phpMyAdmin Nedir? phpMyAdmin, bir veri tabanına ait olan yönetim yazılımıdır. PHP programlama dili ile yazılan bu sistem, web tabanlı olan bir altyapıya sahiptir. Başlıca kullanım alanı ise MySQL veritabanı yönetimi konumundaki phpMyAdmin, 80 tane farklı programlama dilini destekler. Veri tabanı oluşturma, silme, değiştirme işlemlerini hızlı ve pratik bir biçimde yapabilme fırsatı sunan bu yazılım, tamamen ücretsizdir.
Ayrıca veri tabanını değiştirme, tablo ekleme, silme, ön ek ekleme ve onarma olanağı tanıyan bu yazılım, SQL sorgularını çalıştırır. Böylece alan anahtarlarının da sizler tarafından yönetilmesini sağlar. Türkçe bir arayüzü barındıran program, çoklu sunucuların da denetlenmesine fırsat sunar. Bununla beraber sunucu bakım işlemlerinizi oldukça kolaylaştıran phpMyAdmin, MyISAM tabloları üzerinde veri tutarlılığının kontrol edilmesine yardımcı olur.
Veri tabanlarının genelinde arama yapılabilmesine olanak sağlayan yazılım, alt kümelerin de düzenlenebilmesine imkan sunar. Birçok bilgiyi XML, PDF, CSV, YAML, ISO ve JSON gibi farklı biçimlerde aktarabilme imkanı sunan phpMyAdmin, InnoDB tablolarını da destekler. Yazılım, çok yönlü bir yapıdadır.
phpMyAdmin Nasıl Kullanılır?
phpMyAdmin araçlarını kullanabilmek adına bir internet sunucusuna da sahip olmanız gerekir. Bu sunucular, Nginx, IIS’lerden herhangi biri ya da Apache olabilir. Hem MariaDB hem de MySQL veritabanlarını destekleyen bu yazılım, en popüler olan PHP uygulamalarında da birisidir. phpMyAdmin’e erişim sağlamak için JavaScript’in etkinleştirilmiş olan bir tarayıcınıza ihtiyacınız vardır. Bu yazılım kendi içerisinde kişiselleştirme yapabileceğiniz pek çok temaya sahiptir.
phpMyAdmin kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlanabilen bir sistemdir. Yazılım iki etkenlik kimlik doğrulamalarına sahip olmasının yanı sıra, FIDO U2F ve 2FA belirteçlerini de destekler. Bu belirteçler, kullanıcı bilgilerinin çalınmasının önüne geçer ve veritabanlarını güvenli bir biçimde kontrol edilmesini sağlar. Yapılandırılabilir menüleri ile, düzenleme ve oluşturma işlemlerini pratik bir biçimde halledebilmenize yardımcı olur.
phpMyAdmin’i bilgisayarlarınıza indirerek sitenize kurabilirsiniz. Yazılımı indirmek adına programın resmi olan internet adresine girerek ‘’phpMyAdmin indir’’ sekmesine tıklayabilirsiniz. İndirdiğiniz içeriği de sitenizin çalıştığı dizine aktarabilirsiniz. Ayrıca ‘’config-default.php” dosyasını bularak bir editör aracılığıyla düzenleme işlemlerini de yapabilirsiniz.
phpMyAdmin’e Giriş Nasıl Yapılır?
phpMyAdmin girişi işlemlerini WHM ve cPanel olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. cPanel üzerinden giriş yapılırken kontrol ekranında bulunan veri tabanı sekmesine geçiş yapılması gerekir. Bu bölümün alt kısmında yer alan phpMyAdmin uygulamasına tıklanılarak yeni bir sekme üzerinde giriş paneline ulaşım sağlayabilirsiniz. Sisteme cPanel üzerinden giriş yaptığınız zaman herhangi bir giriş bilgisinin de verilmesine gerek yoktur.
WHM ile phpMyAdmin’e giriş yapılabilmesi adına bir tane root kullanıcı ve bunun beraberinde bir şifreye sahip olmanız gerekir.
Ardından tarayıcınıza https://alanadınız.com:2087/3rdparty/phpMyAdmin/index.php internet adresini ya da http://alanadınız.com:2086/3rdparty/phpMyAdmin/index.php internet adresini yapıştırmalısınız.
Karşınıza çıkan panel içerisine giriş bilgilerinizi doğru bir şekilde girerek phpMyAdmin login sekmesine tıklayabilirsiniz ve sitenizin veri tabanına ulaşabilirsiniz. Eğer root kullanıcı adınızı, şifrenizi bilmiyorsanız sunucu hizmetleri aldığınız firma üzerinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
phpMyAdmin Şifre Değiştirme Nasıl Olur?
phpMyAdmin şifre değiştirme işlemleri adına öncelikle admin paneli kısmına kullanıcı adınızla beraber şifrenizi doğru bir şekilde yazarak giriş yapmanız gerekir. Ardından sol tarafta bulunan veri tabanınız adına tıklamalısınız. Daha sonra üst sekme üzerinden yer alan ‘’Yetkiler’’ sekmesine giderek kullanıcılar bölümüne erişim sağlamalısınız. Sistem içerisine giriş bilgilerinizin bulunduğu bu alan üzerinden kendi adınızı seçerek ‘’Yetkileri Düzenle’’ sekmesine tıklamalısınız.
Yetkileri düzenle sekmesi açıldıktan sonra sol üst köşede bulunan ‘’Parola Değiştir’’ sekmesine tıklamalısınız. Karşınıza çıkan ekrana ise yeni bir şifre girin ve daha sonrasına ‘’Git’’ düğmesine tıklayın. Bu işlemlerden sonra web sitenizin phpMyAdmin klasörü üzerinde bulunan ‘’config.inc.php’’ dosyasını metin belgesi şeklinde açın. Burada yer alan ‘’password’’ kısmına yenilemiş olduğunuz şifreyi girebilir ve kaydedebilirsiniz. Bu şekilde değiştirme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
phpMyAdmin Veritabanı Oluşturma
phpMyAdmin veritabanı oluşturma işlemi adına ilk olarak yönetici paneli içerisine giriş yapmalısınız. Daha sonrasında arayüz kısmının sol tarafında yer alan ‘’Yeni’’ seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda yer alan ‘’Veri tabanı adı’’ sekmesine kullanmayı istediğiniz adı yazın. Kullanılacak olan dil seçeneğini ise “utf8mb4_turkish_ci” olarak seçin. Bu işlemlerden sonra ‘’Oluştur’’ sekmesine tıklayabilirsiniz ve veri tabanı oluşturma adımlarını izleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.