Paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir, bilindiği gibi tüm web sitelerinin İnternette görüntülenebilmesi için bir sunucuda barındırılması gerekir. Hosting; web sitenizi depolamak ve web sitenizi yayınlamak için sunucu alanı kiralamanıza izin veren çok önemli bir metottur. Görev gereği, web sunucusundan siteye erişmeye çalışan ziyaretçinin cihazına gerekli tüm verileri göndermektir.
Paylaşımlı Hosting Ne Demek?
Paylaşımlı hosting olarak adlandırılan, sunucu kaynaklarının birçok web sitesi arasında eşit olması olarak tanımlanabilir. Sunucudaki tüm web siteleri kaynakları paylaşır ve barındırma sağlayıcılarının uygun fiyatlı hosting planları/paketleri sunmasını sağlar. Bu, maliyetlerin paylaşılması da demektir. Paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir, hosting, barındırma planınıza bağlı olarak, tek bir sunucunun disk alanına, e-posta hesaplarına, veritabanlarına, FTP hesaplarına ve diğer ek özelliklere erişimi olan yüzlerce kullanıcıyı barındırmasına olanak tanır.
Genellikle “başlangıç” barındırma planları olarak adlandırılan barındırma(hosting) planları, ilk web sitelerini oluşturan kullanıcılar için önerilen paylaşılan barındırma planlarıdır ve çok uygun fiyatlıdır. Bazıları sınırsız depolama alanı, alt alanlar, e-posta hesapları ve ücretsiz SSL içerir.
Paylaşımlı Hosting Avantajları
Paylaşımlı hosting, kullanım kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle çoğu küçük web sitesi ve bloğun teknik altyapı ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmaktadır.
Maliyet
Paylaşımlı hostingin en büyük faydası fiyattır. Paylaşımlı hosting, özellikle ilk kez web sitesi oluşturucular için en ucuz seçenektir. Paylaşımlı barındırma (hosting) ile her bir sunucunun yüzlerce web sitesini barındırabilen doğası gereği, kullanıcı başına maliyeti diğer hosting türlerinden çok daha düşüktür.
Beceri Bilgisi
Paylaşımlı hosting, yeni başlayanlar ve barındırmanın teknik yönleri üzerinde çok fazla vakit harcamak istemeyenler içindir. Paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir özelinde bu planların kullanımı çok kolaydır. Web sitenizi barındırırken teknik sorunlar hakkında endişe gerekmemektedir. Korumak, yükseltmek, yapılandırmak, sunucunun her zaman çalışır durumda olmasını sağlamak ve kaynakları verimli bir şekilde kullanmak yalnızca barındırma sağlayıcısının sorumluluğundadır.
Paylaşımlı Hosting’in Zayıf Yönleri
Paylaşımlı hostingde kaynakları çok sayıda kullanıcı ile paylaşmak kalite kaybı anlamına gelmez, bu aşamada hostunuzun konfigürasyonu farklılık gösterebilir. Bunun dışında, tüm ihtiyaçlarınıza, işletmenize ve web sitelerinize uyacak tek bir barındırma türü beklenilmez. Her barındırma çözümünün kullanıcıya, kullanıcının faydalarına ve içerik yönetim sistemine bağlı olarak güçlü ve zayıf yönleri bulunur. Paylaşımlı hosting ile kaynakları çok sayıda kullanıcı ile paylaşmak kaliteden ödün vermez. Barındırma sağlayıcı yapılandırmalarının fark yaratabilmektedir. Bunun yanı sıra, performans ve güvenlik ile ilgili olumsuzlukları da bulunur.
Performans
Ucuz hosting planlarıyla ilgili en büyük sorun sınırlı kaynaklardır. Web siteniz aniden çok fazla trafik aldığında ve popüler hale geldiğinde, kaynakları paylaşmak bazı sorunlara neden olabilir. Barındırma sağlayıcısının yapılandırmasına bağlı olarak, sayfa hızının paylaşılan barındırma için bir dezavantaj olarak kabul edilebileceği örnekler vardır. Paylaşılan barındırma, diğer hosting seçeneklerine kıyasla daha yavaş yükleme sürelerine sahip olabilir.
Güvenlik
Aynı sunucu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırmak kendi içinde ayrı bir problem yaratır. Sunucudaki herhangi bir web sitesine yapılan siber saldırılar, diğer web sitelerine yayılabilir. Paylaşımlı barındırma ile tüm web siteleri aynı IP adresini paylaşır. Başka bir deyişle, bir web sitesini kara listeye almak diğer web sitelerini etkileyebilir.
Özelleştirme
Paylaşımlı hosting, sunucu yönetimi ve erişiminde çok fazla esneklik talep eden web sitesi sahipleri için doğru bir seçim değildir. Sunucu özelleştirmesinde belirli kısıtlamalar vardır. Ekleyebileceğiniz üçüncü uygulamalar sınırlıdır.
Paylaşımlı Hosting Kimlere Uygundur?
Paylaşımlı hosting, yeni kullanıcılar ve küçük işletmeler için bir başlangıç noktası olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, uygun maliyetli bir çözüm arayan bloglar ve küçük işletmeler, yalnızca reklam amaçlı kullanılan web sitelerinin paylaşımlı olarak barındırılmasını tercih edebilir. Paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir açısından ayrıca sunucunuzu özelleştirmeye ihtiyacınız yoksa ve teknik bilginiz yoksa buna hosting çözümü ile başlayabilirsiniz.
Bazı sınırlamalarla birlikte, yeni başlayanlar için ideal paylaşımlı hosting, zamanla büyüyen bir web sitesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyebilir. Web sitesi yükleme süreleri, artan içerik ve trafikten etkilenebilir. Bu durumda en yaygın çözüm şudur: Hosting planınızı paylaşılandan VPS’ye yükseltmektir. VPS bir tür sanal sunucudur. Paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir ile beraber paylaşılan hosting gibi, tüm web siteleri tek bir fiziksel sunucuda barındırılır, fakat root erişimi ve gelişmiş performans yetenekleri gibi sunucu özelleştirme seçenekleri bulunur.
Paylaşımlı hosting, kaynak, yoğun web siteleri, küçük işletme web siteleri ve bloglar için en ucuz barındırma çözümüdür. Fiziksel sunucu kaynaklarını paylaşan birden çok kullanıcı olarak tanımlanabilir. Bu çözüm, sunucu yönetimi konusunda endişelenmenize gerek olmadığı için paylaşımlı hosting nedir artıları ve eksileri nelerdir, genellikle çevrim içi bir yolculuğa başlamak için idealdir.