Oryantasyon Nedir, yalnızca beyaz yakalı olarak tabir edilen kesim değil, hemen her kesimden çalışan, yeni bir iş ortamına katıldığında korku, gerginlik gibi hislere kapılmaktadır. Özellikle çalışanlar yeni bir şirkette yaşadıkları ilk günü, “ilk iş günü korkusu” ile geçirmektedir. Bunun temel nedenleri içerisinde iş yerindeki düzeni bilmeme, eşyaların yerini bilmiyor olma, sisteme hâkim olmama gibi durumlar yer almaktadır. Böyle durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman da yeni bir çalışma ortamına sahip olmak, kişiler için beklenenden daha zorlayıcı olmaktadır. Sözünü ettiğimiz bu gibi hallerden korunmak adına da iş yeri yöneticilerinin çalışanlarını rahat ettirmesi önemlidir. Oryantasyon kavramı da tam olarak bu noktada devreye girmektedir.
Kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesi, çalışma ortamına daha kolay adapte olması dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Sürecin seri ve verimli şekilde organize edilmesinde de oryantasyon programları devreye girmektedir. Oryantasyon olarak isimlendirilmekte olan çalışan eğitim programları, yeni çalışanın şirketinizin işleyişine, değer yargılarına uyumlu olmasını sağlamaktadır. Daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse de oryantasyon, işletmelerin, yeni bir çalışan almaları halinde, o kişiye kendi kültürlerini, vizyon ve misyon değerlerini aktarmasıdır. Hatta iş sorumluluklarının neler olduğunu, şirket içerisindeki hiyerarşi düzenini ve var olan diğer ekipleri tanımasını, anlamasını sağlamaktadır. Oryantasyon programı ile beraber yeni çalışanlar rollerine çok daha hızlı bir şekilde adapte olma avantajına sahiptir. Çalışanların özellikle ilk dönemlerde yaşayabilecekleri pek çok programı ortadan kaldırmak amacıyla uygulandığı bilinir.
Oryantasyonun Önemi Nedir? Neden Oryantasyon Programları Uygulanır?
Yeni bir iş yeri ve ilk iş günü, çalışanlar için stresin en yoğun olduğu anlardır. Çalışanların ilerleyen günlerdeki tavrı, çalışma süreci ve başarı ivmesi konusunda da ilk günlerin büyük bir öneminin olduğu atlanmamalıdır. Oryantasyon oldukça önemli olmakla birlikte yeni çalışanların kurum içerisindeki kariyerlerinde de yer edinmektedir. Yani oryantasyon sürecinin en iyi şekilde tamamlanması, çalışma hayatınızda başarılı olma avantajıyla bir araya gelmenizi sağlamaktadır.
Tüm bunlara karşın yeni bir çalışan işe başlayacağı zaman oryantasyon sürecini sıkıcı bulur. Bu eğitim programında sıkıldıklarından, bunaldıklarından söz eden pek çok insan bulunmaktadır. Ayrıca oryantasyon süreci olmayan işletmelerde, çalışanlar kendilerine destek olunmadığından ve rehberlik hizmetinin verilmemesinden de şikayet ederler. Bu iki durum, birer terslik olarak karşınıza çıkabilmektedir. İşletmelerse bir çalışanı işe aldıkları zaman, ona birçok yeni bilgi yüklemesi yaparlar. Çalışanı bilgisiz bırakmaktansa, gerekli bilgilerin aktarılması ve bu sürecin, başlangıç aşamasında sıkıcı geçmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü çalışanların bu eğitim ve rehberlik programlarından yararlanmamış olması, çalışma hayatının daha stresli olmasına yol açmaktadır. Stres de yapılan tüm işlerde kafa karışıklığını beraberinde getirmektedir. İstediği başarı ve performansı yakalayamayan, işletmeyle uyum yakalayamayan çalışan ise işletmeden çok geçmeden ayrılmayı seçmektedir.
Bu durum hem işveren hem de çalışan için zararlı bir durumdur. Maddi ve manevi olumsuzlukların yaşanması söz konusudur. Söz konusu maddi gider de her sene devam ederse, işletmeler için mali sonuçlar da yıkıcı durumlara yol açabilmektedir. İşgücü kıtlığının yaşandığı şu dönemlerde, yetenekli çalışanlara sahip çıkmak ve kesintisiz bir şekilde çalışmaları devam ettirebilmek için önemsiz gibi görünen bu detayları dikkate almakta fayda vardır. Çünkü küçük detaylar, işletmeleriniz açısından sanılandan çok daha önemli bir yere sahip olabilmektedir.
Oryantasyon Hedefleri Nelerdir?
Oryantasyon uygulamalarının birden fazla amacının olduğunu söylemek mümkündür. Bu aşamada detaylı bir inceleme yapmak gerekirse ilk amaç, yeni çalışanların kendilerini daha konforlu bir ortamda hissetmelerdir. Özellikle çalışma ortamlarına, kendi rollerine daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde uyum sağlamalarında rol oynamaktadır. Bir yeni çalışan, işletmenin kültürüne, işletme içerisinde çalışan diğer ekip arkadaşlarına alışabilmektedir. Özellikle daha hızlı bağ kurulması ve iletişimin daha güçlü bir hale gelmesi açısından etkisinin olduğu bilinmektedir.
Son dönemde birden fazla şirket, oryantasyon uygulamalarının ne denli önemli olduğunun bilincindedir. Çalışmalarında bu detayları dikkate alan işletmelerin de çalışan verimliliğinde ciddi oranlarla avantajlı duruma geldiği bilinmektedir. Yapılan anketler incelendiği zaman da bir işletme bünyesinde sadece yüzde on iki oranında çalışanlar işe kolayca alışmaktadır. Oryantasyon sürecinin kötü geçmesi, çalışanların devir oranlarını etkilediği gibi iş tatminin düşük olmasına yol açar. Ayrıca işten ayrılmaların yaşanması gibi istenmeyen durumlara da neden olmaktadır. İşten ayrılma oranlarının düşmesi ve devamlı çalışanların konforunun arttırılması için oryantasyonun önemi dikkate alınmalıdır.
Oryantasyon Programında Olması Gerekenler Nelerdir?
Bir oryantasyon programında muhakkak olması gereken bazı temel konuların olduğu bilinmektedir. Bunlardan bir liste halinde bahsetmekse daha uygun olacaktır.
1. Hoş geldiniz mesajı verilmelidir
Yeni çalışanınıza şirketinizi tanıtmak amacıyla kısa bir tanıtım turu yapabilirsiniz. İş yerinin gezdirilmesi bu noktada önemli bir fayda sağlamaktadır. Çalışanı işletmenin yöneticisi ve diğer çalışanlarla tanıştırmanız da faydalı olacaktır. Oryantasyon süreci şahsi olarak sürdürülecekse o zaman onlara eşlik edebilirsiniz. Çevrimiçi bir oryantasyon söz konusu ise o zaman da süreci videolarla destekleyebilirsiniz. İşletme içerisinde sanal bir tur atılması da etkili olacak noktalardan birisidir.
2. Çalışan tazminat ve avantajlardan haberdar edilmelidir
Şirketinizde işe başlayacak olan çalışanınıza bir el kitabı verebilirsiniz. Bu el kitabı sayesinde para yatırma, ödeme dönemleri, sağlık sigortası gibi konularda bilgi vermiş olursunuz. Böylece yeni çalışanınızın cevaplamak isteyeceği, merak ettiği tüm konuları net bir şekilde cevaplandırmış olursunuz.
3. Evrak işleri tamamlanmalıdır
Oryantasyon süreçleri, çalışanların şirkete iletmesi gereken evrak işlemlerini tamamlaması için en doğru zaman dilimidir. Çalışanların doğrudan para yatırılabilmesi için gerekli bilgilerin tamamlanması gibi birçok noktada önemli olduğu söylenebilir.
4. Devamlılık ve izin detayları bildirilmelidir
Çalışanınıza, devamlılık günü, hastalık günleri, izin detayları ve çalışma saatleri gibi konularda bilgi aktarmalısınız. Bu aşamada merak ettikleri soruları net şekilde cevaplandırmak da sizin faydanıza olacaktır.
5. Davranış kuralları ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır
Bir şirkette çalışmaya başlayacak olan çalışanlar için şirketin kurallarına ve politikalarına uyumluluk oldukça önemlidir. Çalışanların kıyafet kuralları, telefon kullanımı, bilgisayar kullanımı gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca şirketlerin kendi bünyelerine göre kuralları genişletebilmesi söz konusudur. Bu noktada özgünlük söz konusu olduğundan genel etik kuralların yanına eklemelerinizi yapmanız hassas bir detaydır.
6. Eğitim verilmelidir
Eğitim süreçlerinin oryantasyon süreçlerine dahil edilmesi önerilen durumlardan birisidir. Diğer yandan eğitimlerin, oryantasyon programlarından kısa bir zaman sonra planlanması gibi bir durum söz konusudur. Ancak bu aşamada çok uzun süre beklemeniz gerekmez. Her iki aşamada da eğitimlerin planlanması, çalışanlarınızdan beklentilerinizi daha net bir şekilde göstermeniz anlamına gelmektedir.
Oryantasyon programı için unutulmaması gerekenlerden birisi de konuların kapsamlı bir listesinin olmadığıdır. Yazımızın içerisi yalnızca atlanmaması gereken konuları içerisine almaktadır. Bu da oryantasyon süreçlerinin daha özgün olarak da ele alınabileceği anlamını taşımaktadır. Tüm bunların içerisinde de oryantasyon sürecinin ilgili ve özenli olması gerekmektedir. Böylece çalışanlarınızın stres ve kaygı gibi durumlardan etkilenmesini önlemiş olursunuz. Sürekli bir üretkenlik ortamı oluşur. Elbette oryantasyonun faydaları içerisinde yeteneklerin kazanımı ve geliştirilmesi gibi pek çok önemli detayın olduğu unutulmamalıdır.