Router, birden çok bilgisayarın sunucu ya da ağ bağlantısı cihazının birbirine bağlanması ve birbirinden haberdar olması amacıyla kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı ise yönlendirici olarak geçmektedir. Temel işlevlerinden söz etmek gerekirse de ilk olarak veri paketlerinin istenen IP adresine iletmesi ve ağlar arasında trafiğin sağlanması olarak geçmektedir. İkinci seçenek ise birden fazla cihazın aynı internet bağlantısı özelliklerinden faydalanabilmesi amacını taşımaktadır.
Günümüz standartları içerisinde en çok kullanılan Router türlerinden birisi de LAN (yerel alan ağları) olarak geçmektedir. Aynı zamanda WLAN (geniş alan ağları) da veri iletimi sağlayan çeşitler arasında popülerliğini korumaktadır. WLAN, genel olarak incelendiği zaman geniş bir coğrafi alana yayılmış, büyük bir ağ olarak geçmektedir. Örnekler üzerinden gitmek gerekirse ülkemizde birden fazla noktada çalışmalarını sürdüren şirketler, her konumda farklı bir LAN bağlantısı kullanmaktadır. Bunun ardından WLAN bağlantısının oluşturulması için diğer LAN seçeneklerine bağlanılmaktadır.
Router Ne İşe Yarar?
İnternet servis sağlayıcıları kendi ana serverlardan başlayıp kablolarla interneti evinize kadar getirmektedir. Sonrasında söz konusu internet hatlardan yardım alınarak kişisel kullanıma uygun hale getirilmektedir. Kişisel kullanım süreçleri içerisinde ise kullanılan modemden sonra iki ana parça olacak şekilde Router bulunmaktadır. Ek olarak router, modeme ulaşan internetin Ethernet kablosuna yönlendirilmesini sağlamaktadır.
Router Nasıl Çalışır?
Router çalışma yapısıyla incelendiği zaman küçük bir bilgisayar formatına sahip olduğu anlaşılmaktadır. İçerisinde kendisine ait olan bir işlemcisi, belleği yer almaktadır. Kişiye özel olarak tanımlanmış IP adresini ayrıştırıp kablolu ve kablosuz bağlantı kurmakta olan cihazlar için hazırlanmaktadır. Bu şekilde cihazların internet bağlantısı kurabilmesi için ayrı bir IP adresi elde edilmektedir. Cihazın internete güvenle bağlanması için ise kimlik bilgilerinin yer alması zorunlu tutulmaktadır. Güvenlik açısından sorumlu tutulan Router da söz konusu kimlik bilgilerinin verilmesini sağlamaktadır.
Türleri Nedir?
Sizler bir LAN bağlantısı kurmak istediğiniz zaman ilk olarak modelim iletişim kurması beklenmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için de hem kablolu hem de kablosuz olacak şekilde iki temel yolu sunulmaktadır. Kablosuz Router, modeme bağlanmak için Ethernet kablosunu kullanmaktadır. Bunun yanında veri paketi sinyalinin radyo sinyallerine dönüştürülmesi, verilerin dağıtılması konusunda rol almaktadır. Buna ek olarak anten aracılığıyla verileri kablosuz olarak yayınlanmak da mümkündür. Kablosuz Router seçenekleri ise LAN bağlantısı kurmaz. Bunun dışında kablosuz iletişim kullanımı söz konusudur. Bu şekilde de birden fazla cihaz birbirine bağlanmaktadır. Bu da kablosuz yerel alan ağlarının elde edilmesi anlamına gelmektedir.
Kablolu Router içerisinde kablosuzda olduğu gibi modeme bağlanma amacıyla Ethernet kablosu kullanılmaktadır. Bu şekilde işlem yapılmaktadır. Sonrasında ağ içerisinde yer alan cihazın birbirine bağlanması için LAN bağlantısı oluşturulmaktadır. Ağ içerisinde yer alan cihazları da internete bağlamak amacıyla ayrı kablolardan yardım alınmaktadır.
Modem ile Arasındaki Farklar Nelerdir?
İnternet sağlayıcı Router kullanımı ile birçok kişi modemleri tek cihaz üzerinde bir araya getirmektedir. Ancak bu durum pek de bir şey değiştirmemektedir. Farklı cihaz karmaşalarından kurtulup kolaylık sağlanabilmesi için üretim böyle yapılmaktadır. Cihazların her ikisi de ağları birbirine bağlamak, cihazların internete bağlanması gibi konularda rol almaktadır.
Router kullanımı ağ oluştururken bu ağlar arasında veri akışını da yönetmektedir. Modem kullanımıyla beraber de bu ağlar internet bağlantısı kurmaktadır. Söz konusu modemler, internet servis sağlayıcısından gelmekte olan sinyalleri kendi internetine bağlayan cihazlarla kullanılmaktadır. Bu cihazlarla yorumlanan dijital sinyaller elde edilmektedir. Böylece de internet bağlantısı oluşturulmaktadır. Router internet bağlantısının yapıldığı cihazların yönlerini bulabilmesi açısından da herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla çalışmaktadır.
Router İnternet Hızına Etki Eder mi?
Hemen hepimiz, internetle ilgili bir sorun yaşadığımız zaman sorunun ya modemden ya da internet servis sağlayıcısından kaynaklı olduğunu düşünürüz. İnternetin yavaş olması, bağlanma konusunda yaşanan gecikmeler ve kapsama alanı sorunları buna bağlı tutulmaktadır. Bu konu ile ilgili yaşanan problemlerin en büyük sebeplerinden birisi ise Router kalitesi olarak geçmektedir. Tek bir modem üzerinde çoklu bağlantı kurulması, modemden çok Router performansını öne çıkarmaktadır. Bunların içerisinde işlemci ve belleği bulunan cihazların kapasitesi ise yetersiz olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise ikinci veyahut üçüncü cihazlara bağlanmak sorun yaşanmasına yol açmaktadır. Tüm bunları dikkate almak da modem alırken, ayrı bir Router cihazı alırken yaşayacağınız sorunların önüne geçmenizi sağlamaktadır.
Router Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Pek çok internet servis sağlayıcısı, zaman içerisinde sayısı artan kullanıcılar için Router önerisinde bulunuyor. Aynı zamanda modem veyahut her ikisinin bulunduğu cihazları gösteriyor. Ancak belirli durumlarda gösterilen Router sizin için uygun özelliklere sahip olmayabilir. Böyle bir durum içerisinde de ayrı bir router almak önemlidir. Bu konuda ise dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaların bulunduğunu unutmamalısınız. Söz konusu seçeneklerden bahsetmek gerekirse de;
- Bir ev içerisinde bulunan Wİ-Fİ sinyalleri, büyük oranda evin boyutuna, sinyal hedeflerine göre değişmektedir. Ayna, kalın duvarlar ve buna benzer seçenekler sinyallerin ulaşmasına engel olmaktadır. Sizler de satın alacağınız modeli evinizin en uzak köşesinden sinyal ulaştıracak şekilde seçmelisiniz. Ek olarak Wİ-Fİ özelliğinin genişletilmesi için birbirine bağlı olan ağları veyahut ağ yükselticileri kullanabilirsiniz.
- Kötü niyetli olan bilgisayar korsanları, evinizde kullanmakta olduğunuz internete saldırı düzenleyebilmektedir. Bağlantının sağlanmasının ardından bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar veyahut virüsler yüklenmektedir. Kişisel bilgilerin veyahut kredi kartı bilgilerinin de bu şekilde ele geçirildiği bilinmektedir. Ağ düzeyinde olacak şekilde güvenlik önlemi sağlayan bir router sahibi olduğunuz zaman da saldırılara karşı korunursunuz.
- Router diğer cihaz seçeneklerinde olduğu gibi gelişmeye devam etmektedir. Son teknoloji seçeneklerine sahip olan, güncellemeleri yapılan modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece ilerleyen zamanda yaşanabilecek olan internet problemlerini engellemiş olursunuz. Bununla birlikte birden çok cihazın daha kolay bir biçimde iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Bu da bekleme süresi, ağ hızı gibi noktalarda sizlere destek sağlamaktadır.