WordPress altyapılı web sitelerinin SEO altyapısını kolayca oluşturmanızı, düzenlemenize olanak sağlayan eklentiler bulunmaktadır. Bizler de WordPress’in en iyi SEO eklentilerini özellikleri ile birlikte sizler için derledik.
SEO çalışmalarını yöneten Webmaster’lar ve SEO uzmanları için işlerini kolaylaştıran bu eklentilerden hangisini seçmeliyiz? WordPress üzerinde SEO çalışmalarının yapılmasını kolaylaştıran hatta yardımcı olan WordPress SEO eklentilerini bu sayfada bulabilirsiniz. En çok kullanılan 5 WordPress SEO eklentisini incelediğimiz bu makalemizde, eklentilerin özelliklerini de detaylı olarak anlattık.
WordPress SEO eklentileri, makalenizi yazarken makalenizde olan eksikleri, H etiketlerinin doğru kullanımını, anahtar kelimenin yoğunluğunu, kısacası manuel olarak kontrol etmeniz gereken, vakit alacak şeyler için sizi uyararak, işinizi kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra teknik SEO bakımından robots.txt dosyası, sitemap’in yönetimi gibi diğer unsurları da kolayca kontrol etmenize yaramaktadır.
SEO eklentileri, web sitenizi arama motorları için optimize ederken sizlere yardımcı olmaya yaramaktadır. Peki WordPress en iyi SEO eklentisi hangisi?
WordPress SEO Eklentileri
1) Yoast SEO
WordPress’te yer alan, en çok kullanılan SEO eklentisidir. Yoast SEO ile yazı içi SEO ayarlarınızı çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Premium versiyonun çok fazla özelliği olmasa da, WordPress sitenizin site içi SEO ayarlarını yapma konusunda yeterli bir eklentidir. Kategori sayfaları için özel olarak SEO ayarlarına izin veren bir SEO eklentisidir.
Yoast SEO Özellikleri:
- Anahtar kelime optimizasyonu,
- Gelişmiş XML site haritaları,
- İçeriklerinizin SERP’te nasıl gözükeceğine dair önizleme özelliği,
- (Premium) Yazınızı birçok anahtar kelime için optimize edebime(ücretsiz versiyonda yalnızca 1 adet anahtar kelime)
ve çok daha fazlasına Yoast SEO’yu WordPress’inze kurarak ulaşabilirsiniz.
2) All in one SEO (AIOSEO)
Yoast SEO eklentisinden sonra en çok kullanılan WordPress SEO eklentisidir. Yoast SEO’ya göre ücretsiz versiyonunda çok daha fazla özellikleri barındırıyor. All in one SEO eklentisinin de birçok özelliği bulunuyor. AIOSEO ile kolayca sitenizin tüm SEO ayarlarını kontrol edebilirsiniz.
Yenilenen AIOSEO ile artık Yoast’ta olduğu gibi makalelerimizi yazdıktan sonra karşımıza anahtar kelime kullanımımız, başlıkların doğru sıralanması ve başlıkların doğru bir şekilde yazılması, URL yapısı vs. hakkında çeşitli uyarılar çıkmaktadır. AIOSEO, bu önemli uyarıları karşımıza çıkararak, gözümüzden kaçan hataları çözümlememize yardımcı olmaktadır.
AIOSEO Özellikleri:
- Site Haritaları,
- Kolay Robots.txt optimizasyonu,
- Yerel SEO ayarları,
- Her sosyal medyaya özel başlık ve açıklama düzenlemesi,
- Google Search Console ve Analytics entegrasyonu,
- .htaccess Düzenleyici(Kolay bir şekilde düzenleyebilmenize olanak sağlar
ve çok daha fazlasına AIOSEO’nun Premium versiyonu ile ulaşabilirsiniz.
3) Rank Math SEO
WordPress üzerinde en çok kullanılan SEO eklentilerinin üçüncü sırasında Rank Math SEO eklentisi yer almaktadır. Bazı uzmanlar tarafından en iyi SEO eklentisi olarak anılan Rank Math SEO, henüz 3 yıllık bir eklenti olmasına rağmen yüksek indirme sayılarına ulaştı. İçeriğinde diğer SEO eklentilerinde bulunmayan çokça özellik bulunuyor. Kullanıcılar da bu özelliklerinden ötürü Rank Math SEO’ya yavaş yavaş daha önem vermeye başladılar.
Rank Math SEO Özellikleri:
- Google Search Console Entegrasyonu,
- LSI Kelime Aracı(Makale yazarken çok işe yarıyor),
- Diğer popüler SEO eklentilerini kullanan kullanıcılara kolaylık açısından Rank Math SEO’ya ayarları aktarabilme özelliği,
- Rich Snippet özelliği,
- Gelişmiş 30 faktörlü SEO analizi,
- 404 monitörü ile 404 alan sayfalarınızı görebilme özelliği,
- Site içi bağlantıları düzenleme(yeni sekmede açma, nofollow/dofollow’a çevirme vs.),
- Yerel SEO optimizasyonu,
- .htaccess Editör,
- Robots.txt Düzenleyici,
ve çok daha fazla özelliğe Rank Math’i WordPress’inize kurarak erişebilirsiniz.
4) WP Rocket
Direkt olarak SEO eklentisi olmasa da SEO’nun en önemli bölümlerinden birisini ilgilendirdiği için WP Rocket eklentisini de bu listeye ekleme gereği duyduk.
WP Rocket, şu anda web sitesi hızlandırma ve caching konusunda oldukça başarılı bir WordPress eklentisidir.
WP Rocket’in hem ücretli hem de ücretsiz versiyonu bulunmaktadır ancak ücretsiz versiyonu ile bile web sitenizin hızını çok iyi değerlere ulaştırabilirsiniz.
Dolaylı yoldan bir SEO eklentisi olan WP Rocket’i de kesinliklike ihtiyacınız var ise WordPress’inizde kullanmalısınız.
5) Redirection
Son olarak SEO’nun en önemli sorunlarından birisi olan yönlendirme problemlerinizi kolay bir şekilde çözebilecek bir eklentiden bahsedeceğiz. Redirection eklentisi ile kullanmadığınız ya da başka bir sayfaya aktarmak istediğiniz sayfaların kolayca 301 yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. Böylece kolay bir şekilde WordPress’in arayüzünden 301 yönlendirmelerinizi yapabilirsiniz.
Redirection eklentisinin “404” özelliği ile kullanıcıların 404 hatası aldıkları sayfaları da sizlere sunmaktadır. Herhangi bir siteden, size yönlendirilmiş olan kırık link yüzünden sitenize gelen kullanıcılar 404 hatası ile karşılaşıyor olabilirler. Bu hatayı tespit etmek çok kolay değil ancak Redirection eklentisi sayesinde tüm 404 hatası alan sayfaları tespit edebilir, doğru adreslere yönlendirmesini sağlayabilirsiniz.
Hangi eklentiyi seçmeliyim?
WordPress en iyi SEO eklentilerini derlediğimiz makalemize son olarak bir şey eklemek istiyorum. SEO eklentileri var olan SEO bilginizi kullanmanız için sizlere kolaylık sağlar. SEO bilmiyorsanız, SEO eklentileri ile SEO yapamazsınız.
SEO eklentileri manuel olarak sağlanması gereken işlemleri, kolay bir şekilde tek bir yerden yapmanıza olanak sağlar. Bu sebepten dolayı SEO bilginiz yok ise bir SEO uzmanından yardım alabilirsiniz. Böylece Google’da ve diğer arama motorlarında yükselmeye başlayabilirsiniz.
Bunlara ek olarak SEO eklentileri yalnızca site içi SEO konusunda bazı kriterleri gerçekleştirmeniz konusunda sizlere yardımcı olurlar. Bundan dolayı tabi ki ne kadar fazla özellik içeren bir SEO eklentisi kullanırsanız, o kadar iyi olacaktır ancak dediğimiz gibi SEO sadece eklentiler ile biten bir optimizasyon değildir. Bunu da asla unutmamalısınız!