Teknolojinin aktif bir biçimde gelişmesiyle birlikte depolanması ve saklanması için farklı pek çok yöntemden destek alınmaktadır. Söz konusu yöntemler içerisinde en güvenli olanı da bulut sistem olarak yorumlanmaktadır. Bulut sisteminin varlığı sayesinde saklamanız gereken verilerin hemen hepsini de sanal ortamda depolayabilirsiniz. Sistemin önemli olan seçeneklerinden birisi de kişiye özgü olması olarak geçmektedir. Kişiye özgü olan bu seçenekler şifrelenip güvenliğin artmasına da yardımcı olmaktadır. Bu sayede farklı kişilerin bilgilerine ulaşmak da zorlaşmaktadır. Ek olarak bulut sistemi depolama alanının arttırılması mümkündür. Bu da saklama alanlarına herhangi bir ihtiyaç duymadan tek bir noktada veri depolamayı kolaylaştırmaktadır.
Bulut sistemi için karşınıza çıkacak birden fazla seçenek yer almaktadır. Bu seçenekleri kendi taleplerinize uygun olacak şekilde tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kendi kişisel bulut sisteminizi kurarken yönetimi ele alabilirsiniz. Bulut sisteminiz ve ağınızı eşleştirme noktasında da verilerinizi depolamanız mümkündür. Bulut sistemi kurmak istediğiniz zaman Linux, MacOS ve Raspberry Pİ gibi seçeneklerle buluşabilirsiniz. Bu seçeneklerin her biri kendine özgü işlevlere sahiptir. Kişisel olarak kriterlerinizi belirleyip size en uygun veri tabanını tercih etmeniz de bu aşamada faydanıza olacaktır.
Hazır bir sistem kullanmak isteyenlerin öncelikli olarak üye olması ve giriş yapıp veri depolamasına başlaması mümkündür. Kişisel bulut sistemi için de benzer adımları takip edebilirsiniz. Bu şekilde tek bir noktada var olan tüm verilerinizi saklayıp yönetmeniz de mümkün olmaktadır. Bu verilerinizi bilgisayar üzerinden ya da mobil cihazlardan bağlanıp kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
Ne İşe Yarar?
Genel bir yorum yapmak gerekirse işte, eğitimde, günlük yaşamda olanların sanal dünyaya aktarılmasıyla birlikte tüm veriler bilgisayar ve telefonlarda depolanmaktadır. Bu süreç içerisinde verilerin korunması da önemli bir yere sahiptir. İnternet bağlantısının sağlanmasının ardından da bazı zararlı programlarda cihaz üzerindeki verilere ulaşım söz konusudur. Bununla beraber verilerin silinmesi gibi durumlar da olası ihtimaller arasında yer almaktadır.
Flash bellek ve harddisk gibi seçenekler de verilerin depolanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu aşamada güvenlik konusunda istenilen sonucu da vermemektedir. Bundan kaynaklı olarak da verilerin depolanması, güvenli bir şekilde saklanması için bulut sistemleri tercih edilmektedir. Merkezi depolama sistemlerinin haricinde yüksek seviyede olacak şekilde saklama kapasitesine sahip olduğu da bilinmektedir. Ek bir alan satın almanın mümkün olduğu bu alanlarda ise belgelerin kolay bir biçimde aktarılması mümkündür. Donma ve benzeri sorunlar yaşanmaması için de istediğiniz veriye kolay bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Bulut sistemler, sanal ortamlarda belgelerin saklanmasını sağlamaktadır. Farklı şifreleme yöntemlerinin kullanılması, ağ bağlantıları ile kullanım kolaylığı sağlanması gibi konularda da yüksek güvenlik fırsatı sunmaktadır.
İnternetin var olduğu hemen her noktada aktif bir şekilde kullanımı mümkün olan bulut sistemi, verilerin güvenli şekilde depolanmasını sağlar. Bunun yanında farklı cihazlar üzerinden verilere kolayca erişebilmenize katkı sağlar. Belgelerin cihazlarda yer kaplamasına da engel olmaktadır. Bu sistemin kullanılmasıyla beraber ise elektronik cihazların performansında düşüş yaşanmaz. Bu da işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlama fırsatına sahip olmanız anlamına gelmektedir.
Bilgisayar, akıllı telefon, harddisk gibi merkezi depolama alanlarında bazı problemlerle karşılaşmanız olasıdır. Bu problemlerin yaşanması sonucunda sizin için çok önemli olan verileri kaybetmeniz de mümkündür. Yedekleme özelliği bulunan bulut sistem sayesinde de verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Yedekleme işlemi de olası risklerin önüne geçmeniz açısından bir hayli faydalıdır. Google Cloud, OneDrive ve Amazon Cloud gibi hazır sistemler de bulunmaktadır. Pek çok kişi bu sistemleri tercih ederken güvenlikle ilgili sıkıntılardan ötürü kendi bulut sisteminizi kullanmanız da faydalıdır.
Linux Kullanarak Bulut Sistem Nasıl Kurulur?
Linux sunucular, fiziksel bir merkez ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede sanal bir ortamda, kullanıcıya özel olan bölgeler ayırmaktadır. Bu şekilde kişisel özel bir sistem kurulmasını da mümkün hale getirmektedir. Özelleştirilen bir sistemle birlikte pek çok kişi, farklı seçeneklerden oluşan işlem, yüksek performans ve güvenlik önlemleri ile karşılaşmaktadır.
Özel bir şekilde hazırlanan server seçenekleri sayesinde kullanıcıların verileri dikkatli bir şekilde koruma altına alınmaktadır. Bu da kendi alanınıza sahip olmanız, fotoğraf, video ve belgelerinizi en etkili şekilde yönetmeniz için kolaylık sağlamaktadır. Yeni nesil işlemcilerden oluşmakta olan sunucu tabanı ise hızlı SSD diskleri kullanılarak anlık olacak şekilde işlem yapmanızı sağlamaktadır. Bu aşamada da yüksek performans avantajlarıyla bir araya gelmenize yardımcı olmaktadır.
Linux ücretsiz deneme süresine de sahiptir. Fiyat olarak da oldukça uygun seçeneklerden oluşmaktadır. Otomatik günlük yedekleme avantajıyla beraber veriler de sorunsuz bir şekilde kaydedilmektedir. Daha farklı özelliklere sahip olarak karşınıza çıkmakta olan Linux paketi ile ihtiyacınıza uygun olan seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınıza uygun olan seçenekleri rahatlıkla kurabilirsiniz.
MacOS Kullanarak Bulut Sistem Nasıl Kurulur?
Güvenli bir bulut sistemine sahip olmak, var olan tabanı tercih edenlerin ilk seçenekleri arasında bulunan MacOS pratik bir şekilde kullanılmaktadır. Yüksek güvenlik ağlarına sahip olan Drive seçeneği ile alanının genişletilmesi de mümkündür. Bu da verilerinize uygun bir alan sağlanması anlamına gelmektedir.
Macbook, IPhone gibi cihazlara ek olarak akıllı telefon ve bilgisayarda da kullanabileceğiniz I Cloud bulut sistemine erişebilirsiniz. Apple cihazlarda MacOS son sürümü içerisinde, Windows cihazları üst sürüme yükseltmek mümkündür. Bunun sonrasında da erişim sağlamak istenen büyün elektronik cihazlara I Cloud kurulumu yapabilirsiniz. Cihazların her birinden Apple kimliği ile giriş yapmanız da mümkündür. Bu şekilde bulut sistemine en kolay şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Raspberry Pi Kullanarak Bulut Sistem Nasıl Kurulur?
Kendi bulut sisteminizi kurmak istediğiniz zaman kullanabileceğiniz seçenekler içerisinde Raspberry Pi sunucu yer almaktadır. Owncloud uygulamasını kullanıp Raspberry Pi sunucu da oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak amacıyla da iki farklı yöntemi deneyebilirsiniz. Bu yöntemler içerisinde Raspberry Pi hazırlamalısınız. Diğer seçenekte de Owncloud uygulaması yapmanız gerekmektedir.
Bulut sistemi oluşturmak istediğiniz zaman öncelikli olarak Raspberry Pi OS isimli işletim sistemini kurabilirsiniz. Micro SD kart kullanarak da işletim sisteminizi tanımlayabilir, cihazınıza takmanızın ardın da kurulum yapabilirsiniz. Ekranda çıkan ayarlar kısmından gerekli düzenlemeleri yapınca da kurulum tamamlanmaktadır. Kurulum işleminin sonrasında da belirlenen kodları ekleyip son güncelleme yapabilirsiniz. Bunun ardından ise IP adresini öğrenebilirsiniz. Hesaba giriş yapmak istediğiniz zaman kullanıcı adı ve şifre yazarak hesabınızı tanımlayabilirsiniz.
Farklı bir cihaz üzerinden bulut sisteme erişim sağlamak için de farklı adımları takip edebilirsiniz. Bağlantı noktasını yönlendirme ayarları üzerinden yaptıktan sonra da DNS adresini alıp OWNCLOUD uygulamasını tamamlayabilirsiniz. Kısa süreli bu kurulum işleminin ardından kendi bulut sisteminiz içerisinde dilediğiniz veriyi yükleyebilirsiniz. Yüksek güvenlik seçeneğine sahip bu sisteme kişisel cihazlarınız üzerinden de kolayca ulaşabilirsiniz. Bu da verilerinizi dilediğiniz zaman rahatlıkla kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.