Windows işletim sistemi, kullanılan en popüler işletim sistemlerinden biri olarak bilinmektedir. Bilgisayar kullanıcılarının tarafından sıklıkla kullanılan Windows işletim sistemi bilgisayar kullanıcısına yazılımları çalıştırmak amacıyla öne çıkmaktadır. Komutların verilmesi için kullanılan gerekli sistemi sunmaktadır. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan yazılımsal donanım da Windows işletim sistemi şeklinde tanımlanmaktadır. Microsoft tarafından üretilen Windows İşletim Sistemi grubu olarak geçer. Sürümleri 32 ve 64 bit olarak bilinmektedir. Birden fazla desteği bulunmaktadır. Bunlara ek olarak grafik kullanıcı arabirimi, sanal bellek yönetimi yetenekleri ve çoklu görev işlevi gibi seçenekler sunulmaktadır.
Windows işletim sistemleri içerisinde işlemci ve sunucu sürümleri bulunmaktadır. En iyi bilinen sürümlerin bazılarını da örnek olarak vermemiz mümkündür. Windows 98, Vista, ME ve 7 gibi seçenekler öne çıkmaktadır. 2015 yılında piyasaya çıkan en son sürüm de Windows 10 olarak bilinir. Windows sunucu sürümleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında en yeni olan sunucu surumu de Windows Server 22016 olarak yer almaktadır.
Windows firması tarafından kurulan Windows işletim sistemi, verilerin aktarılması ve kurumsal ağ yönetiminin sağlanması amacıyla barındırılan bir sistemdir. İçerisinde barındırdığı özelliklerle ağ sunucularında kullanıma açık olduğu bilinir. Windows İşletim Sistemi içeriği sayesinde yönetici olarak belirlenen kişiler ağ yönetimini sağlayabilir. Aynı zamanda sunucuyu kontrol etme imkânı oluşmaktadır. Windows İşletim Sistemi birden fazla amaçla kullanıma uygundur.
Windows İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Windows İşletim Sistemi bilgisayarların kullanımını sağlamak ve bu aşamada gerekli olan işlemlerin daha kolay bir şekilde tamamlanması amacıyla öne çıkar. Bilgisayarlara bağlı olan birimlerin yönlendirilmesini sağlamaktadır. Aynı şekilde bilgisayarlardaki programlarını komutlarını vermek amacıyla ve buna benzer birçok işlemin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Gelişmiş yazılım programlarından biri olarak tanımlanmaktadır. Windows İşletim Sistemi bünyesinde kullanışlı olan grafik arayüzler bulunmaktadır. Görsel iletiler yardımı alınarak programların çalıştırılması söz konusudur. Komut verme ve benzeri işlemlerin mouse veyahut klavye üzerinden yapılabilmesi amacıyla kolaylık sağlamaktadır. Etkili işletim sistemlerinden biri olmasının yanında kolay öğrenilebilen sistemlerdendir. Bilgisayar pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemi olma özelliğine sahiptir. Bu konuda en önemli rakibi olarak da Linux sistemi gösterilmektedir.
Bilgisayar Windows işletim sistemi yüklemek istiyorsanız o zaman bu konuda bilgi sahibi olmanız gerekir. Böylece kullanacağınız işletim sistemini çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Öne çıkan ilk özelliklerinden biri kolay kullanım özelliklerine sahip olmasıdır. Windows İşletim Sistemi kullanmak istediğiniz zaman gerekli olan tüm detayları kolay bir şekilde öğrenebilmeniz mümkündür. Kullanışlı grafiklere sahip olan Windows İşletim Sistemi, ilk olarak Mc-Dos adı ile piyasaya çıkarılmıştır. Pratik oluşu sayesinde sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir. Özellikle son dönemlerde en çok tercih edilen işletim sistemi olma özelliği ile tanınmaktadır.
Windows İşletim Sistemi Kullanım Avantajları Nelerdir?
Windows İşletim Sistemi kullanım avantajları birden fazladır. Detaylı olarak incelendiği zaman birden fazla artısının olduğu görülmektedir. Öncelikli olarak Windows İşletim Sistemi sayesinde bilgisayar kullanımında zorluk çekme hali ortadan kalkar. Bilgisayar ile ilgili detaylara uzak olan kişiler görsel açıdan daha cazip olan bir işletim sistemini kullanmış olurlar. Aynı zamanda kullanım kolaylığının olması daha etkili bir çalışma ortamının var olmasını mümkün hale getirmektedir. Windows İşletim Sistemi bünyesinde uzun dosya isimlerine de izin verilmektedir. Program destekçilerinin bir hayli fazla olduğu bilinmektedir. Ek olarak yeni takılan bir modemin, ekran kartının, mouse ve daha fazlasının kolay bir şekilde kullanıma hazır hale getirilmesi mümkündür. Çünkü bilgisayarların iç ve diş donanımlarını kolay bir biçimde algılama özelliğine sahiptir. Otomatik algılama avantajı sayesinde oldukça faydalıdır. Windows İşletim Sistemi bünyesindeki tak ve çalıştır desteği birçok aşamada öne çıkmasına da yardımcı olan bir artı konumundadır.
Windows İşletim Sistemi Sürümleri
Windows İşletim Sistemi sürümleri birden fazladır. İlk sürüm de Windows 1.0 olarak bilinir. 1985 yılında 20 Kasım’da duyurulan il sürüm, teknoloji tarihine de ışık tutmuştur. Şu anda dahi Windows1.0 olan işletim sisteminin izlerine rastlamak mümkündür. Bu sürümün en önemli özelliği grafik arayüzü ve içerisinde barındırdığı programlarıdır. Yani kart dosyası, not defteri, saat, hesap makinesi gibi entegre olduğu yazılımlarla öne çıkmıştır. Windows 2.0 ile beraber gelen yenilikler de oldukça önemlidir. Word ve Excel, bu sürümle beraber paylaşılmıştır. Gelişmiş işlem hızı, genişletilmiş belleği gibi seçenekler de yer almaktadır. 1990 yılında Windows 3.0 yeni özellikleriyle geniş kitlelere hitap etmiştir.
Program yöneticileri, takılabilir aygır sürücüleri, çoklu işlem özelliği ve geliştirilen Windows simgeleri bu özellikler arasında yer almaktadır. Tarihin gelişimiyle beraber birçok sürüm seçeneği de öne çıkmaktadır. Son olarak da 2015 yılında Windows 10 yayınlanmıştır. Başlat menüsünün yeniden var olmasını sağlayan Windows 10 ile bazı yeniliklerle tanışılmıştır. Corana dijital asistan uygulaması ve Microsoft Edge tarayıcı gibi yenilikler çıkmıştır. Ek olarak ücretsiz bir biçimde sürüm yükseltme imkânı sunulmuştur. Bu da Microsoft için gelişime ve yeniliklere uyum sağlama aşamasında bir zorunluluk olarak yansımıştır.