Dark Web Nedir?
Günümüzde internet oldukça geniş bir alana sahip. Milyonlarca internet sitesiyle beraber kullanıcıların aramalarına cevap veriyor. Ancak sözünü ettiğimiz internetin herkesin kullanımına açık olan katmanıdır. Bunun haricinde özel araçlarla kullanılması mümkün olan katmanlar da bulunmaktadır. Örnek olarak da Dark Web gösterilmektedir. Dark Web, genel olarak devletlerin belirlediği internet kullanım kurallarına uyulmayan web sitelerine yer verilmektedir. Daha kapsamlı olarak anlatmak gerekirse de internet içerisindeki geleneksel arama motorlarında yer almayan, suçlarla ilişkilendirilen kısımdır. Sadece Tor ismi verilen tarayıcı ile erişim sağlanması mümkündür.
Genel istatistikler incelendiği zaman son yıllarda Dark Web trafiğinin büyük oranda arttığı gözlemlenmektedir. Günlük olarak iki milyon aktif kullanıcısının bulunduğu düşünülmektedir. Dark Web, yalnızca özel araçlar kullanılarak, VPN kullanımı ile giriş yapılabilen bir internet sahasıdır. İllegal yapılara yer verilmesinin yanı sıra şifreli verilere yer vermektedir. Sizler, Chrome, Firefox ve benzeri internet tarayıcıları üzerinden arama yaptığınız zaman Dark Web kullanımı mümkün değildir. Sizler, internetin bu katmanına giriş yaptığınız zaman da “.onion” uzantılı internet sitelerine girersiniz. Bu şekilde bazı bilgilere ve hizmetlere ulaşmanız mümkün olmaktadır.
Dark Web olarak isimlendirilen internetin karanlık yüzü, içerisinde illegal yapılara ve hackerlere yer verilmektedir. Tehlikeli bir alan olmasının yanı sıra bilinçsiz kişiler için büyük bir tehdittir. Bu yüzden Dark Web kullanımından, bu konuda bilinçsiz olan kişilerin uzak durması önerilmektedir.
Dark Web İçerisinde Ne Tür Bilgiler Yer Alır?
Dark web içerisinde, işletmelere ve kuruluşlara zarar verebilecek birçok bilgiye yer verilmektedir. Bu bilgiler, alanında bilinçli olan kişilerin kolayca elde edilebileceği bilgilerdir. Örneklendirmek gerekirse de;
- Devlet sırları,
- Güvenlik planları,
- Finansal kayıtlar,
- Tıbbı kayıtlar,
- İstihbarat detayları,
- Çalınan kredi kartlarıyla ilgili bilgiler,
- Ticari sırlar ve çok daha fazlası bulunmaktadır.
Dark Web’e Nasıl Girilir?
Dark Web içerisine giriş yapmak için bazı konularda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bunlardan bahsetmek gerekirse de öncelikli olarak TOR nedir bilmeniz önemlidir. TOR yani “The Onion Router” kullanıcılara anonim bir şekilde iletişim fırsatı sunan yazılımdır. Windows, Unix ve Linux gibi işletim sistemlerinin kullanılmasını mümkün hale getirmektedir. TOR tarayıcısı anonim bir biçimde bilgi paylaşımı yapan web sitelerin hazırladığı Dark Web ağına bağlanmak amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde kullanıcı bilgilerinin kaydedilmediği, anonim ziyaretlerin yapıldığı Tor Browser ise yasaklanmıştır. Pek çok ülkede kullanılması mümkün değildir. Yine de kullanıcılar için tam bir kullanıcı gizliliği durumu söz konusu değildir. Kullanıcılara ait olan verilerin az da olsa kaydedilmesi ihtimaller arasındadır.
TOR tarayıcısının logosu mor renkli bir soğandır. Bu logoyu almasının nedeni ise internetin kapsamlı yapısını ifade etmesiyle ilişkilendirilmektedir. Dar web içerisinde başka bir internet katmanı da bulunmamaktadır. İçerisindeki siteler “.onion” uzantısıyla ziyaret edilmektedir. Bunun yanı sıra kullanılan domainler ICANN sistemi üzerinden tescil edilmez. Yani genel olarak bilinen domainlerin dışında kalmaktadır.
Sizler bir domain sorgulama ekranına geldiğiniz zaman “.onion” uzantılı bir domain tescil etmeniz mümkün değildir. Dark web ağında yayın yapan bir kişinin sitesini sürekli olarak güncellemesi de olası durumlardandır. Bundan ötürü bir gün öncesinde ziyaret ettiğiniz siteye gider gün erişememeniz gibi bir durum vardır. Aynı zamanda bazı sitelerin ek güvenlik şartları oluşturmuş olması da olasıdır. Bu da içerikleri şifreli olarak paylaştığı anlamına gelebilmektedir. Dark Web sitelerini incelediğiniz zaman ise genellikle basit ve sade tasarımlarla karşılaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise bu siteler üzerinde herhangi bir şeye tıklamanın oldukça riskli olmasıdır. Çünkü indireceğiniz herhangi bir şey, riskli, kanunen bağlayıcı olan içerikler olabilmektedir.
TOR Nasıl yüklenir?
TOR Browser indirme işlemi günümüzde bazı ülkelerde yasaklıdır. Bu yüzden kullanıcılar indirme işlemi yapabilmek için VPN kullanmaktadır. VPN hizmetinin aktif hale getirilmesinin ardından TOR resmi web sitesine giriş yapılmaktadır. İşletim sisteminiz ne ise ona uygun olan bir dosya seçimi yapılmaktadır. Bu da programın bilgisayarınıza indirilmesini sağlamaktadır. TOR Browser indirme işleminin ardından kurulum yapmak da bir hayli basittir. Dosya üzerinde sağ tıkladıktan sonra “Yönetici Modunda Çalıştır” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Dil seçiminizi de yaptıktan sonra programı kuracağınız dizini seçebilir ve “Kur” sekmesine tıklayabilirsiniz. Kurulum işleminin tamamlanmasının ardından “Bitir” diyerek programı kullanabilirsiniz.
Tor tarayıcısını yükledikten sonra Dark Web’e giriş yapabilir duruma gelirsiniz. Ek olarak güvenlik amacıyla bir antivirüs programına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Var olan antivirüs programının çalışır durumda olduğunu da kontrol etmelisiniz. Bu alana giriş yapmayı düşünüyorsanız tekrar dikkat etmeniz gereken şey ise VPN kullanmanızdır. İyi bir VPN hizmeti alıp işlemlerinizi sorunsuz olarak devam ettirebilirsiniz. Ancak kullanacağınız VPN hizmetlerinin ücretsiz olması tavsiye edilen bir durum değildir. Tam bir gizlilik sağlama düşüncesindeyseniz o zaman şüpheli olan hizmetleri kullanarak sisteme girmemelisiniz. Böylece olası sorunları da önleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Dark Web ile ilgili pek çok soru sıkça sorulmaya devam edilmektedir. Birçok kişi bu konuda kolay ulaşılamayan bir alan olduğunu bilmektedir. Ayrıca tehlikeli olması, pek çok söylentinin de ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Genel bilgilendirmelerle kafanızdaki soru işaretlerini çok daha net bir şekilde cevaplandırmanız mümkün olacaktır.
1. Dark Web Tehlikeli midir?
Dark web kullanımı sırasında, siz anonim olduğunuzu düşünseniz bile bazı verilerinizin takip edilmesi söz konusudur. Var olan bilgileriniz, kötü niyetli olan kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Aynı zamanda devlete karşı yasak yükümlülüklerle karşı karşıya kalmanız da olasıdır. Giriş yapacağınız siteler içerisinde Virüs, Trojan gibi kötü niyetli yazılımlarla karşılaşabilirsiniz. Bunların da bulaşma ihtimali bir hayli yüksektir. İnternetin karanlık yüzü içerisinden temin edeceğiniz bir ürün ya da hizmetin karşılığı olarak kripto para gönderilmektedir. Bu da para iadesi gibi konularda sorun yaşamanıza, hizmetin garantisinin olmamasına yol açmaktadır.
2. Dark Web’e Giriş Suç mudur?
Dark Web içerisine giriş yapmak suç değildir. Bunun yanı sıra internetin karanlık yüzünde gezinmek, bir mayın tarlasında gezinmekle aynı şeydir. Çoğu seçeneğin yasa dışı verilerden oluşması da ziyaret etmenin, indirmenin bir suç olmasına yol açmaktadır. Buradan cihazınıza indireceğiniz herhangi bir dosyadan, ziyaret ettiğiniz sitelerden ötürü ceza almanız olasıdır. VPN önlemi alarak kullanmanıza karşın yüzde yüz güvenlik de söz konusu değildir. Bu yüzden internette yaptığınız gezintilerin ve işlemlerin kaydedilme olasılığı vardır.
3. Dark Web’te Neler Satılır?
Dark Web içerisinde gezineceğiniz internet sitelerinde genel olarak devletlerin yasakladığı ürünler ve hizmetler bulunmaktadır. Bunlar, yasa dışı bahis, sahte para satışı, çalıntı kredi kartı bilgileri, çalıntı kişisel veriler şeklinde sıralanmaktadır.
4. Dark Web Nasıl Kontrol Edilmektedir?
Günümüzde hükümetlerin bu ağı kontrol ettiği düşünülmektedir. Zaten hemen herkesin gerekli adımları takip ederek giriş yapabildiği bu ağa, hükümetin girememesi mümkün değildir. Bundan ötürü devletler tarafından yapılan işlemlerin, pazarlıkların, forum içerisinde yer alan iletilerin takip edilmesi olasıdır. İlk olarak 2000 yılında kullanılmaya başlanan internetin karanlık yüzü, internetin diğer alanıyla kıyaslandığı zaman oldukça küçük bir alana denk gelmektedir.