Bir SSL sertifikasıyla siteniz, bilgileri A noktasından B noktasına aktarır. Bu aktarımın güvenli bir şekilde olması için HTTPS protokolü kullanılmaktadır. Bu, var olan kredi kartı verileri, oturum açma ve kişisel olarak tanımlanan bilgiler gibi hassas veriler için oldukça önemlidir. Güvenlik avantajlarının yanında sertifika kullanılan sitelerde, Google üzerinde elde edilen sıralamalar çok daha iyidir Ayrıca HTTP/2 kullanımı ile beraber mevutta var olan performansın arttırılması söz konusudur. Web siteniz içerisine eklemenin birden fazla yolunun olduğu bilinmektedir. SSL yükleme yollarından bahsetmek gerekirse de;
- Bazı barındırıcılar ile tek tıklama yaparak SSL seçenekleri dahil olarak ücretsiz hizmet sunulmaktadır.
- Bazı barındırıcılar ücretli SSL hizmeti sunmaktadır. Bu barındırıcılara örnek olarak da Hosting Dünyam gösterilmektedir.
- Ortay düzey kullanıcılar kendilerine ücretsiz SSL sertifikası oluşturmaktadır.
SSL Sertifikası Türleri Nelerdir?
Web sitenize ziyarette bulunan bazı takipçiler, sertifikaların sunmuş olduğu güvenlik düzeyinin farkındadır. Bu farkındalığın oluşmasında öne çıkan faktörler, extended validation (EV) ile organization validated (OV) olarak geçmektedir. Web site sahiplerinin bilmesi gereken SSL sertifikası türü ise toplamda üç tanedir. Bunlardan söz edersek de;
1. Domain Validated (DV)
Domain Validated, kullanılan en temel sertifika olarak bilinmektedir. Sertifika içerisinde az miktarda kimlik bilgisine yer verilmektedir. Sadece alan adının kayıtlı olduğu ve URL site yöneticisinin çalıştırıldığı kanıtlanmaktadır. DV sertifikası işletmenizin adını değil, sertifika içerisinde yer alan adını barındırmaktadır. Maliyeti diğerlerine kıyasla daha düşüktür. Sertifika bilgisi, alan adı bilgileriniz için sadece alan adı kaydını kontrol eder. DV sertifika satın alma işleminiz ise toplamda birkaç dakikanızı almaktadır.
DV SSL, oturum şifreleme fırsatı sağlamaktadır. Buna karşın herhangi bir iş bilgisi içermemektedir. Ayrıca URL belirli bir şirkete bağlı olduğundan sertifikanıza herhangi bir ekleme yapılmamaktadır. Bundan dolayı DV sertifika seçenekleri genel olarak ticari alandaki kullanımlar için önerilmemektedir. Fakat çalışanlarınız ya da müşterileriniz sizin işletmenize güveniyorsa o zaman güvenlik bir problem olmaktan çıkar. Bu da DV sertifikası kullanımını uygun hale getirmektedir.
2. Organization Validated (OV)
Organization Validated sertifikaları, sertifika talebinde bulunan işletmenin kayıtlı olduğunu onaylamak amacıyla bir sertifika yetkisi ister. İşletmenin meşru olduğundan emin olmak ister. Ziyaretçiler da tarayıcı içerisindeki yeşil kilit simgesine tıkladıkları zaman işletme adı listelenmektedir.
3. Extended Validation (EV)
Extended Validation sertifikası, kimlik avı saldırılarını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Müşterilere en yüksek düzeyde güvenlik avantajı sağlamaktadır. Sertifika alınmadan önce şirketinizin genişletilmiş bir doğrulaması yapılması gerekmektedir. Ayrıca sertifikanın sipariş edilmesi için yetkilendirme yapılması gerekir. Yani birkaç belge talep edilmektedir. Sertifika yetkisi alanı için de sertifika alınmadan önce işlemin tamamlanması biraz zaman almaktadır. Bu süre birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişiklik göstermektedir.
Tercih edebileceğiniz en güvenli sertifika ise EV sertifikası olarak geçmektedir. Bundan ötürü günümüzde dünyanın önde gelen kuruluşları EV sertifikası kullanmaktadır. EV sertifikası ile korunmakta olan web siteleri, kullanıcılara şirketin fiziksel ve yasal varlığını standartlara uygun olarak onayladığını gösterir. Bu alanda görünürlük için de yeşil tarayıcı çubuğu tetiklenmektedir.
Ücreti ve Ücretsiz SSL Sertifikaları
SSL sertifikası alırken ücretli ve ücretsiz sertifikalar arasındaki farkı anlamak gerekir. Özetle anlatmak gerekirse ücretli SSL sertifikaları, birçok web sitesi için tercih edilen seçenektir. Bir sertifika yetkilisine ödeme yapmanız, genel olarak size teknik bir avantaj sağlamaktadır. Şifreleme seviyesi ücretsiz SSL sertifikasıyla aynı olarak geçer. Anahtar farklılaştırıcı ise sertifika ile beraber destek düzeyine gelmektedir. Ücretsiz SSL sertifikaları ise tüm site sahiplerinin SSL sertifikasına ulaşmasını amaçlamaktadır.
SSL Sertifikası Nasıl Satın Alınır?
Birden fazla hosting ve domain şirketi, SSL Sertifikası satışı da yapmaktadır. Domain ve Hosting alanında en başarılı, güvenilir firmalardan birisi ise hostingdünyam.com.tr olarak kabul edilmektedir. Web sitelerinin güvenlik düzeyini arttırmak, için hizmet vermektedir. Böylece ihtiyaç duyulan sertifika çözümleri için de sizlere destek olmaktadır. Bu aşamada pek çok kişi hostingdünyam.com.tr üzerinden nasıl sertifika satın alacağını merak etmektedir.
Öncelikli olarak yapmanız gereken web site üzerinden sertifika sayfasına gitmektir. Sonrasında size en uygun olduğunu düşündüğünüz sertifikayı seçebilirsiniz. Sipariş oluşturarak açılan sayfa üzerinden domain adresinizi girebilirsiniz. Süre ile ilgili seçimleri de yapmanızın ardından ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. Sitemizin teknik ekibi siparişi onayladıktan sonra sertifikanız kurulabilmektedir. Bu aşamada süreç oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.
SSL Kurulumu Nasıl Yapılır?
Satın alınan SSL sertifikası kurulumu ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Ortalama on dakika kadar süren bu işlem, teknik ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurulum sonrasında da sizlere gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. CPanel ücretsiz SSL kurulumu işlemi de bir gün içerisinde otomatik olarak kurulur. Bir gün size uzun bir süre gibi geliyorsa o zaman süreci daha hızlı bir hale getirmeniz mümkündür. Öncelikli olarak yapmanız gereken cPanel kontrol paneline giriş yapmaktır. Müşteri panelinden hosting kısmına oradan da yönet sekmesine tıklamalısınız.
CPanel güvenlik menüsü içerisinde SSL/TLS Status simgesi bulunmaktadır. Buna tıklamalısınız. Sonrasında sertifikanızın kurulum işlemini başlatabilirsiniz. SSL sertifikasının oluşturulması için de alan adınızın sunucuya yönlendirilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca site içerisinde yer alan bağlantı istekleri HTTPS ise o zaman kilit simgesi tarayıcınızda çıkmaktadır.