Veri kaybı elektriklerin kesilmesi, dosyaların yanlışlıkla silinmesi, kötü amaçlı yazılımlardan dolayı hassas verilerin yok olması gibi birçok anlam taşımaktadır. Verilerin farklı büyüklüklere sahip olan işletmeler için önemli bir yerinin olduğu bilinmektedir. İşletmelerin günlük işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Verilerin kaybolması da işletme çalışmalarının ve kazanç oranlarının büyük oranlarla zarar görmesine yol açmaktadır. Müşteri listeleri, işletmelere ait olan ticari sırlar, kimlik numarası, kredi kartı detayları, kişilerin sağlık geçmişi gibi bilgilerin kaybolması birden fazla nedenden kaynaklanmaktadır. Vergi ihlalinin sık olması, verilerin kaydedilmesi ve saklanma şekli bu nedenler içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden de verilere karşı hassasiyetiniz nasıl olduğunu kontrol etmeniz çok daha faydalı olacaktır.
Veri Kaybının Nedenleri Nelerdir?
Veri kaybının nedenleri için uzun bir sıralama yapmak mümkün. Genel olarak bakıldığında da güvenlik uzmanlarının veri kaybı türleri için de dört farklı temel kategori sunduğu bilinmektedir. Şifrelerin zayıf olması, güvenlik sistemlerinin güncel olmayışı, yazılımların kötü amaçlı olması, kötü niyetli çalışanların kasıtlı olarak hassas bilgilere erişmesi, Botnet saldırıları ve çok daha fazlası bu kategorilerle eşleşmektedir.
Veri kaybının nedenleri içerisinde insan hatası bulunmaktadır. İnsanlar, kurumsal verilerin kaybolmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Şirketlerin temel risklerinden biri çalışanların verileri nasıl kullandığıdır. Hassas verilerin dikkatsiz bir şekilde kullanılıyor olması, hırsızlık, casusluk gibi durumlar bulunabilir. Tüm bunlar ve cihazların insan hatalarından ötürü hasar görmesi, ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasında rol almaktadır. Çalışanların ihmalinin olmasından ötürü veri kaybının en aza indirilmesi için bazı adımlar atılması gerekmektedir. Bu noktada ilk adım olarak da uygun yönlendirmelerin yapılması gösterilmektedir.
Bilgisayarların küçülmesi, hafiflemesi ve toplum içerisinde Wİ-Fİ bağlantılarının kullanılıyor olması verilerin çalınma durumunu arttırmaktadır. Bilgisayar hırsızlığından kaynaklı olan veri kaybının boyutunun ölçülmesi de zordur. Çünkü bu tür suçların rapor edilme oranı oldukça az olarak görülmektedir.
Veri kaybının nedenleri içerisinde kötü amaçlı yazılımlar da yer almaktadır. İşletmelerin siber suçlar tarafından saldırıya uğraması oldukça sık tekrarlanan bir durumdur. Siber saldırıların genel olarak kimlik avı e-postası ile başlatıldığı bilinmektedir. Sonrasında da fidye tekniği uygulanmaktadır. Casus yazılımların olması, fidye yazılımları ve daha fazlası büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu risklerin de kötü amaçlı yazılımların bulaşmış olduğu bilgisayar ağları için tehlike anlamına gelmektedir.
Veri kaybının nedenlerinden bir diğeri de donanım hasarıdır. Bilindiği üzere bilgisayarların en hassas kısmı sabit disk olarak geçer. Hatalı hava filtrelerinin olması, yazılımların bozulması gibi durumlar, sistemin kalıcı olarak bozulmasına yol açar. Bilgisayar donanımlarının bozulmasının en temel nedeniyse darbe alması, elektrik sıkıntıları, ısınma ve toz gibi faktörlerle çeşitlendirilmektedir. Tüm bunlar veri depolama yüzeyinin zarar görmesine neden olabilmektedir.
Veri Kaybı İşletmeleri Nasıl Etkiler?
Veri kaybı işletmelerin verimliliğini, iş akışını ve itibarını ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Buna karşın istatistiklerin gösterdiği durum, işletmelerin bu duruma karşı etkili bir önlem almadığını göstermektedir. Olağan dışı bir durum olduğu zaman bir güvenlik planlamasının yapılması önemlidir. Deprem, sel, cihaz arızası, siber saldırı gibi durumlarda, güvenlik sistemlerinin korunması ya da kurtarılması gerekmektedir. Bunun için yapılan güvenlik planlaması da felaketten kurtarma olarak isimlendirilmektedir. İyi bir planlama yapıldığı zaman işletmenin verilerine yeniden erişim sağlayabilmesi mümkündür. Bu sayede yine işletmenin normal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmeleri sağlanmaktadır.
Veri kayıpları için önlem alınmamış olması, çalışanların, müşterilerin geleceğini riske atan durumlardan biridir. Şirketinizin nelerle karşılaşacağı konusunda birden fazla örnek verilmesi de mümkündür. Karşınıza çıkacak ilk seçeneklerden biri maliyet kaybıdır. Olağanüstü durumlara karşı önlem almayan işletmelerin sistemlerini eski haline döndürmeleri maliyet gerektirmektedir. Maddi açıdan büyük oranların verilmesi işlerle ilgili durumların kesintiye uğraması, duraksaması gibi zorunlulukları beraberinde getirmektedir. Önemli nedenlerden ötürü verilerin kaybolması, işletmelerin kalıcı olarak kapanması, iflas edilmesi gibi sorunlara yol açıyor. Küçük ve orta ölçekli olan işletmelerin veri kaybından sonra çok fazla devam edemediği görülüyor.
Yaşanan sorunlardan biri de üretkenliğin kaybolmasıdır. İşletmelerin veri kaybı yaşamasıyla beraber sistemlerinin geri yüklenmesi zaman almaktadır. Bu da verimliliğin kaybolmasına yol açar. İşletmelerde karşılaşılan veri kayıpları, işletmelerin sadece bugününü değil geleceğini de tehlikeye atmaktadır.
Veri kaybına maruz kalındığı zaman gizli bilgilerin ifşa edilmesi gibi bir durum da söz konusudur. Veri kaybıyla beraber işletmelerin yasal işlemlerle, davalarla uğraşmasına yol açmaktadır. Ayrıca veri kayıplarıyla beraber kişisel veriler de ihmal edilebilmektedir. İzinsiz ifşa olan bilgiler de mağdur olan kişilerin tazminat talebinde bulunabilmelerine neden olmaktadır.
Veri güvenliği tehlikeye girdiği zaman itibar kaybı da yaşanmaktadır. Müşterilerin güveni ve sadakati de sarsılmaktadır. Yani aslında verileri kaybetmek, müşterileri kaybetmek demektir. Müşterilerinizin güvenini kazanmanız da artık yıllar olacaktır. Bu yüzden gelmiş ya da gelişmekte olan işletmeler için büyük bir problemdir.
Veri Kaybı Nasıl Önlenir?
Kurumsal açıdan veri kaybının önlenmesinin bazı yolları bulunmaktadır. Tercih edilebilecek en iyi yolsa donanım, ağ yedeklerinin sağlanmasıdır. Şirket dışı bir konuma ulaştığınız zaman sunucu barındırmanız da önemli kısımlardan biri olarak geçmektedir. Bulut içerisinde yedek depolama yapmak da güvenilir önlemler içerisindedir.
Sizler felaket kurtarma planını etkili bir şekilde hazırlarsanız o zaman ihmallere karşı oluşan zararlarınız da en aza inecektir. İşletme çalışanlarının da bu konuda gerekli eğitimleri almaları şarttır. Böylece çok daha profesyonel bir yaklaşımla ilerleme şansına sahip olabilirsiniz. Yatırımlarınızı Firewall gibi yazılım çözümlerine çevirebilirsiniz. Böylece veri kaybı risklerinin de en aza inmesi mümkündür. Kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklı olarak veri kaybını azaltabilirsiniz. Oluşabilecek tehditlerden korunabilmek amacıyla siber sigortaları önlemler arasına alabilmelisiniz. Ancak bu sigortanın sadece mali kayıpların önüne geçtiğini unutmamalısınız. Önlemlerinizi buna göre çok daha profesyonel bir biçimde seçtiğinizden emin olmalısınız.