DirectAdmin, web tabanında çalışan, grafiksel bir arayüzü bulunan, farklı erişim düzeylerinde yönetimi mümkün olan hosting kontrol panelidir. Hosting hizmetlerinden faydalananların sunucu üzerindeki tüm işlemlerini tamamlamasını sağlar. Aynı zamanda DirectAdmin sayesinde söz konusu işlemler oldukça kolay bir şekilde yürütülmektedir. DirectAdmin ekonomik paneller arasında da yer almaktadır. Aynı zamanda kullanımı sanıldığından çok daha kolaydır. Hızlı bir hizmet sunmasının yanı sıra diğer alternatiflere göre çok daha uygundur.
Hemen her kullanıcının teknoloji seviyesi ileride olmuyor. Bu işlere yeni başlamış, hosting gibi kavramlarla yeni tanışmış kişiler de var. Bu yüzden çoğunlukla hosting yönetim işlemlerinin daha kolay bir şekilde yürütülmesi tercih ediliyor. Özellikle DirectAdmin sayesinde tüm bu seçenekler mümkün hale geliyor. Çalışmaları çok daha kolay bir biçimde yürütme şansında da faydalanmak kolaylaşıyor. Bazı temel özelliklerinin var olduğunu da söylemek mümkün. Kullanıcı ve satıcı şeklindeki çoklu erişim düzeyleri de destekleniyor. Web sitelerinde sıklıkla çökme sorunları da yaşanıyor. Yaşanan bu sorunlardan ötürü DirectAdmin daha iyi bir tercih olarak tanımlanıyor. Çünkü DirectAdmin sayesinde site verilerini otomatik olarak kurtarma şansından yararlanılıyor. DirectAdmin Linux işletim sistemi tarafından da destekleniyor. Bu sayede Linux tarafından desteklenen web sitelerini aynı anda yönetmek de mümkün hale geliyor.
DirectAdmin Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak DirectAdmin özellikleri cPanel ve Plesk panelle benzerlik göstermektedir. Yine de DirectAdmin sadeliği ile öne çıkmaktadır. Daha sade, hızlı ve işlevsel detayları bulunmaktadır. Tüm bu özellikleri sayesinde çok daha başarılı bir yapısının olduğu da gözlemlenmektedir. Birden fazla özelliği bulunmasının yanında bu özelliklere yazımızın içerisinde de yer verdik. Yazımızın devamını okuyarak DirectAdmin özellikleri hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
DirectAdmin kaynaklara özel olarak tanımlanmış kullanım istatistikleri barındırmaktadır. Dahili kullanımlı Anti Spam seçeneklerine yer verilmektedir. Veri tabanlarının oluşturulması ve yönetilmesi noktasında etkili bir seçenek olarak görülür. DNS yönetimleri ile öne çıkan DirectAdmin, bayi hesaplarının oluşturulmasında da etki sahibidir. Bayi hesaplarının oluşumu ve yönetilmesi gibi özellikler barındırmaktadır. Dosyaların yönetimi kolay bir biçimde yapılmaktadır. Yedekleme işlemleri ve alan adı yönetimleri de mümkündür.
DirectAdmin panelinin kaynakla yapılan özelliği bulunmaktadır. Bununla beraber farklı yazılımlarla yapılan kullanım alanları da genişletilebilmektedir. DirectAdmin panelinin uyumlu olduğu yazılımlar da birden fazladır. Bu yazılım seçeneklerini şöyle sıralayabiliriz:
- PHP 7,
- Exim,
- PureFTPD,
- ProFTPD,
- SpamD,
- Dovecot,
- SpamAssassin,
- ClamAV,
- MySQL,
- MariaDB,
- ModSecurity,
- Snove Open LiteSpeed,
- LiteSpeed,
- Apache,
DirectAdmin Avantajları Nelerdir?
DirectAdmin avantajları birden çok seçenek üzerinden incelenmektedir. Detaylı olarak bakıldığı zaman birçok detaya yer verildiğini görmek mümkündür. Bununla beraber DirectAdmin, sistem kaynaklarını minimum seviyede kullanmaktadır. Kullanıcılarına da sınırsız olarak Domain desteği sunduğu bilinmektedir. Periyodik güncellemelerle beraber kullanıcı deneyimlerini bir üst seviyeye taşıdığı bilinmektedir. DirectAdmin avantajları da kullanıcıların beklentilerine, memnuniyetlerine denk olan seçenekler olarak karşınıza çıkmaktadır.
DirectAdmin avantajları arasında e-posta yönetimleri de yer almaktadır. Yani DirectAdmin kullanıcıları, POP / IMAP hesaplarında mail listesi, Webmail tanımlamaları, otomatik yanıtlayıcı gibi seçenekleri oluşturabilmektedir. Barındırılan filtre kullanımı sayesinde iletilen maillerin engellenmesi imkanı vardır. Engellemeler anahtar kelime, domain ve boyutlara göre yapılmaktadır. DirectAdmin içeriğinde yetişkin filtresine de yer verilmektedir.
DNS menüsü kullanımı noktasında da DirectAdmin avantaj sağlamaktadır. Kullanıcılar, DirectAdmin paneli içerisinde yeni DNS kaydı oluşturabilmektedir. İhtiyaç duyulduğu zamanlarda mevcutta olan DNS seçeneklerinin kaldırılabilmesi mümkündür. DNS kontrollerinin tümünü DirectAdmin panel üzerinden gerçekleştirmek de söz konusudur. Yapılan ayarlamaların kolay bir biçimde değerlendirilmesi de kolaydır. DirectAdmin ile Subdomain menü kullanımı da avantajlıdır. Çünkü kullanıcılar kolaylıkla Subdomain oluşturabilmektedir. Gerekli durumlarda oluşturulabilmelerinin yanı sıra silinmesi ve listelenmesi gibi avantajlar da sunulmaktadır.
DirectAdmin sistemi içerisinde kullanıcıların hesaplarına ilişkin olan istatistiklerin görüntülenmesi mümkündür. Webalizer kullanımı ve geliştirilmiş seçenekler de buna dahil olarak gösterilmektedir. DirectAdmin içerisinde yeni bir web sitesi oluşumu da oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. FTP kullanımı sayesinde dosya yöneticisi içerisindeki çalışmalar daha işlevsel bir şekilde devam etmektedir. Kullanıcıların ilgili olan menüyle MySQL veritabanını oluşturması oldukça kolaydır. Birkaç adım sonrasında oluşturulması, değiştirilmesi mümkündür. Hatta kolay bir biçimde silme işlemleri de tamamlanmaktadır.
DirectAdmin bünyesinde kullanıcıların sitelerine ait olan verileri yedeklemesi veyahut geri yüklemesi mümkündür. Kullanıcıların kullanıcı adları ve şifreleri ile seçim yaptıkları dizinleri korumaları söz konusudur. Aynı zamanda kullanıcıların PHP sürümünü, .php uzantısıyla ilişkilendirilmesi sağlanmaktadır. DirectAdmin avantajlarıyla beraber panel üzerinden SLL sertifikalarının kurulumu mümkündür. Sunuculara ait olan bilgileri görüntüleyebilirler. Apache işleyici ayarları yapılabilmektedir. Sitelerin yönlendirilmeleri için panel üzerinden çalışmalar yapılmaktadır.
DirectAdmin Kurulumu Nasıl Yapılır?
DirectAdmin kurulumuna başladığınız zaman kurulum sürecinde ihtiyaç duyulan bazı seçenekler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Default yani varsayılan paketleridir. Varsayılan paketlerinin sunucuda var olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontrollerin yapılmasının ardından da kurulum adımlarının izlenmesi beklenir. Öncelikli olarak DirectAdmin kurulum dosyaları yüklenir. Yüklediğiniz kurulum dosyalarının çalıştırılması için geçerli komut da çalıştırılmalıdır. (./setup.sh) Komutun çalıştırılmasıyla beraber Cilent ID ve Licence ID bilgileri sorulmaktadır. Kurulumun bu kısmında ID bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Bilgilerin doğrulanmasının üzerine de Hostname bilgileri tanımlanmaktadır.
Kullanıcılara ait olan Hostname bilgilerinin tanımlanmasının üzerine Client, Licesnse ID bilgilerinin yeniden doğrulanması istenir. Kurulumun sonraki aşamasında da Ethernet kartında bulunan IP adresi doğrulanmaktadır. Sonraki kısımda Apache/ PHP ayarları yapılmaktadır. Ayarların sorunsuz bir biçimde devam edebilmesi için işlem seçimini “Custombuild 1.2” olarak ayarlamanız gerekmektedir. Yapılan seçimlerin ardından da varsayılan cevap olarak da “Y” seçeneği kullanılır. Tüm bu basamaklarının ardından kurulum süreci başlatılmaktadır. Bunun üzerine tamamlanma sürecine kadar yapılan işlemlerin sorunsuz bir biçimde ilerlediği gözlemlenmektedir. DirectAdmin kurulumunun tamamlanmasıyla beraber admin şifresi varsayılan olarak atanır ve otomatik olarak verilir. Sistemin verdiği şifreyi kişiselleştirmeniz de mümkündür.
DirectAdmin ve cPanel Arasındaki Fark Nedir?
Günümüzde kullanılan Web hosting yönetim panelleri içerisinde iki alternatif çokça kullanılmaktadır. Bunlardan biri DirectAdmin biri ise cPanel olarak yorumlanmaktadır. Kullanıcılar, hangi seçeneğinin daha doğru olduğu konusunda birçok soru sormaktadır. Bu sorulara yazımız içerisinde yanıt bulabilirsiniz. DirectAdmin ve cPanel arasındaki farklılıkları sizin için sıraladık.
DirectAdmin, cPanel kullanımına göre daha geniş bir yazılım olarak tanımlanmaktadır. Yani sunduğu alternatikler çok daha fazladır. Kurulum işlemlerini zorlanmadan, basit bir şekilde tamamlamak mümkündür. Gerekli bilgi akışına sahip olmanızla birinden destek almadan kurulumu tamamlayabilirsiniz. DirectAdmin ile beraber kaynak tüketimi çok daha az olarak görülmektedir. İşlevselliği ile öne çıkmasının yanı sıra oldukça hızlıdır. Bunun yanı sıra güvenilir bir yapısının olduğu bilinmektedir.
DirectAdmin sayesinde kullanıcılar etki alanlarında bulunan DNS kayıtlarını düzenleyebilmektedir. SSL sertifikalarının yüklemesi yapılabilmektedir. Alt alanlarının “www” ön ekiyle beraber çalışması mümkündür. Aynı zamanda dosya yöneticisi daha detaylı ve kullanım alanı geniş olarak yorumlanmaktadır. Panel içerisinde yönetim sağlanması çok daha kolaydır. Aynı zamanda ticari kullanım sırasında hızı ve güvenlik seçenekleriyle öne çıkmaktadır. Rakiplerine göre daha avantajlı bir tercih olarak görülmektedir. Muhtemel olan hatalarda özel kurtarma sistemi bulundurmaktadır. Sistemin kilitlenmesi halinde hizmetlerin otomatik olarak başlatılması da mümkündür.