Normal bir kitapta yazılan makale ile internet sitesinde yer alan makaleler birbirinden farklıdır. Bu farklılık özellikle biçimsel olarak ortaya çıkmaktadır. Yalnızca kâğıt boyutunun yeterliliği temel alınmaz. Aynı zamanda içeriğin bütün olarak yayını göz önünde bulunması gereken farklılıkları açıklamaktadır. İnternet sayfalarında paylaşılması gereken içeriklerin muhakkak okunabilir içeriklerden oluşması gerekmektedir. Bu da okuyucuların bir bölümden diğerine geçeceği zaman anlam bütünlüğünü kaybetmemesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda içeriklerin istenilen verilere hızlıca ulaşmayı sağlaması da demektir. Bu aşamada okunabilir içeriğin önemi ise ziyaretçilerin sayfa çok daha uzun süre kalmaları ile ilişkilendirilmektedir. Okunabilir içerik ise kişilerin web sitesi ziyaretleri sırasında okuma alışkanlıklarını yansıtmaktadır.
Sizler normal bir kitap okuduğunuz zaman cümlelerin hepsini dikkatli bir şekilde okuyabilirsiniz. Ancak bir web sayfası üzerindeki yazı ele alındığında durum bu şekilde değildir. Yani web sayfalarında tüm cümleler değil gerekli olan bölümler okunmaktadır. Çünkü ziyaretçiler, ihtiyaçlara olan bilgiye en kısa süre içerisinde ulaşabilmeyi hedef edinmektedir. Yazıların birden fazla bölüme ayrılması demek, içeriklerin hızlı bir şekilde atlanması olarak yorumlanmaktadır. İnternet sayfalarının okunabilirliğinin arttırılması noktasında biçimsellik de önem arz etmektedir. Bu da biçimsel bir avantajla buluşmanın birden fazla anahtarı olduğu cevabını öne çıkarmaktadır.
Okunabilir İçerik Nasıl Yazılır?
Web sayfaları için okunabilir içerik hazırlamak istediğiniz zaman yapmanız gereken şey, yazım tarzınızı değiştirmek değildir. Bu aşamada metin biçimi için bazı değişikliklere gitmeniz faydalı olacaktır. Biçimlendirmelere gittiğiniz zaman ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilirsiniz. Ziyaretçilerin yazı üzerindeki ilgisini büyük oranla arttırmış olursunuz. Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenlerden söz etmek gerekirse de;
1. Alt Başlık Kullanmak
Şu an okumakta olduğunuz makale içerisinde birden fazla alt başlık kullanılmaktadır. Bunlar size normalden fazla da görülebilmektedir. Ancak kullanılan alt başlıkların her biri farklı konuları ele almaktadır. Yani konu değiştiği zaman farklı bir alt başlık kullanımı faydalıdır. Bu alt başlıkların seçilmesi sırasında da doğal yapıya uyum sağlayarak hareket edilmesi oldukça önemlidir. Öncelikli olarak ana bölümler için kullandığınız alt başlıklar için H2 metin tipini kullanmanız önerilmektedir. Ana bölümlerin altlarında yer almakta olan başlıklar için ise H3 metin tipinin kullanılması çok daha faydalıdır.
Alt başlıklarının fazla kullanılması, ziyaretçilerin okudukları metinden istedikleri bilgiyi almalarını da kolaylaştırmaktadır. Alt başlık kullanımının öne çıkan bir diğer özelliği ise arama motorlarında görünür olmaktır. İçeriğin konusunun neleri kapsadığına göre taramalarda bu alt başlıklar incelenmektedir. Alt başlıklar tam olarak içeriğin bölümünün neyi anlattığını yansıtmaktadır. Bu durum da hem SEO metinlerinin hazırlanması açısından hem de içeriklerin okunabilirliğinin arttırılması açısından fayda sağlamaktadır.
2. Daha Kısa Paragraflar Hazırlamak
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta içeriklerin biçimlendirilmesidir. Bir içerik için en kötü durum, içeriğin sıkıcı ve uzun görünmesidir. Uzun uzun cümleler, uzun paragraflar okuyucunun okumaktan uzaklaşmasına yol açmaktadır. Paragrafların uzun olmasından kaynaklı olarak ziyaretçilerin web sitelerinden uzaklaşma süresi de etkilenmektedir.
Özellikle sıkıcı paragrafların birden fazla olacak şekilde yazı içerisine eklenmesi, içeriği okumak isteyen ziyaretçiler için daha olumsuz bir durum. Diğer yandan uzun paragrafların bölünmesi de içeriğin okunabilirliğini arttırmaktadır. Ek olarak negatif alanların yani beyaz boşlukların arttırılması da okuyucuların gözlerinin daha az yorulmasına yardımcı olmaktadır.
Paragrafların hazırlanması sırasında kullanılan kesin bir uzunluk kuralı da yoktur. Bu noktada farklı cihazlarda, farklı metin görünümleri oluşmaktadır. Ancak metinleri incelediğiniz zaman biden çok bölüm oluşturmak için yeterli seçeneklerin, pratik bir biçimde görüldüğünü anlayabilirsiniz.
Okunabilir bir içerik oluşturmak istediğiniz zaman konu değiştiği zaman satır sonu eklemeniz sizin faydanıza olacaktır. Paragraf uzunluğuna dikkat ederek bu şekilde hareket edebilirsiniz. Ancak bu konuda da takıntılı bir gibi davranmamanız gerekmektedir. Yazınızın okunabilir olması açısından sadeleşmesi gerekmez. Yalnızca uzun ve karmaşık olan kelime topluluklarından uzak durmalısınız.
3. Görsel Eklentiler Eklemek
Sıradan bir kitap okuyacağınız zaman görsel kullanımı içeriklerin dikkat çekici olmasını sağlamaktadır. Bu durum, kitaplarda olduğu gibi web sitelerinde de geçerliliğini korumaktadır. Ancak muhakkak bir kural olarak görülmemektedir. Yalnızca resimler açısından değil, bilgi veren tablo ve listeler için de gösterilmektedir. Tüm bunlar okunabilir içerik elde etmek konusunda faydalı olan seçenekler olarak değerlendirilmektedir.
Görsel araçların kullanımı, uzun paragrafların bölünmesine ve daha k-okunabilir görünmesine destek olmaktadır. Görsel araçlar kullanıldığı zaman, vurgulamak istenen nokta daha net bir şekilde yansıtılmaktadır. Aynı zamanda karmaşık verilerin detaylandırılması yerine, tabloları kullanmayı tercih etmek, okuma alışkanlığı konusunda da kolaylık sağlamaktadır.
Resimlerin yalnızca sayfaları doldurmak amacıyla kullanılması da doğru değildir. Kullanılan görsellerin, içeriğin aydınlanmasında etkili bir araç olarak görülmesi daha doğrudur. Doğru bir biçimde seçilen görsellerin de ne hakkında yazı yazıldığını göstermesi, bu konuda daha iyi bir örnek olarak web sayfası üzerinde yerini alması da faydalı olacaktır.
4. Mobil Cihazlar İçin Biçimlendirme Yapmak
İnternet erişimi sırasında mobil cihazların kullanımı, günden güne artış göstermektedir. Ancak bu aşamada uzun biçimli olan makalelerin küçük ekranlarda okunması zordur. Bu zorluk da birkaç kişi tarafından değil, genel olarak pek çok kişi tarafından yaşanmaktadır. Sizler de web sitenizdeki içeriklerin mobil cihazlardan kolayca okunmasını istiyorsanız, buna dikkat etmelisiniz. Çünkü bu durum ziyaretçileri olumsuz yönde etkilemektedir.
Yazımız içerisinde verdiğimiz tavsiyelere uyum sağladığınız zaman mobil cihazlar açısından avantajlı konumda olursunuz. Ancak bu süreçte negatif boşluklar canınızı sıkılması da olası. Bu boşlukların orantılı olmasına da dikkat edebilirsiniz. Siteniz içerisinde tarzı ve yazı tipini koruyarak, okuyucularınıza tam da istediğiniz gibi okunabilir içerik sunabilirsiniz. Ayrıca içeriklerin mobil cihazlar üzerindeki görünümünü beğenmiyorsanız o zaman web site tasarımınızı değiştirebilirsiniz.