Gelişen internet süreçleriyle beraber web site ihtiyaçları da artmaya devam ediyor. Pek çok kişi ve kuruluş internet sitelerini farklı amaçlarla kullanıyorlar. İnternet siteleri içerisinde online alışveriş gibi faktörlerin var olması aktifliğin çok daha yüksek olmasının temel nedenlerinden biri olarak görülüyor. Sanal sunucu satın alırken web sitelerin kullanım alanına, ihtiyaçlarına göre tercihlerde bulunmak da önemseniyor. Doğru seçimlerin yapılmış olması, altyapıda talep edilen kaliteyle buluşmayı mümkün hale getiriyor. Bu kısımda incelendiği zaman web sitenizin ilk kurulumunda tercih ettiğiniz sunucu hizmetinden memnun olmayabilirsiniz. Kullandığınız sunucular sizin için yeterli olmayabilir. Böyle bir durum içerisine girdiğiniz zaman sunucu değişikliğine gitmeniz önemli olan kısımlardan birisidir. Çünkü sunucu seçiminin yanlış olması web sitenizin ihtiyaçlarınıza ve taleplerinize uyum sağlamaması anlamına gelir. Bunun için de sunucu değiştirme işlemleri sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.
Sunucu değiştirme işlemi genel olarak zaman almaktadır. Ancak bu şekilde çok daha iyi bir hazırlık yapabilirsiniz. Sunucu değiştirme süreci içerisinde herhangi bir problem yaşamadan adım atabilir, fiziksel sunucu değişikliğine gidebilirsiniz. Değişiklik sırasında yapacağınız işlemler de değişiklik göstermektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmayı düşünüyorsanız da yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Doğru ve eksiksiz bilgi sahibi olunması konusunda önemli adımlar atarak ilerlemiş olursunuz.
Sunucu Değiştirme Nasıl Planlanır?
Sunucu değiştirme işlemi sırasında elinizde bulunan ve bulunmayan bazı şeyler olacaktır. Harici DNS sistemi gibi üçüncü partilere bağlı durumlar, yeni ortamların test edilmesi gibi birçok seçenek ortaya çıkmaktadır. Ayrıca büyük veriler bulunduğu zaman veri kaybının yaşanmaması için doğrulama yapmak gerekmektedir. Uygulamalarının yeni olan versiyonlarının depolama alanlarında kontrol ediliyor olması, hatalardan kaçmak gibi birçok detay, sürecin otomatik hale gelmesini sağlamaktadır. Tüm bu aşamaların tamamlanmasının ardından da taşınma işlemlerinin adım adım mı ya da tek seferde mi olması gerektiğine karar verebilirsiniz. Karşınıza çıkabilecek olan bu iki yöntem için de önemli avantajlarla buluşabilirsiniz. Aynı şekilde kullanacağınız yöntemlerin her ikisinde de bazı dezavantajların olması söz konusudur. Bu konuda doğru seçimler yapılması adına bilinçli şekilde karar vermeniz en iyisidir.
Adım Adım Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?
Sunucu değiştirme işlemi sırasında taşıma için süre de önemlidir. Bu kısımda taşınma için kısıtlı bir süreniz yoksa esnek bir yaklaşımdan yararlanabilirsiniz. İnternet sitelerinin teker teker taşınması da buna örnek olarak gösterilebilmektedir. Fakat bu adımın doğru şekilde tamamlanması sandığınızdan çok daha uzun sürmektedir. Kullanılan bu yöntem, her seferinde detaylı testlerin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Var olan avantajlardan bir diğeriyse site taşınırken yapılmış olan hataların diğer sitelerin taşınması sırasında yapılmıyor oluşudur. Yani çalışmalarınızı adım adım ilerletirken çok daha bilinçli şekilde hareket edebilmeniz mümkündür. Tüm bu işlemlerin yapılması sırasında her site için yapılması gerekenler bulunmaktadır. Adım adım taşıma işlemleri içerisinde uzun bir zamana yayılıyor olsa da güvenli bir taşıma şeklidir. Bu yüzden de sunucu değiştirme işlemleri kapsamında sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir.
Tek Seferde Taşıma Nedir? Nasıl Yapılır?
Sunucunun değiştirilmesi sırasında kullanılan taşıma yöntemlerinden bir diğeri tek seferde taşıma işlemidir. Taşıma işlemi sırasında her işlem tek aşamada tamamlanmaktadır. Var olan bu taşıma şekli, adım adım taşıma şekline göre çok daha kısa bir zaman dilimini kapsamaktadır. Tüm verilerin tek seferde taşınması size korkutucu bir durum gibi gelecektir. Pek çok kişinin de bu düşünceye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle aynı sunucu içerisinde birden fazla internet sitesine sahip olanlar tehlikeli bir yöntem olarak yorumlamaktadır. Genel olarak incelendiğinde tehlikeli bir durum olarak görülmesi söz konusudur. Taşıma faaliyetleri sırasında var olan bilgilerin tek seferde taşınması söz konusudur. Bu durum genel olarak aynı hosting firması içerisinde farklı sunucu hizmetinden yararlanmak istenildiği zaman kullanılmaktadır.
Aynı IP adresinin kullanımı sırasında DNS seviyesinde gecikme yaşanma gibi riskler en aza inmektedir. Hatta iletme hatalarının yaşanmasıyla ilgili endişeler de yaşanmamaktadır. Genellikle incelendiği zaman tek seferde tüm bilgilerin taşınması, adım adım taşıma işlemlerinin yapılmasından daha tehlikelidir. Bu kısımda meydana gelecek olan birçok hata vardır. Bu hataların oluşması da tüm verilerin etkilenmesine yol açabilmektedir. Söz konusu sonuçlar, marka imajının etkilenmesi, emeklerin çöp olması gibi durumları da beraberinde getirmektedir. Bunların oluşmaması adına daha bilinçli şekilde ilerleyip sizin için en iyi olacak seçimi yapabilirsiniz.
Sunucu Değiştirmede Erişime Kapanma Süresi
Sunucu değiştirme işlemi sırasında dikkat alınması gereken ilk noktalardan birisi sunucuda bulunan internet sitesinin, uygulamanın ne kadar süre kapalı kalacağıdır. Çünkü sitenin, uygulamanın veyahut yazılımın kapalı kalacağı süre, etkileşim açısından oldukça önemlidir. Çok ziyaret edilen sitelerin etkileşime kapalı kalacağı süre sanılandan çok daha önemlidir.
Çokça ziyaret edilen sitelerin bu gibi bir durumla karşı karşıya kalması bazı durumlarda çok daha zor sonuçlarla karşılaşmanıza yol açmaktadır. Diğer yandan sunucu değiştirme işlemleri sırasında DNS değiştirme adımları da atılmaktadır. Böyle durumlarda detaylı bir şekilde yapılacaklar listesini hazırlamanız gerekmektedir. Bu işleme başlamadan önce verileri ne kadar hızlı taşıyabileceğiniz de önemlidir. Buna dikkat ettiğiniz zaman sunucular arasında oluşan veri tutarsızlığı hakkında neler yapacağınıza da odaklanmalısınız. Aynı zamanda DNS duyurusu internet sitenizin nasıl etkileneceğini de göstermektedir. Sitenizin erişime kapalı olacağı sürenin nasıl düşürüleceğini etkilemektedir. Sizler de çalışmalarınız sırasında tüm bunları göz önünde bulundurarak hareket edebilirsiniz.
Sunucu Değiştirme Sırasında Veri Tutarlılığı
Sunucu değiştirme adımları içerisinde erişim kısıtlılığını en aza düşürmek kadar erişim kısıtlılığı süresini de düşürmek gerekmektedir. Bu kısımda önemli olan bir diğer noktaysa elbette ki veri tutarlılığı olarak görülmektedir. Sunucu değişimi sırasında blog gönderilerinin, form mesajlarının veyahut e-ticaret sitelerinin içerisindeki siparişlerin yok olması mümkündür. Bu da elbette ki herkesin isteyeceği en son şeydir. Taşıma işlemleri sırasında web tabanlı bir iletişim formunda gönder butonu eski sunucuda kalırsa yeniden mail alamazsınız. Bu aşamada da sorun yaşamamak adına sunucular arasında tutarlı olan veriler senkronize edilmelidir. Senkronize edilecek olan verileri yeni sunucuya aktarırken kullanılacak olan araçları hazırlamanız da önemli bir noktadır. Yeni sunucunuz eski sunucunun aynısı haline geldiği zaman taşıma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Fiziksel Sunucu Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sunucu değiştirme işlemi sırasında her zaman bir sunucudan diğer sunucuya geçiş sağlanmaz. Fiziksel sunucu kendinizden sahip olduğunuz sunucuyu bir hosting firmasında tutmaktadır. Aynı şekilde fiziksel sunucu hizmeti verilen bir firma içerisinde bulunması mümkündür. Hosting firması bu aşamada kullanıcılara güvenlik, bağlantı ve soğutma gibi hizmetler de sunmaktadır. Fiziksel sunucu için bir firma içerisinde dikkat edilmesi gereken seçeneklerden birisi güçtür. Hatta en önemli noktalardan birinin güç olduğunu söylemek mümkündür. Firmalar genel olarak fiziksel sunucu ücretleri içerisine güç giderlerini de eklemektedir. Bunun yanında sunulan ağ hizmeti de önem arz etmektedir. Düşük gecikmeli olan hizmetin seçiminde de her daim önemli olduğu görülmektedir. Son olarak dikkat edilmesi gereken kısımlardan bir diğeri de destek olarak geçmektedir. Sunucunun size ait olması her şeyin sizin tarafınızdan yapılması gerektiği anlamına gelmez. Bu yüzden fiziksel sunucu hizmeti almadan önce nasıl destek seçeneklerinin bulunacağına göz atmanız faydalı olacaktır.