WordPress son dönemlerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta olan site altyapıları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca WordPress site taşıma işlemi de birden fazla nedenden ötürü ihtiyaç olarak görülmektedir. İlk bakışta incelendiği zaman site taşımak göze korkutucu geliyor. Ancak bu işlem sandığınız kadar zor değildir. WordPress site taşıma işlemini doğru bir şekilde tamamladığınız zaman birkaç saat içerisinde adımları atabilirsiniz. Bunlara ek olarak daha hızlı, daha güvenilir bir hosting firması seçmek de sizin faydanıza olacaktır. Sitenizin eskisinden çok daha iyi bir performansa sahip olmasını da sağlayabilirsiniz. Web site taşıması yapmak istediğiniz zaman da bu durumu avantaj olarak kullanabilirsiniz. WordPress site taşıma nasıl yapılır şeklinde sorularınızın cevapları için ise yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Yazımız içerisinde gerekli olan adımlardan söz ettik.
Sitenizi taşımak istediğiniz zaman dilediğiniz yöntemi kullanmanız mümkündür. Ancak taşıma işlemini manuel olarak yapmak istiyorsanız bazı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Bu bilgiler içerisinde FTP yani dosya aktarım protokolüne hâkim olmanız lazım. Aynı zamanda ana dizinde yer alan dosyaları değiştirmek gibi bazı temel bilgilere sahip olmanız da önemlidir. WordPress taşıma sırasında çok daha az karmaşık olan taşıma araçlarından yararlanmanız da mümkündür. Bunun için de farklı eklentilerden destek alabilirsiniz. Fakat taşıma eklentilerini kullanacağınız zaman büyük bir siteniz var ise bazı hatalarla karşılaşabilirsiniz. Bundan kaynaklı olarak da daha garantili bir taşıma yöntemini yani manuel taşımayı değerlendirmeniz faydanıza olacaktır.
WordPress Siteler Manuel Taşıma
WordPress altyapısına sahip olan sitelerin manuel taşınması için bazı adımları takip etmek gerekmektedir. Bu adımların doğru ve eksiksiz bir şekilde takip edilmesi halinde ne denli rahat bir şekilde taşıyabileceğinize kendinizi inandırmakta zorlanmanız da mümkün. Söz konusu adımlardan bahsetmek gerekirse de;
· WordPress Sunucusu Seçin
Hazırda bulunan hosting kullanımını bitirmek için birçok sebebiniz olması mümkün. Sitenizi taşırken ihtiyaçlarınızı karşılayacak, güvenilir bir hosting seçimi yapmanız ise şart. Hosting seçimi yapacağınız zaman ise yaşayabileceğiniz tüm olumsuzlukları göz önünde bulundurmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse sitenizde güvenlik açığı var ise o zaman hosting taşıma yapabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin sıklıkla saldırıya uğraması, yavaş yüklenmesi gibi durumlar da geçerli nedenler olarak gösterilmektedir.
Hosting seçimi yapmak istediğiniz zaman karşınıza birden fazla seçenek çıkacaktır. Bunlar arasında paylaşımlı hosting de yer almaktadır. Bir sunucunun tüm kaynaklarını paylaştığı bir sistem içerisinde web sitesinin de aynı sunucu ile beslendiği bilinmektedir. Bu hosting genel olarak düşük maliyetlere sahiptir. Bundan kaynaklı olarak sıkça tercih edilmesi gerekmektedir. Diğer bir sanal sunucu ise günümüzde sıkça tercih edilmekte olan VPS özel sunucuları olarak geçmektedir. VPS içerisinde ayrışılan bir sunucu ile sanal bölümler karşınıza çıkmaktadır. Bu sunucu içerisinde size özel bir alan yer almaktadır. VPS sunucu ile hem güvenli hem de yüksek performanslı sonuçlar almanız da söz konusudur. Böylece büyük ölçekli sitelerin sıklıkla kullanması da oldukça normaldir.
VDS olarak bilinen sunuculardan bir diğeri ise sanal adanmış sunucu olarak geçmektedir. Yalnızca size özel bir alan ve size özel kaynaklar bulunmaktadır. Size ait birden fazla siteyi içerisinde barındırabilecek bir sunucu olarak geçmektedir. Yani tek bir sistem üzerinden tüm sitelerinize aynı anda ulaşmanız mümkün olmaktadır.
Diğer bir sunucu ise yönetilen sunucu olarak geçmektedir. Hosting ve sunucu sağlamakta olan firma, sizin için yedekleme ve güncelleme işlemlerini üstlenmektedir. Bu sunucu seçeneklerinde size ve sitenize en uygun olan nedir, onu bulmanız önemlidir. Yani ihtiyaçlarınızı çok iyi bir şekilde belirlemenizde fayda vardır. Hosting Dünyam olarak sizlere ihtiyaçlarınıza hitap etmekte olan en iyi hosting paketleri ile hizmet vermeye devam etmekteyiz.
· Dosya Ekleyin
Dosya ekleme işlemi, WordPress site taşıma işlemi sırasında yapmanız gereken ilk aşama olarak bilinmektedir. Yedekleme işleminiz için de FTP aracını kullanmanız mümkündür. FTP programınız bulunmuyor ise o zaman küçük ve ücretsiz olan uygulamaları da kullanabilirsiniz. Yedekleme işlemi sırasında sunucuya bağlanan tüm dosyaları içermekte olan WordPress kök klasörüne ulaşmalısınız. Bu dosya sitenizin adını alabilmektedir. Aynı zamanda “Public_html” veyahut “www” olarak da isimlendirilmektedir.
Kök klasörüne ulaşmanızın ardından sağa tıklayıp indirme işlemini başlatmalısınız. Bu sayede kök yedeklemesini gerçekleştirmiş olursunuz. FTP programınız bulunuyorsa da bu işlemi FTP üzerinden yapabilirsiniz. O zaman da hosting paneli üzerinden program indirmenize gerek kalmadan bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında WordPress veri tabanınızı yedeklemeniz gerekmektedir. Bu aşamada kontrol paneli üzerinden veri tabanınıza erişebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan veri tabanını bulabilirsiniz. Daha sonra da “Dışa Aktar” seçeneğini seçip, “Git” butonuna basabilirsiniz. Böylece sitenizin veri tabanı kopyasını SQL formatı ile almış olursunuz.
· Yeni SQL Veri Tabanı Oluşturun
Yedekleme işlemlerini tamamlamanızın ardından siteyi taşıyacağınız web barındırıcısındaki hosting içerisinde yeni bir veri tabanı oluşturmanız gerekmektedir. İndirmiş olduğunuz yedek yeni bir veri tabanına giriş yaparak aktarma yapmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda veri tabanları bölümüne girip MySWL veri tabanlarını seçebilirsiniz. Sonrasında da sayfa içerisinde yeni bir veri tabanı oluşturmanız mümkün olmaktadır. Sonrasında da veri tabanı kullanıcısı oluşturmanız mümkündür. Kendinize ait bir şifre de belirleyebilirsiniz. Hazırladığınız yeni kullanıcı kimliğini de kullanarak veri tabanında yer alan tüm izinleri atayabilirsiniz. Kullanıcı adınız, şifreniz bu noktada oldukça önemlidir. Bu yüzden unutmamak adına bir yere not aldığınızdan emin olmalısınız.
Şu an yeniden phpMyAdmin kullanımı ile yeni veri tabanınıza giriş yapabilirsiniz. İçe aktarma sekmesi ile önceki adımda hazırladığınız SQL dosyasını yükleyebilirsiniz. Gerekli işlemlerin bitmesinin ardından da eski veri tabanını yeni web sunucunuzda bulabilirsiniz.
· Site Dosyalarınızı Yeni Hosting İçerisine Taşıyın
Online dosya yöneticinize girip veyahut FTP kullanımı ile yeni sunucuda oturum açmanız gerekmektedir. Bu işlemin ardından ise kök klasörünü bulabilirsiniz. Yönetici olarak geçiyorsanız o zaman üst menü kısmında yer alan dosya yükleme kısmına da girebilirsiniz. Bu aşamada yedekleri indirmiş olduğunuz klasörü açabilirsiniz. İçerisinde yer alan dosyaları ve dizinleri seçebilirsiniz. FTP üzerinden yapmanız gereken bu işlem sırasında sıkıştırma ile de dosya aktarımı sağlayabilirsiniz. Böylece işlemleriniz çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmış olmaktadır.
Dosya yüklemeleri sırasında biraz beklemeniz de sizin faydanıza olacaktır. Bu aşamada yüzlerce dosya yer almaktadır. Söz konusu işlem bittiği zaman taşıma işleminin yarısından fazlasının tamamlandığı da bilinmektedir.
· “Wp-config.php” Dosyasını Düzenleyin
Yapılması gereken son işlem de tamamlandıktan sonra tüm site dosyalarınız yeni sunucu içerisinde olmaktadır. WordPress kök klasörü içerisine bir kez daha girmeniz gerekmektedir. WordPress içerisinde yer alan Wp-config.php dosyasını güncellemeniz gerekmektedir. Bu dosyayı bulmanızın ardından sağ tıklayıp düzenleme seçeneğini seçmelisiniz. Sonrasında da dosyayı metin düzenleyici kullanarak açmalısınız.
· DNS Yapılandırmasını Bitirin
Alan adı sunucu, DNS ana bilgisayara sorunsuz bir şekilde yönlendirilmelidir. Bu işlemi yapmak istediğiniz zaman yeni hosting seçeneğinin NS adresinin bilgileri gerekmektedir. Portal içerisine giriş yapmanızın ardından alan adlarına tıklayıp yönet seçeneğini seçmelisiniz. Sonrasında da açılacak olan sayfa içerisinden server değiştir seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısım içerisinde yeni aldığınız hosting adını da girip güncelleme yapabilirsiniz. Bu işlem zorlanmadan yapabileceğiniz kadar basittir.