CDN, özellikle web teknolojileri alanı üzerinde oldukça sık bir şekilde duyulan terimlerden biri de CDN’dir. Content Delivery Network kelimelerinin kısaltılmış hali olan CDN, web uygulamaları üzerindeki içerikleri hızlı biçimde yüklenmesine olanak sağlayan bir teknolojidir.
Bu yazımız içerisinde sizlere aşağıdaki yer alan başlıklar hakkında genel bilgi paylaşımlarında bulunacağız.
- CND Nedir?
- CND ve Web Hosting Arasında Bulunan Fark Nedir?
- CDN Nasıl Çalışır?
- CDN Nasıl Avantajlar Sağlar?
CDN Nedir?
CDN (Bir içerik dağıtım ağı ), internet içeriğinin hızlı bir biçimde teslim edilmesini sağlamak amacıyla birlikte çalışan, coğrafi şekilde dağıtılmış sunucu grubunu ifade eder. Bir CDN, Javascript dosyaları, HTML sayfaları, CSS sayfaları, videolar ve resimler dahil olacak şekilde internet içeriğini yüklemek adına gereken varlıkların aktarılmasını sağlar. Bu varlıkların hızlı bir biçimde aktarılmasına da olanak sağlar.
CDN hizmetlerinin popülerliği sürekli olarak artmaya devam etmektedir. Bugün web trafiğinin çoğu, Netflix, Amazon ve Facebook gibi büyük siteler üzerinden gelen trafikler dahil olacak şekilde CDN’ler aracılığıyla sunulmaktadır. Düzgün yapılandırılmış bir CDN, internet sitelerini DDOS benzeri saldırılardan korumaya yardımcı olur. Bununla beraber bazı yaygın olan kötü niyetli saldırılara karşı da korumaya yardımcı olabilir.
CDN ve Web Hosting Arasında Bulunan Fark Nedir?
CDN, Web hosting paketlerinde olduğu gibi web uygulamasının bütün kodlarını bünyesi içerisinde barındırmaz. Web uygulaması üzerinde yer alan içerikleri önbellek kısmına alarak internet sitesi performansının artırılmasına yardımcı olur.
Birçok internet sitesi, performans ihtiyaçlarını geleneksel olan barındırma hizmetleri aracılığıyla karşılama konusunda zorlanır. Bu yüzden de CDN’ler çok sık bir şekilde tercih edilir.
Barındırma bant genişliğini azaltmak adına önbellek kısmına almayı kullanarak, güvenliği artırarak ve hizmet kesintilerini de önlemeye yardımcı olur. CDN’ler gelenek olan web barındırma ile beraber gelecek olan bazı önemli problemlerin de giderilmesi adına yardımcı olurlar.
CDN Nasıl Çalışır?
CDN, içeriği olabildiğince ucuz, güvenilir, hızlı ve güvenli bir biçimde sunmak gayesi ile birbirine bağlı olan bir sunucu ağıdır.
Hızlı ve bağlantıyı iyileştirmek adına içerik sunucuları farklı ağlar arasında yer alan değişim noktalarına yerleştirecektir. İnternet değişim noktaları ( IXP’ler ), çeşitli internet sağlayıcılarının, çeşitli ağlar üzerinden kaynaklanan trafiği de birbirine bağlayan konumlardır.
CDN sağlayıcısı, bu yüksek oranda birbirine bağlı olan konumlarla yüksek hızda bir bağlantı kurabilir. Böylece yüksek hızlı bir veri dağıtımı konusunda geçiş sürelerini ve maliyetleri azaltılabilir.
CDN Avantajları Nelerdir?
CDN’nin sağlandığı avantajları 4 çeşitli başlık altında toplayabilir. Bu başlıklar ise aşağıdaki şekilde gibidir:
- Bant Genişliği Maliyetlerini Düşürme: İnternet sitesi barındırma adına bant genişliği tüketim maliyetleri internet siteleri adına birincil masraftır. Diğer optimizasyonlar ve önbelleğe alma yoluyla, CDN’ler, birer kaynak sunucunun sağlanması gereken veri miktarını azaltabilir. Böylece internet sitesi sahipleri adına barındırma maliyetleri de azaltılabilir.
- İnternet Sitesi Yükleme Sürelerini İyileştirme: Yakındaki bir CND sunucusu kullanılarak ( diğer optimizasyonların haricinde ) içeriği internet sitesi ziyaretçilerine çok daha yakın dağıtır. Böylece ziyaretçiler çok daha hızlı bir şekilde sayfa yükleme süreleri yaşatabilirsiniz.
- Web Sitesi Güvenliğini İyileştirme: Bir CDN, güvenlik sertifikalarında iyileştirmeler, DDoS azaltma ve diğer optimizasyonları sağlayarak da güvenliği artırabilir.
- Yedekliliği ve İçerik Kullanılabilirliğini Artırma: Büyük miktarda donanım ya da trafik arızaları, normal internet sitelerinin işlevini kesintiye uğratabilir. Dağıtılmış doğasından dolayı, bir CDN çok daha fazla bir trafiği idare edebilir. Bununla beraber pek çok orijinal sunucudan da daha iyi bir donanım arızasına dayanıklılık sağlayabilir.
CDN siteyi hızlandırır mı?
İçerik dağıtım ağı ya da diğer ismiyle Content Delivery Network ( CDN ), internet sitelerine pek çok avantaj sunar. CDN kullanmanın başlıca avantajlarından birisi, CDN’in internet sitesini çok daha hızlandırmasıdır. Fakat CDN bu işlevi tam anlamıyla nasıl yapar ve internet sitesinin hızlanması sizler adına neden öncelikli durumdadır?
Başlangıç olarak, normal bir internet sitesinin sizlere nasıl çalıştığını açıklayalım. Her web sitesini barındırmakta olan bir sunucu bulunur. Web sitenizi ise kendinize ait olan bir sunucu içerisinde barındırabilirsiniz. Bir web sitenizi ziyaret ettiğiniz zaman, bilgisayarlar bu sunuculardan herhangi birisine bağlanır. Böylece internet sitenizin verilerine erişim sağlayarak daha sonrasında bunları gösterir.
Bu senaryoda iki farklı sorun ortaya çıkabilir. Birincisi bilgisayarınızın fiziksel bir konumu elinde bulunduran bu sunucular bağlanması ile alakalıdır. Sunucuların uzakta olması, internet sitenizin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. Diğer sorun ise, yüksek ziyaretçi akşınız tek bir sunucu tarafından taşınıyorsa, sunucu üzerinden aşırı yüklenme olabilir.
En İyi CDN Servisleri
En iyi CDN servisleri denildiği zaman hemen hemen herkesin aklına genel olarak bazı servisler gelmektedir. Bizlerde bu başlık altında sizlere en iyi CDN servislerinden bahsettik. Bu servisler aşağıdaki şekildeki gibidir:
- Sucuri
- KeyCDN
- BunnyCDN,
- StackPath
- CacheFly
- Cloudflare
- Microsoft Azure
- Rackspace
- Amazon CloudFront
- Google Cloud CDN