centos web panel nedir, Web panel yani kontrol paneli, sunucunun servislerinin yönetiminde kullanılmaktadır. Yani asıl amacı, sunucu servislerinin yönetimidir. Web panellerinden biri olarak da Centos Web Panel öne çıkmaktadır. Bir sunucunun yönetimi ve servislerden yararlanması amacıyla komut satırının kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda Web panel, kullanıcılar grafik arayüzü barındırmaktadır. Bu da kullanımının çok daha kolay olmasını sağlamaktadır. Kontrol paneli kolay kullanımıyla beraber özel avantajlar da sunmaktadır.
Kontrol paneliyle web hosting, birçok şeyi yönetilebilir hale getirmektedir. Yani mail kutusu, DNS ayarları, sunucu veri tabanı, birçok şey daha kolay bir biçimde yönetilebilir durumdadır. Kontrol panelinin diğer bir işleviyse sistem izlemesi olarak bilinir. İyi bir kontrol paneli üzerinde kullanılmış olan işlemci, bant genişliği ile bellek kapasitesini gösterir. Centos Web Panel gibi birden fazla panel bulunur. Panellerin birbirinden farklı özelliklerinin olduğu da bilinmektedir. İyi bir panel olmasını sağlayan detaylarsa kullanıcı dostu arayüzünün olmasıdır. Ek olarak üstün güvenlik özellikleri barındırması Cron için birden fazla avantaj sunmaktadır.
Centos Web Panel Ne İşe Yarar?
Centos Web Panel seçeneğinin ilk amacı web sunucu özelliklerini ve yönetimi tek bir alanda toplamaktır. Aynı zamanda web sunucu özelliklerinin internet üzerinden erişilebilir hale gelmesi amaçlanmaktadır. Centos Web Panel 2010 yılında Debian’ı geçmiştir. Bu sayede web server seçenekleri arasında en popüler Linux dağıtımı olarak anılmıştır. 2012 yılında da Debian unvanını geri almıştır. 2014 senesine gelindiği zaman Red Hat, Centos Web Panel için sponsorluk vermiştir. Centos Web Panel artık sunucunun tüm ayarlarını yapmayı sağlamaktadır. Örneklendirmek gerekirse de DNS ayarlarının yapılması için birkaç adım yeterli olacaktır. Kısa süreli ve kolay adımlarla beraber istediğiniz işlemi yapmak mümkündür. Panel avantajlarıyla beraber tek bir sayfa üzerinden DNS bilgilerinin değiştirilmesi de mümkündür.
Panel avantajları sayesinde sunucuda RDP ve Putty gerekmeden uzaktan erişim mümkündür. Uzaktan erişim işlemleri için link desteği kullanılmaktadır. Centos Web Panel özellikleri içerisinde ücretsiz kullanım fırsatı da yer almaktadır. Projenin açık kaynak kodlu olması sayesinde gelişime de açıktır. Sürekli olarak topluluk tarafından gelişimi devam etmektedir. Bunlara ek olarak her türlü probleme karşı çözümler bulunmaktadır. Bu da problemlerin kısa süre içerisinde çözümle buluştuğu anlamına gelmektedir. Açık kaynak projesi olarak tanımlanan Centos Web Panel içerisinde güvenlik işlemleri de daha sıkı bir biçimde takip edilmektedir.
Güvenlik yamalarının sık bir biçimde yayımlandığı bilinmektedir. Centos Web Panel, Apeche Foundation benzeridir. Benzerlik sağlayan detayları bulunmaktadır. Eklentiler, değişimler ve geliştirmelerden de SIG grubunun sorumlu olduğu bilinmektedir. Bu gruplar içerisinde Core adı verilen bir çekirdek bulunmaktadır. Çekirdek Centos Linux platformunu hazırlayıp yayınlamaktadır. Birden fazla destek sağlanmasının yanı sıra kullanıcı deneyimlerinin geliştirilmesi amacıyla kullanılan birçok işlem bulunmaktadır.
Centos Web Panel Linux kullanıcılarının aşına olduğu seçeneklerden biridir. Kolay kullanım ara yüzüne sahip olmasının yanında bazı özellikler de barındırmaktadır. Detaylandırmak gerekirse de Apache Web sunucu mevcuttur. Varnish Cache server ve Freedns server bulundurur.
Centos Web Panel Nasıl Kullanılır?
Centos Web Panel, iki farklı formdadır. Yani hem yönetim hem de kullanıcı tarafı vardır. Kullanıcı hesabında belirli görevler yerine getirilmektedir. Bunun yanında oldukça ideal bir seçenek olarak değerlendirildiği bilinmektedir. Söz konusu görevler kullanıcı mail hesaplarının yönetimi, subdomain, FTP hesabının kurulumu ve buna benzer birçok seçenek yer almaktadır. Kullanıcılar ve Administrative bölümlerine yapılan girişler benzer özellikler taşımaktadır. Kullanıcıların giriş yapması için internet sitesinin 2083 portuna giriş yapmak gerekmektedir. Bununla beraber giriş yapılması gereken adresin “alanadiniz.com/cwp” şeklinde olması önemlidir. Bu şekilde giriş yapmanızın ardından karşınıza giriş ekranı çıkacaktır. Giriş ekranının gelmesinin üzerine giriş bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Login butonuna basarak da giriş yapmış olursunuz. Tüm bu adımların ardından kullanıcı paneline giriş yaptıktan sonra çeşitli öğelerle karşılaşmak mümkündür. Çeşitli seçenekler bulunduran menüleri görebilirsiniz.
Üst kısımda yer alan bir erişim bölümü bulunmaktadır. Erişim bölümünde ana sayfa, terminal sayfası ve dosya yönetişine yer verilmektedir. Sayfanın alt kısımında da Top beş işlem bulunmaktadır. Tüm kullanıcılar için açık olan bu listede son beş olarak yapılan beş işlem yer almaktadır. Bu işlemlerle ilgili detaylara da ulaşmak mümkündür. En üst kısımda bulunan sağ kısımda destek, root, bildirim ve çıkış butonları bulunur. Web panelin sağ tarafında da bildirim, destek, çıkış butonları ve root yer alır. Web panelin sol kısmındaki uzun menü de panelin ana menüsü olarak bilinmektedir. Sunucu işlemlerinin son kontrolleri de buradan yapılmaktadır. Sunucu özelliklerine de buradan bakılmaktadır. Bu kısım üzerinden eklenti yönetimi, PHP özellikleri, Nginx ve Apache gibi sunucu fonksiyonlarını gerçekleştirmek mümkündür. Oldukça uzun bir menü olmasının yanı sıra çeşitli alt menülerinin de bulunduğu görülmektedir.
Centos Web Panel Nasıl Kurulur?
Centos Web Panel kurulumunda 64 Bit işletim sistemi, 1GB RAM ile en az 20 GB olacak şekilde depolama alanına sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca kurulumun öncesinde bir hostname belirlemek daha doğrudur. Sunucuya bağlandıktan sonra da komut kullanarak hostname atanması gerekmektedir. Bu işlemin tamamlanmasının ardından CentOs 76 sunucusuna CWP indirmek gereklidir. Bunun için de bazı kod satırlarını girmek gerekmektedir. Gerekli olan kod satırına yazımız içerisinde de yer verdik.
“cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-el7-latest
sh cep-el7-latest”
Verdiğimiz kodu girmenizin ardından kurulum başlayacaktır. Kurulum süresi yaklaşık olarak otuz ila kırk dakika arasında değişiklik göstermektedir. Kurulumun sonrasında “reboot” komutunu kullanarak sunucunuzu yeniden başlatmanız gerekmektedir. Bu işlemle birlikte VPS veyahut Dedicated sunucuya Centos Web Panel kurulumu yapılmaktadır. Root girişi için “http://serverIP:2030” adresine girmeniz gerekmektedir. Sonrasında kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Giriş yapmanızın ardından da name server ayarlarını yapmanız beklenir. Bunun için “DNS Functions” menüsü kullanılmaktadır. Menü içerisinden “Edit Nameserver IP” kısmına giriş yapılır.
Centos Web Panel Kurulumu Öncesinde Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Centos Web Panel kurulumundan önce bazı detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlardan ilki Dedicated sunucu üzerinde çalışır durumda olan VPS veyahut VDS hizmetine sahip olmaktır. Yani bunlardan birinin varlığında kurulum işlemleri yapılmaktadır. Sunucu üzerinde CentOs Web Panel stabil şekilde kullanılmaktadır. Bunun için de Centos 6 ya da Centos 7 sürümlerinden birinin kurulu olması gereklidir.
Centos Web panel kurulumunun yapılması için 32 bit sistemlerde minimum olacak şekilde 512 MB Ram kullanılmalıdır. 64 bit sistemler için de minimum olacak şekilde 1024 MB RAM kullanılır. Genel olarak tavsiye edilen RAM miktarı da 4Gb olarak bilinmektedir. Bu sayede var olan tüm fonksiyonların çok daha rahat bir şekilde kullanılması mümkündür. Centos 6 ya da Centos 7 içerisine kurulmuş olan server ağ ayarlarının düzgün bir biçimde yapılandırıldığı bilinir. İnternete çıkışı olduğu varsayılarak da kurulum işlemleri yapılmaktadır.