1991 yılında, Linus Torvalds tarafından geliştirilen Linux, basit ve hobi amaçlı bir proje olarak hazırlanmıştır. Dünya genelinde milyonlarca insanın kullanmaya devam ettiği bu işletim sistemi ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İşletim sistemlerinin atası olarak tanımlanan UNIX işletim sistemi üzerinde çalışan Torvalds, bildirisinde iyileştirmelerin gerekli olduğundan söz etmiştir. Ancak buna karşın sunduğu öneriler UNIX tasarımcıları tarafından kabul edilmemiştir. Bundan kaynaklı olarak da Torvalds, kullanıcı önerilerinde yer alan değişiklik ve geliştirmelerle bir işletim sistemi tasarlamayı düşünmüştür.Daha detaylı bir bilgi vermek gerekirse Linux işletim sistemi aslında bir çekirdek olarak görülmektedir. Birçok bileşen ile işletim sistemi olarak kullanılmaktadır. Çekirdek, Linux işletim sisteminin kalbinde yer almaktadır. Donanımın yazılımla ilgili iletişim kurmasına izin vermek gibi temel görevleri bulunmaktadır. Linux komutları ilk olarak incelendiği zaman ürkütücü gelmektedir. Fakat sistem üzerinde dilediğiniz zaman değişiklik yağmanız mümkündür. Bu da Linux öğrenmenin faydalı olacağı anlamına gelmektedir.
Linux İşletim Sisteminin Diğer İşletim Sistemlerden Farkı Nedir?
- Linux, açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak bilinmektedir. Bu da kaynak kodunun herkes tarafından kullanılabilir olduğu anlamını taşımaktadır. Kişi herhangi bir izin almadan koda katkıda bulunmanızı sağlar. Aynı zamanda onu değiştirebilmeniz, dağıtımına izin vermeniz gibi etkilerinin de olması konusunda fayda sağlamaktadır.
- Linux sık sık yazılım güncellemeleri almaktadır. Bunun yanında yüksek stabiliteye sahip olduğu bilinmektedir. Nadiren bir şekilde yavaşladığı gibi nadiren donma gibi sorunlar da yaşanmaktadır. Kısa süre içerisinde de yeniden yavaşlatmaya gerek duyulmamaktadır. Linux kararlılığı ve güvenirliliği nedeniyle sunucu ortamları açısından sıkça kullanılmaktadır. Linux işletim sistemi Google ve Facebook gibi devlet için de kullanıma uyumludur. Tabanlı bir sunucu olmasından kaynaklı olarak yeniden başlatmadan kesintisiz şekilde çalışması da mümkündür.
- Linux diğer işletim sistemleriyle kıyaslandığı zaman çok daha güvenli bir seçenek olarak görülmektedir. Ek bir antivirüs yazılımı gerekli değildir. Kullanıcıların gizliliğini koruyabildiği bilinmektedir. Sürekli olacak şekilde güvenliği arttırmak isteyenler açısından büyük bir gönüllü topluluğuna sahiptir. Bu gönüllü topluluğu ise küresel olarak bilinmektedir. Her yükseltme sırasında işletim sistemi daha güvenli ve daha sağlamdır.
- İhtiyaçlarınıza göre kullanabilmeniz açısından farklı dağıtımlara sahiptir. Linux işletim sisteminin performansı diğer işletim sistemleriyle kıyaslandığı zaman çok daha yüksek olarak gözlemlenmektedir. Ayrıca Linux birçok sayıda insanın aynı anda verimli olacak şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
- Linux az sayıda donanım kaynağına sahiptir. Bundan kaynaklı olarak birden fazla şirket için büyük oranda kaynak giderini elemektedir. Bu da en önemli özellikleri içerisinde yer almaktadır.
- Ağ dostu olan Linux işletim sisteminin esneklik açısından da yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Birçok sayıda dosya formatı ile uyum içerisindedir. Ek olarak eski bilgisayar sisteminizde herhangi bir donanım içerisine kurulması mümkündür. Sabit disk içerisinde sınırlı bir yer bulunsa da tüm görevleri sorunsuz bir biçimde yerine getirebilmektedir.
Linux İşletim Sistemi Neden Kullanılır?
Var olan pek çok bilgi kirliliğinin aksine Linux işletim sistemi ücretsiz olarak dağıtılmaya devam etmektedir. Aynı zamanda sistem içerisindeki geliştirmeler de aktif bir şekilde sürdürülmektedir. Linux işletim sisteminin pek çok özel kullanım alanı için avantajlı olduğu da anlaşılmaktadır.
Linux işletim sistemi normal kullanıcılar için tıpkı Windows ve macOS gibi çalışmaktadır. Bu da web içerisinde gezebilmeniz, e-postalarınızı kullanabilmeniz, PDF belgelerini okuyabilmeniz anlamına gelmektedir. Ek olarak video izleme, müzik dinleme ve oyun oynama gibi işlemleri yapabilirsiniz.
Günümüz standartları içerisinde hemen her web sitelerinin Linux üzerinde çalıştığı bilinmektedir. Web site barındırma konusunda da Linux sunucusu oluşturmak uygun maliyetlerle karşınıza çıkmaktadır. WordPress ile oluşturulanlarda olduğu gibi programlama dili PHP olan web sitelerinin yüklü olduğu sunucularda barındırılması anlamını Linux hosting taşımaktadır. Bu da kritik olan web uygulamalarında da kullanılabilir olduğu anlamına gelmektedir.
Linux işletim sistemi, ileri düzeyde olan kullanıcılar için alternatif bir ağ elemanı olarak değerlendirilmektedir. Farklı protokoller açısından birden fazla ağa bağlanmak adına bir yönlendirici olarak görülmüştür. Güvenlik amacıyla incelendiği zaman kolay bir biçimde güvenlik duvarının yapılandırılması da mümkündür. Tüm bunlara ek olarak şekilde bir ağ üzerinde yer alan iki bölümün akışının ayrılması için de köprü olarak kullanılmaktadır. Pek çok kuruluş içerisinde bir veyahut birden fazla modemin bağlanması için tercih edilmektedir.
Linux işletim sistemi bilimsel araştırmalar içerisinde de kullanılmaktadır. Buna örnek olarak da süper bilgisayarlarda kullanılmakta olan Centos gösterilmektedir. Linux işletim sisteminde aynı disk diğer sistemlerle paylaşılabilmektedir. Çoklu işlemcilerde de etkin şekilde kullanılabilmesi söz konusudur. Çok işlemci bilgisayarda çalışabilmesi olasıdır. Aynı zamanda piyasada yer almakta olan hemen her donanımda, metin kodu kullanımında olan grafik kartlarında çalışabilmesi mümkündür. Tüm bu özelliklerden ötürü internet servis sağlayıcıları için kullanışlı kabul edilmektedir.
Bir ağ ya da sistem yöneticiliği yapıyorsanız ve bu pozisyonda kariyer hedefiniz varsa Linux işletim sistemine aşina olmalısınız. Çünkü Linux işletim sistemi açık kaynak dünyasında yer alan en iyi projelerden biridir.
En Sevilen Linux Dağıtımları Nelerdir?
Linux işletim sistemi dünyanın dört bir tarafında yer almakta olan programcılar, işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Bu sayede dağıtım olarak bilinen Linux varyasyonları ortaya çıkmaktadır. Linux işletim sistemi birden fazla bileşen ile işletim sistemi olarak anılan çekirdektir. Bu bileşenlerin değiştirilmesi için de Linux dağıtımları birbirinden farklıdır. Linux çekirdeği normal olarak GNU projesinin kombinasyonu için kullanılmaktadır. Tüm modern dağıtımları da aslında Linux, GNU dağıtımları olarak anılmaktadır.
Hedef olan kullanıcıların taleplerinin karşılanması amacıyla tasarlanan yüzlerce özel Linux dağıtımı bulunmaktadır. En popüler seçeneklerden biri olarak da Android verilmektedir. En sevilen Linux dağıtımları için örnek vermek gerekirse de;
- Microsoft Windows ve Mac OS sonrasında en popüler üçüncü masaüstü işletim sistemi Ubuntu olarak bilinmektedir.
- Red Hat’a dayanmakta olan, masaüstü kullanıcılarının sevdiği, diğer versiyonları kısa ömürlü olan Linux dağıtımı olarak geçmektedir.
- Arch Linux, geliştiriciler arasında popüler bir seçenektir. Bağımsız olacak şekilde geliştirilmiş bir sistem olarak bilinmektedir. “Kendin Yap” yaklaşımına sahip olan kullanıcılara özel tasarlandığı bilinmektedir.
- Debian ticari olmayan, popüler ve kullanıcı odaklı bir Linux dağıtımı olarak geçmektedir. Masaüstü dağıtımı olacak şekilde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Linux protokolleri dahilinde hareket ettiği bilinmektedir.
- En popüler masaüstü dağıtımlarından biri olan Linux Mint şu anda da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
- Gentoo kaynak tabanlı olarak bilinen bir işletim sistemidir. Bu da kod kurmadan önce sisteminiz içerisinde yapılandırmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Yalnızca Linux işletim sistemine yeni başlayanlar için değil deneyimli olan kullanıcılar için de ilgi çekicidir.
- OpenSUSE, MS Windows seçeneğine başarılı bir alternatif olarak değerlendirilmektedir. Kurulum ve kullanım işlemleri kolay şekilde yapılmaktadır. Eski yapılandırmalara sahiptir. Aynı zamanda küçük çaplı olan bilgisayarların kullanımında dahi çalışması mümkündür.