Son dönemlerde web tasarımı için kullanılan programlarda kodlama bilgisinin gereksinimi azalıyor. Özellikle buna uygun programlar tercih ediliyor. Bundan ötürü de deneyimli veyahut deneyimsiz olan herkes, kısa süre içerisinde, zorlanmadan web site oluşturma işlemlerini tamamlayabiliyorlar. Düzgün bir biçimde planlanan, iyi tasarlanan web siteleri için ise yüksek trafik veyahut dönüşüm oranı kullanılıyor. Bundan kaynaklı olarak web tasarımı için kullanılmakta olan araçlar, özellikle sorunsuz kullanıcı deneyimine sahip olmayı mümkün hale getiriyor. Başarılı bir web sitesinin kurulması için web tasarım yazılımları, platformları ve web geliştiricilerinin sunacağı profesyonel siteler elde edilmek isteniyor. Bu noktada da soru işaretleri de ortaya çıkmaya devam ediyor. Yazımız içerisinde kullanılan web tasarım programı seçenekleri için ne gibi artılarının ve eksiklerinin olduğunu inceledik. Tasarım aracının kişisel deneyimlere, bütçeye ve daha birçok detaya bağlı olarak şekillendiğini dikkate alarak sizler de gözden geçirebilirsiniz.
Web Tasarım Programı Örnekleri
Web tasarım programları, bir sitenin nasıl görüneceğini tasarlamak, ihtiyaç duyacağınız öğeleri sitelere eklemeyi kolaylaştırmak amacıyla kullanılmakta olan araçlardır. Abode ürünleri gibi yazılımlar, WordPress gibi içerik yönetim sistemleri gibi seçenekler bundan ötürü bir sınıf olarak yorumlanmaktadır. Bu sınıfa ise “Web Design Tools” denilmektedir.
Web tasarım araçlarının neredeyse tüm sürecinin otomatikleştirilmesi yeteneği söz konusudur. Bu noktada herkesin hayali, sürecin otomatik olarak yürütülmesidir. Ancak bazı araçların kullanılmasında metin editörlerine yer verilmektedir. Buna uygun bir hazırlık süreci söz konusudur. Bunlar ise çoğunlukla web geliştiricileri ve yazılımcılara yönelik seçeneklerden oluşmaktadır.
Kodlama alanında eğitim alan kişiler, web site oluşturma deneyimi olanlar, daha yüksek özelleştirme potansiyeline sahip olduğundan, bu kod araçlarında yönelmek istemektedir. PHP, CSS ya da HTML bilgisi olanlar ise benzersiz bir özelleştirme etkisi altında olmaktadır. Kodlama bilmeyen kişiler için ise bazı web tasarım araçları metinleri, resimleri sürükleyip bırakmanızı sağlar. Böylece tıpkı poster tasarlıyormuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz. Sürükle bırak özelliğine sahip olan tasarım araçları sayesinde kısa süre içerisinde dikkat çekici bir web sitesi de hazırlamanız mümkündür. İhtiyaçlarınıza uygun olacak şekilde web tasarım aracı oluşturmanıza yardımcı olacak seçeneklere de göz atabilirsiniz.
1. Mobirise
Mobirise kişisel ve ticari kullanım için ücretsiz bir web tasarım yazılımı olarak bilinmektedir. Windows ve Mac platformları tarafından desteklenmektedir. Sürükle bırak ara yüzüne sahiptir. Bu sayede teknik beceriye sahip olmanız gerekmez. Mobil uyumlu web sitelerini daha rahat bir şekilde oluşturmanız mümkün olur.
- Profesyonel kodlayıcı için prototip oluşturma hızı, web sitesi oluşturma sürecini daha hızlı hale getirmektedir.
- Farklı temalardan blokları bir araya getirmenizi kolaylaştırmaktadır.
- Deneyim sahibi olmayanlar tarafından kolayca kullanılması mümkündür.
- Web sitesi bloklarının çeşitliliği sayesinde seçim yapma özgürlüğü sunmaktadır.
- Sitenizi her yerde barındırmanız mümkündür. Yani yerel bir sürücü kullanabileceğiniz gibi Google Cloud, FTP, Amazon gibi yerleri de kullanabilirsiniz.
- Google yazı tipi seçenekleri 800’den fazla olacak şekilde karşınıza çıkmaktadır. Ücretsiz kaliteli simgelere yer verilmektedir.
2. RapidWeaver
Mac için tasarlanmış olan, web sitelerini kolayca oluşturmanızı sağlayan bir yazılım olarak görülmektedir. Özelleştirilebilir olan ve SEO uyumlu temalara sahip bir yazılımdır. Düzenlemeler sırasında ön izleme yapmanızı, sitenizin çeşitli ekranlarda nasıl göründüğünü kontrol etmenizi sağlamaktadır.
- Aynı evde birden fazla Mac bilgisayar için tek bir lisans kullanılmaktadır.
- Sayfa ve medya yöneticisi büyük bir kitaplık eklenmektedir. Buna ek olarak sürükle bırak mekanizması kullanılmaktadır. Yani kullanımı oldukça kolaydır.
- Yazılımda kolayca ustalaşmanız mümkündür. Bunun için sizlere ücretsiz kılavuzlar sunulmaktadır.
- Tüm büyük tarayıcılar ile uyum içerisindedir.
- Duyarlı tasarım ilkelerinden yararlanmaktadır. Bu sayede sitenizin hem masaüstü hem de mobil cihazlarla sorunsuz bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.
- Kodla çalışmanıza gerekmez. Ancak ileri düzey kullanıcılar için sitenin HTML, CSS gibi seçeneklerinin değiştirilmesi mümkündür.
- Büyük tarayıcılarla uyum içerisindedir.
- Tek sayfalık web sitesi oluşturmak isteyenlerde olduğu gibi büyük bir e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için de uygunluk göstermektedir.
3. WordPress
Yeni başlayanlar için önerilmekte olan açık kaynaklı site oluşturma platformu olarak bilinmektedir. WordPress platformunun kullanımı da öğrenmesi de bir hayli basittir. İçerisinde binlerce ücretsiz WordPress temasına yer verilmektedir. Temalarının yanı sıra eklentileri sayesinde hayalinizdeki siteyi hızla yayınlamanızı sağlamaktadır.
- WordPress piyasa içerisinde yer almakta olan en iyi PHP tabanlı araçlar içerisindedir.
- Çok yönlü bir platformdur.
- Güvenliği arttırmayı mümkün hale getirmektedir.
- Kurulum işlemleri hosting paketleri içerisinde tek bir tık yeterlidir. Bu şekilde kolayca etkin hale getirilmektedir.
- Gelişimi için katkıda bulunan geniş bir gönüllü topluluğu bulunmaktadır. Böylece sorularınıza kolayca cevap bulmanız mümkündür.
- Web tasarımı konusunda profesyonel olanlar olduğu gibi yeni başlayanlar da kullanabilmektedir. Herkes için uyumludur. E-ticaret siteleri, serbest çalışanlar, kişisel kullanım için önerilmektedir.
4. Google Web Designer
Google Web Designer, yeni başlayan kişilerden profesyonellere kadar web sitesi oluşturmak isteyenlerin kullandığı bir web sayfası tasarım aracı olarak görülmektedir. Etkileşimli HTML5 tasarımlarına sahiptir. Hareketli olan grafikleri destekleyebilmektedir. Google Ads gibi Google ürünleri ile entegre haldedir.
- Sürükle bırak özelliğine sahiptir. Bu sayede kısa süre içerisinde hem etkileyici hem de işlevsel bir site hazırlanması mümkündür. Video oynatıcıları, resim galerileri gibi farklı bileşenlere yer verilmektedir. Bu seçenekleri sürükleyerek taşıyabilmeniz mümkündür.
- 3B içerik oluşturulmaktadır. Bu içerikleri özelleştirmeniz de söz konusudur.
- Kendi tasarım öğelerinizi rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda mevcutta var olan tasarım öğelerini de tamamen değiştirmeniz mümkündür.
- Windows, Linux, Mac gibi platformları desteklemektedir.
- Google Web Desinger, birden çok video reklam seçeneklerini desteklemektedir.
- Her ekran boyutuna duyarlı durumdadır. Böylece farklı ekran boyutlarına duyarlı olan reklamlar oluşturmanız mümkündür.
5. Bootstrap
Bootstrap kişisel ve ticari kullanımı için uyumludur. Tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılacak en iyi web tasarım yazılımlarından birisidir. Bu lise içerisinde yer almakta olan araçlar ise kullanıcı dostu değildir. Mobil uyumlu, çarpıcı bir web sitesi oluşturmak isteyenler için ise ihtiyaç duyulan her şeye sahip olduğu bilinmektedir.
- Web tasarım programı Bootstrap birden çok tema ve geniş yelpazeli bir SVG simge kitaplığı barındırmaktadır.
- Web sitelerin, web uygulamalarının prototiplerinin hızla gelişmesini sağlamaktadır.
- Basit bir şekilde kurulmaktadır.
- Bootstrap ihtiyaçlarınıza uyum sağlamaktadır.
- Açık kaynaklı ve özelleştirilebilir durumdadır. Sıfırdan bir tema oluşturma amacıyla kullanımı mümkündür. Ayrıca temalarda değişiklik yapılması da söz konusudur.
- Modern Web sitesi, web uygulaması oluşturmak isteyenler süreci hızlandırmak istedikleri zaman kullanmaktadır.
6. Abode Creative Cloud
Abode Creative Cloud, fotoğrafçılık, UX, tasarım gibi amaçlarla tasarlanmıştır. Yirmiden fazla masaüstü veyahut mobil uygulamadan oluşan bir klasör olarak bilinmektedir. Bu koleksiyon içerisindeki ürünlerle benzersiz sitelerin oluşturulması mümkündür.
- Binlerce yazı tipine sahiptir.
- Çalışmalarınızı farklı platformlardan paylaşmanıza olanak sunmaktadır.
- İhtiyaçlara bağlı olarak farklı paketler ve farklı fiyatlandırmalar karşınıza çıkmaktadır.
- 100 GB üzerinde bulut tabanlı depolama alanı bulunmaktadır.
- Dinamik web site oluşturmak, yönetmek için kullanılmaktadır.
7. Squarespace
Web tasarım programı Squarespace hem eğlenceli hem de hızlı bir web site tasarlamak için kullanılmaktadır. Sürükle bırak ara yüzüne sahiptir. Ücretsiz bir biçimde logo oluşturmak mümkündür. Aynı zamanda birden fazla tema ve renk özelleştirmeleri sunmaktadır.
- Android ve IOS için tüm popüler işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir.
- İçerisinde pek çok şablona yer verilmektedir.
- Yerleşik analiz araçları sunulmaktadır.
- Blog yayınlarınızı kategorize etmenizi sağlamaktadır.
- SEO araç seti, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralara çıkmasına yardımcı olmaktadır.
- Girişimciler, küçük ve ortak ölçekli işletmeler için önerilmektedir.
8. GIMP
GIMP, dünya üzerinde kullanılmakta olan en popüler grafik editörleri arasında yer almaktadır. Görsellerin düzenlenmesi, farklı görsel formatlarının kullanılması gibi amaçlarla öne çıkmaktadır. Ücretsiz olmasının yanı sıra açık kaynaklıdır. Web sitesi tasarımı için simgelerin, düğmelerin, afiş görsellerinin oluşturulmasını sağlamaktadır. Masaüstü işletim sistemleri için kullanımı mümkündür.
- Birden çok eklentisi bulunmaktadır.
- Renk özellikleri birinci sınıftır. Bu sayede dijital veyahut basılı medya üzerinde yüksek kaliteli renkler elde edilmektedir.
- Tasarımlarda yer alan renklerin yönetimi için üçüncü taraf olan araçlarla uyumludur.
- Kapsamlı bir kodlama bilgisine sahip olmayanlar için yazılım tamamen özelleştirilebilir şekildedir.
- Küçük ve orta ölçekli işletmeler, serbest çalışan kişiler için uyumludur. Yeni başlayanlar için uygun olduğu gibi profesyonellere de önerilmektedir.
9. Figma
Figma, piyasa içerisinde yer almakta olan en iyi tasarım programları içerisinde yer almaktadır. Bulut tabanlı olmasının yanında birden fazla kişinin aynı projede, aynı anda çalışmasını sağlamaktadır.
- Tasarımları oluştururken test etmenizi sağlamaktadır. Ek olarak kullanıcı deneyimlerinin geliştirilmesi, geri bildirim almanız gibi faydaları vardır.
- Ürün yöneticileri, paydaşlar gibi pek çok kişinin katılması gereken projelerde yer almaktadır.
- Modern bir tarayıcısı bulunan tüm işletim sistemlerinde çalışabilmektedir.
- Belirli sürümlerin kaydedilmesi, açıklamaların eklenmesi gibi olanaklar sunmaktadır. Böylece yerleşik sürüm kontrol özelliği öne çıkmaktadır.
- Günümüzde bazı büyük markalar tarafından kullanılmaktadır. Web geliştiricileri için de önerilenler arasında yer almaktadır.
10. Shopify
Web tasarım programı örneklerinden bir diğeri Shopift. Shopift, e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için satış, site kurma, online mağaza yönetme ve pazarlama ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Bu tarz özellikleri bir arada bulabileceğiniz bulut tabanlı bir e-ticaret platformudur.
- Stok, nakliye, vergi hesaplamaları gibi birçok e-ticaret özelliğine sahiptir.
- E-ticaret mağazanız için bir alan adı satın alabilirsiniz. Aynı zamanda sahip olduğunuz mevcut alan adını kullanmanız da mümkündür.