Sanallaştırma nedir sorusu çok kez sorulan soru başlıklarından biri olarak bilinmektedir. Pek çok kişi bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Sanallaştırmanın ne olduğu sorusuna basit bir şekilde cevap vermek gerekirse de depolama birimi, sunucu gibi bilgi sistem kaynaklarının sanal sürümünü oluşturma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak şirketler sahip oldukları sunucuların her birini tek bir bilgisayar üzerinden çalıştırmaya odaklıdır. Sanallaştırma yardımı sayesinde bir bilgisayar üzerinden çok daha fazla sunucunun çalışması mümkündür.
Sanal kaynak formunun oluşturulması olarak bilinen sanallaştırma işlemi, temel donanımların bölümlere ayrılmasını sağlamaktadır. Bu sayede yapılan her bölüm kendi bileşenlerine sahip olan eksiksiz bir bilgisayar gibi çalışmaktadır. Yani her bölümde işlemci, bağlantı noktası ve bellek gibi bileşenler bulunmaktadır. İzole bir şekilde çalışan sanallaştırma işlemiyle beraber Sanal Makine olarak da isimlendirildiği bilinmektedir.
Sanal makine (VM) donanım soyutlama katmanında da yürütüldüğü için şirketler tek bir sunucuya aynı anda birden çok işletim sistemini kurabilirler. Aynı zamanda bir sunucuda aynı anda birden fazla uygulamanın çalıştırılması mümkündür.
Sunulan bu çözüm şekli, şirketlerin artış gösteren bilgi işlem gücünü ve depolama alanı ihtiyaçlarıyla devreye alınan birden çok sunucunun verimli ve düşük maliyetle kullanılmasına yol açmaktadır. Bireysel kullanıcılar için tek bir bilgisayar sisteminde birden fazla işletim sistemi bulunması mümkündür. Söz konusu uygulamaların çalışması için de sanallaştırma işlemi uygulanmaktadır.
Sanallaştırma, eski bir teknoloji olarak bilinmesine rağmen popülerliğini korumaktadır. Aynı zamanda bu bulut bilişim açısından da büyük bir öneme sahiptir. Sanal makinelerin, depolama cihazlarının donanım durumunu eş zamanlı olarak kaydedebilmeniz için yeni bir konsept yaratmıştır. Böylece kaydedilen durumun geri yüklenmesi, değişikliklerin etkin bir biçimde geri alınması mümkündür. Bundan ötürü yedekleme özelliği açısından da bir hayli kullanışlı olduğu bilinmektedir. Sunucunun arızalanması gibi durumlarda da sunucu tüm ayarlarıyla, depolama özellikleriyle başlatılmaktadır.
Sanallaştırmanın Faydaları Nelerdir?
Sanallaştırma işlemi kırk yıl öncesine kadar bilgi işlem kaynakları için ortak kullanımı sağlamak amacıyla önemli bir yere sahip olmuştur. Ayrıca bilgi işlem kaynaklarındaki verimliliği arttırmak amacıyla da geliştirilmiştir. Yapılan gelişimler ve ilerlemeler sayesinde bilgisayar teknolojisinde de bir dönüm noktası olarak yorumlanmıştır. Başlangıç aşamasında seçkin teknoloji uygulamalarında bir parça olarak kabul görmüştür. Sanallaştırma günümüzdeki karmaşık tesis kontrol sistemlerinde ve otomasyon senaryolarında da kullanılmaktadır. Sanallaştırmanın birden fazla avantajının bulunduğu da bilinmektedir.
- Tek bir görevin birçok fiziksel makine içerisinde, birçok kez gerçekleşmesinin yerine sadece bir kez gerçekleşmesine olanak sağlar. Donanım maliyetlerinden tasarruf ettirir. Kullanılması halinde yüksek verimlilik seviyesine ulaşmak mümkündür.
- Sanallaştırma sayesinde sanal örneklerin her zaman kullanılması mümkündür. Sanal örneğin sunucunun bulunduğu konumdan başka bir sunucu konumuna taşımak için işlemleri yeniden başlatmak gerekmiyor. İşlemlerin kapatılıp açılmasına gerek kalmadan sunucu taşıma işlemi gerçekleşir. Uygulanan geçiş işlemleri sırasında verilerinizin kaybolmasına engel oluyor. Bu sayede aslında planlamadığınız kesinti hallerinde dahi örnek her zaman çalışır konumda olacaktır.
- Sanallaştırma sayesinde veri analitiği ve sistemleri basit ve güvenilir bir ortamda devam eder. Ayrıca gerekli olan bilgisayar ve yazılım lisanslarını azaltmak mümkündür. Yüksek kullanılabilirlik fırsatı sunar. Yazılım hatası ile ilgili toleranslar sunularak veriler daha korunaklı bir hal alır.
- Fiziksel sistem ve sunucuları kurmak uzun bir zaman alır. Çünkü sipariş oluşturmak, ürünleri göndermek, kurulum gibi işlemler günler sürmektedir. Sanallaştırmada ise kurulum işlemine dakikalar içerisinde başlamak mümkündür.
- Sunucuların tam anlamıyla optimize olmasında sanallaştırmanın önemli bir etkisi vardır. Sunucunun bölümlere ayrılması sayesinde farklı programı çalıştırmakta olan birçok işlemci aynı anda sunucuyu kullanır.
- Şirketler içerisindeki verilerin buluta aktarılmasını kolaylaştırır.
- Yenilenen görevleri azaltır ve bu sayede zaman kazandırır. Fiziksel makine ile birlikte çalışan BT personeli, donanım sorunlarını giderir. Aynı zamanda donanım sorunlarıyla ilgili yükseltmeler, yedeklemeler gibi işlemler için harcanan zamanı azaltır.
- Sanallaştırma sayesinde süreklilik elde edilir. Bu sayede kuruluşların daha yüksek bir verim elde etmelerini mümkün hale gelir.
Sanallaştırma Çeşitleri Nelerdir?
Sanallaştırma, fiziksel olan makinelerin kapasitesini arttırmak için kullanılır. Bu yüzden hemen her BT altyapısında sanallaştırmanın olduğunu görmek mümkündür. Sanallaştırma türleri de birden fazla grup içerisinde incelenmektedir.
- Masaüstü sanallaştırma,
- Uygulama sanallaştırma,
- Sunucu sanallaştırma,
- Ağ sanallaştırma,
- Depolama sanallaştırma bu grupları oluşturmaktadır.
Masaüstü Sanallaştırma Nedir?
Masaüstü sanallaştırma, ana sunucunun hipervizör kullanarak sanal makineleri çalıştırması olarak bilinmektedir. Bir hipervizörün doğrudan ana makineye ya da işletim sistemine kurulması mümkündür. Sanallaştırılmış olan masaüstü, uzak bir merkezi sunucuda çalışmaktadır. Bu tür sanallaştırma kapsamında farklı işletim sistemlerinde uygulamalar geliştirmek, gerekli testleri tamamlamak için faydalıdır. Masaüstü sanallaştırma iki farklı çeşitten oluşmaktadır. Bunlar, Virtual Desktop Infrastructure ve Local Desktop Infrastructure olarak bilinmektedir.
Uygulama Sanallaştırma Nedir?
Bir uygulamanın yazılımını, işletim sistemine yüklemeden çalıştırmak mümkündür. Sanal olacak şekilde birden çok işletim sisteminde çalışan bir uygulama yükleme işlemi yapmak için de uygulama sanallaştırma kullanılır. Sanallaştırılmış bir uygulamaysa fiziksel bir makineye yüklenmiş olan yerel bir uygulama gibi çalışmaktadır. Uygulama sanallaştırma için birden fazla türün olduğu da bilinmektedir. Yerel uygulama sanallaştırma, uygulama akışı, sunucu tabanlı uygulama sanallaştırma da bu türleri oluşturmaktadır.
Uygulama sanallaştırma işlemiyle beraber kuruluşların uygulamalarını merkezi bir şekilde güncellemesi mümkündür. Bunun yanı sıra gerekli düzenlemeler ve sürdürmelerin de çok daha kolay bir şekilde tamamlanması mümkündür. Yönetici, kullanıcının masaüstünde oturum açılmasına gerek kalmadan uygulamaya erişim izinlerini kontrol edebilmektedir.
Sunucu Sanallaştırma Nedir?
Sunucu sanallaştırma, bir sunucunun kaynaklarını birden fazla sanal sunucuya bölme işlemi olarak bilinmektedir. Sanal sunucuların ayrı makineler olarak çalışması mümkündür. Bu noktada sanal sunucu oluşturmak, işletmelerin tek bir sunucuyla bağımsız işletim sistemlerini çalıştırmasını sağlamaktadır. Bu süreç içerisinde donanımla ilgili maliyetlerde de azalma gözlemlenmektedir. Yani aslında işletmeler için donanımların yani sıra bütçe fırsatları açısından da avantajlıdır.
Ağ Sanallaştırma Nedir?
Ağ sanallaştırma işlemi, bilgisayar ağlarını tek bir yönetim söz konusuymuş gibi yönetmeye ve izlemeye yardımcı olmaktadır. Yöneticiler bu sayede tek yazılım tabanlı yönetici konsolunu kullanır. Bu konsol üzerinden yönlendiricileri ve anahtarları takip ederler. Ağ sanallaştırma sayesinde verilerin aktarımı hızlanır. Ağ optimizasyonu daha güvenli, ölçeklendirilebilir ve esnek bir hal alır. Genel olarak ağın verimliliği artarken üretkenliğinde de artış söz konusu olur. Yönetici kişilerin kaynakları daha uygun bir biçimde tahsis etmesi, dağıtımı ve istikrarlı bir ağ performansı sunması da mümkün hale gelir.
Depolama Sanallaştırma Nedir?
Depolama sanallaştırma, birden fazla ağ depolama cihazının tek bir cihaz gibi görünmesini sağlar. Bunun için de depolama cihazlarının bir araya toplanmasını sağlar. Depolama sanallaştırma işlemi arşivleme, yedekleme ve kurtarma kolaylığı sağlar. Aynı zamanda yönetici kişilerin kurumsal altyapı genelinde verimlilikle buluşmalarına yardımcı olur.
Kaynakların daha verimli olarak tahsis edilmesi ve taşınması gibi fırsatlar sağlar. Gerekli ayarlamaların da en rahat şekilde yapılmasında önemli bir etkisinin olduğu bilinir. Farklı ölçeklerdeki işletmeler için verimliliğin artmasını sağlayan sanallaştırma, BT harcamalarında da azalmaya gidilmesini sağlar. Mevcutta var olan kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlar. Bu sayede harcama maliyetleri açısından da avantajlı konuma geçmenize yardımcı olur.