Öncesinde Google Data Studio olarak isimlendirip işletmeler, pazarlama ajansları için veri görselleştirme platformu olarak tanınırken şimdilerde Looker Studio ismini taşımaktadır. Looker Studio verilerin birden fazla kaynak üzerinde birleştirilmesi, gösterge panolarının oluşturulması amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda raporlar üzerinden çok daha iyi kararlar verebilmek için kullanımı söz konusudur.
Data Studio BI çözümleriyle birlikte geçici raporlar oluşturmayı, görselleştirme aracı ile iş verilerinin daha hızlı şekilde hazırlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu noktada ise 500 ve daha fazla veri setine ulaşım sağlanabilmektedir. Bu sayede kuruluşların veri açıdan daha zengin sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır.
Looker Studio Özellikleri Nelerdir?
Looker Studio özelliklerinden söz etmek gerekirse bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bunlar arasında sürükle bırak özellikleri yer almaktadır. Looker Studio kullanımın daha kolay olması için Google rapor düzenleyicisi üzerinde yer alan nesneleri sürükleyip bırakabilmenizi sağlamaktadır. Ek olarak tuval kullanarak çizimler oluşturma yeteneği de bulunmaktadır. Bu özellikler de panellerin özelleştirilmesine izin vermektedir.
Looker Studio birden çok sayıda rapor şablonu barındırmaktadır. Ek olarak verilerinizi istediğiniz gibi sunabilmeniz için şablon tasarımının özelleştirilmesi mümkündür. Raporların HTML kullanılarak gömme yolu ile herhangi bir web sayfasına eklenmesi de yapılabilmektedir. Looker Studio API kullanımı ile kolay bir şekilde uygulama kurulması da mümkündür. API ve Cloud Identity kuruluşları, Looker Studio varlıklarının geçişini otomatik hale getirebilmektedir.
Raporların verilere bağlanmasında bağlayıcılar rol oynamaktadır. Bu bağlayıcılar verilere kolay bir şekilde erişimi sağlamaktadır. Böylece bu seçenekleri rahatlıkla kullanabilmeniz mümkün olmaktadır. İş birliğine dayalı olacak şekilde düzenleme ve paylaşım yapılabilmektedir. Tıpkı diğer Google araçlarında olduğu gibi Looker Studio da gerçek zamanlı çalışmalarla düzenlemelere destek olmaktadır. Bunun için de birden fazla ekip üyesiyle raporların çalışması kolaylaşmaktadır. Raporların tamamlanmasının ardından daha güvenli paylaşım yapabilirsiniz. Aynı zamanda direkt olarak sitenize yerleştirebilirsiniz.
Google Looker Studio Avantajları Nelerdir?
Google Looker Studio avantajlarından söz etmek gerekirse şu şekilde örneklendirme yapılabilir;
- Tutarlılık ilk öne çıkan seçenekler arasında yer almaktadır. Rapor tutarlılığı da BI deneyimlerinin mükemmel olması açısından bir hayli önemlidir. Looker semantik modelleme hizmeti ile çok daha bilinçli kararlar almak amacıyla kullanılmaktadır. Bu şekilde daha doğru veriler elde etmenizi sağlayan güvenilir metriklere erişmeniz mümkündür. Ek olarak Looker Studio değişiklikleri, verilerin merkezi bir şekilde sürüm kontrollü modelde tanımlandığı modele geri yaymamaktadır. Bu sayede iş zekâsı ihtiyaçları için verilerinizin tazeliğinden ve güvenilirliğinden faydalanabilirsiniz.
- Looker Studio iç görülerle iş akışının daha basit bir hale gelmesini sağlamaktadır. Böylece uygulama değiştirme zorunluluğu olmaksızın verilerde işlem yapılması mümkündür. Ek olarak Google Data Studio uyumlu olan tüm veri yöntem sistemlerini desteklemektedir.
- Kullanıcı deneyiminin çok daha iyi olmasını sağlamaktadır. Veri analizi araçlarının bir platform altında birleşmesi ve kullanıcı deneyimleri açısından pek çok özellik sunmaktadır. Bu sayede birçok noktada aynı anda kolaylık sağlayabilmektedir.
- Looker yeteneklerinin platform içerisine taşınmasını sağlayan Looker Studio, gelmiş yetenekler sunmaktadır. Gelişmiş yeteneklere erişebilmeyi sağlarken kurumların iş ile ilgili analitik taleplerini en iyi şekilde karşılayan yetenekleri bulunmaktadır. Yönetilen ve kendi kendine sunulan veriler bir araya geldiğinde işletmeleri veriler içerisindeki kontrollerini de korumaya devam etmektedir.
- Gelişmiş iletişim, iş birliği gibi avantajlar öne çıkmaktadır. Google Chat ile uyumluluk söz konusudur. Bu aşamada ekipler için bilinçli kararların alınması, veri odaklı çalışmaların yapılması önemli noktalar arasında yer almaktadır.
Dezavantajları Nelerdir?
Google Looker Studio dezavantajlarından bir liste halinde bahsetmek mümkündür. Yazımızın devamını okuyarak söz konusu detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Fiyatlandırma şeffaf bir şekilde yansıtılmamaktadır. Temel sürümü ücretsiz olmasının yanı sıra ücretli sürümü de bulunmaktadır. Ücretli sürüm Looker Studio Pro olarak isimlendirilmektedir. Bu seçenek kurumsal özellikler talep edenler için uygundur. Özellikle daha büyük ekiplerin, kuruluşların ihtiyaçlarına uyumludur. İşbirliği ve raporlama ihtiyaçları için de en iyi seçenekler arasındadır. Google şu anda profesyonel sürümde herhangi bir fiyat bilgisine de yer vermemektedir. Bu yüzden sizler satış temsilcisiyle iletişim kurmadan ne kadar ödeme yapacağınızı bilemezsiniz.
- Bazı entegrasyonlar ücretsiz olsa dahi bazıları için ödeme yapmanız gerekmektedir. Eklenti entegrasyonları için sunulan fiyatlar ise önemli ölçüde değişmektedir. Sadece birkaç tane ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız karşılaşacağınız fiyatlandırma muhtemelen uygun olacaktır. Ancak birden fazla eklenti talep ediyorsanız o zaman daha yüksek fiyatlandırmalarla karşılaşabilirsiniz.
- Ücretsiz kullanıcılardan biriyseniz alabileceğiniz destek kaynağı bir hayli sınırlıdır. Looker Studio Pro kullanıcıları ise müşteri hizmetleri desteklerinden yararlanabilmektedir. Böylece ihtiyaç halinde destek ihtiyacı çok daha kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Bazı kullanıcılar zamana duyarlı olan projeler içerisinde çalışmaktadır. Bundan ötürü uzun bekleme süreleri de rahatsız olmanıza neden olabilmektedir.
- Kullanıcılar büyük projeler için Data Studio desteği almak istediğinde gecikmelerden etkilenmektedir. Öne çıkan dezavantajlardan birisi gecikme sorunları olarak değerlendirilmektedir.
Google Looker Studio ile Neler Yapılır?
Looker Studio verileri büyük oranlarla işleyebilmektedir. Aynı zamanda grafikleri çok daha ilgi çekici olacak şekilde üretebilmesi mümkündür. Ancak iyi hazırlanmış bir grafik, verilerin doğru olması ve en doğru grafik türünün kullanılmasını zorunlu tutmaktadır. Verilerin doğru olmaması halinde gerçeği gösteren bir grafik oluşmamaktadır. Bu da iyi verilerin kötü grafiğe yerleştirilmesi sonucunda karışıklıkların yaşanmasına neden olmaktadır.
Birçok kişi görsellerin ham verileri net bir şekilde ifade edemediğini söylemektedir. Örnek vermek gerekirse x işletmesinin satışları, anket verileri ve maliyetlerini incelemek için kullanmanız mümkündür. Aynı zamanda bir sitenin ziyaretçi davranışlarını, reklam performanslarını anlamak için de kullanabilirsiniz. Aynı şekilde sosyal medya yöneticilerinin erişimleri, aldıkları dönüşümler ve etkileşim sonuçları için de tercih edilmesi uygundur.
Anlamlı bir grafik ile görüntülenen veriler güvenilirdir. Bu aşamada Data Studio ile işler çok daha ileri götürülmektedir. Etkileşimli kontrol çalışmalarının yanında farklı paylaşım yöntemleri de yer almaktadır. Söz konusu kontroller ise grafik içeriklerinin değişmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede görüntüleyici belirli alanları filtrelemek, belirli bir tarih içerisindeki verileri incelemek için grafiği daraltabilmektedir. Raporlar Google Sheet içerisinde olduğu gibi işbirliği yapmayı sağlamaktadır. Bunun yanında raporların e-posta kullanılarak gerekli kişilere gönderimi yapılmaktadır.
Google Data Studio için ise bir hesap oluşturmak istediğiniz zaman https:/lokerstudio.google.com/ adresine giriş yapmalısınız. Sonrasında oturum açmak için Google hesabınızı kullanabilirsiniz. Kayıt işlemlerini tamamlayıp giriş yapabilirsiniz. Giriş işlemlerinin ardından karşınıza çıkan ekranda, sol üst kısımda “Oluştur” seçeneği yer almaktadır. Buradan ilerleyebileceğiniz gibi ortada yer alan şablon listesinden de boş bir rapor oluşturmaya başlayabilirsiniz.