301 yönlendirme, kalıcı yönlendirme talimatı olarak tanımlanmaktadır. Yani web sitenizde orijinal sayfa artık yoksa, kullanıcıların ve arama motorlarının yeni URL’ye ulaşmasını sağlayan yönlendirme talimatı olarak bilinmektedir. Bir içeriğin taşınması sırasında 301 yönlendirmelerinin uygulanmaması, ziyaretçilerin de arama motorlarının da içeriğin nereye taşındığını anlamasını engellemektedir. Bu konuda zorluk yaşanmaktadır. Ziyaretçilerin 404 sayfasına ulaşmış olması, arama motorlarının herhangi bir yeni URL seçeneğine alaka düzeyi gönderememesi ve yetki atfedememesi söz konusudur. Bu gibi noktalarda da sıralamaların büyük ölçüde düşüş yaşaması söz konusudur. Sitenizdeki sayfa üzerine yaşanan trafiğin azalması, potansiyel kitlenin ciddi oranlarla düşmesi gibi durumlar yaşanmaktadır.
301 yönlendirmeleriyle beraber arama motorlarının eski URL’de bulunan içeriklerle ilişkilendirdiği her şeyin yeni bir URL seçeneğine aktarılmasını sağlamaktadır. Yani yeni URL’nin daha iyi bir sıralamaya sahip olması için etkili bir işlem olarak görülmektedir. Sosyal paylaşımların, bağlantıların ve referans seçeneklerinin yeni URL sıralamasına aktarılması mümkündür. Bundan ötürü 301 yönlendirmelerinin SO için de etkisinin olduğu gözlemlenmektedir. Hatta 301 yönlendirme SEO noktasında bir hayli önemlidir.
İnternet sayfaları açıldığında “404- Bulunamadı” gibi seçenekler çıkmaktadır. Bunlar sunucu hatası kodlarındandır Hemen herkes internet sitelerine giriş yaparken bu gibi seçeneklerle karşı karşıya gelmektedir. Bu aşamada site içerisindeki içerik parçasının URL’si değiştirilmektedir. Yani siz site içerisindeki URL’yi değiştirdiğiniz zaman, siteyi ziyaret etmek isteyen kişiler bu mesajı almaktadır. Yani aslında sunucunun Google Chrome gibi tarayıcılara göndermiş olduğu durum kodları olarak da tanımlamak mümkündür. Yapılan 301 yönlendirmeleri ile beraber web sitenizin depolamasının yapıldığı sunucudan eski URL’ye gelen ziyaretçilerin yeni konuma ulaşması istenmektedir. Yapılan yönlendirmeler de sanılandan çok daha hızlı bir biçimde tamamlanmaktadır. Bundan ötürü farkına dahi varmadan kendi aradığınız içerik parçasının var olduğunu görmüş olursunuz.
Orijinalden farklı bir niyeti bulunan sayfalara yönlendirme yapmak da doğru değildir. Çünkü bu hamle, kullanıcı deneyimi üzerinde olumsuz bir etki bulundurmaktadır. Yani sitenizin memnuniyet potansiyelinde düşüşler yaşanabilir. Yönlendirmelerin benzer sayfalara olması çok daha doğru bir hamle olacaktır.
301 Yönlendirme Yapılmış Bir Sayfaya Ne Olur?
Yönlendirmesi yeniden yapılan bir sayfanın içerik yönetim sisteminde hala mevcut durumda olduğu doğrudur. Ancak artık arama motoru ve ziyaretçiler tarafından kullanımı mümkün değildir. Arama motorları eski URL ile yeni URL arasında birleştirme meydana getirmektedir. Yani arama sonuçları sonrasında eski URL gösterimi durdurulmaktadır. Arama motorlarının eski URL gösterimini bırakması birkaç gün de birkaç ay da sürebilmektedir.
Yazımız içerisinde de belirttiğimiz gibi 301 yönlendirmesiyle beraber arama motorlarında farklı URL’den başka bir URL adresine geçiş durumu söz konusudur. Yapılan kesin geçişlerle beraber Google URL1 seçeneğinin URL2 seçeneği olacağını anlamaktadır. Bundan ötürü de URL1 bağlantısını URL2 seçeneğine geçirmektedir. Sonrasındaysa URL2’den taramaya devam edilmektedir.
301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
301 yönlendirmesinin yapımı sırasında birden fazla yol kullanılması mümkündür. Bu aşamada kullanabileceğiniz yollara yazımız içerisinde de yer verdik. Kullanılan yöntemleri yazımızdaki alt başlıkları okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz. Gelin, 301 yönlendirme yöntemlerine beraber bir göz atalım.
Htaccess 301 Yönlendirme
301 yönlendirme yönlendirmesi için anlatacağımız ilk yöntem, sitenizin dosya yöneticisinde yer alan .htaccess doyası kullanarak yapılan yönlendirmenin nasıl olduğudur. Site dosya yöneticisine girdiğiniz zaman bu dosyanın genel olarak public_html klasörü içerisinde yer aldığı görülmektedir. Eğer dosyayı sitenizdeki dosya yöneticisinde bulamıyorsanız o zaman farklı üç durumun söz konusu olması mümkündür. İlk olarak .htaccess dosyası gizli olabilmektedir. Genel olarak bu dosya varsayılan ayarları içerisinde gizli olarak işaretlenmektedir. Bu sorunun çözümü için de ayarlar kısmına girilmelidir. Ayarlar kısmında menüde “gizli dosyaları göster” seçeneği bulunmaktadır. Seçeneğin aktifleştirilmesi gerekmektedir. Sonrasında public_ html klasörünün altında bir .htaccess dosyası yer almaktadır.
İkinci durum .htacces doyasının olmama halidir. Eğer siz ilk durumda olduğu gibi gizli dosyayı gösterme işlemi yaptıysanız ve hala görünmüyorsa o zaman dosya yoktur. Bu gibi durumlarda da endişe etmeniz gerekmez. Çünkü bu dosyayı oluşturmak sanıldığından çok daha kolaydır. Windows işletim sistemi bulunan cihazlarda Notepad, macOs içerisinde de textedit dosyasının yaratılması gerekir. Oluşturulan dosyanın .htacces uzantısıyla kaydedilmesi de yeterlidir.
Üçünü durum olarak websitesi Apache server bünyesinde çalışmıyor görülebilir. Bu web sunucularıyla ilgili olan teknik bir sorundur. Apache Server dışında başka bir serverde site barındırılmışsa o zaman farklı kodlar ile beraber yönlendirme yapılır. Yine de Apache dışında kullanılan web server seçenekleri Nginx ile Windows/IIS olarak bilinir. Yönlendirme kodlarına geçmeden önce dosya içerisindeki kodların okunması gerekmektedir. Bundan ötürü .htaccess dosyasında kod eklemesi yaparken boş bir satın bırakılmaması önemlidir.
Eski Web Sayfasını Yeni Sayfaya Yönlendirme
Eski bir web sayfasının yeni bir web sayfasına yönlendirmesinin yapılması için gerekli olan kod şudur: “Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfa.html”
WWW Olmayan Adresi, Olan Adrese Yönlendirme
Adres çubuğu içerisinde www ile giriş yapılmayan adresin www bulunan bir adrese yönlendirilmesi için kullanılan kod şu şekildedir:
“RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ornek.com [NC]
RewriteRule ^(.”
WWW Olan Adresi, Olmayan Adrese Yönlendirme
Adres çubuğu içerisinde www ile giriş yapılan adresin www bulunmayan bir adrese yönlendirilmesi için kullanılan kod şu şekildedir:
“RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ornek.com [NC]
RewriteRule ^(.”
WordPress 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
WordPress, dünyada en çok kullanılan CMS olarak bilinmektedir. İçerik yönetim sistemi şeklinde tanımlanmaktadır. Dünya üzerinde en çok kullanılan CMS olmasının nedeni, farklı pek çok işlemin, kolayca yapılmasını sağlamasıdır. Farklı işlemlerin zorlanmadan yapılmasına olanak sağlayan eklentiler bulundurmaktadır. WordPress altyapısı bulunan sitelerin 301 yönlendirmesi ücretsiz bir eklenti olarak kolayca yapılmaktadır. Eklenti “Redirection.” Olarak bilinir. Kurulum işleminin kolay bir şekilde yapılmasının ardından etkinleştirebilirsiniz. Etkinleştirme sonrasında da menülere yönlendirme işlemini hızlıca yapmanız mümkündür. Eklentinizi kurmanızla beraber araçlar menüsünü kullanarak konumlandırabilirsiniz.
Redirection butonuna basarak eklentinin açılması da mümkündür. Eklentiyi açmanızla beraber eklentinin kurulumu gerçekleştirilmektedir. Yönlendirme işlemi için “add Nwe” butonuna basılmaktadır. Sonrasında da karşınıza bir menü çıkacaktır. Menü içerisinde URL kısmına eski URL adresini yazabilirsiniz. Target URL kısmınaysa yönlendirme yapmak istediğiniz yeni olan URL adresini girmeniz gerekmektedir. Sonrasında da ilgili butona basarak yönlendirme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. 302 yönlendirmesinin uygulamasının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için de yeniden yönlendirdiğiniz URL seçeneğini yazabilirsiniz. Eğer yazmanızın ardından sizi yeni düzenlenen sayfaya yönlendiriyorsa sorunu çözmüşsünüzdür demektir.
301 Yönlendirmenin SEO İçin Önemi Nedir?
301 yönlendirmesi web sitenin link yapısıyla direkt olarak bağlantılıdır. SEO ile de ilişkilendirilebilen bir kavram olarak görülmektedir. Eğer 302 yönlendirmesi doğru bir biçimde tamamlanırsa o zaman web sitenin sıralaması da direkt olarak etkilenmektedir. 2014 yılından bu yana 301 yönlendirmesi doğrudan değerlendirmeye alınmaktadır. Günümüzde yönlendirmenin Google üzerindeki değeri de bilinmektedir. Google bünyesinde sıralamayı etkileyen bir faktör olarak tanımlamaktadır. PageRank algoritmasına bağlı olarak oluşturulan değer, sıralamayı doğrudan etkilememektedir. Google yetkilileri tarafından yapılan açıklamada sıralamalar için etkili olan pek çok faktörle beraber değerlendirmeye alındığından söz edilmektedir.