İnternet kullanıcıları, web sayfalarına, tarayıcı ekranına yazılan adres üzerinden ulaşım sağlamaktadır. Erişim sağlanması sırasında masaüstü veyahut mobil cihazlardan erişim sağlanabilmektedir. Bu aşamaya kadar kolay bir şekilde istenilen sayfaya ulaşım sağlanabilmektedir. Sayfa görüntülenirken haberleşme zincirinin en doğru şekilde sağlanması beklenir. Erişimin sağlanması istenilen web sayfasının yayıncısı da dosyaları belirli bir adres üzerinde ve uygun formatta olacak şekilde barındırmaktadır. Böylece dosyalar, kesintisiz olacak şekilde erişime açık tutulmaktadır. Tüm bu işlemlerin arkasında ise arka planda yürütülen ve dosya barındırma hizmetinin verildiği işlem olan hosting bulunmaktadır.
Bir internet yayıncısı başarılı olmak istiyorsa, o zaman hosting hizmetini de önemsemelidir. Bu noktada en az içerikler kadar önemli olduğunu atlamamak gerekmektedir. İnternet kullanıcısının tarayıcı adres çubuğuna web sayfasını girmesi, akabinde istediği dosyaya ulaşması da servis sağlayıcısının kalitesiyle ilişkilendirilmektedir. Erişim talebinin karşılığında doğru bir sonucun elde edilmesi de önemlidir. Bu noktada dosyaların uygun bir biçim ve koşulla barındırılması da gerekmektedir. Diğer türlü istenilen sonucun elde edilmesi mümkün değildir.
Gelişmeye devam eden ve sürekli olarak güncellemelerin yapıldığı internet camiasında da hız atlanmaması gereken bir detaydır. İstenilen sayfaya ulaşılması için hızın da ön planda tutulması gerekir. Büyük görsel elementlerinin en hızlı ve kolay şekilde açılması açısından da yapı ve kapasite bağlantılarına dikkat edilmesi gerekir. Bundan ötürü seçimleri doğru yapmak ve nitelikli bir hosting hizmeti almak gerekmektedir. Detaylı bilgiye sahip olarak hareket edebilmeniz açısından sizlere bazı bilgiler verdik. Yazımızı okumaya devam ederek sizin için en doğru olanı seçebilirsiniz.
VPS Hosting Nedir? Nasıl Çalışır?
VPS yani Virtual Private Server kavramının kısaltılmasıdır. Dilimize çevrilmiş hali “sanal özel sunucu” olarak geçmektedir. Etimolojik olacak şekilde tanımlanmakta olan VPS sunucuları teknik açıdan fiziksel sunucunun birden fazla sunucuya ayrılmasıdır. Yani birden fazla sunucuya ayrılan sanal bölümlerin olduğu anlamını taşımaktadır. Bu da aynı makine içerisinde bulunan ortak alanın belirli sınırlar çerçevesinde paylaşılması anlamına gelmektedir. Böylece aynı sunucu içerisinde farklı web siteleri de barındırılabilmektedir. Sanal olarak tanımlanan bölümlerde özel olarak tahsis edilen kaynakların kullanımı söz konusudur. Standart paylaşımlı sunucularda bulunan teknik zorluklar da büyük ölçüde aşılmaktadır. Tüm bu adımlarla beraber web sitesi içerisinde oluşan yoğun trafik blokaj oluşturmamış olur.
Genel bir yorumlama yapmak gerekirse VPS hosting sistemi, Dedicated sunucusunun simülasyonu olarak tanımlanmaktadır. Var olan sunucu ana makine üzerinden sanal bir katman oluşturmaktadır. Bu katmanlar üzerinde sanal duvarlar ve bölmeler bulunur. Bölmelerin her biri ayrı kullanıcıya ait olan küçük Dedicated sunucuları şekilde kullanılmaktadır. Var olan diğer bölümlerden bağımsız olacak şekilde kendi işletim sistemi yazılımlarının ve faaliyetlerinin sürdürülmesi mümkün olmaktadır.
Dedicated Hosting Nedir? Nasıl Çalışır?
Dedicated hosting sistemi içerisinde fiziksel sunucunun tüm kaynakları tek bir kullanıcıya aittir. Yani kullanıcı sunucu içerisinde bulunan tüm yazılım ve donanım kaynaklarını kendi başına kullanmaktadır. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse de Dedicated hosting, paylaşımsız sunucu olarak geçmektedir. Fiziki makine içerisinde bulunan tüm yazılımlar ve dosyalar tek bir kullanıcıya ait olarak kullanılmaya devam etmektedir. Böylece verilerin girişi sırasında, yedekleme işlemlerinde ve çok daha fazla adımda, yapılan işlem, kullanıcının kontrolü ile devam ettirilmektedir. Sunucu tek bir kullanıcı barındırdığı için bant genişliğiyle, trafik limitiyle ilgili herhangi bir kısıtlama yaşanmamaktadır. Aynı zamanda paylaşımlı sunucularla kıyaslandığı zaman maliyetli bir sistemdir. Bundan ötürü genellikle kurumsal yapılarda, giderin karşılanması sorun olmadığı projeler için kullanılmaktadır.
VPS Hosting ve Dedicated Hosting Arasındaki Fark Nedir?
VPS hosting ve Dedicated hosting arasında bulunan farklar tarif edildiği zaman birden fazla detaya yer vermek gerekmektedir. Ancak genel açıklamalar yapmak gerekirse çok fazla kaynağa gerek duyulmadığı, küçük çaplı olan projeler içerisinde VPS hosting kullanılmaktadır. Çünkü incelendiği zaman daha verimli, ekonomik ve güvenli sonuçlarla buluşmanızı sağlamaktadır. Daha yüksek kapasiteli olan işler için ise Dedicated hosting kullanılmaktadır. Her iki hosting modelinin ise birden fazla farklılığı olduğundan söz edilmektedir. Bunlardan bahsedersek;
- Dedicated hosting fiziksel sunucunun kontrolünü kullanıcıya bırakmaktadır. Ancak VPS sunucularında kullanıcı yalnızca sanal olarak ayrılmakta olan bölümü kontrol edebilmektedir.
- Dedicated server kullanımı sırasında fiziksel sunucu bir kullanıcıya tahsis edilir. Ancak VPS sunucu sistemi içerisinde fiziksel sunucu sanal olarak birden çok bölüme ayrılmaktadır. Var olan her bir bölüm ayrı bir sunucu olarak geçmektedir.
- Fiziksel parametreler içerisinde herhangi bir paylaşım söz konusu olmadığı zaman da Dedicated hosting ve VPS hosting arasında performansla ilgili bazı farklılıklar gözlemlenmektedir.
- VPS hosting ve Deditaced hosting arasındaki en temel farklılıklardan birisi maliyettir. Paylaşımlı bir sunucu içerisinde fiziksel unsurlara ek olarak maliyet de paylaşılmaktadır. Bu da ödemek zorunda olduğunuz ücretin azalması anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra Dedicated hosting sistemi içerisinde yalnızca bir kullanıcıya tahsis edilen fiziksel sunucu vardır. Bu da var olan maliyetlerin tek bir sunucuya ait olduğunu göstermektedir. Haliyle maliyet de yükselmektedir.
VPS Sunucularının Avantajları Nelerdir?
VPS hosting kullanımı Dedicated hosting kullanımı ile karşılaştırıldığı zaman birçok avantaj olduğu gibi dezavantajlar da bulunmaktadır. Yine de tüm bu artı eksi durumları, kullanıcıdan kullanıcıya olacak şekilde farklılık göstermektedir. Bir kullanıcı için olan artılar, diğer bir kullanıcı için eksi olabilmektedir. VPS hosting artılarından söz etmek gerekirse de öncelikli avantajı maliyeti olarak değerlendirilmektedir. Bir bölüm tarafından giderlerin paylaşılmasıyla beraber maliyet de düşmektedir. Büyük kaynakların gerekli olmayan çalışmalar kapsamında en verimli hizmet seçeneklerinden biri olarak görülmektedir.
Doğru şekilde tespit edilmekte olan ihtiyaçlar kapsamında bununla uyumlu olacak şekilde hizmetlerden yararlanabilirsiniz. VPS hosting hizmeti ile beraber yüksek güvenlik düzeyinden, verimli çalışma standartlarından da yararlanabilirsiniz. VPS hosting artıları içerisinde ölçeklendirme ve esneklik de bulunmaktadır. Çalışmaların belirli bir aşaması içerisinde ek bir kaynağa ihtiyaç duyulabilir. Böyle bir zamanda da ek maliyetlerle beraber gerekli olan kaynağı temin edebilmeniz mümkün görülmektedir. Böylece ekstra harcamalar yapma riskinden de kurtulmuş olursunuz.
Dedicated Hosting Avantajları Nelerdir?
Dedicated hosting avantajları kapsamında var olan bazı temel avantajlar bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse fiziksel sunucu tek bir kullanıcıya ait olmaktadır. Böylece hem yazılım hem de donanım açısından avantaj kazanılmaktadır. Her türlü işlemin gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçların devam ettirilmesi noktasında yapılmakta olan güncellemeler, güvenlik uygulamaları kontrol edilebilmektedir. Trafik bandı gibi sınırlamalarla uğraşma riski de ortadan kalkmaktadır. Böylece tam bir performans ile tek bir kullanıcı için hizmet verilmektedir. Böylece kesintisiz şekilde erişilebilirlik sağlanabilmektedir. Bir web yayıncısı için de bu durum olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Çünkü paylaşımlı sunucu çalışmaları içerisinde bir kullanıcının önemsemediği, dikkatinden kaçan güvenlik sorunu, sizin sorun yaşamanıza neden olabilmektedir. Tek bir kullanıcı için hazırlanan Deditaced hosting ile hız da öne çıkarılmaktadır. Sistem içerisinde kullanıcı yükleriyle ilgili yavaşlama sorunları olmaz. Yüksek bir hız elde edilir. Ayrıca SEO hizmetleri de birden fazla açıdan değerli kabul edilmektedir. Web sitelerinin arama motorlarında öne çıkması, erişilebilirlik açısından da katkıları olmaktadır. Böylece sitenin itibar artışı da oluşmaktadır.