İnternette yer alan bir web sitesinin uzun dönemde başarılı olmasını sağlayan kısım, kullanıcı deneyim kalitesi için optimizasyon sağlamasıdır. Google, web sitelerin kullanıcı deneyimi açısından performans değerlerini ölçmek, değerlendirmek amacıyla bir dizi araç sağlaması yapmaktadır. Bazı yazılımcılar bu araçların kullanımı konusunda gerekli olan tecrübeye sahip oluyorlar. Ancak bu aşamada pek çok kişi metriklerin kullanımına ayak uydurmak konusunda zorluk yaşamaya devam ediyor. Doğru ölçümlerin yapılmaması, gerekli optimizasyonların sağlanmaması halinde de kullanıcı deneyimi ile ilgili sorunlar oluşabilir.Web site sahipleri, kullanıcılar için kaliteli bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Bunun için de tecrübeli yazılımcıların varlığı şart değil. Core Web Vitals nasıl ölçülür, nedir gibi soruların cevaplarını bilmeleri yeterlidir. Bu sayede gerekli olan optimizasyonları kendiniz de sağlayabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar için çok daha kaliteli bir deneyim sunmanız da mümkün olmaktadır. Ayrıca sitenizin arama motoru görünürlüğünü arttırmanız da mümkün hale gelmektedir.
Core Web Vitals, Google web sitelerinin performansını ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Toplamda üç metrikten oluşmaktadır. Sayfa içeriğinin ne kadar hızlı şekilde yüklendiği, bir sayfa sayısını yüklenen tarayıcının ne kadar hızlı yanıt verdiği gibi değerleri puanlamaktadır. Genel olarak da sitelerin ne kadar hızlı şekilde etkileşime girdiğini gösteren ölçümlere sahiptir. Kullanıcı deneyimlerinin iyileşmesini amaçlayan metrikler olarak da tanımlanmaktadır.
Core Web Vitals, kullanıcı deneyiminin üç ana alanı için ölçüm oluşturur. Bu şekilde kullanıcı deneyimlerinde yaşanmakta olan sorunları tanımlamaktadır. Sayfaların yüklenme performanslarını, etkileşim kolaylıklarını ve kullanıcı gözünden sayfaların görsel dengesi gibi seçeneklerle sayfa optimizasyonu yapılmaktadır.
CWV Nasıl Çalışır?
Core Web Vitals metriklerinin her bir tanesi kullanıcı deneyimlerinin farklı yönlerine odaklanmaktadır. LCP yani Larget Contentful Paint, bir sayfanın yüklenme hızını ölçmektedir. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilmek amacıyla kullanımı söz konusudur. Sayfanın yüklenmeye başladığı zamandan itibaren, 2.5 saniye içerisinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bir web sayfasının ana görünüm alanında bulunan en büyük boyuttaki içerik öğesinin ölçümünü üstlenmektedir. Yani aslında web sayfalarının ana içeriğinin yüklenme hızını kontrol etmektedir.
FID yani First Input Delay, web sitelerin bir kullanıcı tarafından yapılmakta olan etkileşimine yanıt verme hızını ölçmektedir. İyi bir kullanıcı deneyimi sunmak amacıyla bu sürenin de 100 milisaniyeden ya da daha az olması beklenmektedir. Kullanıcılar siteye girmek istedikleri zaman, sitenin ne kadar sürede cevap verdiğini de bildirmektedir. Bu bilgiler ise FID puanı ile belirlenmektedir. Belirlenmekte olan puan, web sitelerin Google arama sorunları arasındaki sıralamayı da etkilemektedir.
CLS yani Cumulative Layout Shift, web sayfalarının görsel açıdan dengeli ve kararlı hale gelmesinin ne kadar zaman aldığını ölçer. Kullanıcı deneyiminin iyileşmesi açısından sayfa değerinin CLS değerinin 0.1 veyahut daha az olması gerekmektedir. CLS web sitenin düzeninin istenmeyen bir şekilde değişmesini, kaymasını ölçmektedir. Web sitelerin tasarımla ilgili düzeninin, otomatik olarak boyutlandırılmakta olan reklamlar, araçlar bozabilmektedir. Bu düzensizliklerden kaynaklı olarak da CLS ölçümü kullanarak saptamalar yapılmaktadır.
Core Web Vitals (CWV) Neden Önemli?
Core Web Vitals, Google içerisindeki en başarılı kullanıcı deneyimini sunmak için kullanılan bir girişim olarak bilinir. Kalite faktörlerini belirlemek amacıyla kullanıldığı da söylenilebilir. Arama sorunlarının iyileştirilmesinde de önemli bir etkisi vardır. Ek olarak web sitelerinin göstermiş olduğu performans seviyesini anlamak, geliştirilen alanları görmek için bir fırsat sunmaktadır. Yüklenme hızının, etkileşim ve görsel kararlığının sağlanmasında da etkileri bulunmaktadır. Google web site performansını ölçmek amacıyla kullanılan bazı faktörlere sahiptir. Google algoritmaları içerisinde dikkat edilen faktörlerden olan mobil uyumluluk da bulunmaktadır.
Günümüz standartları içerisinde pek çok kişi web sitelere girmek için mobil cihazları kullanmaktadır. Kullanıcıların erişim sağlamak istediği site mobil uyumlu bir site değilse o zaman erişim kaybı büyük olmaktadır. Her ne kadar Google algoritmaları sıralama konusunda önem arz etse de sayfa deneyimleri de büyük bir yere sahiptir. Google için iyi bir sayfa deneyimi için kaliteli bir içeriği yenmeyebilmektedir. Ancak kalite açısından değerlendirme yapıldığı zaman benzer içerikleri bulunan siteler için sayfa deneyimi belirleyici olabilmektedir.
Core Web Vitals Google açısından bir hayli önem verilen bir role sahiptir. Ölçümlerde kritik bir yere sahip olmasının yanı sıra SEO için de önemli olduğu bilinmektedir. Core Web Vitals web sitelerinin tanınırlık kazanması, düzenli olması açısından d faydalıdır. Sitelerin görünürlüğünü, tarayıcı üzerindeki sıralamasının gelişmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar için sorunsuz bir deneyim avantajı sunmaktadır.
CWV Değerleri Nasıl Ölçülür?
Sitenizde Core Web Vitals performansı iyileştirmek istiyorsanız öncelikli olarak mevcut durumu bilmeniz gerekmektedir. Böylece sayfa deneyim performansınızı iyileştirme çalışmalarınız sırasında neden başlamanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek, performans açısından başarılı hale gelmesini sağlamak için de gerekli takip işlemlerini yapabilirsiniz. Core Web Vitals puanlarını da düzenli olacak şekilde takip ettiğiniz zaman web site bakımı konusunda önemli adımlar atmış olabilirsiniz.
Sitelerin Core Web Vitals değerlerini ölçmek istediğiniz zaman kullanabileceğiniz pek çok yol bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Search Console, Chrome User Experience Report ve PageSepeed Insights gibi seçenekler bulunmaktadır. Ancak bunlar arasında en popüler olan seçenek PageSpeed Insights olarak geçmektedir.
PageSpeed Insights kullanılacağı zaman öncelikli olarak web sitesi adresine gitmek gerekmektedir. Adrese girdiğiniz zaman karşınıza çıkan sayfadaki boş alanda analiz yapılmaktadır. Analizini yapmak istediğiniz sitenin URL adresini bu boş alana girebilirsiniz. Analiz işlemlerinin ardından da sitenizin hem masaüstünde hem de mobil cihazlarda olan performansını değerlendirebilirsiniz. Analiz işlemini tamamlamanızın ardından da sizlere ölçümlerle ilgili bir özel sunulmaktadır. Ayrıca sonuçları da detaylı olarak gözden geçirebilirsiniz. Metrikler bölümüne bakarak da puanları inceleyebilirsiniz.
Ölçümlerin sonucunda hedeflemiş olduğunuz puanlara ulaşamadığınız zaman siteniz üzerinde iyileştirmeler yapabilirsiniz. PageSpeed Insights analizini yaptıktan sonra sonuç sayfası üzerinden sitenizde yapılacak iyileştirmelerle ilgili önerileri inceleyebilirsiniz. Puan arttırmak istediğiniz zaman da kullanıcı deneyimi iyileştirmek için sunulan önerileri kullanabilirsiniz.
Core Web Vitals (CWV) Performansı Nasıl İyileşir?
Core Web Vitals performansın iyileştirmek için web sitenizin CWV analizini yapabilirsiniz. Bunun için de çeşitli test araçlarını kullanarak sunulan önerilere dikkat edebilirsiniz. Sitenizin performansında iyileştirmeye gitmek istediğiniz zaman da analiz sonuçlarını temel almanız faydalı olacaktır. Böylece test araçları üzerinden yapılan testlerle sitenizin düşük puanlı metriklerini değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte de kullanıcı deneyimlerini, sayfa performanslarını geliştirirken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Web sitenizin LCP puanını belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar hedeflenenden farklı olmaktadır. Sunucu yanıt sürelerinin yavaşlaması da puanın düşmesine yol açmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak istiyorsanız da daha iyi bir sunucuya geçiş yapmanız faydalı olacaktır. Kaynak yüklenme sürelerinin yavaşlaması gibi durumlarda da LCP puanını düşürebilirsiniz.
PID süresinin uzamasına neden olan durumlarda, tarayıcının dosyalarını ayrıştırmanız önemlidir. Bununla birlikte tarayıcı diğer etkileşimleri çalıştırmak konusunda zorlanmaktadır. Bununla birlikte kullanıcılar sitedeki kategorilere tıkladıkları zaman yanıtsız kalır. FID performansının iyileşmesi için ise test araçları ile sunulan önerileri kullanmaktır. Böylece önerilerle daha başarılı sonuçlar almak mümkün olmaktadır.
Siteniz içerisinde görsel boyutlarının CSS dosyaları içerisinde belirtilmesi için tarayıcı sayfası yükleneceği zaman görsel boyutu kaplayacağı alanı bilip işlem yapılması gerekmektedir. Böylece sayfa yüklemesi sırasında görsel kayma, düzensizlik gibi durumlar önlenmektedir. Site analizi için yapacağınız test analizleri ile de sayfa performansını büyük oranda iyileştirmeniz mümkün olmaktadır.