İnternet sitelerinin performans değerlerini test etmek için GTmetrix kullanılmaktadır. 2009 senesinden bu yana aktif bir şekilde kullanımda olan GTmetrix, sitelerin başarısını ölçeklendirmektedir. İnternet sitenizin ne kadar bir süre içerisinde yüklendiğini, neden bu sürede yüklendiğini ölçeklendirmektedir. Site içerisinde elementlerden hangisinin geç yüklenmeye neden olduğunu görmeye de yardımcı olmaktadır. Ayrıca Google gibi internet sitelerinin yüklenme hızı SEO açısından önemsenmektedir. Bundan kaynaklı olarak da GTmetrix ve benzeri araçların önemi de artmaktadır.
GTmetrix Kanada merkezli olmasının yanı sıra GT.net tarafınca geliştirilmiştir. Şimdilerde Google PageSpeed Insights, Pingdom ile birlikte kullanılmaktadır. En sevilen ve popüler hız test araçlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Web sitelerinin performanslarının belirlenmesi için kullanılır. Pek çok site de aslında yavaş hosting seçerek kötü kodlanan eklentiler, büyük görsel dosyaları ve dahası ile bazı zorluklar yaşamaktadır. İnternet sitelerinin geç yükleniyor olması ise kullanıcıların siteye girme isteklerinin kaybolmasına yol açmaktadır. Yani potansiyel kitlenin oluşması, büyümesi engellenmektedir. Bu tarz durumların yaşanmaması ve site performanslarının iyileştirilmesi için ise GTmetrix önem arz etmektedir.
GTmetrix internet sitelerinin yüklenme hızını test etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bir internet sitesi performans ölçme aracı olarak da tanımlanmaktadır. Google tarafınca geliştirilmiş olan PageSpeed Insights aracı gibi testler yapmaktadır. Böylece internet sitenizin performansını ölçerken derin testler uygulamaktadır. Test sonuçlarına göre bir rapor elde edilmektedir. Bu rapor, geliştiricilere sitenin performansının arttırılması açısından rehber görevi görmektedir. Site performansı da birden fazla bölümle detaylandırılmaktadır. Bu şekilde sitenin istenen performansa sahip olup olmadığı, ne kadar iyi durumda olduğu gibi sonuçlar alınmaktadır.
GTmetrix Nasıl Kullanılır?
SEO ölçüm araçlarının büyük bir kısmı ücretli bir biçimde kullanılmaktadır. GTmetrix de kullanıcıların ücretli şekilde kullanabildiği araçlar arasında yer almaktadır. Sitenizin performans ve hız ölçümlerini yapmak istediğiniz zaman GTmetrix aracına belirli bir ücret ödemesi yaparak kolayca hizmet alabilirsiniz. Ayrıca merak edilen konular içerisinde GTmetrix nasıl kullanılır sorusu da yer almaktadır.
Sizler bu aracı kullanmak istediğiniz zaman öncelikli olarak bir hesap oluşturmalısınız. Bu aşamada da web sitesine giriş yapmanız beklenmektedir. Sonrasında da site içerisindeki arama çubuğuna tarama yapmak istediğiniz sitenin URL adresini yazmalısınız. Bu şekilde tarama işlemini başlatabilirsiniz. Tarama yapıldığı sırada da karşınıza “Loading” yazısını görebilirsiniz. Ekranda sizlere tarayıcı ve sunucu ile ilgili bilgiler de sunulmaktadır.
Tarama işlemi birkaç dakika içerisinde tamamlanmaktadır. İşlemin bitmesinin ardından da sizi rapor sayfasına yönlendirmektedir. Rapor içerisinde sitenin genel hız skorunun ne olduğu yer almaktadır. Aynı zamanda site yüklenirken geçen zaman ve sayfanın toplum boyutunun ne olduğu da belirtilmektedir. Sizler, karşınıza çıkan raporda incelemeler yaparak site performansınızı ve önem skalasını gözlemleyebilirsiniz.
Ne İçin Kullanılır?
GTmetrix kullanımıyla sitenizin performansınızı etkilemekte olan faktörleri gözden geçirebilirsiniz. Bir internet sitesi içerisinde HTML, CSS, JavaScript gibi seçeneklere yer verilmektedir. Sizler de bu dosyaları gözden geçirebilirsiniz. Sitenize herhangi bir ziyaretçi giriş yaptığı zaman sitenin oluşturulması için istek oluşur. İsteklerin oluşması fazla olduğu zaman ise yüklenme sırasında gecikmelerin yaşanması söz konusudur. GTmetrix raporları içerisinde de bu istekler, isteklerin ne kadar sürede yapıldığı bilgisini sunmaktadır. Kullanıcı kişiler de 2020 yılında Web Vitals olarak Google tarafından sunulan değerlere ulaşabilmektedir. Sizler bu seçeneklerle ilgili bilgi alabilirsiniz.
GTmetrix Avantajları Nedir?
GTmetrix internet sitesi sahipleri için birden fazla avantaj sunmaktadır. Bunlar içerisinde analizden önce çeşitli analiz etmenleri de belirlenir. Site performansları içerisinde de lokasyon bir hayli önemlidir. GTmetrix kullanıcılara internet sitelerinin farklı lokasyon seçenekleri üzerinden sınama fırsatı sunmaktadır. GTmetrix raporları içerisinde nelerin hızlı nelerin geç yüklendiğine de yer verilmektedir. Geç yüklenen seçeneklerin neden geç yüklendiğini öğrenmeniz de mümkündür. Aynı zamanda olumsuz durumların nasıl iyileştirilebileceği gibi seçenekler de aktarılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak teknik altyapı konusunda bilgi sahibi olmayanlar için de faydalı öneriler vardır. Bu da siteler üzerinde iyileştirmelerin yapılabilmesi anlamına gelmektedir. GTmetrix raporları içerisinde performanslı çalışan noktalar yeşil olarak yansıtılmaktadır. Geliştirmeye açık olanlar sarı renkte olur. Ancak muhakkak düzenlenmesi önerilen seçenekler ise kırmızı renk ile gösterilmektedir. Kullanıcılar da bu renkler üzerinden sitede nereye odaklanmaları gerektiğini daha iyi şekilde anlamaktadır.
GTmetrix Kimler Tarafından Kullanılmalıdır?
İnternet içerisindeki tüm kullanıcıların GTmetrix kullanımı mümkündür. İnternet sitesi performansı üzerinde çeşitli testler yapmak isteyenlerin ise teknik terimleri bilmesi gerekmez. GTmetrix görselleri, yüzdelik değerler ve renkler üzerinden bilgi almak mümkündür. Ayrıca iyileştirmeler sırasında birçok adım teknik altyapı gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Söz konusu iyileştirmelerin hiçbiri günlük kullanıcılar için uygun değildir. Aynı zamanda değiştirmesi gereken verilerin sitenin tümünü etkilediği unutulmamalıdır. Bundan kaynaklı olarak da sonuçlara ve yapılması gereken değişikliklere göre tecrübeli olan kişilerce kullanılması daha doğrudur. Sitenizde büyük değişiklikler yapmak istiyorsanız da öncelikli olarak yedekleme işlemini yapmayı unutmamalısınız. Bu da yaşayabileceğiniz herhangi bir problem içerisinde veri kaybını en aza indirmenizi sağlayacaktır.