Günümüzde hemen herkesin aktif olarak kullandığı Wİ-Fİ ağları, insan hayatını kolaylaştıran ve internet erişimini mümkün hale getiren teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Birçok insan Wİ-Fİ şifrelerinin sürekli olarak aynı kalmasını dikkate almamaktadır. Bu durumu önemsememektedir. Ancak Wİ-Fİ şifrelerinin uzun süre aynı kalması, güvenlik açıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bizler de bu yazımız içerisinde Wİ-Fİ şifresi nasıl değiştirilir, neden değiştirilmelidir gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Wİ-Fİ ağlarında güvenliğin sağlanmasını istiyorsanız, yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Wİ-Fİ Şifresi Neden Değiştirilmelidir?
Birçok kişi Wİ-Fİ ağlarının güvenliği konusunda endişe duymaktadır. Bu yüzden de olası problemlerin yaşanmaması için şifreleme yöntemlerinden destek alınmaktadır. Tüm bunlara ek olarak birçok insan, Wİ-Fİ şifrelerini düzenli aralıklarla değiştirmemektedir. Bundan ötürü de bazı sorunların yaşanması mümkündür. Bilgisayar korsanlarının da ağa giriş yapma olasılığı artmaya devam etmektedir. Şifrenin düzenli olarak değiştirilecek olması, ağ güvenliliğinin sağlanabilmesi açısından bir hayli önem arz etmektedir.
İlk olarak bakıldığı zaman ise Wİ-Fİ şifresi yalnızca sizde olmalıdır. Bir başkasının ağa izinsiz bir şekilde girişine engel olmanız gerekmektedir. Şifrenizi düzenli olarak değiştirdiğiniz zaman ise kötü niyetli kişilerin şifreyi kırması, ağ içerisinde yetkisiz erişim sağlanması mümkün olmamaktadır. Buna ek olarak düzenli şifre değişikliği yaptığınız zaman ek bir güvenlik kalkanı oluşturmuş olursunuz. Saldırganların şifrenizi ele geçirmesi halinde, uzun süreli kullanımı, şifre değişikliği ile engelleyebilirsiniz. Ağda daha zor hedeflerin öne çıkması da mümkün olmaktadır. Wİ-Fİ şifre değişikliği sırasında güvenlik tehditleriyle de mücadele edebilirsiniz.
Wİ-Fİ Şifresi Nasıl Daha Güvenli Olur?
İnternet ağı şifresi, güvenlik önlemlerinin alınması, hassas ve kişisel bilgilerin korunması açısından atılması gereken ilk adım olarak bilinmektedir. Wİ-Fİ şifresinin güvenli olabilmesi için ise dikkat etmeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse de;
- Şifreniz Karmaşık Olsun
Wİ-Fİ şifresi oluşturacağınız zaman, kolay bir şekilde tahmin edilemeyeceğini düşündüğünüz bir şifre seçmelisiniz. Aynı zamanda şifrenizin uzun olmasına özen göstermelisiniz. Şifre içerisinde büyük ve küçük harfler olmasına da dikkat edebilirsiniz. Küçük harf, özel karakterler kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak kişisel bilgilerden yararlanmamalısınız. Kişisel bilgiler genellikle kolay bir biçimde tahmin edilmektedir. Bu tarz seçeneklerden kaçınmalısınız. Böylece belirleyeceğiniz şifre çok daha güçlü hale gelecektir.
- Şifrenizi Belirli Aralıklarla Değiştirin
Wİ-Fİ şifrenizi düzenli olacak şekilde değiştirdiğiniz zaman güvenliğinizi arttırmış olursunuz. Belirli bir süre sonrasında şifrenizi değiştirdiğiniz zaman yaşanabilecek saldırılara karşı da önlem almış sayılırsınız. Ek olarak kullanıcıların Wİ-Fİ ağında yetkisiz bir şekilde erişim almasını da engelleyebilirsiniz.
- WPA2 Şifre Protokolünü Kullanın
Wİ-Fİ ağı üzerinde güvenliğinizi sağlamak istiyorsanız o zaman WPA2 şifreleme protokolünü kullanmalısınız. Bu sayede iletişiminizi şifrelemiş olursunuz. Yani yalnızca yetkili olan kullanıcılar bu ağa erişim sağlayabilmektedir. Diğer seçeneklerle kıyaslandığı zaman da WPA2 daha güvenli bir tercihtir. İnternet ağınızın saldırılara karşı korunma altında olmasına yardımcı olmaktadır.
Wİ-Fİ Şifresi Değiştirme Adımları Nelerdir?
Wİ-Fİ şifresi değiştirmek istediğiniz zaman yetkisiz erişim durumundan korunmuş olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda ağ güvenliğini arttırmak amacıyla da bazı adımlar atmalısınız. Şifreyi değiştirmek için ise bazı adımları takip etmelisiniz. Bunlardan söz etmek gerekirse de öncelikli olarak Wİ-Fİ yönlendiricisine bağlanmalısınız. Bu işlemi gerçekleştirmek için de bilgisayarınızı veyahut mobil cihazınızı Wİ-Fİ ağınıza bağlayabilirsiniz. Sonrasında internet tarayıcınızı açarak adres çubuğuna IP adresini girebilirsiniz. Bu adresi bulmak için ise evrakları gözden geçirebilirsiniz.
Üçüncü aşamada yönlendirici IP adresine giriş yapmak amacıyla kullanıcı adı ve şifre kullanabilirsiniz. Söz konusu bilgileri genel olarak yönlendirici üzerinden bulunan etikette bulabilirsiniz. Kullanıcı kılavuzu içerisinde görmeniz de mümkündür. Kullanıcı adı ve şifre seçeneğini de doğru olacak şekilde girip yönlendirici üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Yönlendirici ara yüzünde genel olarak “Wİ-Fİ” sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeye giriş yaparak üzerine tıklayabilirsiniz. Wİ-Fİ ayarlarına erişmek istediğiniz zaman bu menü kullanılmaktadır.
Karşınıza çıkacak olan menü içerisinde Wİ-Fİ şifresi seçeneğini bulabilirsiniz. Şifrenizi değiştirmek istediğiniz zaman da şifreyi silip istediğiniz şifreyi güçlü olacak şekilde belirleyebilirsiniz. Şifrenizin güçlü olması, ağ güvenliğinin sağlanması açısından bir hayli önemlidir. Yeni şifrenizi kaydetmek ve değişiklikleri tamamlamak için ise “Kaydet” düğmesine tıklayabilirsiniz. Wİ-Fİ şifresi değiştirme adımları böylece tamamlanacaktır. Sizlere belirttiğimiz bu adımları takip ederek güvenliği sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yetkisiz olan erişimleri de engellemiş olursunuz.
Wİ-Fİ Şifresi Değiştirmenin Avantajları Nelerdir?
Wİ-Fİ ağını kullanan herkesin ulaşabileceği bir noktadır. Bundan ötürü güvenliğinizin sağlanması amacıyla şifrenizi düzenli bir şekilde değiştirmeniz gerekmektedir. Wİ-Fİ şifresi değiştirme işlemleri sırasında da cihazlar arasında veri alışverişi gerçekleştirilirken şifrelenmiş ağ, olası saldırıların engellenmesine yardımcı olmaktadır. Bu ağ sayesinde hassas bilgilerinizin çalınması engellenmektedir. Kimlik hırsızlığı tarzında durumlar ortadan kalkmaktadır. Sizler tüm bu olasılıkların önüne geçmek için ise şifrenizi düzenli olarak değiştirmelisiniz.
Wİ-Fİ şifrenizi düzenli olarak değiştirmek istediğiniz zaman bu konuda alışkanlık edinmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü şifrenizin başkaları tarafından elde edilmesi, kullanıcı ve veri güvenliğinin tehlikeye girmesi demektir. Şifrelerinizi kaydetme işlemini tamamlamadan önce ise karmaşık bir şifre seçtiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Şifrenizi büyük küçük harf, rakam ve özel karakter seçenekleri arasından da seçmeniz mümkündür.
WİF-İ ağı şifresini belirli aralıklarla değiştirdiğiniz zaman ağ güvenliğini yükseltmiş olursunuz. Şifrenizi değiştirdiğiniz zaman ağa yetkisiz bir şekilde girmeye çalışanları da engellersiniz. Güncel bir şifreye sahip olmak istediğiniz zaman da ağa sızma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Bilgileriniz güvende tutulur. Şifrenin değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan avantajlardan bir diğeri ağ performansında iyileşmedir. Sık sık şifre değişikliği yaptığınız zaman veri hızını da arttırmış olursunuz. Ağ üzerindeki yoğunluğu azaltmanız da mümkündür. Şifre değişikliğinin sağladığı bir diğer artıysa izinsiz kullanıcıların engellenmesini sağlamaktır. Şifrenizi düzenli olarak değiştirdiğiniz zaman ağ kullanmaya izni olmayan kişileri engellemiş olursunuz. Bu da ağı daha hızlı şekilde kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.
Wİ-Fİ Ağında Şifre Değiştirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Wİ-Fİ ağı şifrenizi değiştirmek istediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Şifrenizi sık sık değiştirmeniz ağ güvenliğini arttırırken, ilk belirlenen şifre çoğunlukla tehlike altındadır. Buna da birden fazla neden göstermek mümkündür. Örneklendirmek gerekirse de misafirlerinize verdiğiniz şifreler, sonradan kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınız zaman ağınızın güvenliği ortadan kalkmaktadır.
Şifre değişikliğine gitmek istediğiniz zaman sıklık da sizin tercihlerinize göre belirlenmektedir. Fakat bu noktada uzmanlar en az üç ayda bir değişiklik yapılması gerektiğini önermektedir. Bu süreç içerisinde ağa erişimi olanların şifrelerini değiştirmeleri gereklidir. Ek olarak şifre değişikliklerini belirli aralıklarla yapmak istediğiniz zaman ağ güvenliğini de arttırabilirsiniz. Böylece potansiyel olan saldırıları da ortadan kaldırmış olursunuz.
Wİ-Fİ ağında şifre değişikliğine gittiğiniz zaman kişisel bilgilerinizi güvende tutarsınız. Şifre değişikliğiyle beraber olabilecek saldırılara karşı önlem almış olursunuz. Güvenlik performansının yüksek olması için ayda bir olacak şekilde şifrenizi değiştirebilirsiniz. Ortada seviyede güvenlik performansında şifre değişikliği üç ayda bir yapılmaktadır. Aynı zamanda şifre değişikliğinin altı ayda bir yapılması güvenlik performansın düşük olmasına yol açmaktadır.