DNS Nedir? DNS son derece basit bir sistemle çalışır. Sistem, makinelerin birbirleriyle etkileşime girmesine izin verir. IP adresleri günlük hayatta kolay akılda tutulamadığı için bunun yerine alan adı sistemi kullanılmaktadır.
DNS nedir? DNS’in temel amacı, ağ üzerinde karşılaşılan IP numarası ve alan adı sorularına cevap vermektir. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan BIND yazılımı kullanılmaktadır. Bir kullanıcı bir web sitesine erişmek istediğinde, DNS bir web sitesinin bulunduğu İnternet bölgesini kolayca deşifre edebilir. Bu sayede rahatlıkla erişebilirsiniz.
DNS nedir? DNS, “etki alanı adlandırma etki alanı” anlamına gelir. Söz konusu terim, İngilizce “Domain Name System” kelimesinin baş harfleri ile temsil edilmektedir. Bu süreçte başka önemli gelişmeler de yaşansa da isim DNS’in ilk kullanıldığı günden beri sürekli kullanımda kaldı.
DNS Sunucusu Nedir?
DNS sunucusu, DNS sistemini çalıştıran mekanizmaya verilen isimdir. Başka bir deyişle, web adreslerini IP adreslerine dönüştüren ana İnternet öğesidir. Bazen bir cihaz internete bağlıyken web sitesine erişilemez. Bu senaryoda, İnternet kullanıcısı bir DNS hatası uyarısı alır. Bilgisayarınızda DNS ayarlarınız doğru yapılmış olsa bile bu uyarıyı alabilirsiniz. Bu sorunla her işletim sisteminde karşılaşılabilir. Bu nedenle “DNS sunucusu yanıt vermiyor” uyarısı, kullanıcıların sıkça karşılaşabileceği uyarılardan biridir. Bu uyarıyı aldığınızda yapmanız gereken ilk şey internet bağlantısının sorunlu olup olmadığını öğrenmektir. Bu bağlamda atacağınız adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kontrol paneline gidin.
- Ağ Merkezi bölümüne gidin.
- Bu sayfada, “sorun giderme” seçeneğini tıklayın.
- Açılan sayfada İnternet Bağlantısını seçin. İnternet Bağlantılarında Sorun Gider’i tıklayın.
- Cihazın sorun giderme kontrolünü tamamlamasını bekleyin ve internet bağlantısını tekrar kontrol edin.
DNS Adresi Nedir?
DNS nedir? DNS, İnternet’teki her etki alanını adlandıran ve bunları birbirine bağlayan sistemdir. Ağı oluşturan her birimin kendi IP adresi vardır. Bir kullanıcı bir web sitesini ziyaret ettiğinde bu IP adresleriyle giriş yapar. Kullanıcı her web sitesinin IP adresini hatırlayamadığı için web sitelerinin adları ile ilişkilendirilir. Web sitesi adresi tarayıcıya yazıldıktan sonra sunucu, bağlantı kurmak için IP adresini kullanır.
DNS Nasıl Çalışır?
DNS nedir? DNS sistemi, sunucu ve çözümleyici adlı iki öğe tarafından çalıştırılır. Ad sunucuları, IP adresi bilgilerini korur. Öte yandan, çözümleyiciler DNS talep eden cihazlardır. Ayrıştırıcıda; DNS sunucuları ve adresleri bulunur. Bir çözümleyici, bir bilgisayar adıyla eşleşen bir IP adresi bulmak istediğinde, sunucuyu işaret eder. İnternet adresleri esas olarak ülkeye göre sınıflandırılır. Ülkemize ait internet sitelerinin alt kısmında yer alan TR, bu sınıflandırmaya atıfta bulunmaktadır. Her ülkenin kendi sınıflandırma sembolü vardır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri bir istisna yaptı. Bunun nedeni, DNS’nin ABD’de geliştirilmiş olmasıdır. Sınıflandırılmış web siteleri “com”, “gov”, “edu” gibi alt kategorilere ayrılmıştır. Bu ifadelerin anlamları şu şekilde özetlenebilir:
- Com: İngilizce “ticari” kelimesinin kısaltmasıdır. Sitenin ticari olduğunu gösterir.
- Org: İngilizce “organizasyon” kelimesinden gelir. Ticari olmayan kuruluşları temsil etmek
- mil: İngilizce “askeri” kelimesinin kısaltmasından türetilmiştir. Askeri kuruluşların web sitelerini görüntüler.
- Gov: İngilizce “Government” kelimesinin kısaltması. Devlet tarafından işletilen web sitelerinde kullanılır.
- Edu: İngilizce “education” kelimesinden gelir. Eğitim kurumlarını ifade eder.
- Net: “Ağ” kelimesinden türetilmiştir ve uluslararası erişime sahip kuruluşlara atıfta bulunur.
Alan adları belirlenen kurallar çerçevesinde verilir. Herkes istediği alan adını kullanamaz.
DNS Nasıl Değiştirilir?
İnternet kullanıcıları, mevcut DNS ayarları ile İnternet üzerinde istedikleri herhangi bir web sitesine erişemezler. Bu nedenle bilgisayarının veya telefonunun IP adresini değiştirmek isteyebilir. DNS değiştirme her Android, iOS ve Windows işletim sisteminde farklı şekillerde yapılır. Android işletim sisteminde DNS’yi değiştirme;
Ayarlar menüsüne gidin, bağlantıları seçin ve ardından Wi-Fi seçeneğine tıklayın.
Bağlı olduğunuz ağ seçeneğinin adını basılı tutun ve “ağ değiştir” seçeneğini seçin. Burada “Gelişmiş ayarları göster” seçeneğini göreceksiniz. Bu sekmeyi tıklayın.
Görünen ekranda “statik” alternatifi seçin.
DNS1 ve DNS 2 bölümlerine istediğiniz DNS sunucusunu girin.
Seçimlerinizi kaydetmek için menüden çıkın. Bu işlemin sonunda DNS’iniz değişecektir.
Hızı ve Güvenliği Artırın
Ziyaret etmek istediğiniz web sitesine hızlı ve güvenli bir şekilde erişmek istediğinizde DNS değiştirebilirsiniz. Bu sayede bulut depolama alanlarına yapılacak olası saldırılardan etkilenmezsiniz. Ayrıca herhangi bir performans düşüşü yaşamazsınız. Site kontrolü: Bazı içerikler DNS kayıtlarından engellenebilir. BTK (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu) ülkemizde interneti yönetmektedir. DNS sistemini kullanan web sitelerine erişim mahkeme kararıyla kısıtlanabilir.
DNS Ne Yapar?
İnternet araması yaptığınızda bu aramaya karşılık gelen IP adresini bulmak DNS’e kalmıştır. DNS nedir? DNS, internette arama yaptığınızda bu aramanın sistem tarafından anlaşılmasını sağlayan mekanizmanın adıdır. DNS, tüm IP adreslerini saklar. Karmaşık sayıları aranan web adresiyle ilişkilendirin.
DNS nedir? Alan adları DNS sistemindedir. Bir sorgu DNS’e gittiğinde istenilen adrese gerekli yönlendirme yapılır. DNS, sunucu nedeniyle kullanıcı isteğine geç yanıt veriyorsa, DNS adresinin değiştirilmesi gerekebilir. DNS adresi, İnternet bağlantısının hızını belirler. Düşük hız nedeniyle DNS ayarlarında bazı ayarlamalar yapılabilir.
DNS İçin Hangi Dosya Türleri Gereklidir?
DNS nedir? DNS’de birkaç dosya türü kullanılır. Dosya türü olmadan DNS çalıştırılamaz. Aşağıda belirtilen dosya türlerini bulabilirsiniz.
Boot: Bu dosya türü, DNS çalışmaya başladığında okunacak ilk dosya türüdür.
Local: bu dosya türü, makinenin işaret ettiği adresi verimli bir şekilde çözmek için kullanılır.
Ca: Origin sunucusu olarak adlandırılan adreslerin tutulduğu dosya türü “name.ca”dır.
Hosts: DNS alanında çalışan tüm hostların adreslerinin tutulduğu dosya türü “name.hosts”dur.
Reverse: “name.reverse” dosyası, “Named.hosts” dosyasında saklanan IP adreslerini makine adına dönüştürmek için kullanılır.
DNS Kayıt Türleri Nelerdir?
DNS nedir? DNS sisteminin dağıtık sunuculardan oluşur. Ayrıca bu bilgileri dağıtık olarak saklar ve çeşitli kategorilere ayırır. Her DNS kayıt türünün ayrıca belirli bir kayıt ömrü vardır. Yaşam Süresi (TTL) olarak bilinen bu kayıt süresi her sistemde farklı tanımlanabilmekte ve bu süreden sonra eski kayıtlar zaman aşımına uğramakta ve en son sürüm istenerek kayıtlar senkronize edilmektedir. DNS kayıt türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
- A (Address)
- CNAME (Canonical Name)
- NS (Name Server)
- MX (Maİl Exchange)
- PTR (Pointer)
- TXT (Text)
- DNS Geçmişi
1984 yılına kadar bilgisayarlarda DNS yoktu. Bahsedilen tarihten önce “HOSTS” isimli bir metin dosyası ile benzer bir işlem yapılmıştır. Dünyada bilgisayar sayısı arttıkça “HOSTS” üzerinde depolanan bilgisayar dosyaları muazzam boyutlara ulaşmıştır. Bahsedilen sistemin bir diğer zorluğu da her bilgisayara farklı bir isim verilmesi gerektiğiydi. Kullanılan sistemin sürekli güncel tutulması mümkün değildir. Bu, alanda bir dizi yeni gelişmelere yol açmıştır.
Bu nedenle, DNS bu sorunları önlemek için geliştirilmiştir. DNS nedir? DNS, veritabanlarını karmaşık hale getirir ve bilgisayarlara hiyerarşik bir yapı kazandırır. Bu yapı şu şekilde sağlanmıştır: Bilgisayarlar bulundukları yere göre farklı sınıflandırılır. Örneğin; Türkiye’deki bir bilgisayar, bir Türk DNS sunucusu tarafından kaydedildi. Bu sayede internet üzerindeki tüm işletim sistemlerinin kayıtlarının tek bir merkezde tutulması ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Söz konusu sistem gelişmeye devam ediyor.