Augmented Reality Türkçe karşılığıyla Artırılmış Gerçeklik, kişilerin dijital içerikleri gerçek dünya üzerine yerleştirebilmesini sağlayan bir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Pokemon Go oyununun 2016 yılında tüm dünyaya yayılmasının ardından artırılmış gerçeklik (AR) de büyük bir ilgi görmüştür. O günden beridir de giderek daha da popüler olduğu bilinmektedir. Dünya markalarından biri olan Apple 2017 yılında ARkit platformunu tanıtmıştır. Aynı zamanda Google da aynı yılda API prototiplerinin tanıtımını yapmış, piyasaya sürümünü gerçekleştirmiştir. Buna benzer daha pek çok örnek vermek de mümkündür. Artırılmış gerçeklik, zamanla günlük hayatın bir parçası olmaya başlamıştır. Bundan ötürü de günümüzde pek çok kişi artırılmış gerçeklik nedir, ne işe yarar sorularını sormaya devam etmektedir.
Artırılmış gerçeklik, bir telefon, tablet ya da kulaklık kullanılarak gerçek dünyaya dijital öğeler eklemektedir. Bu durumda kullanıcı sanal olan nesnelerin gerçek dünyada var olduğunu görür. Aslında var olmayan nesneler, varmış ve yanınızdaymış gibi görünür. Artırılmış gerçeklik (AR) kullanım alanlarına bakıldığı zaman genellikle oyunlar karşınıza çıkmaktadır. Bu sayede oyuncular için daha gerçekçi bir deneyim ortaya çıkmaktadır. Böylece oyuncuların normalden daha fazla duyusunun harekete geçmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra alışveriş sırasında da sıkça kullanılmaktadır.
AR, sanal gerçeklikte olduğu gibi sürükleyici bir deneyim yaşatmaz. Yani sanal gerçeklik kullanıcıları dijital bir dünyada gibi hissettirir. Kullanımı sırasında özel ekipmanlardan destek alınır. Ancak AR bu şekilde değildir. İçerisinde bulunduğunuz ortamla etkileşim söz konusudur.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kavramları birbirlerine çok yakın tanımlara sahip olsa da aslında her ikisi de birbirinden ayrı teknolojik devrimler olarak bilinmektedir. Sanal gerçeklik sizlere sıfırdan bir dünya yaratma şansı tanır. Ancak AR, bulunduğunuz fiziki ortaya sanal öğeler eklemektedir. Bu öğeler grafikler, görüntüler olabilir. AR, kullanıcının dijital olarak gelişen halini görebilmesini, keşfetmesini sağlamaktadır. Diğer yandan sanal gerçeklik ise kullanıcının gerçek dünyadan çıkıp tamamen sanal olan bir dünyaya adım atmasını sağlamaktadır. Kullanılan cihazlar fiziksel dünyanın devre dışı kalmasını sağlamaktadır. AR için kullanılan akıllı gözlükler ise şeffaf şekildedir.
Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?
Son dönemlerde endüstri sahasında süreçlerin, çalışmaların iyileşmesi için kullanılan AR teknolojisi daha yayın bir şekilde rol almaktadır. AR kullanımının yayın olduğu alanların bazılarını ise sizin için yazımıza ekledik. Okumaya devam ederek bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Eğitim Öğretim artırılmış gerçekliğin kullanıldığı alanlardan birisidir. Öğrencilerin ek bilgilere erişmesi, karmaşık olan konuları daha kolay bir şekilde anlayabilmeleri için kullanılmaktadır. Görsellerin, duyusal bileşenlerin ders içerisinde etkin bir şekilde kullanılmasında da önemli bir etkisi vardır. AR destekli olan cihazlar yayın olarak kullanılmaya başladıkça, eğitimde de büyük bir fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
- AR günümüzde standartları içerisinde pek çok oyunda kullanılmaktadır. Bu oyunların popülerliği ise giderek daha da artmaktadır. Çünkü oyunlar, AR yeteneklerinin fark edildiği ilk alanlardan birisidir.
- Eğlence alanda uzun yıllardan bu yana AR teknolojisi kullanılmaktadır. Yakın dönemde de Real Estate grubu kullanmıştır. Covid-19 salgının ardından dünya çapındaki şovları iptal edildiğinden, AR destekli bir tur düzenlemiştir. Bu da eğlence sektöründe AR teknolojisinin ne denli önemli bir yere sahip olduğunun göstergesidir.
- AR uygulamaları sayesinde bir ürünü satın almadan önce sanal olarak deneyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Sephora uygulaması üzerinden satın almayı düşündüğünüz ürünleri yüzünüzde görebilirsiniz. Aynı şekilde IKEA satın almak istediğiniz mobilyaların evinizde nasıl duracağınızı görmenizi sağlamaktadır. Bu uygulamalar özellikle Pandemi öncesinde mağaza içi deneyimlerin iyileşmesi amacıyla kullanılmıştır. Şimdilerde ise pek çok markanın müşterilere birebir temas olmadan satış yapabilmesini kolaylaştırmaktadır.
- AR kullanımıyla beraber bir binayı gezebilmeniz mümkün. Ayrıca bir binayı veyahut konutu satın almayı düşündüğünüz zaman bu süreçte size destek sağlamaktadır. Yüzeylerin, mobilyaların değiştirilmesinde de önemli bir etkisi vardır. AR uygulamaları sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri, eğitim ve kamu güvenliği gibi önemli alanlarda da yayılmaktadır. Günümüzde telefonlarda sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca gelişmeye devam eden AR cihazları sayesinde çok daha fazla uygulamanın ortaya çıkması beklenmektedir.
En İyi AR Uygulamaları Hangileridir?
1. Houzz
Ev eşyası, mobilya satışı yapan işletmeler için en iyi platformlardan birisi Houzz olarak bilinmektedir. İç mekan tasarımı yapmak amacıyla kullanılan AR uygulamaları arasında yer almaktadır. Genel olarak tanımlamak gerekirse de bir ev geliştirme uygulamasıdır. Kullanıcıların uygulama içindeki ürünlere göz atabilmesi, bu ürünleri satın almaya karar vermesi gibi aşamalarda önemli bir rol üstlenmektedir. “Odamda görüntüle” özelliği sayesinde ürünleri kullanıcıların evinin bir fotoğrafına yerleştirmeyi sağlamaktadır. Bu noktada ise 3D teknolojisinden faydalanılmaktadır. Ayrıca satın almayı düşündüğünüz ürünün farkı aydınlatma seçenekleriyle nasıl görüneceğini de görmeniz mümkündür.
2. IKEA Place
IKEA Place, ev dekorasyonuyla ilgilenen bir AR uygulamasıdır. Alışveriş yapanların beğendikleri ve almayı düşündükleri ürünleri evlerinde görmelerini sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde beğendiğiniz öğelerin nereye uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Kullanımı ise oldukça basittir. Sürükle bırak özelliği sayesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda farklı renkleri görebilmesi gibi avantajlarla daha kaliteli bir deneyim yaşamış olursunuz.
3. YouCam Makeup
YouCam Makeup, kozmetik alışverişi yapmak isteyenlerin, ünlü markaların makyaj malzemelerini AR teknolojisini kullanarak deneyimlenmesini sağlamaktadır.
4. Google Lens
Sadece Android kullanıcıları için kullanıma uygun olan Google Lens, arama deneyimlerinin gelişmesini sağlamaktadır. Sorguları metin tabanlı yapmak yerine uygulamayı açıp daha fazla konuya ulaşmanızı mümkün hale getirmektedir. Google Lens uygulamasını açtığınız zaman nesneyi tanımlamaktadır. Sonrasında da bu nesnenin ne olduğu, nasıl satın alınacağını veyahut hakkındaki detaylı bilgileri sizlere ulaştırmaktadır.
5. Augment
Ev eşyaları ve mobilyalar için kullanılan en iyi AR uygulamalarından bir diğeri Augment olarak geçmektedir. Bu uygulamanın diğerlerinden farkı ise e-ticaret mağazası sahiplerinin hedef olmasıdır. Ürünlerin arttırılmış görüntülerinin hazırlanması için e-ticaret mağaza sahipleri bu uygulamayı kullanmaktadır. Aynı zamanda mobil uygulama, web site gibi noktalarda da AR deneyiminiz için kullanıma uygundur.