Günümüz şartlarında e-posta alışverişleri, farklı teknolojiler, servisler kullanılacak şekilde sağlanıyor. E-posta gönderme ve e-posta alma işlemleri sırasında kullanılan protokoller de MAPI seçeneğini öne çıkarıyor. Hatta bu kapsamda en gelişmiş olan protokolün MAPI olduğu anlaşılıyor. Bu konuda birçok yorumun var olduğunu söylemek de mümkün. Bunlara ek olarak MAPI geçmiş senelerde de popülerliğini koruyordu.
Mail alma protokolleri içerisinde sıklıkla tercih edilmeye devam ediyordu. Yine de MAPI gibi kullanılan kurumsal e-posta hizmetlerine kıyasla daha yetenekli servisler üretildi. Günümüzde çok daha komplike ve avantajlı servislerin de olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunlara rağmense MAPI halen sıkça kullanılmaya devam ediyor. Bu yüzden de MAPI nedir sorusu çokça soruluyor.
MAPI Ne Demek?
MAPI yani Messaging API, aslında sadece bir e-posta alma protokolü olarak tanımlanmıyor. Aynı zamanda rehber, takvim ve benzeri birçok işlev için de kullanılıyor. Cihazlar üzerinde eş zamanlı olarak senkronize olunmasına yardımcı bir servis olarak biliniyor.
Yazılım geliştiricileri bir mesajlaşma uygulaması yazmak için Microsoft Windows mesajlaşma alt sistemini kullanmalarına izin veren Microsoft teknolojisi. E-maillerin gönderiminin sağlanması, alınması noktasında gerekli tüm talimatların yerine getirilmesini sağlıyor. Bir hayli popüler olan e-mail protokolleriyle beraber MAPI içeriğini kavramak da oldukça basit. Kolay bir şekilde genel özelliklerini ve kullanım şeklini anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir mesajlaşma uygulaması programlama ara yüzü olarak anılmaktadır. Windows Server işletim sistemlerinde çalışması söz konusudur. Aynı zamanda Microsoft protokolü olarak da nitelendirildiği bilinmektedir.
MAPI Ne İşe Yarar?
MAPI ne işe yarar sorusu birçok kişi tarafından sorulmaya devam etmektedir. İnsanlar genel tanımını öğrenmenin yanı sıra ne gibi detaylar barındırdığını da merak etmektedir. Bu noktada MAPI, kullanıcılar için sanılandan daha önemlidir. Bir e-posta protokolü olarak e-mail istemcilerinin kullanılmasını sağlar. Bu sayede e-posta kutularına ulaşım sağlar. Diğer yandan Microsoft Outlook, MAPI, POP3 veyahut http kullanarak yapılandırabilirsiniz. Ancak yalnızca MAPI protokolü ile bilgilerin senkronizasyonunu sağlayabilirsiniz. Kullanacağınız diğer protokoller, sizlere standart bir e-posta işlevi sunacaktır. Bu da önemli bilgilerin senkronizasyonunda sorun yaşayacağınız anlamına gelmektedir.
Outlook MAPI istemcisi olarak yapılandırıldığında, MAPI ile mesajlara erişilir. Aynı zamanda internete bağlı olan bir bilgisayar üzerinden web postasıyla da erişmek mümkündür. MAPI kullanmaya başladığınız zaman artık hesabınız içerisindeki bilgilerin hiçbirini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmazsınız. Bu da verilerin, dosyaların sizler kalıcı olarak silene kadar saklanacağı anlamına gelir. MAPI kullanımıyla e-posta sunucularında depolama işlemi gerçekleşmektedir.
İnternet sistemi üzerinde e-posta almak ve yollamak için kullanılan protokolleri de çeşitlendirmek mümkün. Bu protokoller, çeşitli şekilde verilerin aktarılmasını sağlamaktadır. Bizler de yazımızda tüm bunlara yer verdik. Protokolleri inceleyerek MAPI kullanım özelliklerini daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.
STMP Nedir?
STMP protokolü aslında “Simple Mail Transfer Protocol.” olarak geçmektedir. Basit bir posta transfer protokolü olarak bilinmektedir. Bu protokol sayesinde e-posta istemcisinin sunucuyla arasındaki iletişim şekli belirlenmektedir. Yalnızca e-posta yollamak amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra 25 nolu olarak bilinen SMTP portu ülkemiz içerisinde kapatılmıştır.
POP3 Nedir?
POP3 yani Post Office Protocol 3, e-posta alma metotlarının belirlenmiş olduğu protokollerden biri olarak bilinmektedir. Bu protokol içerisinde mail bilgilerinin sunucu tarafından silinmesi gerçekleştirilir. Ayrıca bilgiler, istemci olan bilgisayarda kayıt altına alınmaktadır. Globalde bu kullanım şekli yaygın değildir. İnternetin bu şekilde kullanılmıyor oluşu da günümüz şartlarına pek uygun olmamasına yol açmaktadır.
Örnek vermek gerekirse e-posta işlemcisi olan Outlook kullanılarak POP3 bağlantısı kurulsun. Bu bağlantı kurulduğu zaman e-posta istemi yapan cihaza indirimi gerçekleştirilmelidir. Bu cihaz akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar olabilir. İndirme işleminin yapılmasının yanında e-postanın başla bir cihaza bağlanması da mümkündür. Ancak sizler başka bir cihaz üzerinden bağlandığınız zaman artık veriler görünmez. Çünkü veriler sunucu üzerinden silinir. Bu da var olan verilerinize artık ulaşamayacağınız anlamına gelmektedir.
IMAP Nedir?
IMAP yani İnternet Message Protocol, internet üzerinden e-posta alabilmek için kullanılmaktadır. Diğerlerine göre daha gelişmiş bir protokol olarak tanımlanmaktadır. POP3 seçeneğinden farklı olarak verilerin sunucudan silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yani rahatlıkla başka bir cihaz üzerinden de giriş sağlayabilirsiniz.
İstediğiniz her cihazdan kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız mümkündür. Bu işlemlerle beraber de kolaylıkla maillerinize ulaşabilirsiniz. Diğer yandan gelen kutusu içerisine eklenen yeni bir e-posta geldiği zaman cihazdan okuduğunuzda okundu olarak işaretler. Yani sizlerin eylemlerinize bağlı olarak otomatik güncellemeler eklemektedir. Bu da kullanışlılık açısından çok daha avantajlı olduğunun bir göstergesidir.
Eğer e-posta bilgilerinizin sunucuda kalmasını istiyorsanız o zaman bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Çünkü IMAP depolama noktasında bazı sorunlara yol açıyor. Günümüz teknolojileri gelişmeye devam ettikçe arkasında ciddi bir sistem desteği bulunuyor. Bu noktada farklı e-posta hizmetlerini deneyimlemek de mümkün. Böylece özellikle depolama alanı konusundaki önemli alternatiflerle bir araya gelebilirsiniz. Bu hizmetler yalnızca e-posta hizmeti olarak da anılmamalı. Daha avantajlı özellikleri bulunan servis özelliklerinden de bahsetmek mümkün. Bu da birçok kişi tarafından MAPI olarak yorumlanıyor.
MAPI ve IMAP Arasındaki Fark Nedir?
Yazımızda sözünü ettiğimiz gibi MAPI yalnızca bir e-posta protokolü değildir. Yani sadece e-posta verilerinizle ilgilenmez. Aynı zamanda sizlere ilave hizmetler sunar. Ancak IMAP, bu konuda farklıdır. Yalnızca e-posta alımı için kullanılmaktadır. Detaylı olarak incelendiğinde birinin sadece e-posta alım hizmeti verdiği birinin de kombine hizmet sunduğu anlaşılır. Bu noktada da MAPI kullanımı çok daha fazla tercih edilmektedir. Bu konuda öne çıkan avantajların da yorumlanması gerekir. Avantajları incelediğiniz zaman da doğru bir tercih olduğunu anlayabilirsiniz. Gelişen teknolojiyle beraber ihtiyaçlara uygun tercihler yapmak, çok daha konforlu bir seçimdir.
MAPI Avantajları Nelerdir?
MAPI avantajları nelerdir sorusu birçok kez sorulmaya devam ediliyor. Pek çok kişi MAPI kullanımının ne gibi faydalarının olacağını araştırıyor. Bu konuda çokça seçeneğe yer vermek mümkün. Çünkü sizler MAPI kullanmaya başladığınız zaman karşınıza çokça avantaj çıkacaktır. Bu avantajlar da sizler için sıraladık.
- Exchange hizmetini kullanarak e-posta istemcinizi kolaylıkla kurabilirsiniz. Yalnızca kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapmanız yeterli olacaktır. Yani SMTP gibi gelen giden sunucu bilgileriyle uğraşmanıza gerek yoktur. Sadece kullanıcı adınızla, şifrenizle kurulumu tamamlayabilirsiniz.
- MAPI sizlere mail hizmetinin haricinde ekstra özellikler sunmaktadır. Bu aşamada takvim özelliği sıklıkla öne çıkmaktadır. Paylaşmalı olan takvim özelliği sayesinde ekip arkadaşlarınızla iş takviminizi paylaşabilirsiniz. Bu da iş süreçlerinin daha koordineli ve yürütülebilir olmasını sağlamaktadır. Rehberin yanı sıra görevler kısmı vardır. Şirket içerisindeki çalışanlara, ekip arkadaşlarınıza görev ataması yapabilirsiniz. Sohbet uygulamasının bulunması sayesinde şirket içerisinde mesajlaşma avantajından da faydalanabilirsiniz.
- Sözünü ettiğimiz tüm bu özelliklerin MAPI protokolü sayesinde farklı cihazlarla senkronize şekilde kullanılması mümkündür. Aynı zamanda içeriklerin bulut depolama üzerinde saklanması, verilerin kaybını önler. Oluşabilecek herhangi bir arıza halinde dosyalarınızın, evraklarınızın kaybolmasından ötürü endişelenmenize gerek kalmaz.
Özetlemek gerekirse günümüzde mail sistemleri günden güne daha büyük bir gelişim gösteriyor. Ancak geçmişten günümüze kadar gelen eski e-posta alma şekilleri de aktif bir şekilde kullanılıyor. Çünkü kurumsal e-posta kurumsal çalışmalar için vazgeçilmezlerden biri. Ekiplerin daha iyi şekilde çalışmasında, görevlerin yerine getirilmesinde ve iletişimde önemli bir rol üstlenmektedir.