Web site nasıl kurulur sorusu, günümüzde en çok sorulan sorular arasındadır. Bu soruya yanıt arayanlar ise iki kolay seçenekle karşılaşır. Bunlardan biri WordPress ile internet sitesi kurmak biri de hazır web sitesi kurmak olarak bilinmektedir. Sizler her iki seçeneği de kullandığınız zaman hızlı bir şekilde site sahibi olabilirsiniz.
Site kurulumu sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. Kendiniz veyahut işletmeniz için web site kurmak istediğiniz zaman bilmeniz gereken iki önemli kelime vardır. Bunlar domain ve hosting. Sitenin teknik yapıları olarak bilinen bu kişi kelime, sitenizin adresinin belirlenmesi, kaydedilmesi ve depolama alanının kiralanması işlemlerinde kullanılır. Ortalama olarak ise on dakika içerisinde bu işlemleri tamamlamak mümkündür. Sonrasında ise siteniz içerisine içerik eklemek amacıyla kullanılan CMS platformunun kurulumu yapılmalıdır. En son aşamada ise tema ve eklentiler kullanılarak sitenizin istediğiniz işlevselliğe kavuşması gerekir. Yani genel olarak bu üç kavram, bir web sitesi kurmanız için yeterli temel bileşenlerdir.
1. Alan Adı (Domain)
Alan adı yani domain, sitenizin adını ve adresini temsil etmektedir. Sitenizi ziyaret etmek isteyenlerin, giriş sırasında kullandığı adrestir. Alan adı yıllık olarak fiyatlandırılmaktadır. Sizler de işletmeniz için bir web sitesi açmayı düşünüyor olabilirsiniz. O zaman alan adınızın şirketiniz ile aynı isme sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Kişisel bir web site kurmak istiyorsanız da isminizi kullanabilirsiniz.
Bir alan adının kaydedilmesi sırasında yalnızca ismi belirlemek de yeterli değildir. Uzantı “.com, .net, .gov” gibi seçeneklerle tamamlanır. Sizler, adresinizi tamamlayacak olan bu kısma da karar vermelisiniz. Uluslararası ziyaretçiler istiyorsanız “.com ya da “.net” gibi seçimler yapabilirsiniz. Böylece genel bir alan adı kullanmış olursunuz. Belirli bir ülkeyi hedefliyorsanız da “.tr ve .ru” gibi seçenekler yapmanız mümkündür.
2. Hosting
Sitenizin erişime açık olmasını sağlayan, yaygında kalmasını mümkün hale getiren hizmet hosting olarak tanımlanmaktadır. Hosting sitenizdeki dosyaların sunucuda depolanmasını sağlar. Ayrıca adresinize tıklandığı zaman içeriklerinizin görülmesini mümkün hale getirmektedir. Görüldüğü üzere sitelerde sunucuların barındırılması da hosting firmaları ile yapılmaktadır. Bundan ötürü de hosting sunucu üzerinde alan adı kirala olarak tanımlanmaktadır.
Hosting paketi sitenizin amacına göre farklı sunucu kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Tüm bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hosting çözümleri üretilmektedir. Web hosting paketi seçeneklerine karar vermek istediğiniz zaman ise hosting türleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.
3. CMS
Domain ve hosting paketlerinin alınmasının ardından sitenizdeki içeriklerin ziyaretçilere gösterilmesi hedeflenir. Ancak içeriklerin hangi araçla yani hangi yönetim sistemi ile gösterileceği de önemlidir. Bunun için de bir seçim yapmanız gerekir. İçerik yönetim sistemi de bir sitenin içeriğini hazırlamanız için gerekli olan yazılımlardır. Sitenizin oluşturulması, yönetilmesi için dikkat edilmesi gereken bir konudur. WordPress, Drupal, Magento, Joomla, Opencart gibi seçenekler de mevcuttur. Sizler de kolay bir şekilde site kurmak istiyorsanız o zaman WordPress ile site oluşturmayı tercih edebilirsiniz.
WordPress ile Web Site Kurmak
Kolay şekilde site sahibi olmanızı mümkün hale getiren en iyi seçeneklerden birisi WordPress olarak bilinir. WordPress ile site kurmak isteyenler ise hosting paketi seçerek bu sürece adım atmaktadır. Sonrasında ise Hosting Dünyam kullanıcı panelinden WordPress kurulumuna başlayabilirsiniz. Böylece zorlanmadan sitenizin içeriklerini hazırlamaya başlayabilirsiniz. CMS olarak WordPress kullanmaya karar verdiğiniz zaman ilk aşama hosting paketidir demiştir. Sizler sitenizi hangi amaçla kullanacağınızı dikkate alarak seçim yapmalısınız. Aynı zamanda bütçenize uygun bir hosting planı seçtiğinizden de emin olmalısınız.
Hosting paketinizi satın alırken domain belirlemesi de yapmanız gerekir. Arama çubuğu üzerinden siteniz için seçtiğiniz adı yazabilirsiniz. Bu şekilde domain sorgulama işlemi yapmış olursunuz. Daha önceden alınmamış olan alan adınızı da kullanabilirsiniz. Üçünü aşama ise ödeme kısmıdır. Sepetinize eklediğiniz seçenekleri satın alarak hosting ve domain kiralama işlemini bitirmiş olursunuz.
WordPress kurulum işlemleri için paketinizin yönetim seçeneğine tıklamalısınız. Karşınıza çıkacak olan sayfada “WordPress Yönetimi” yazan seçeneğe girebilirsiniz. Burada sitenizin adını, kullanıcı adını ve şifresini belirleyebilirsiniz. Oluştur butonuna tıkladıktan sonra da kaydettiğiniz bu bilgilerle giriş yapabilirsiniz.
Sitenizi hazırlamaya başlamak istediğinizde ise adres çubuğunuzun sonuna “/wp-admin” eklemesi yapmalısınız. Böylece WordPress kullanıcı girişi sayfasına yönlendirmiş olursunuz.
WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmak
WordPress kullanarak kurduğunuz sitede satış yapmak istiyor olabilirsiniz. O zaman sitenize WooCommerce” eklentisini eklemelisiniz. Bu eklenti sayesinde sitenizi e-ticaret sitesine dönüştürmüş olursunuz. Böylece işlevsel ve ücretsiz bir şekilde işlem yapabilirsiniz.
Yükleme işleminin ardından para birimini ve satacağınız ürün çeşitleri ile ilgili bilgileri eklemelisiniz. Sizden istenen bilgileri girmenizin ardından da Panelin başlangıç kısmından satış bilgilerinize ulaşabilirsiniz. İnternetten satış yapmak istediğinizde gerekli olan bilgileri bilmeniz de başarınızı arttıracak detaylar arasında yer almaktadır. Özellikle güncel taktikleri kullanarak çok daha başarılı olabilirsiniz.
WordPress Teması Yükleme
Web site tasarlamak istediğiniz zaman bir uzmandan destek almanız gerekir. Bunun dışında kodlama bilgisine de sahip olabilirsiniz. Bu iki seçenek site kurulumunda öne çıkan ayrıcalıklardandır. Ancak maliyetin düşük olmasını isteyenler ve kodlama bilgisi olmayanlar için de profesyonel bir site hazırlamak mümkündür. Site oluşturucuları ve CMS seçeneklerini kullanarak sektörünüze uygun bir temadan yararlanabilirsiniz.
Tema seçenekleri sitenizin nasıl bir görünümü olacağını, tasarımının nasıl olacağını belirlemektedir. Sitenizin yazı tipinin ne olduğunu, öğelerin yerleşimlerini, menü şeklini tema seçiminizle ayarlayabilirsiniz. Ek olarak sitenizde kullanacağınız temaya göre masaüstünde, cep telefonunda ya da tablette nasıl görüneceği de değişebilmektedir.
WordPress kullanımının sık olmasının nedenlerinden birisi sitenizin özelleştirilmesini kolay hale getirmesidir. WordPress temalarının pek çoğu ücretsiz olarak karşınıza çıkmaktadır. Sizler de destek, düzenli güncelleme ve kod kalitesi gibi seçeneklerle ücretli olan temalara göz atabilirsiniz.
Sitenizin hızı, mobil uyumluluğu gibi konularda da tema seçiminize dikkat etmenizde fayda vardır. Temanın yüklenmesi için ise WordPress paneli üzerinden sol menüde yer alan “Görünüm/Temalar” seçeneğine girmelisiniz. Bu noktada açılan ekran üzerinde “Yeni Ekle” butonuna girebilirsiniz. Atama ve filtreleme seçeneklerinden de destek alarak temanızı seçip kurabilirsiniz.
WordPress Eklentisi Yükleme
Eklenti, CMS kullanımını daha işlevsel hale getirmektedir. Uzantılar veyahut modüller olarak isimlendirilirler. Kodlama bilmeyen kişilerin iletişim formu gibi öğeleri sitelerine eklemeleri amacıyla kullanılmaktadır. Eklentilerin yüklenmesi sırasında da tema yüklediğiniz zaman takip ettiğiniz aşamaları kullanabilirsiniz. Bu sayede sitenizi kendi isteğinize uygun olarak özelleştirmeniz mümkündür.
WordPress üzerinden inceleme yaptığınız zaman ücretsiz pek çok eklenti ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada istediğiniz eklentiyi bulmak için de “Eklentiler, Yeni Ekle” sekmesine tıklayabilirsiniz. Arama seçeneklerini kullanıp forum, site taşıma önbellek, güvenlik gibi eklentilere göz atıp sitenize ek özellikler kazandırmanız mümkündür.