Hosting, günümüzde bilgisayarlarımızdaki verileri saklayabilmek adına belirli bir depolama alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum, yıllardır web siteleri için de geçerlidir. Web adreslerindeki doküman ve benzeri dosyaların depolanabilmesi için günün her saatinde hizmete açık olan bir sunucuya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada karşımıza ‘’hosting’’ çıkmaktadır. Hosting nedir?
Hosting, temel olarak kişi ve kurumların web adreslerini sürekli olarak faaliyette tutabilmelerine imkan veren bir sunucu sistemidir. Bu hizmet kapsamında web sitelerine bir veri girişi sağlanır, domain tanımlanır ve web adresi ziyaretler için açık hale getir. Bu noktada hosting hizmeti için ‘’barındırma’’ tanımı da yapılabilmektedir. İnternet sitelerinden aldığınız hosting hizmeti sayesinde web adresinizde yer alan dosyaları güvenli bir şekilde muhafaza ederken ziyaretçilerinizin kesintisiz bir hizmet almasını da sağlamış olursunuz.
Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti, günümüzde sunucu sistemlerinin gelişmesiyle çok çeşitli bir hal almış ve farklı müşterilerin ihtiyaçlarına hitap edebilmek adına yeni hosting türleri ortaya çıkmıştır. Bu noktada hosting türlerini toplamda 4 başlık içerisinde incelemek mümkündür;
Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)
Paylaşımlı hosting sisteminde tek bir sunucu üzerinden bant genişliği ve fiziksel güç baz alınarak çok sayıda hosting aynı anda barınabilmektedir. Örneğin ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulan sunucuda toplam 100 adet linux hosting barınabiliyorken markalı bir paylaşımlı hosting ağında 1000’den fazla hesap bulunabilmektedir. Eğer ziyaretçileriniz için web sitenizde ortalama bir hizmet sağlamayı düşünüyorsanız bütçenize uygun şekilde ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için Paylaşımlı Hosting sunucularını tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
Kiralık Sunucu (Dedicated Server)
Kiralık sunucu sistemlerinde Paylaşımlı Hosting sisteminin yerine sunucuların tamamen sizin tarafınızdan kullanıldığı bir hizmet sağlanmaktadır. İlgili sistemde satın aldığınız sunucuyu başkalarıyla paylaşmak yerine sadece siz kullanmaktasınız. Bu hizmetin web sitesindeki performansı doğrudan etkilediği biliyor olsa da Paylaşımlı Hosting paketlerinden çok daha yüksek maliyetlere sebep olabileceğini de belirtmekte yarar var.
VPS (Virtual Private Server)
VPS, ana sunucuda yer alan yazılımsal bölümlerin farklı noktalarda çeşitlendirilmesi anlamına gelmektedir. Sanallaştırılan sunucular, ana sunucuda bulunan işletim sistemini kullanarak hosting sahipleri için alan oluşturabilmektedir. Bu noktada sanallaştırma durumunun işlemci ve ram paylaşımı ile yazılımsal olarak yapıldığını da belirtmekte yarar var.
Bulut Hosting (Cloud Hosting)
Bulut Hosting, kullanım yoğunluğunu stabil hale getirmek adına biden fazla farklı sunucunun tercih edildiği hosting sistemidir. Bulut Hosting hizmetinde web adresleri için tek bir sunucu yerine merkezi bir havuzda yer alan sunucu kümesi kullanılmaktadır. Tercih edilen sunucuda bir aksaklık yaşanması halinde havuzda yer alan başka bir sunucu sistemi devreye girmekte ve bu sayede web sitelerinin 7/24 sorunsuz olarak faaliyette kalmaları sağlanmaktadır.
Linux Hosting

Son yıllarda sıklıkla tercih edilen Linux Hosting, Linux işletim sistemi kullanılarak oluşturulan ve web sitelerinin ‘’barınma’’ ihtiyaçlarında bir araç olarak görülen sistemdir. Hosting hizmeti veren sitelerde bolca bulunan Linux Hosting, fiyat – performans açısından site sahipleri tarafından oldukça sevilmektedir. Bunun yanı sıra Linux Hosting, sahiplerine sağladığı birçok avantajla da ön plana çıkmaktadır.
Linux Hosting’in en temel özelliklerinden biri, açık kaynak kodlu bir sistemle geliyor olmasıdır. Ayrıca Linux Hosting bünyesinde PHP desteği sunulmakta bu sayede Joomla, Drupal ve WordPress gibi sunucu sistemlerine göre çok daha yüksek performansla çalışabilmektedir. Ayrıca Linux Hosting sayesinde MySQL, Javascprit, Java, Flash, Oracle, PostgreSQL, Informix, Solid ve FilePro gibi dillerle güçlü bir iletişim içerisine girilebilmektedir. Öte yandan Linux Hosting sistemlerinin dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı güçlü bir savunma sisteminin olduğu ve temel özelliklerinin sürekli geliştirilme aşamasında olduğunu da belirtmekte yarar var.
Windows Hosting
Sunucu işletim sisteminde Windows özelliklerinin yer aldığı, HTML, ASP. ve ASP.NET gibi dillerin kullanıldığı sunucu sistemlerine Windows Hosting adı verilmektedir. Web sitesi Windows işletim sistemiyle hazırlanan ve açık kaynak kodlu bir sunucu kullanmak istemeyen kişiler, genellikle Linux Hosting yerine Windows Hosting paketlerini tercih etmektedirler.
Linux Hosting paketlerine göre çok daha pahalı olan Windows Hosting sistemleri, genel olarak Plesk Panel, Maestropanel ve Website ile kullanılmaktadır. PHP çalıştırma özelliğini de bünyesinde barındıran Window Hosting, ASP tabanlı siteler için adeta biçilmiş kaftandır.
Cpanel Hosting
Cpanel Hosting, şimdilerde oldukça popüler hale gelen ve kullanım açısından lisans gerektirmeyen bir hosting kontrol panelidir. Web hosting sistemlerinin kullanıcılar tarafından denetlenmesi ve kolayca kontrol edilebilmesi için tasarlanmıştır. Kısacası Cpanel Hosting, web sitesi sahipleri tarafından sıklıkla kullanılan bir yönetim ara yüzü olarak da tanımlanabilmektedir.
Cpanel Hosting, tarayıcı tabanlı ve gelişmiş bir grafik arayüzüne sahip olduğu için kontrol paneli tasarımıyla kullanıcıların istedikleri tüm işlemleri kolayca yapabilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca Cpane hosting için firmalardan alınabilecek en uygun fiyatlı arayüz olduğu da söylenebilmektedir. Bu noktada Cpanel Hosting aracılığıyla yönetim şifreleri değiştirilebilmekte, FTP hesap sistemleri denetlenebilmekte ve transfer işlemleri kolaylıkla görüntülenebilmektedir.
Kurumsal Hosting
Kurumsal Hosting, şimdilerde KOBİ’ler tarafından sıklıkla tercih edilen ve yüksek mail kaynaklarına ev sahipliği yapan bir hosting sistemidir. Kurumsal Hosting sistemi, web sitesi barındırmanın yanı sıra işletmeler için değerli e-posta hizmetlerinin özel olarak sunulmasını da mümkün hale getirmektedir. Bu noktada işletme sahipleri, Kurumsal Hosting paketleri sayesinde mail başına düşen 4 GB’lık alanlara sıkışıp kalmadan e-postalarını yönetebilmekte ve binlerce -postayı arşivleyebilmektedirler.
Kurumsal Hosting paketlerinin önce çıkan özellikleri arasında 3 adeta web sitesi barındırma hizmetinin sunulması yer almaktadır. Ayrıca web siteleri için gerekli olan görsel, video ve disk alanı için sınırsız çözümler sunuyorken kullanıcıların yönetim paneli için ekstra ücretler ödemeleri de gerekmemektedir. Son olarak Kurumsal Hosting paketlerinde sunucu alt yapısında oluşacak sorunlar için 7 günlük ücretsiz yedekleme özelliğinin bulunduğunu da belirtmekte yarar var.
SEO Hosting

SEO Hosting, şimdilerde Google bazında yapılan çalışmalara yardımcı olan ve web sitelerinin arama motorlarında SEO çalışmalarını destekleyen sunucu paketlerine verilen isimdir. İlgili paketlerin öne çıkan özellikleri arasında ziyaretçiler için hızlı cevap süresi, yüksek optimize seviyesi ve özel IP barındırma hizmeti yer almaktadır.
SEO Hosting sistemi, daha çok geliştiricisi olunan internet sitesi haricinde diğer sitelerden backlink alma ihtiyacının ortadan kaldırılabilmesi için tercih edilmektedir. Bu noktada SEO Hosting paketlerinde yer alan A sınıfı IP’ler gibi farklı sunucularla siteleriniz arasında backlink alışverişi yapabilir ve Google bünyesinde yükselişe geçebilirsiniz.
Reseller Hosting
Reseller Hosting, adından da anlaşıldığı üzere domain ve web site alım satımı yaparak bayi ve aracı olarak çalışan kişi ve kurumlar tarafından kullanılan sunucu paketlerine verilen isimdir. ‘’Bayi Tipi’’ tanımlamasıyla da adlandırılan Reseller Hosting, sunuculardaki bant genişliği ve depolama alanı kullanılarak çok fazla sayıda web sitesinin barındırılabilmesini veya hosting pazarlaması yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.
Reseller Hosting, kısmi olarak hosting firması olarak çalışır ve bu sayede kişilerin müşterileri için barındırma ve belirli limitler dahilinde hosting hesabı açma hizmetlerini sağlar. Bu noktada kısaca normal web hosting hizmetlerinde genel olarak en faz 1 domain ekleyebiliyorken Reseller Hosting paketlerinde birden çok hosting alabileceği ifade edilmektedir.
WordPress Hosting
WordPress Hosting, WordPress altyapısına sahip sitelerin tüm sunucu konfigürasyonlarını içeren sunucu alanları için verilen isimdir. Bu noktada disk, altyapı, CPU, RAM, Server Cache ve bant genişliği gibi tüm parametreler ve donanımsal özellikler, WordPress siteleri için mükemmel şekilde optimize edilmiştir.
WordPress Hosting paketleri, genel olarak hız, yüksek güvenlik, iyileştirilmiş çalışma standartları, güncellenen yazılım ve kolay kurulum seçenekleri nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir. Bu noktada her ne kadar normal web hosting paketlerinden bir miktar daha yüksek fiyatlara sahip olsa da WordPress bazlı siteler için en faydalı hosting paketinin WordPress Hosting olduğunu belirtmekte yarar var.