Kurumsal ve blog sitelerinde olduğu gibi e-ticaret alanında da kullanıcıların performans beklentilerini karşılayan altyapı, WordPress tarafından sunulmaktadır. SEO uyumlu, az maliyetli bir fırsat olarak görülen WordPress E-ticaret temaları sıklıkla öne çıkmaktadır. Genel bir bakış açısıyla bakıldığında ihtiyaç durumunda güncelleme yapılmaktadır. Buna karşın WordPress sürekli olarak güncelleme alan bir sistem olduğundan, sitelerin teknolojik ihtiyaçlarına, gelişimlerine uyum sağlayabilmektedir.
Sizler WordPress bünyesinde bir e-ticaret sitesi oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda WoCommerce eklentisini kullanabilirsiniz. WoCommerce eklentisi, web sitenizin bir e-ticaret sitesine dönüşmesine yardımcı olan, ücretsiz bir seçenektir. Ürün ekleme, fiyat giriş yapma, kargo işlemleri ve ödeme alabilme gibi pek çok konuda hazır bir sistem sunmaktadır. Ek olarak indirimli satış, kupon gibi işlemler için kodlama bilgisine gerek kalmamaktadır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra WordPress üzerinden bir elektronik ticaret sitesi kurmak istediğiniz zaman gerekli olan bazı noktalar bulunmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve önerilerimizi gözden geçirmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
WordPress E-Ticaret Tema Kurmak İçin Gerekenler
WordPress içerisinde kurmak istediğiniz e-ticaret sitesi için bazı masraflar ortaya çıkmaktadır. Ancak normal bir e-ticaret sitesi kurma işlemiyle kıyaslandığı zaman çok daha uygundur. Sizler WordPress e-ticaret temaları ile ilerlemek istediğiniz zaman ise temin etmeniz gereken bazı seçenekler bulunmaktadır. Gerekli olanlar şu şekilde örneklendirilmektedir;
1. Web Hosting
Web hosting bir sitenin barınması amacıyla gerekli alanın kiralanması veyahut satın alınması işlemine denilmektedir. Sizler web sitenizin içeriğini oluşturmakta olan dosyaları çevrimiçi olacak şekilde görüntülemek için kullanabilirsiniz. Detaylı olarak incelediğiniz zaman ise pek çok WordPress hosting paketlerinin olduğunu görebilirsiniz.
2. Alan Adı
Web sitelerin internet içerisindeki adına ve adresine alan adı denilmektedir. Ziyaretçilerinizin sitenize giriş yapabilmesi için bu adres kullanılmaktadır. Aynı zamanda alan adları IP adresi olarak bilinen bilgisayarların birbirini tanıması için kullanılan numara sistemini temsil etmektedir. Alan adları “www” şeklinde başlarken “.com, .org, .net” şeklinde tamamlanmaktadır. Her alan adı bir tane olduğundan, sahip olan alan adınızın size özel olduğunu düşünebilirsiniz.
3. E-Ticaret Teması
E-ticaret teması, sitenizin tasarımı, tasarımda kullanılan öğelerin tümünü kapsamaktadır. Söz konusu öğelerin tamamına yer verilmektedir. Bunun yanında sitenizin tasarımı içerisinde hangi konseptin kullanıldığı, öğelerin nasıl yerleştirildiği gibi seçenekler temaların birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Sizler nesnelerin renklerini ve yazı tipleri, kategori sayfalarını da sitenizin temasına göre belirleyebilirsiniz. WordPress e-ticaret temaları kullanımından hem ücretli hem de ücretsiz olacak şekilde faydalanabilirsiniz. Bu aşamada internette yer almakta olan temaları inceleyebilir, siteniz için en uygun temayı oluşturabilirsiniz.
4. SSL Sertifikası
Elektronik ticaret faaliyetlerinin devam edebilmesi için zorunlu olan seçeneklerden birisi SSL sertifikası olarak bilinmektedir. Ayrıca sitenizin adresinin doğru olup olmadığı da SSL sertifikası sayesinde belirlenmektedir. Veri akışlarının güvenli bir hal almasında da etkili olan SSL sertifikası, ziyaretçilerinizin de güvenini kazanmanızı sağlamaktadır. Sitenizin linki “http” değil “HTTPS” ile başlayacağından, arama motoru kısmında alan adınız yeşil bir anahtar ile görülebilmektedir. Bu da güvenli bir site olduğu anlamını taşımaktadır.
5. PageSpeed
Sitelerin açılma hızı direkt olarak ziyaretçilerin site içerisinde gezinme süresini etkilemektedir. Sitenize giriş yapan ziyaretçiler, herhangi bir sorunla, olumsuzlukla karşı karşıya kalmadıkları sürece uzun bir süre çıkış yapmamaktadır. Bu da web sitenizin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Google tarafından geliştirilmiş olan PageSpeed ise sitenizin hızının ölçülmesine yardımcı olmaktadır. Ek olarak ücretsiz bir şekilde kullanılabilen bir analiz aracı olarak bilinirken site sahiplerinin site hızını kendi kendilerine ölçmelerini mümkün hale getirmektedir. Analiz sonucunda sunulan yönlendirmeleri kullanarak daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlamaktadır.
WordPress E-Ticaret Temaları Önerileri
· Shoplsle
En iyi WordPress e-ticaret temaları için bir arayış içerisindeyseniz karşınıza çıkacak ilk seçenek Shoplsle olarak bilinmektedir. Sade bir temasının olmasının yanı sıra modern bir izlenime sahiptir. Bu da kullanıcıların zarif ve sakin bir temayla karşılaşmasını sağlamaktadır. Temayı yakından incelediğiniz zaman içerisinde ekranı tamamen kaplayan bir slider yer aldığını görebilirsiniz. Bu slider öne çıkanları ve yeni gelen ürünleri tanıtmak için kullanılmaktadır. Günümüzde on binlerce web sitenin tercihi olan Shoplsle, açık kaynaklı bir yapıya sahiptir. Bu sayede düzenlemeleri istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz gibi kullanıcılarınızla etkileşime girebilmeniz açısından da başarılıdır.
· ShopKeeper
ShopKeeper e-ticaret teması, toplamda on farklı ana sayfa düzenine sahiptir. İçerisinde farklı başlık stilleri, ekran slider örnekleri ve kataloglar bulunmaktadır. Özel olarak tasarlanmış olan bu tema, kodlama bilmeyen kullanıcılar için de oldukça uygundur. Dikkat çekici tasarımlara sahip bir web sitesi oluşturmak isteyenlerin beklentilerini karşılamaktadır. Böylece sizler de hazır şablonlar kullanarak kendi tasarımlarınızı hazırlayabilirsiniz.
ShopKeeper teması içerisinde Youtube video desteğine de yer verilmektedir. Aynı zamanda ürün fotoğraflarını yakınlaştırabilir, web sitenizi istediğiniz dile çevirebilirsiniz. Buna benzer daha birçok özellik sıralamak da mümkündür.
· Alpha Store
Apha Store, WooCommerce destekli bir WordPress e-ticaret temasıdır. Mobil duyarlı olan bu tema, açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Elbette eçık kaynak kodlu olması da düzenlemeler için açık olduğu anlamına gelmektedir. Alpha Store dezavantajı ise 2018 yılından günümüze dek güncelleme almamış olması yer almaktadır.
· Divi
Divi, WordPress e-ticaret temaları içerisinde göz alıcı tasarımlara sahip olan seçenektir. Kullanıcı deneyimlerinin yükselmesine yardımcı olduğu gibi sürükle bırak arayüzüne sahiptir. Ek olarak kendi web tasarlama aracınız ile hem ana hem de alt sayfalarda CSS değişikliğine gerek kalmaz. Yani bu işlemlerle uğraşmadan özelleştirme yapabilirsiniz. Genel olarak incelediğinizde ise standart fiyatlarının diğer WordPress e-ticaret temaları ile kıyaslandığında daha pahalı olduğunu görebilirsiniz.
· Hestia
Çok amaçlı olacak şekilde kullanılabilen e-ticaret teması Hestia, online alışveriş mağazası kurmak isteyenler için en uygun seçenektir. Gösterişli tasarımlara sahip olması sayesinde online mağaza kurabilirsiniz. Ayrıca WoCommerce uyumlu olması ile müşterilerinizin yeniden gelmek istemesini sağlayabilirsiniz. E-ticaret sitenizin bu alanda profesyonel bir görünüme sahip olmasında önemli bir etkisi olacaktır.