Şahıs şirketi, basit ve hızlı bir şekilde kurulan şirket türü olarak tanımlanmaktadır. Bu özelliğinden ötürü de girişimcilerin sıklıkla kullandığı bilinmektedir. Genel olarak incelendiğinde ise tek kişi tarafından kurulmaktadır. Buna karşın az sayıda ortak ile de şahıs şirketi kurulması mümkün olan durumlardandır. Ancak şahıs şirketlerinde ortaklardan herhangi biri payını devretmek istediğinde şirketin diğer ortaklarının da buna onay vermesi gerekir. Bu tarz durumlardan ötürü de sıklıkla tek kişi tarafından kurulmaktadır. Şahıs şirketlerinde ortakların her biri gerçek kişi olarak geçer. Böylelikle şirketin borçlarından ortakların tümü sorumlu tutulmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa bakılacak olursa şahıs şirketi iki farklı türde kurulmaktadır. Bunlardan birisi kolektif birisi ise komandit olarak geçmektedir. Gerçek kişilerin ortak olduğu şirket türü kolektif şirkettir. En az iki ortak ile kurulumu gerçekleştirilmektedir. Şirketin ortaklarının şirket alacaklarına göre sorumlu olduğu bilinmektedir. Sermaye şartının olmasının yanında şirket ortaklarının her biri şirketi yönetme hakkına sahip olmaktadır. Bunun yanında şirket sözleşmesi yapılarak ya da ortak karar ile yönetim işleri birine devredilebilmektedir. Komandit şirket türünde sermaye paylaşa bölünen ve adi komandit olarak iki farklı çeşit mevcuttur. Adi komandit olarak geçen şahıs şirketi olabilir. Sermayesi paya bölünen ise sermaye şirketidir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak istediğiniz zaman öncelikli olarak gerekli koşulları sağlamanız gerekmektedir. Bu aşamanın ardından ise bazı belgeleri hazırlamanız istenir. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru olması önemlidir. Sizden talep edilen belgeleri hazırlayıp vergi dairesini teslim edebilirsiniz. Şahıs şirketi kurulumu ise yoğunluğa göre değişebilmektedir. Bu da iki ya da üç gün süreye dağılan bir süreçtir.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurma işlemleri de sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Sizler öncelikli olarak interaktif vergi dairesine, e-devlet bilgilerinizi kullanarak girmelisiniz. Karşınıza çıkacak olan sayfada “işlemler” kısmı bulunmaktadır. Bu alana tıklayıp sonrasında “sicil bildirimleri” alanına tıklayabilirsiniz. Bir sonraki aşamada ise sayfa sizi beş adımlı iş detayları kısmına yönlendirmektedir. İşinizle ilgili istenen detayları hatasız ve eksiksiz olacak şekilde doldurduğunuzdan emin olmalısınız. Gerekli tüm bu adımların ardından ise yoklama tarihi hakkında bilgi alabilirsiniz. Bilgilendirme telefonunuza mesaj olarak gelecektir. Yoklama memurları istene tarihte işyerinize gelip sizden bazı evraklar talep etmektedir. Bu da işyeriniz için gerekli kontrollerin yapılması ile ilgili sürece dâhildir.
Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler ise şu şekildedir;
- Noter onaylı imza sirgüsü,
- Vesikalık fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Faaliyet gösterilecek adres, adrese ait tapu veyahut kira kontratı,
- E-devlet veyahut vergi dairesi üzerinden hazırlanacak başvuru belgesi.
Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Küçük ya da orta ölçekli bir işletme kurmak isteyenler şahıs şirketi kurması en doğru olandır. Bu yüzden yoğun olarak bu şirket türü tercih edilmektedir. Günümüzde de bu denli popüler olması e-ticaret işletmesi kurmak isteyenlerin fazlalığından kaynaklanmaktadır. Şahıs şirketi kurmak isteyenler için yaş sınırı 18 olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında devlet memurlarının kanuna göre şahıs işletmesi kurması gibi bir durum söz konusu değildir. Şahıs şirketi kurarken herhangi bir maliyetin çıkıp çıkmayacağı da merak edilen konu başlıkları arasındadır. Şirket açılışı sırasında sizden talep edilmekte olan bazı mali giderler olabilmektedir. Bunlardan ilki muhasebecinizin sizlerden talep ettiği ücrettir. Bu noktadaki fiyat ise net değildir. Muhasebecinize göre fiyatlandırma da değişebilmektedir. Sizden ek olarak notere imza beyannamesi için ödeme istenmektedir. Son olarak ise veri dairesine verilen damga vergisi vardır. Sizler 2024 yılı içerisinde şahıs şirketi kurmak istediğiniz zaman bir sermaye sınırı ile karşılaşmazsınız. Limited ve anonim şirketlerde ise belirli bir bütçe talep edilmektedir.
Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Şahıs şirketi nedir nasıl kurulur sorularının yanında avantajlarının ne olduğu da araştırılmaktadır. Çünkü KOBİ için bir hayli avantajlı olan bu şirket türü pek çok artı barındırmaktadır. Bunlardan söz edecek olursak da;
- Şahıs şirketi kurmak istediğinizde sizden talep edilen belgelerin sayısı diğer şirket türlerine göre daha az olur.
- Şirketin kurulumunda gerekli olan maliyet düşüktür.
- Gerekli olan işlemleri kısa sürede olacak şekilde tamamlayabilirsiniz. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından başvurunuzu yapabilirsiniz. Bununla beraber bir veyahut iki gün içerisinde şirketinizi kurmuş olarak geçersiniz.
- Şahıs şirketi kurulumunda muhasebe ve mali müşavir giderleriniz, diğer şirket türleriyle kıyaslandığında daha az olmaktadır.
- Yeni kurulan şahıs şirketlerinde kademeli vergi sistemi vardır. Bu da kar oranı düşük olan şirketlerin ödeyeceği gelir vergisinin de düşük olması anlamına gelmektedir.
- Her yıl ödediğiniz defterler şahıs şirketlerinde daha uygun tutulmaktadır.
- İlerleyen süreçlerde şirketiniz büyüyünce şirket türünüzü değiştirebilirsiniz.
- Şirketinizle ilgili faaliyetlerin kararlarını ise yalnızca bir kişinin vermesi mümkündür. Bu da şirketin işleyişi konusunda çok daha rahat edeceğiniz anlamına gelmektedir.
Şahıs şirketi kurduğunuz zaman avantajlarla karşılaşabileceğiniz gibi bazı dezavantajlarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlar da şu şekildedir;
- Şahıs şirketlerinde vergilendirme kademeli şekilde artar. Düşük gelir elde ederken vergi oranınız %20 olarak geçer. Ancak geliriniz artınca veri oranı %40’a kadar çıkabilmektedir.
- Küçük ölçekli şirket yapısına sahip olduğunuzdan POS ve kredi başvurularınız daha uzun sürelerde yanıt almaktadır.
Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?
Diğer şirket türlerinde olduğu gibi şahıs şirketlerinde de vergi ödemeleri zorunludur. Bu hususta ödenmesi gereken vergiler ise üç farklı türdedir. Bunlar gelir vergisi, katma değer vergisi ve muhtasar beyannamesi olarak sıralanmaktadır. Yazımız içerisinde üç vergi türünü de açıkladık. Dilerseniz yazımızı okumaya devam ederek bilgi alabilirsiniz.
- Gelir Vergisi
Şirketinizin her yıl elde etmiş olduğu gelir üzerinden ödeme yapmanız istenen vergi türüne gelir vergisi denilmektedir. Yılda iki taksit olacak şekilde ödemesi yapılmaktadır. İlk taksitlendirme mart ayında yapılmaktadır. İkinci taksitlendirme ise temmuz ayının sonuna kadar ödenir.
- Geçici Vergi
Geçici vergi, gelir vergisinin döneminde beyan edilerek ödenmesine denilmektedir. Şirketin karı üzerinden hesaplaması yapılmaktadır. Şubat, mayıs, ağustos, kasım aylarında ödeme çıkar. Yıl içerisinde ödenmekte olan geçici vergi ise hesaplanarak gelir vergisinden düşürülmektedir. Üç ayda bir ödenmekte olan geçici vergide damga vergisi de mevcuttur. Günümüzde ise 29 yaşın altında olan genç girişimciler için şirket kurulumundan sonraki üç dönem süresince gelir vergisi muaf tutulur. Ancak bu, 75.000 Türk lirasının altındaki gelirler için geçerli bir durumdur. Genç girişimci desteğinden faydalanmak isteyenlerin ise dilekçe vererek başvuru yapması mümkündür.
- Katma Değer Vergisi
Şahıs şirketlerinde satışların toplam bir KDV’si bulunmaktadır. Bu KDV ile her ay alınan mal ve hizmet arasındaki fark vergi şeklinde ödenmektedir. Alış ve satış KDV farkı hesaplanarak ödeme yapılmaktadır. Alışınızdaki KDV o ay için satış KDV’sinden fazla olursa o ay ödeme yapmanız gerekmez. Yani o ay için yalnızca damga vergisi ödemesi yapmanız gerekir.
- Stopaj Vergisi
Stopaj vergisi gelir ve kurumlar vergisine tabi kazanç tutarı için ödenmektedir. Ödemeler vergi dairesine işi yapan kişinin adına olacak şekilde yapılmaktadır. Üç ayda bir olacak şekilde yapılan ödemelerde damga vergisi ödemesi de bulunmaktadır. Beyanname vergilerinde 70.000 Türk lirası gelirden alınan vergi oranı %15 olarak kabul edilmektedir.