Bulut sunucu son dönemlerde oldukça yaygın bir terim olarak anılmaktadır. Birçok işletme ise kendi sunucu seçeneği yerine bulut tabanlı sunucuları kullanmaktadır. Bunun asıl sebebi ise kendi sunucuları ile bulut sunucu arasında birden çok farkın olması olarak bilinmektedir. Bulut tabanlı sunucuların kendi içerisinde birçok avantajının olduğu da anlaşılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da birçok işletme, tamamen veyahut kısmen bulut sunucuya geçiş yapmaktadır. Şirketlerin bilgi işlem ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da iki seçenek oluşmaktadır. Bunlardan birisi geleneksel olarak kullanılan ve kendilerine ait olan altyapılardır. Yani bulut sunucudur. Esneklik açısından, güvenilirlik ve daha birçok noktadan ötürü bulut sunucular iş süreçlerine çözüm sunmaktadır. Geleneksel altyapılar ise kısıtlı bir alan içerisinde çalışmaya devam etmektedir. Şirket içi süreçlerin iyileşmesi amacıyla, farklı departmanlar arasında kolaylık sağlamak için bulut sunucu kullanılmaktadır.
Bulut sunucu, bir bulut bilgi işlem platformu içerisinde çalışmakta olan sanal bir sunucu olarak bilinmektedir. Temelinde fiziksel bir sunucunun yazılım tanımlı sürümüne yer verilmektedir. Donanım bileşenlerinin yerine yazılım araçları kullanılarak oluşturulmaktadır. Aynı zamanda yapılandırma ve yönetim noktasında da etkisinin olduğu görülmektedir. Yani aslında bulut sunucusu, şirketlerin uygulamalarının çalışması, verilerin işlenmesi ve dosyaların depolanması amacıyla kullanılmaktadır. İnternette bir yerde yer almakta olan bilgisayar olarak da tanımlanmaktadır.
Bulut sunucular içerisinde genel olarak internetten erişim sağlanan seçeneklerdir. Web sunucuları ise veri tabanları, dosya sunucuları ve hizmet olarak yazılım uygulamaları gibi uygulamalara yer verilmektedir. Sanal olduklarından, bulut sunucuları gerektiği zaman kolayca oluşturulmaktadır. Son derece uyarlanabilir olması, uygun maliyetli olması gibi birçok artıya da yer vermektedir.
Bulut Sunucu Nasıl Çalışır?
Bulut sunucusu, kullanıcıların internet üzerinden sanallaştırdığı bilgi işlem kaynaklarına erişmesine izin verecek şekilde çalışmaktadır. Bir bulut sunucusu oluşturduğunuz zaman bulut sağlayıcısı size uygulamaları çalıştırmak, verileri depolamak amacıyla kullanılan bir CPU sağlamaktadır. Aynı zamanda bellek ve depolama gibi noktalarda belirli oranlarla sanallaştırılan donanım sunulmaktadır.
Bulut sağlayıcı, sanal sunucuları barındırmak amacıyla genel olarak bulut olarak isimlendirilmekte olan fiziksel sunucu kümesini kullanmaktadır. Söz konusu olan fiziksel sunucular bir ağa bağlı tutulmaktadır. Bulut sağlayıcısının yazılımı tarafından yönetim sağlanmaktadır. Ayrıca bulut yerel bir bilgisayar veyahut sunucunun yerine internetten kullanılmaktadır. Bulut yazılımı, bulut sağlayıcısının olduğu ve işlettiği sunucularda barınmaktadır. Kullanıcılar ise web tarayıcısı ya da istemci uygulaması kullanarak internet üzerinden erişim sağlamaktadır. Bulutta barındırıldığından ötürü internet bağlantısı olan her yerden ulaşım söz konusudur. Kullanıcıların bilgisayarlarına yüklenmesi ise gerekli değildir. Bulut sunucu aynı zamanda kiralanarak da kullanıma uygundur. Bu sayede alandan ve maliyetten tasarruf sağlanmaktadır.
Bulut Sunucu Ne İşe Yarar?
Herhangi bir sebepten ötürü katılmanız gereken bir toplantıya gidemediğinizi düşünün. Ancak katılamadığınız bu toplantıyla ilgili önemli olan tüm belgeler sizde duruyor. Böyle bir durum içerisinde endişeye kapılmanız gayet doğal. Ancak belgeleri, bulut sunucusuna yükledikten sonra iş arkadaşlarınızla paylaşmanız mümkün. Ayrıca şirketin bulut sohbet uygulamasına bağlanarak toplantıya gerçekten katılamasanız da online olarak katılım sağlayabilirsiniz.
Bulut sunucuları ticari işlemlerde kullanılmakta olan sunuculara göre çok daha az yer kaplamaktadır. Bu durumun asıl nedeni ise sunucuların belgelerinin depolanması, bunların erişim amacıyla kullanılmamasıdır. Bu bilgiler ise yalnızca veri tabanında kalmaktadır. Söz konusu durumların aksine bulut sunucuların tek yapması gereken web sitesi çalıştırmaktır. Bulut bilgi işleminin sanal olarak kullanılması ise donanımın daha az taşınması anlamına gelmektedir. Böylece sunucular daha uygun fiyatlara denk gelmektedir. Şirket maliyetlerinde de belirgin bir düşüş gözlemlenmektedir.
Bulut sunucuları her işletim sisteminde çalışmak için uygundur. Yani Mac kullanıcısı ise Microsoft kullanıcısının erişimi aynıdır. Yazılımda uyumlulukla ilgili herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Bu önemli yenilik de önemli derecede dikkat edilen konulardan birisidir. Bu sayede şirket için sistem yenileme zorunluluğu kalmamaktadır. Bu şekilde bulut sunucuya geçmeniz mümkündür.
Her daim güvenli bir ortamda olmak, hızlı bir ağa sahip olmak niyetindeyseniz de bulut sunucuları tercih edebilirsiniz. Bir bulut sunucu, aynı zamanda şirket sunucusu olarak tanımlanmaktadır. Çevrimiçi şekildedir ve veri merkezine yerleştirilmektedir. Ayrıca ofiste sunucuya yatırım yapmanız da gerekli değildir. Hırsızlık, yangın, elektrik kesintisi, su baskını gibi durumlarda belgelerinizin zarar görmesi gibi bir durum oluşmaz. Ek olarak uygulamalarınıza her daim erişim sağlayabilirsiniz. Esnek bir depolama yapabilirsiniz. Böylece sadece kullandığınız alan kadarını ödemiş olursunuz. İyi bir bulut sunucu sayesinde sorunsuz, güvenli ve sürekli destek sunulan bir sunucuya sahip olabilirsiniz.
Bulut Sunucuların Avantajları Nelerdir?
Bir bulut sunucu kullandığınız zaman verileri çevrimiçi olacak şekilde depolayabilirsiniz. Bundan kaynaklı olarak iyi bir internet bağlantısı olduğu müddetçe ister şirket içerisinde isterseniz de evinizde çalışabilirsiniz. İyi bir bulut sunucuya sahip olduğunuz elde edebileceğiniz avantajlar ise birden fazladır.
- Bulut sunucuların en önemli avantajlarından birisi ölçeklendirilebilir olması olarak bilinmektedir. Şirketinizin hızlı şekilde, daha fazla çalışan alıyorsa bulut çözümünü buna uygun olarak ayarlamanız mümkündür. Ancak şirketi küçültmeye karar verdiğiniz zaman bulut sunucu ağını kolayca küçültmeniz mümkündür.
- Mevcut programların büyük bir çoğunluğunun güvenli ve basit olduğu bilinmektedir. Ek olarak bir hesabınız varsa ve parolanız varsa bunlara sahip olmak amacıyla oturum açabilirsiniz. Bir çalışanın artık bilgisayarına bağlı olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü bulut sunucusu ile belgeleri başka bir cihazdan erişebilirsiniz.
- Diğer bir büyük avantaj olarak da bulut çözümünün her daim güncel olması, erişebilir olması gerekmektedir. Ayrıca belirli bir lokasyona bağımlı olmanız zorunlu değildir. İstediğiniz noktada rahatlıkla çalışmanız mümkündür. İnternetiniz olmadığı zaman dosyaları geçici olarak kendi bilgisayarınızda saklamanız söz konusudur. İnternetinizi bulut sunucuyla da senkronize etmeniz mümkündür.
- İyi bir sunucu seçimi yaptığınız zaman güvenlik, geliştirme gibi güncellemeler yaşanmaktadır. Bu sayede endişelenmenizi gerektirecek bir durum kalmamaktadır. Bulut sunucuların diğer avantajlı bir yanı da sistemlerin mevcut teknolojilerden zorlanmadan yararlanabilmesidir.
- Bulut uygulamaları da yer kaplamamaktadır. Kullanımı gerekli olan ek yazılımlar da oldukça azdır.
Bulut Sunucu Şirketler İçin Neden Önemlidir?
Günümüz standartları içerisinde BT, şirketlerin tüm departmanlarını ilgilendirmektedir. Var olan tüm süreçlerin en doğru şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Bundan kaynaklı olarak bulut sunucu da önemli bir parça olarak değerlendirilmektedir. Bulut sunucu da sağladığı faydalarla beraber güvenlik açısından bir hayli önem arz etmektedir.
- Maliyetler, çalışan sayısına, bulut sunucular içerisinde gerekli olan alana ve kullanım oranlarına göre artıp azalmaktadır. Bulut sunucularla çalışmak bu nedenle esneklik sağlamaktadır. Bundan kaynaklı olarak ölçeği küçültüp büyütmek de oldukça kolaydır.
- Bakım ve yönetim açısından yatırım yapılması gerekir. Bakım bulut sunucu sağlanan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Bu durum bazen fiyatlara dâhilken bazen de değildir. Bulut hizmeti için sağlayıcınızla yaptığınız anlaşmalar değişkenlik göstermektedir. Ancak her daim ihtiyaçlarınızı karşılayan bir hizmet almanız mümkün değildir.
- Birden farklı konumu bulunan ya da personelin çok fazla seyahat edebildiği kuruluşlar, personelin konumdan bağımsız olarak çalışabilmesi için kullanılmaktadır.
- Uzak masaüstü hizmetleri kullanımı söz konusu ise bulut sunucu kolayca düzenlenebilmektedir.
- Bulut tamamen sanal durumdadır. İdeal koşullar sunan bir bulut sağlayıcı seçtiğiniz zaman var olan tüm yüklerden kurtulmanız mümkündür.