SSD yani Solid State Drive Türkçe karşılık olarak Katı Hal Sürücüsü olarak tanımlanmaktadır. Verilerin depolanması amacıyla geliştirilmekte olan sabit disklerin yerini alan bir aygıt olarak görülmektedir. Mekanik disklerin yazılma hızları ise en fazla 150 mb/sn olarak geçerken SSD disk için bu hızın 560 mb/sn olduğu bilinmektedir. Bu sebepten ötürü de söz konusu ürünlerin sıklıkla seçildiği bilinmektedir. Diğer yandan SSD diskler ile mekanik ortadan kalkmaktadır. Ek olarak düşük enerji tüketimi durumu söz konusudur. Sıcaklık hususlarının oluşması ve ses oluşumu açısından da bir hayli avantajlı konumda olduğu anlaşılmaktadır.
SSD disk nedir sorusunun yanı sıra ne gibi özelliklerinin olduğu da merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Söz konusu özel sürücülerin özelliklerinin yanında bilgisayarda bulunan faydaları da sorgulama sağlamaktadır. Solid State Drive disk çalışma prensipleri ise aslında RAM ile aynı kabul edilmektedir. Mikroçipe bağlanarak veri yollar sayesinde istenen bilgiyle senkronize olacak şekilde erişim sağlanmasına katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte SSD disklerin çok yüksek hız seviyelerine ulaştıkları anlaşılmaktadır.
SSD geleneksel sabit disk seçeneklerine benzer şekilde hareketli parçaları yoktur. HDD seçenekleri ise verileri dönen bir disk üzerine depolamaktadır. Katı Hal Sürücüsü diskler aslında bir USB belleği şeklindedir. Özellikleri genel bakımı açısından değerlendirildiği zaman HDD seçeneklerinde olduğu gibi gerekli sistemler içerisinde yüklemeleri yapmaktadır. Kişisel dosyaların, verilerin ve uygulama depolama görevleri açısından faydalanılmaktadır.
Solid State Drive, bilgisayarların çalışma hızının da arttırılmasını sağlamaktadır. HDD olarak çok daha az güç tüketmektedir. Bunun yanında az ısınan disk türleri daha hızlı random erişim zamanı ile karşılaşmanızı sağlamaktadır. HDD seçenekleri daha hafif ve küçük boyutlara sahip olan Solid State Drive performansları ile daha hızlı erişim fırsatı sağlamaktadır. Bunlara ek olarak oyunlarda olduğu gibi uygulamalarda da yüksek performanslarla bir araya gelmenize yardımcı olmaktadır.
Solid State Drive disk seçenekleri çekirdek sayısına göre enerji tüketim miktarı sağlar. Bazı SSD markaları ise disk bilgisayarına takıldığında kendi web sitelerine bağlanmaktadır. Söz konusu yazılımların indirilmesinin ardından aktifleşme modu sunmaktadır. Bununla birlikte yüksek hızlara erişmenize yardımcı olmaktadır.
SSD Performansları Bilgisayarı Nasıl Etkilemektedir?
SSD kullanmak isteyenlerin sordukları sorular arasında SSD ne işe yarar, bilgisayar üzerindeki performansı nedir şeklindedir. Genel olarak bakıldığı zaman ise bir bilgisayarda aranmakta olan ilk özelliklerden birisi performans olarak geçmektedir. Ayrıca kullanım özelliklerine bağlı olarak da performansı etkilemektedir. Birden fazla unsura bağlı şekilde bilgisayarın yavaş açılması, dosyaların daha hızlı şekilde görüntülenmesi gibi durumlarda fayda sağlamaktadır. SSD kullanımının faydalarından söz etmek gerekirse de;
- Solid State Drive disklerin enerji tüketimi azdır. Bundan ötürü SSD disk kullanımıyla beraber normal disklerden daha az elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Normal bir disk için ortalama olacak şekilde 15 Watt güç harcamaktadır. Ancak SSD diskler ortalama olarak 1 Watt olacak şekilde enerji tüketmektedir.
- Solid State Drive kullanmak bilgisayarların açma ve kapanma süresinin kısalmasını sağlamaktadır. Kullanımının sağlandığı bilgisayarda ise bu süre ortalama olarak bir ile beş dakika içerisinde değişkenlik göstermektedir. Ayrıca oyuna, internete bağlanma gibi durumlara göre programların açılış süresinde de kısalma yaşanmaktadır.
- Normal disk seçeneklerinin içerisinde mekanik parçalara sahip olmasından ötürü düşme, çarpma gibi parçalar kolayca bozulmaktadır. Bunun yanında Solid State Drive disk içerisinde dönen parça bulunmamasından kaynaklı olarak güvenlidir. Ek olarak çok daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Bu da verilerin sürekli olarak güven altında olmasını kolaylaştırmaktadır.
- Solid State Drive disk kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda yaşanan ısınma problemine engel olmaktadır. Güç tüketimini daha az yapmasına bağlı olarak da bilgisayarın ısınma oranını düşürmektedir. Uzun sürede de aşırı ısınmaya bağlı olarak sorunları engellemektedir.
- SSD disk teknolojisi günümüzde 500 MB/s okuma ve yazma hızında disk sunmaktadır. Dosya kopyalama hızında bulunan artışa bağlı olarak da Solid State Drive ile flash disk arasında dosya transferi yapılabilmektedir.
- Sürekli olarak seyahat eden bilgisayarını yanında taşıyan kişiler ağırlıklarından rahatsız olmaktadır. SSD disk seçenekleri ise normal disklere göre çok daha hafiftir. Ortalama olarak 80 ile 100 gram aralığındadır. Bu da laptop ağırlığının daha da fazla olmasını engellemektedir.
Solid State Drive Türleri Nelerdir?
SSD seçenekleri farklı büyüklüklerle, şekillerle karşınıza çıkabilmektedir. Bu durum da onların depolama kapasitesini, ısı döngüsünü ve hızını direkt olarak etkilemektedir. SSD türlerine göz atmak gerekirse de;
- SATA III, HDD ile SSD beraber çalışabilen bağlantı seçeneğinin son parçası olarak yorumlanmaktadır. HDD seçeneklerinden Katı Hal Sürücüsü seçeneklerine geçiş yapıldığı zaman da bir hayli yaygın olan türü olarak görülmüştür. Söz konusu türü modern seçeneklerde de görmek mümkündür. Ancak zaman içerisinde en yavaş okuma ve yazma hızına sahip olanı da 550 MB/s olarak geçmektedir. SATA III, ek olarak sürücüyü ana karta bağlarken ek bir kablo da sunmaktadır.
- PCLE SSD türü ise ekran kartları, ses kartları için kullanıma uygundur. Şimdilerde ise hızlı veri transferi amacıyla fazladan bant genişliği ile kullanılmaktadır.
- 2 SSD, türler arasında en küçük tasarıma sahip olan olarak bilinmektedir. Biraz kafa karıştırıcı olmasına rağmen SATA kablolarına ihtiyaç olmadan kullanılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da hız konusunda değişiklik göstermektedir. M.2 sürücülerinin kısa bir pim konektörü de mevcuttur. Ana kart üzerinde yatay olacak şekilde kullanımı da mümkündür. Yerleştirme biçiminden, küçük tasarımından ötürü de kapladığı alan konusunda avantaj sağlamaktadır.
- NVME SSD, tüm ana sisteme, ana sistem üzerinden veri aktarımına kolaylık sağlamaktadır. Sözü geçen türlerden biri olarak kullanılırken normal bir SSD seçeneğinin sağladığı hızın üstüne çıkmaktadır. Fazla depolama alanı elde etmenizi de mümkün hale getirmektedir.
SSD Sunucu Nedir?
Web sitelerin oluşturulması, barındırılması amacıyla sağlanan özel alanlara sunucu olarak tanımlanmaktadır. Solid State Drive diskler içerisinde bilgisayarlarda verilerin işlenmesi, kullanılması gibi amaçlarla da kullanılan sunucu durumudur. Bilgisayarlar içerisinde bulunan disk seçeneklerinin yüksek performanslarla çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ek olarak birden fazla işlem yapılmasını mümkün hale getirmektedir. Bu da kullanıcıların büyük oranla zamandan tasarruf etmesi anlamına gelmektedir.
Günümüzde de hosting servisi hizmeti veren sunucular da çoğunlukla SSD diskler kullanmaktadır. Önceki zamanlarda HDD kullanımı söz konusuyken hız ve performans avantajlarından ötürü SSD daha yoğun şekilde tercih edilmektedir. SSD sunucu kullanımlarında düşük enerji de maliyetine karşı daha güçlü erişim performansı bulunan firmalar, bu özelliği ile reklam yapmaktadır. Ek olarak hizmet kalitesinin artması için bulut sunucu çeşitlerinde de Katı Hal Sürücüsü depolama aygıtlarının kullanıldığı bilinmektedir.
Solid State Drive servis hizmetini seçen işletmeler veyahut siteler, arama motoru sıralamalarında yer alarak birden fazla müşteri kazanmaktadır. Sunulan özellikler sayesinde enerjinin tüketim düşüklüğünün olması da avantaj sağlamaktadır. Bu da çevre dostu kullanım fırsatı anlamına gelmektedir. SSD ile erişim de kesintisiz olacak şekildedir. Solid State Drive disklerinin kullanılmakta olduğu depolama altyapısı ise yedekli çalışma özelliği sunmaktadır. Ek olarak veri kayıplarının önüne geçmeye de yardımcı olmaktadır.