Size ait olan bir web sitesini yeni bir sağlayıcıya taşıyacağınız zaman bu işlemin nasıl yapıldığını, ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Açıklamak gerekirse de sağlayıcınızı değiştirdiğiniz zaman sitenize giriş yapan ziyaretlerinizin, içeriklerinize erişemeyeceği konusunda da endişeye kapılabilirsiniz. Bundan ötürü alan adı sistem ve ad sunucuları ile ilgili olan kavramları bilmek önemlidir. Bu sayede geçiş işlemlerini çok daha verimli bir şekilde tamamlamanız mümkün hale gelmektedir. Ayrıca daha öncesinde alan adı, web sitesi veyahut web barındırma hesabına sahip olabilirsiniz. Bu kavramların ne olduğunu biliyorsanız o zaman sitenizi yeni bir alana taşırken herhangi bir zorluk yaşamamış olursunuz. Ancak bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanız da oldukça önemlidir. Bilinmesi gerekenlerden birisi de Nameservers olarak geçmektedir.
Alan adı sorgulama işlemleri sırasında kullanılmakta olan isim sunucusuna NS denmektedir. IP adreslerinin ve karşılarında yer alan adlarının kayıt edildiği sunucular olarak geçmektedir. NS, IP adreslerinizi bulundukları domain için depolamaktadır. Yani sizler bir domain satın aldığınız zaman domainin çalıştığı sunucuyu görmeniz için yönlendirilen adresler NS olarak bilinmektedir. NS, web adreslerinizin bulunmuş olduğu konumları sizlere aktarmaktadır. İnternet üzerinde bulunan her bir sistemin, her sitenin IP adresi olduğu da zaten bilinmektedir. IP adreslerinin aralarında nokta işareti bulunan ve dört rakam bulunmaktadır. Böylece IP adreslerinin yerine alan adlarını koyarak sitenize giriş sağlayabilirsiniz. Bu konuda pek çok örnekle karşılaşmanız da mümkündür.
Nameservers Sorgulama Ne İşe Yarar?
NS, ad sunucuları sitenizin yöneticisine ulaşmak için kullanılmaktadır. Web sitelerin nerede çalıştığını öğrenmenize yardımcı olmaktadır. Yapılan sorgulamalarla beraber internet üzerinde yer alan tüm web site bilgilerini sorgulama işlemi yaparak öğrenmenizi sağlamaktadır. Nameservers sorgulama işleminin sayesinde istediğiniz zaman alan adınızı artmanız mümkün hale gelmektedir. Ayrıca alan adını aratırken daha öncesinde bu adı birinin alıp almadığı konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizler alınmış bir alan adını almak istiyorsanız da sitenin sahibine ulaşamıyor olabilirsiniz. Nameserver sorgulaması işlemi yaparak da alan adının sahibine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu da domainin bulunduğu hosting firmasına ulaşmanız anlamına gelmektedir.
Hosting firması içerisinde web sitenin sahibinin bilgilerini alabilirsiniz. Genellikle güvenlik önemli bir detay olarak görüldüğünden site sahiplerine ait olan bilgiler gizlidir. Hosting firmaları da bu kişilerin bilgilerini sizlerle paylaşmak istemeyebilirler. Böyle bir durum içerisinde alan adıyla ilgili olan teklifinizi firmaya iletmeniz söz konusudur. Sizler, teklifinizi yaptıktan sonra, hosting sitesi, alan adı sahibine ulaştırmaktadır. İnternet sitenizi farklı bir sunucu içerisine taşıdığınız zaman da süreç bir ila kırk sekiz saat aralığında değişiklik göstermektedir. Bu kısımda sizler de sorgulama yapıp değişikliklerin olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Erişimle ilgili yaşanan sorunların da Nameserver ile bağlantısının olup olmadığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
Nameservers Nasıl Çalışır?
Sizler alan adınızı belirlemenizin ardından, satın alma işlemini tamamladıktan sonra bunu, bir web site olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Aynı zamanda bir e-posta adresi olarak kullanmanız da mümkündür. Hosting hizmeti satın alma işleminin ardından servis sağlayıcısı sizi DNS kayıtlarının bulunduğu adrese ulaştırmaktadır. Sitenizi çalıştırmak istediğiniz zaman da NS kayıtları içerisinde NS sunucusuna da yer verilmektedir. Alan adınıza internet üzerinde bulunan herhangi bir yerden ulaşmaya da çalışabilirsiniz. Böyle bir durum içerisinde DNS kayıtlarının olduğu Nameservers sunucusuna bağlanılmaktadır. Böylece sitenizin IP adresini ve IP adresi içerisinden sitenizin içeriğini çağırabilirsiniz.
Nameservers alan adınızı sitenizi barındırmakta olan IP adresinizle birleştirebilirsiniz. İnternet içerisindeki kullanıcılar da Google Chrome gibi tarayıcılardan birine site adresi girdikleri zaman doğru şekilde yönlendirilmektedir. Ad sunucusu yani NS, DS çalışmaları için de oldukça önemli kabul edilmektedir. Peki sizler, bunun nedenini biliyor musunuz?
DNS Nedir?
DNS kavramının İngilizce açılımı Domain Name System olarak geçmektedir. Türkçe karşılığı ise İsimlendirme Sistemi olarak bilinmektedir. Bu internet telefon rehberi olarak da geçmektedir. Tarayıcılarının etki alanını, bilgisayar tarafından okunması mümkün olan IP adresine çevrilen telefon rehberi olarak da yorumlanmaktadır. Tarayıcıların internet kaynaklarına ulaşabilmesi amacıyla alan adlarını IP adreslerine dönüştürmektedir. İnternete bağlı olan cihazlarda, diğer cihazları bulmak için IP adresi bulunmaktadır. Böylece karmaşık durumda olan IP adreslerini ezberlemek zorunda kalmazsınız. Bunun yerine domain isimlendirme sistemini kullanabilirsiniz. Oldukça uzun, 256 karakter olarak hazırlanabilen bu sistem, bilgisayarlarda çalışmakta olan cihazların IP adreslerini de çözümlemektedir. Böylece söz konusu cihazların birbirinden haberdar olması da mümkün hale gelmektedir.
DNS kullanımındaki temel amaç, alan adı ve ağ üzerinde bulunan IP numarasıyla ilgili soruları cevaplandırmaktadır. İnternet içerisindeki kullanıcılar bir siteye ulaşmak istedikleri zaman internetin hangi alanında olduklarını zorlanmadan bulma şansına sahip olmaktadır. Bu sistem içerisinde BIND olarak bilinen yazılım da kullanılmaktadır. Hangi IP adresinin hangi cihaza ait olduğunu belirlemeniz mümkündür. Böylece erişim işlemleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Siteye gitme sürecinde de DNS sürece katılmaktadır.
DNS Nasıl Kullanılır?
DNS temelinde çözümleyicilere ve isim sunucularına yer verilmektedir. Söz konusu cihazlar isim sunucu olarak ayarlanabilmektedir. Böyle bir durumda hosting isimlerine karşılık olan IP bilgilerini barındırmaktadır. DNS istemcileri de çözümleyiciler olarak geçmektedir. DNS veri tabanına kayıt yapılması gerektiği zaman işlemler manuel olarak tamamlanmaktadır. Ayrıca bir DNS istemci isim sunucusu içerisinde sorgulama işlemini IP adresi ile yapmak gerekmektedir. Bazen ayar işlemleri de DNS ile değiştirilebilmektedir. DNS ayarlarınızı bu sayede daha hızlı olacak şekilde kullanmanız mümkündür. Tüm bunlarla beraber internet kullanımınız daha hızlı hale gelebilmektedir. Ayrıca web sitenizde daha hızlı bir şekilde erişim sağlayabilmeniz de mümkündür. İnternet kullanıcılarıyla veyahut web sitesi sahipleri ile siteye ulaşmakta zorluk da yaşayabilirsiniz. O zaman da DNS hatası uyarısı alınabilmektedir. DNS ayarları doğru yapılmadığı zaman bu uyarı alınmaktadır. Farklı işletim sistemlerinde de bu problemi görmek mümkündür. Bu problemle karşılaştığınız zaman yapmanız gereken ise internet bağlantınızı kontrol etmektir. Denetim masası içerisinde ağ merkezi bölümünden sorunları giderebilirsiniz.
DNS ve Nameservers Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Detaylardan bahsetmek gerekirse DNS isim çözümleme servislerine sahiptir. Ancak Nameservers bir alan adına çözümleme yetkisi barındıran alan adını tanımlar. Bu şekilde tanımlanan kayıt tipi olarak geçmektedir.
- DNS kayıtları, telefon rehberinde yer alan kişi girişlerini ifade etmektedir. Nameservers ise telefon rehberinin kendisidir. Sizler herhangi bir kişiyi aramak istediğiniz zaman rehber kısmına girebilirsiniz. Aradığınız kişinin bilgilerini öğrenmek için de bulunan ismin üzerine tıklamanız yeterli olacaktır. Bu sayede dilediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
- DNS kayıtları, sitenizin IP adresleri ve diğer hizmetler arasında etkileşimde olmanız gereken gerçek bilgilere yer vermektedir. Nameservers ise bireysel DNS kayıtlarının düzenlenmesini, saklanmasını sağlar.