kolayca kontrol panelinden yardım alabilmektedir. Bundan ötürü VDS sunucularında kontrol panellerinin işlevsel ve pratik olması mümkündür. Var olan güvenilir firmalar içerisinde en çok tercih edilen kontrol paneli CPanel ve Plesk Panel olarak sıralanmaktadır. CPanel daha çok PHP, HTML tarzında olan diller için uyumludur. ASP projeleri için de Plesk Kontrol paneli kullanılmaktadır. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse de HTML veyahut JS dillerinde ilerlemek istiyorsanız o zaman CPanel ve Linux işletim sistemini tercih edebilirsiniz. ASP tarzındaki projeleriniz için de Plesk ve Windows Server işletim sistemi oldukça idealdir.
Yedekleme Desteği
Sunucu içerisinde bulunan veyahut projelerde yer alan hatalardan dolayı birçok sorun oluşabilmektedir. Sorunların oluşmasından sonra projelerin sekteye uğramaması önemlidir. Bunun için de özellikle yedekleme işleminin yapılması büyük bir önem arz etmektedir. VDS sunucu satın alma işlemini gerçekleştirmek isteyenlerin seçimlerinde yedekleme desteğinin olduğundan da emin olması gerekmektedir. Özellikle VDS sunucu firması seçimi yaparken yedekleme desteği sunan firmaların tercih edildiğinden emin olunması şarttır. Böylece olası sorunlar yaşandığında yedekleme işlemleriyle birlikte veriler geri döndürülebilmektedir. Ek olarak projelerin yeniden çalışır hale gelmesi de mümkün bir hal almaktadır.