NAS, “Network Attached Storage” kelimelerinin kısaltılmış hali olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı “Ağa Bağlı Depolama” olarak geçen NAS, birden fazla cihazın veri depolaması ve paylaşması için kullanılmaktadır. İşletmeler, kuruluşlar için kullanıma uygundur. Aynı zamanda evlerde çoklu kullanıcı ihtiyaçlarına da cevap verdiği bilinmektedir. NAS, tıpkı bir bilgisayar ve sunucu gibi ayrı aygıt olarak geçmektedir. Standart şekilde Ethernet kablosu kullanılarak yerel ağa bağlanmaktadır. Buna ek olarak NAS ile verilerin yedeklenmesi, dosyaların paylaşımı gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Farklı pek çok kullanım senaryosu içerisinde de yer aldığı bilinmektedir.
NAS cihazları genel olarak RAID teknolojisiyle çalışmaktadır. Bu teknolojiyle beraber veri kaybı en aza indirilmektedir. Verilerinizin yedeklenebilmesi açısından bir hayli etkili bir yöntem olarak görüldüğü de bilinenler arasındadır.
Pek çok kişi NAS cihazı nedir şeklinde sorular sormaktadır. NAS cihazı, ağa bağlı depolama cihazı olarak da tanımlanmaktadır. Dosyaların ve veri paylaşımının kolaylaştırılması konusunda önemli bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Pek çok farklı özelliği bir araya getirebilen NAS, çoklu kullanıcı desteği sunmaktadır. Uzaktan erişimin mümkün olabilmesi, veri paylaşımı gibi özellikler konusunda da önemli bir etkiye sahiptir. NAS cihazlarını kullanarak birden fazla sabit disk sürücünü kullanabilirsiniz. Verilerin depolanması noktasında önemli bir etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Kullanıcı kişilerin ihtiyaç ve beklentilerine göre depolama alanlarının artırılması da söz konusudur.
NAS Sistemi Nasıl Çalışır?
Network Attached Storage sisteminin çalışma prensiplerine göz atıldığı zaman ilk aşama Ethernet kablosuyla bağlantının kurulmasıdır. Var olan diğer cihazlar, ağ ile bu aygıta erişmektedir. Erişimin sağlanmasıyla beraber dosya paylaşımı yapılmaktadır. Depolama işlemleri bu şekilde gerçeğe dönüşmektedir. NAS sistemi kullanılarak depolama görevlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. İçerisinde bellek, işlemci, işletim sistemi ve sabit diskler barındırmaktadır. Bu bilgisayar sistemi kullanılarak birden fazla kullanıcının aynı anda dosyalara erişebilmesi ve yönetebilmesi için hazırlanmıştır. Bu yazılımın kullanılması sayesinde dosyaların paylaşımı, yedeklenmesi gibi işlemler de yapılabilmektedir.
NAS cihazları kullanıldığı zaman içerisinde en az bir sabit disk barındırmaktadır. Aynı zamanda daha fazla sabit disk içerisinin bulunması da mümkündür. Network Attached Storage içerisinde RAID teknolojisinin kullanımı da söz konusudur. Bu sayede veri güvenliği sağlanabilmektedir. Cihazların avantajları içerisinde dosyaların ağ üzerinden paylaşımı da söz konusudur. Bu işlem gerçekleştirilirken birden fazla bağlantı noktasından destek alınmaktadır.
Network Attached Storage cihazlarının işletim sistemi, kullanıcıların tercihlerine göre özelleştirilebilmektedir. Bu sayede dosyaların paylaşılması, verilerin depolanması ve yedekleme aşamalarında daha faydalı bir sonuç elde edilmektedir. Cihazlar, birçok kullanıcı tarafından paylaşılan dosyalara depolama alanı olarak da görülmektedir. Tam da bu sebepten ötürü şirketler için kullanılan önemli bir cihaz olarak görülmektedir. Yedekleme ve paylaşım işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleşmesinde rol oynamaktadır. Verimliliğin artması ve risk kaybının en aza inmesi konusunda da etkisi büyüktür.
NAS Sistemlerinin Önemi Nedir?
Nas sistemleri, birden fazla kullanıcının ve işletmenin kullandığı bir teknoloji olarak görülmektedir. Network Attached Storage sisteminin önemli olduğunu gösteren noktalarsa birden fazladır. Öncelikli olarak öne çıkan konu başlıklarından birisi, verilerin depolanması ve paylaşımı olarak geçmektedir. Bu sistemler, kullanıcıların birden fazla cihazda kolayca depolanmasını sağlamaktadır. Verilerin bir noktada toplanması ve paylaşılması konusunda rol oynamaktadır. Bu sayede depolama işlemleriyle birlikte dosya kaybının da en aza indiği bilinmektedir. Veri erişiminin kolaylaşması gibi süreçler ortaya çıkmaktadır.
Network Attached Storage sistemi sayesinde yedekleme işlemleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kullanıcılar sistemler içerisindeki verileri kolayca yedekleyebilmektedir. Verilerin kaybolması gibi riskleri en aza indirmektedir. Aynı zamanda verilerin kurtarılması gibi süreçlerde de ciddi katkılarının olduğunu söylemek mümkündür.
Network Attached Storage sistemi çeşitli özellikleri sayesinde verilerin güvenlik seviyelerini arttırmaktadır. RAID teknolojisiyle birlikte veriler bölüştürülmektedir. Bu da verilerin kaybolma riskini en aza indirmektedir. Verilerin kurtarma işlevlerinin de gerçekleşmesinde önemli bir role sahiptir. NAS sistemlerine uzaktan erişim imkânı bulunmaktadır. Böylece dosyalara erişim söz konusudur. Bu özellikle birlikte kullanıcıların seyahat ettiği, evden çalışmaları gereken durumlarda kolaylık oluşmaktadır. Dosyaların erişimi daha kolaydır.
Network Attached Storage sistemleri içerisinde depolama ihtiyaçlarına karşılık verilmektedir. Bu aşamada maliyet etkili olan seçeneklerdendir. Geleneksel sunuculara göre daha ucuz olmaları da önemli bir artıdır. Enerji tasarrufunun sağlanması ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi konusunda etkin bir yere sahiptir.
Network Attached Storage sistemleriyle beraber kurulum ve yöntem süreçleri daha kolay şekilde ilerlemektedir. Bu sistemler sayesinde kullanıcılar kendi depolama ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde yapılandırma yapabilmektedirler. Bu da seçeneklerin beklentilere uygun olacak durumda olduğunu göstermektedir. Kullanıcıların dosyalara erişimin artışı, çalışma sahasında verimliliğin de aynı oranda arttığını göstermektedir. Bu sistemlerle beraber veri kaybı riski de azalmaktadır. İşletmelerin müşterilerinden gelen memnuniyet oranlarının artmasında da etkisi bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında, Network Attached Storage sistemleri son dönemlerin önemli teknolojilerinden biridir. Güvenliğin arttırılması, maliyetin düşürülmesi ve verimliliğin artması konusunda önemli bir fayda sağlamaktadır.
NAS Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Network Attached Storage sisteminin birden fazla avantajının bulunduğu bilinmektedir. Bu avantajlara genel olarak göz atmak gerekirse de;
- NAS sistemi, verilerin kolay bir şekilde depolanabilmesinde önemli bir yere sahiptir. Kullanıcıların birçok cihaz üzerinden verileri depolayabilmesini sağlar. Aynı zamanda verilerin ayrıntılı bir biçimde organize edilmesinde de etkisi vardır. Erişimin kolay bir biçimde sağlanması ve verilerin korunmasında rol oynamaktadır.
- Network Attached Storage sistemleri içerisinde yedekleme faaliyetlerinde ideal bir seçenek olarak görülmektedir. Kullanıcılar verileri düzenli olarak yedeklemektedir. Bu sayede işletmelere, bireysel çalışmalara zarar verecek veri kaybı endişesi ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda verilerin yedeklenebilmesi, işlerin sürekliliğinin korunmasında da rol oynamaktadır.
- Network Attached Storage sistemlerine uzaktan erişim özelliği sağlanmaktadır. Bu özellikle beraber kullanıcılar, bulundukları konum üzerinden erişim sağlayabilmektedir. Online çalışma süreçlerinin daha verimli olması ve seyahat sürecinde işlerin devamlılığı açısından faydalıdır.
- NAS sistemleri sayesinde veri güvenliği koruma altına alınmaktadır. Veri koruma teknolojilerinden destek alınarak veri kaybının önüne geçilmektedir. Özellikle şirket bazı çalışmaların zarar görmemesi açısından faydalı yüksektir. Şirket çalışmalarında itibar kaybının da önüne geçebilmektedir.
- NAS sistemleri kurulum ve yönetim seçeneklerinde kolay adımlarla karşınıza çıkmaktadır. Bu sistemlerin kullanıcıların depolama ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılabilmesi gibi bir durum söz konusudur. Diğer yandan kullanıcıların depolama alnını ekleyebilmeleri mümkündür. Depolama kapasitesinin arttırılması da ek avantajlardan biri olarak görülmektedir.
NAS Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?
Network Attached Storage sistemleri, birçok avantaj sunarken bazı dezavantajlar da barındırmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse de;
- NAS sistemleri, geleneksel sunucularla kıyaslandığı zaman düşük performans oranları barındırmaktadır. Bu yüzden küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun olsa da büyük işletmeler için uygun olmayabilmektedir.
- Güvenlik konusunda bazı riskler barındırması söz konusudur. Çünkü erişim, ağ üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden sistemlerin güvenli bir şekilde çalıştırılması için önlemlerin alınması gerekmektedir. Diğer yandan Network Attached Storage cihazlarının da üreticileri tarafından güncellenmelerinin takip edilmesi önemlidir. Bu sayede olası güvenlik açıkları engellenmektedir.
- Network Attached Storage sistemleri, bir ağa bağımlıdır. Bu ağ üzerinde herhangi bir sorun yaşandığı zaman kullanıcıların verilerine ulaşamaması olasıdır. Bu yüzden kullanılan ağın yedekli olması, güvenilirliğin öne çıkması önemli detaylardan biridir.