Web tasarımı, içeriklerin nasıl düzenleneceği, tasarım unsurlarının nasıl konumlandırılacağı gibi konularda kullanıcı deneyimi, SEO unsurları gibi konuları barındırmaktadır. Ayrıca web sayfası içerisinde estetik görünüm ve işlevsellik kazandırmak amacıyla uygulanan bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Web tasarım, aynı zamanda web uygulamalarının, mobil uygulamaların ve kullanıcı ara yüzünün de tasarımını kapsamaktadır.
Web tasarımı ile ilgili süreçleri genel olarak web tasarımcısı sürdürmektedir. Ek olarak web tasarımcısı da bir web sitenin yerleştirilmesi, kullanılabilirliğinin arttırılması, görünümünün tasarlanması gibi noktalarda görev almaktadır. Kullanıcıların gördüğü ve etkileşim halinde oldukları kısımların tasarımını üstlenirler. Web sitelerin olduğundan daha işlevsel, estetik açısından dikkat çekici ve kullanıcı dostu olmasında da etkileri bulunmaktadır.
Web tasarım çalışmaları ile ise, web site içerisinde hedeflenmiş olan mesajın net bir şekilde sunulması amaçlanmaktadır. Müşterilerle görüştükten sonra ayrıntıların belirlenmesi, hedef kitleye hitap eden tasarımların yapılması gibi etkilerinin de olduğu bilinmektedir. Tasarım süreci içerisinde web siteler için renk, yazı tipi, paylaşım detayları gibi birçok detay da dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Bir örnek üzerinden ilerlemek gerekirse de web sitesinin çocuklara hitap etmesi hedefleniyor olabilir. Böyle bir durumda web tasarımın çocukların dikkatini çekecek şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Birden çok resim barındırması, içeriklerin daha eğlenceli, anlaşılması kolay ve etkileşimi yüksek olması da dikkat çeken konular içerisindedir. Diğer yandan hedef kitlenin kim olduğu fark etmeksizin web tasarım çalışmalarıyla hazırlanan tüm sitelerin kolayca gezilmesi, bilgilerin anlaşılır olması önemlidir. Böylece tasarım çalışmaları da site içerisindeki beklenti ve ihtiyaçlara uyum sağlayacak hale gelmektedir.
Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Bir web sitesinin yayınlanmasının öncesinde bazı aşamalardan geçtiği bilinmektedir. Bu aşamalar ise kendi içerisinde detaylandırılarak hazırlanmaktadır. Örnekler üzerinden ilerlemek gerekirse de;
· Proje Belirleme Süreci
Proje belirlendiği sırada öncelikli olarak ihtiyaçlar dikkate alınmaktadır. Web sitenin yapılış amacının, kişi ya da kurumu tanıtmak olabileceği gibi firmanın ticari faaliyetlerini de öne çıkarmak önemsenen konular arasındandır. Bundan kaynaklı olarak da rakip firmalar için çeşitli analizler yapılmaktadır. Projenin belirlenmesi noktasında sitenin yapılış amacı ve web sayfası da içeriklerin ne olacağı konusunda netlik kazanmaktadır.
· Kurumsal Kimlik Çalışması
Kurumsal kimlik çalışması sayesinde, web tasarım çalışmalarına başlanmadan önce hazırlıklar tamamlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse işletmenin logosu, kurumsal kimlik çalışmalarının önemli bir parçası olarak görülmektedir. Site içerisinde kullanılmakta olan renkler, firmanın kurumsal renklerini temsil etmektedir. Logo, slogan, renk gibi kurumsal kimlik öğeleri de web tasarımda yer almakta olan önemli unsurlardan birisidir.
· Grafik Tasarım Çalışması
Grafik tasarım çalışmaları içerisinde, kurumsal kimlik çalışmalarına uygun şekilde hareket etmek esas alınmaktadır. Fotoğraf düzenleme programları kullanılarak web sayfalarının görsel tasarımları yapılmaktadır. Sayfalarda kullanılmakta olan resimler, grafikler, fotoğraflar özenli bir şekilde hazırlanıp doğru olacak şekilde konumlandırılmaktadır.
· Web Sayfa Kodlaması
Web sayfası kodlamalarında HTML, CSS, SQL, PHP ASP gibi programlama dillerinden destek alınmaktadır. Sitenin çeşitli internet tarayıcıları üzerinden görüntülenmesi için de sayfaların bu dille kodlanması gerekmektedir. Grafik tasarım çalışmaları, sayfaların kodlanması, web sayfanın içeriklerinin oluşturulması gibi noktalarda sitenin genel yapısını ve görünümünü ortaya çıkarmaktadır.
· İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu
İçerik yönetim sistemi, site sahibinin sayfalara fotoğraf, resim, tablo, metin gibi içerikleri ekleyip çıkarabilmesini sağlamaktadır. CMS yazılımları sayesinde site sahibi tasarımcıya bağlılık olmaksızın site içeriğini güncelleyebilmektedir. Bunun yanı sıra günümüz standartları içerisinde CMS yazılımları birden fazla amaca hizmet etmektedir. Web tasarım hizmeti veren kişiler, çalışmalar sırasında da bu yazılımları aktif şekilde kullanmaktadır. Yazılım özelliklerine, kullanım alanlarına ve kullanım faydalarına göre kapsamlı bir konu olarak ele alınmaktadır.
· Web Site Test Süreci
Web tasarım çalışmalarının doğru bir biçimde yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi alınan süreç, web site test sürecidir. Site içerisinde bulunması gereken ancak gözden kaçan detayların fark edilmesinde de kullanılmaktadır. Bazı teknik konularda görsel veyahut metin odaklı içeriklerle ilgili olduğu bilinmektedir. Test aşamalarında sayfaların görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümü, sayfanın açılış hızını ve birçok detay incelenmektedir.
· Web Sitenin Yayınlanması
Web tasarım aşamalarında dikkate edilen bazı konuların olduğu bilinmektedir. Fakat daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse web tasarım projeleri bu süreçlerden geçmektedir. Kapsamlı ve detayları çalışmalarla beraber web siteler yayına hazır hale gelmektedir. Sitenin yayınlanması için ise domain ve hosting hizmetlerinden destek alınmaktadır. Alan adı ve hosting hizmetleri ile site yayınlanmaktadır. Sitenin yayınlanmasının ardından da ziyaretçiler tarafından görüntülenmesi mümkün olmaktadır.
Neden Web Tasarımı Yapılır?
Web tasarımın temel amacı, web site ziyaretçilerine, sahiplerine fayda sağlayan bir platformun elde edilmesidir. Karşılık bir fayda sağlamakta olan bir projenin amacına ulaştığı da bilinmektedir. Ürünün tanıtılması istendiği zaman ise firma ürünü tanıtan, beğenen, satın almak isteyen ziyaretçiler barındırmaktadır. Web tasarım da birden fazla amaç ile projelendirilmektedir. Bunlardan birisi kurumsal tanıtım amacıyla hazırlanan web siteleridir. Aynı zamanda ticari ürün satışı, tanıtım web siteleri, gibi pek çok örneğe yer verilmektedir. Ancak unutulmaması gereken detay, web tasarım projelerinin kurumsal kimliğe değer katmasıdır.
Bilindiği üzere teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bununla beraber ticaret dinamikleri de büyük oranda değişiklik göstermektedir. Bu durum da tanıtım faaliyetlerinin, aktivitelerinin çeşitlik kazanmış olduğu bu zamanda tasarım çalışmalarını öne çıkarmaktadır. Tasarım çalışmalarında planlama ve geliştirme süreçleri de boyut kazanmaya devam etmektedir. Web tasarım çalışmalarında ise fiyatlandırmadan çok tasarımın kalitesi dikkate alınmaktadır.