DirectAdmin, Sanal özel sunucudaki web sitelerin yönetimi kolaylaştıran bir hosting kontrol panelidir. Grafi web tabanlı bir kontrol paneli olmasının yanı sıra kullanıcı düzeyleri üçe ayrılır. Administrator, Resseler, User olarak üç farklı düzeyi bulunur. DirectAdmin kurulduğu zamandan bu yana sürekli olarak güncelleme almaktadır. Bir web hosting kontrol paneli olarak bilinirken cPanel ile benzerlik göstermektedir. Ancak cPanel ile arasında bazı farklılıklar mevcuttur. DirectAdmin kişinin web tabanlı olan ara birim kullanmasıyla web sitelerini yönetmelerini sağlar. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için en iyi seçeneklerden biri DirectAdmin olarak tanımlanır. Yüz kadar web sitesinin yönetimi için de tercih edebileceğiniz en ideal kontrol panelidir. Pek çok kişi DirectAdmin panel kurulumu nasıl yapılır şeklinde sorular sormaktadır.
Kurulum aşamalarını detaylandırmak gerekirse öncelikli olarak DirectAdmin doğrulayıcısına lisans bilgilerinizi doğrulamanız gerekir. Bu işlem sırasında işletim sisteminizin IP adresinizin doğru olup olmadığı kontrol edilir. Diğer yandan lisansınızın etkin veyahut doğrulanmış olup olmadığına bakabilirsiniz.
Kurulum işlemini başlartmak için bazı temel paketleri kurmanız gerekir. Bu paketler SSH gibi seçeneklerden oluşur. Kurulum işlemine başlamadan önce ihtiyacınız olan yazılımlar için kurulum öncesi komutları incelemelisiniz. Çalıştırmanız gereken komutlar da kişinin kullandığı işletim sistemine göre değişiklik göstermektedir. Bu komutların çalışmasının ardından artık DirectAdmin yüklemesini başlatabilirsiniz. Oturum açarak indirebilirsiniz. Setup.sh dosyasını indirdikten sonra izlerini değiştirebilirsiniz. Bu işlemin ardından da karşınıza çıkan komut dosyasını çalıştırmanız gerekiyor.
Bu kısmı da tamamladıktan sonra sizden kimlik numarası, lisans kimlik numarası gibi bilgiler istenir. Sorun yaşamamak adına da ana alan adının birincil alan adıyla aynı olmaması önemlidir. Böyle bir durumun yaşanması halinde postalarla ilgili bazı sorunlar yaşayabilirsiniz.
DirectAdmin Kurulumu Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
DirectAdmin SSD düğümlerinin sunucunuza yüklenmesinin ardından bir VPS içerisinde düzgün çalışması gerekir. Bunun için de uygulanması gereken bazı adımların olduğu bilinir.
Aygıt Adı Girişi
İlk olarak yapmanız gereken şey, DirectAdmin kontrol paneline erişim yapmaktır. Buradan adresinizi sunucunuzun IP adresiyle değiştirmenizde fayda vardır. Oturumunuzu açmanız için komut dizininde bulunan yönetici adını ve parolayı kullanabilirsiniz. Oturum açılışının yapılmasının ardından DirectAdmin panosundan sistem bilgileri bölümüne gitmelisiniz. Burada dosya düzenleme için verilen kısmı seçmelisiniz. Dosya düzenleme kısmına girmenizin ardından dosyanızı açıp içerisine tam cihaz adınıza karşılık gelen satırı eklemelisiniz. Cihaz adı satırının yazımının sonrasında dosyayı kaydedebilirsiniz.
SSL Sertifikası Ayarlama
DirectAdmin panelinizi SSL ile kullanmak niyetindeyseniz o zaman directadmin.conf dosyasına gitmelisiniz. Bu dosya içerisinde SSSL=1 yazısını değiştirmeniz gerekir.
Ana Alan Adınızı Oluşturma
Bir sonraki aşama olarak sunucunuz için bir site atanmadığı için alan adınızı belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için de kontrol panelinize erişim sağlamanız gerekir. Kontrol panelinde yönetici kullanıcı adınıza ve şifrenize ihtiyacınız vardır. Giriş yapma işleminin ardından sağta süt kısımda bulunan kullanıcı panelini seçebilirsiniz. Burada yeni ekle butonuna tıklayarak içerisine alan adınızı yazabilirsiniz. Alan adınızı yazmanızın ardından da oluştur butonuna basabilirsiniz.
Ad Sunucularını Ayarlama
DirectAdmin içerisinde ad sunucularını ayarlamak istiyorsanız o zaman sunucunuza başka bir IP adresi ekleyebilirsiniz. Bu kısımda ilk olarak yapmanız gereken kullanıcı adınız ve parolanızla oturum açmaktır. Oturum açarak girişinizi yaptıktan sonra IO yöneticisine gitmelisiniz. Sonrasında da yeni IP ekleme butonuna tıklamalısınız. Bu sayede ikinci bir IP adresi eklemesi yapabilirsiniz. İşlemleri doğrulamak amacıyla da IP ekle seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Bu işlemi tamamlamanızın ardından IP adres kutularınızı işaretleyebilirsiniz. Sonradan da alt kısımda yer alan “Assign to username” seçeneğine gitmelisiniz. Bu kısımda kullanıcı adının, açılır menü üzerinden değiştirilmesi gerekir. Sonrasında da ad sunucularını oluşturabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sağ üst köşede yer alan Resseler Panele gitmektir. Bu kısımdan Server Manager altında yer alan Name Servers kısmına gitmelisiniz. Burada ad sunucularını göreceksiniz. Kutuları işaretleyerek sil butonuna basmalısınız. Böylece kutuları silmiş olacaksınız. Sonradan da iki IP adresi de kontrol etmelisiniz. Ad sunucuları için etki alanı açmalısınız.
DirectAdmin içerisinde birinci ad sunucularınızın olacağını unutmamalısınız. Ad sunucularının kurulumunu tamamlamanız önemlidir. Bu adımı yapmak için de Admin paneline gidebilirsiniz. Server Manager altında yer alan Administratör Settings kısmına dönmelisiniz. O kısımdan sonra da Server Settings’e gitmelisiniz. Buradaki alan adlarını doğrulamalısınız. Sonrasında da kaydet butonuna tıklamalısınız. Tüm bu adımları devam ettirmenizin ardından artık ad sunucularınızı ayarlamışsınızdır demektir.
Admin Panelinde E-Posta Adresi Ayarlama
DirectAdmin içerisinde admin kontrol paneli üzerinden e-posta ayarlarınızı yapmanız gerekiyor. Burada “Destek ve Yardım” bölümüne gitmelisiniz. Sonrasında da Manage Tickets butonuna basmalısınız. Bu bölümde de Ticket System Setting butonuna basmanız gerekiyor. Bu kısımda özellikle e posta adresinizin doğru şekilde ayarlandığından emin olmalısınız. Doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra yeniden e-posta adresinizi ayarlamanız gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra artık ayarlarınız hazır olacaktır. DirectAdmin’i SSD Node sunucunuz üzerinde kullanabilirsiniz.
DirectAdmin Özellikleri Nelerdir?
Birçok avantajı bulunan DirectAdmin, sizlere bilgileri kolayca paylaşma izni verir. Web sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve rahat bir şekilde yönetebilirsiniz. Bunun için uygun olan görevlerin otomasyonunu kullanmaktadır. DirectAdmin kullanıcıları için fayda sağlayacak birçok özellik de bulunur. Bu özelliklerden söz etmek gerekirse de;
- SSL sertifikası yüklemesi,
- DNS yönetimi,
- E-posta adreslerinin oluşturulması ve yönetimi,
- İstatistiklerin görüntülenmesi,
- Veritabanı yönetimi,
- Uzantıların yönetilmesi,
- Hata sayfalarının ayarlanması,
- Subdomains menüsü ayarlaması,
- Site dosyalarının yedeklenmesi ve dosyaların geri yüklenmesi,
- FTP kullanıcı hesaplarının oluşturulması ve yönetimi seçenekleri öne çıkar.
Direct Admin kullanıcıları mail listeleri, otomatik yanıtlayıcı ve webmail gibi seçenekler bulundurur. Kullanıcılar kolay bir biçimde FTP hesapları oluşturabilmektedir ve izinleri tüm hesaplar için olacak şekilde ayarlayabilirler. Kayıt eklemeleri rahatlıkla yapılabilmektedir. Tam DNS kontrolü sağlanmaktadır ve bu sayede birden fazla işlemin kolay bir biçimde yapılması mümkündür. DirectAdmin içerisinde kullanıcılar site hesapları içerisinde birçok istatistik verisine erişir. Hata sayfalarının ayarlamaları hazırlanır. Bu kısımda durum kodları için özel mesajların yapılması söz konusudur. Site içerisinde istenen dosyaların ya da verilerin yedeklenmesi mümkündür.
DirectAdmin Avantajları Nelerdir?
Kullanıcıların DirectAdmin içerisinde memnun kaldığı birçok detay bulunuyor. Bu beğeniler içerisinde fiziksel sunucu yöneticileri için barındırdığı özellikler de yer alıyor. Kontrol paneli sadece Linux web hosting sistemleri içerisinde çalışmaktadır. Bu yüzden özellikle bir sunucu seçimi yaparken dikkate almanız gereken noktalardan biri olarak tanımlanır. Bir web hosting şirketini seçerken de öncelikli olarak araştırma yapmalısınız. Bu sayede DirectAdmin nedir, nasıl kullanılır şeklinde var olan sorularınıza ilişkin detaylı bilgi sahibi olmuş olursunuz. Elde edeceğiniz bilgi içerikli kılavuzlarla kullanıma devam edebilirsiniz.
Kullanıcı olarak birden fazla hatta çok sayıda web sitesini yönetme niyetiniz varsa o zaman DirectAdmin size yardımcı olmaktadır. DirectAdmin ile birçok siteyi aynı anda yönetebilirsiniz. Oldukça popüler olan bir kontrol paneli olmasının yanı sıra dünyada birçok web site yaratıcısının da tercihi olarak bilinir. Kurulum aşamalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri inceleyerek sizler de sorunsuz bir biçimde kurulum işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Bu sayede DirectAdmin özelliklerinden faydalanarak kolay bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.