Zero Trust Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafınca onaylanmış olan güvenlik modeli olarak tanıtılmaktadır. Askeri düzeye sahip olan Zero Trust, kimseye güvenin olmadığı bir güvenlik şeklidir. Bu da hiçbir nihai iznin olmaması anlamına gelmektedir. Sürekli olarak güvenlik taramalarının yapıldığı Zero Trust modelinin Türkçe karşılığı ise “Sıfır Güven” olarak bilinmektedir. Çevre tabanlı savunmaların yerine işletme içinde ve dışında bulunan herkes için kimlik doğrulama uygulaması yapılmaktadır. Uygulamalar ve yetkilendirmeler kısa süreli olarak düzenlenmektedir.
Sıfır güven yani Zero Trust, kasıtlı olup olmadığına bakılmaksızın herkesin potansiyel bir saldırgan olabildiğini düşünmektedir. Siber saldırılara karşı yüksek düzeyde bağışıklık sahibidir. Güvenliğin ana temellerini yakından incelemek gerekirse de;
Sıfır güven güvenlik modelinde yer alan tüm kaynaklar kilitli şekildedir. Erişim aşamasında kısa süreli izinler verilmektedir. Aynı zamanda kullanıcıların kısa süre içerisinde kimlik bilgilerini yeniden girmesi gerekmektedir. Kullanıcılar sadece görevlerini yerine getirmek için sisteme giriş sağlayabilmektedir. Bu da yetkilendirmelerin sınırlı ölçülere sahip olduğunu göstermektedir. Güvenlik tarama işlemleri sayesinde kullanıcılar için yapılmamaktadır. Aynı zamanda ağ üzerinde bağlantı kurmaya çalışan makinelerde de taramalar yapılmaktadır.
Sıfır güven modeli içerisinde yer alan kaynaklar belirli seçeneklere ayrılmaktadır. Bu da güvenlik ihlali halinde sadece küçük bir bölümün etkilenmesi söz konusudur. Erişim işlemleri kısa süreli, ayrıcalıkları düşük olarak sağlandığından, bilgisayar korsanları ağa giriş yaptıkları zaman rahat bir şekilde dolaşmaları mümkün değildir. Kullanıcılar giriş sırasında kimlik bilgilerinin yanında daha fazla kanıt sunmaktadır. Buna da çok faktörlü kimlik doğrulama denilmektedir. Sıfır güven güvenlik modeli içerisinde giriş işlemlerini tamamlamak için bazı şifreler, SMS kodları talep edilebilmektedir.
Zero Trust Sıfır Güven Modeli Nasıl Çalışır?
Zero Trust güvenlik modelinde sürekli izleme ve doğrulama özellikleri bulunmalıdır. MFA yani çok faktörlü kimlik doğrulama, sağlam üç güvenliği, kimlik tabanlı erişim gibi seçeneklerle cihaz sağlığı sürekli şekilde kontrol edilmektedir. Söz konusu seçenekleri bir araya getirmekte olan sıfır güven güvenlik modelinde erişim için kimlik bilgileri, ağın konumu gibi seçeneklerle beraber gerçek zamanlı güvenlik değerlendirmeleri yapılmaktadır. Tehdit durumunun ortaya çıkmasını engellemek amacıyla kullanıcılara tek bir doğrulama ile erişime izin verilmez. Kullanıcılar cihazı ve uygulamayı sürekli olacak şekilde doğrulamalıdır. Güvenlik stratejisi yakından incelendiği zaman ise birden fazla bağlantının, ağ akışının doğrulandığı bilinmektedir.
Siber saldırılarının büyük bir kısmında ağ içerisinde tehlikeye atılan kimlik bilgileri kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu bilgilerin kötüye kullanımı söz konusudur. Ağ içerisine girildiği zaman bilgisayar korsanları zamana yayarak bir tahribata neden olmaktadır. Buluta geçiş, uzaktan çalışma sistemleri zamanla büyüdüğünden eski güvenlik modellerinin yerini sıfır güven modeli almıştır. Bu model, aslında eski güvenlik modellerinin evrimini de yansıtabilmektedir.
Zero Trust Güvenlik Modelinin Avantajları Nelerdir?
Zero Trust güvenlik modeli stratejilerini yakından incelediğiniz zaman üretkenlik, kullanıcı deneyimleri gibi birçok artı öne çıkmaktadır. Bu aşamada geliştirilmiş güvenlik önlemleri gibi farklı avantajlar da sunulmaktadır. Sıfır güvenlik modelinin desteklenmesi sayesinde bazı artılar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse de;
- Erişimin sistem içerisinde sürekli izlenmesi, doğrulama talebinin oluşması, saldırı riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda yetkisiz erişim riskinin de en aza inmesini sağlamaktadır. Son dönemlerde işletme sahiplerinin zarar görmesine yol açan güvenlik açıklarının da yok olmasına yardımcı olmaktadır.
- Zero Trust güvenlik modeli işletmelerin kullanıcı davranışlarını, ağ trafiğini takip edebilmeyi kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda cihaz sağlığının gerçek zamanlı olarak izlenebilmesini mümkün hale getirmektedir.
- Sıfır güven güvenlik modellerinde ayrıcalıkların en az seviyede olması, veri ihlallerinin de en aza inmesini sağlamaktadır. Kullanıcı erişim haklarının sınırlandırılması bu noktada büyük bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda saldırı olasılıklarının düşmesini kolaylaştırmaktadır.
- Zero Trust modelinde saldırıların, saldırı denemelerinin tespiti en hızlı şekilde yapılmaktadır. Bu da saldırılara, risklere karşı yapılan müdahalelerin çok daha seri olmasını sağlamaktadır.
- Sıfır güven modelinde birden fazla kimlik doğrulama seçeneği kullanmaktadır. Böylece kimlik avı saldırıları, kullanıcıların bilgilerinin çalınması gibi durumlardan kaynaklı sorunlar azalmaktadır. Gelişmiş doğrulama sistemlerinin artıları güvenliği zor olan cihazlarda dahi kullanılabilir. Böylece cihazların risk oranları da azalmaktadır.
- Zero Trust modelinin kullanılması oluşan hasarları küçük oranlarla sınırlamaktadır. Siber saldırı yaşanması halinde hasar en aza indiğinden, kurtarma çalışmalarında kullanılan maliyet de düşmektedir.
Zero Trust Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?
Zero Trust güvenlik modelinin kullanılmasında öne çıkan bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikli olarak işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Genel olarak bakıldığında ise şirket ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanması mümkündür. Sektörler arasında ilgi görmesi, kullanım sayısının da giderek artmasının temel nedenleri arasındadır. Zero Trust modelinin kullanılması gereken durumlardan ise şu şekilde bahsedilebilmektedir;
- Uzaktan çalışmaların yoğunluğunun artması, sıfır güven kavramını da öne çıkarmaktadır. İşletmeler güvenilmeyen ağlarda veyahut cihazlarda kurumsal kaynak erişimini güvende tutabilmektedir.
- Sıfır güven ilkeleri sayesinde erişim yönetilebilirken ayrıcalıklı hesaplara ilgili riskler de azaltılmaktadır.
- Sıfır güven bulut tabanlı uygulamaların, altyapıların güvence altına alınması için önem arz etmektedir. Yetkili olan kullanıcıların erişiminde tam bir güvenlik performansı sergilenmesini sağlamaktadır.
Sıfır Güven Güvenlik Modelinin İşletmeler İçin Önemi Nedir?
Sıfır güven güvenlik faaliyetlerine ihtiyaç duyulmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Detaylandıracak olursak çevre tabanlı güvenlik, günümüzde hızlı şekilde gelişmekte olan işletmeler için etkili değildir. İşletmelerin faaliyetlerinde, dijital teknolojileri etkin bir biçimde kullanmasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü tüm bu değerler zaman içerisinde hızla değişip gelişmektedir. Bu gelişimler çevre tabanlı olan güvenlik modellerinin yetersiz kalmasına yol açmaktadır. Zero Trust güvenlik modeli ise ağ içerisinde her bir kısımda erişim taleplerinin doğrulanmasını sağlamaktadır. En az ayrıcalık özelliği de sistemde sınırsız erişimin önüne geçmektedir. Tüm bunların aksine ağ içerisinde farklı bölümlere erişim sağlamak isteyenler için talepler sürekli şekilde izlenmektedir. Bu aşamalarda ise sizlerden sürekli şekilde doğrulama talep edilmektedir. Söz konusu ihmal halinde ise mikro bölümlendirme sayesinde olası hasar en aza inmektedir.
Günümüzde devam eden çalışmalarda iş yükleri, kullanılan uygulamalar buluta taşınmıştır. Kullanıcılar bu seçeneklere artık uzaktan erişim sağlamaktadır. Bu da ağın artık güvenli olmadığını yansıtmaktadır. İşletmeler tarafından korsanların dışarıda tutulması, güvenliğin sağlanması için riskli bir durum olarak yorumlanmaktadır. Sıfır güven sayesinde ise veri merkezlerinde ya da bulutta tam görünürlük sunulmaktadır. Bu da sürekli doğrulama ilkleriyle riskleri azaltmanız anlamına gelmektedir.
İşletmelerin çalışmaları sırasında yanlış yaptığı noktalardan birisi herkesin, her bölüme erişebilmesidir. Erişim sınırlamaları önemlidir. Önemli işlerin devamlılığı, riskin en aza inebilmesi için kimsenin uygulamalara, altyapıya tam anlamıyla erişmesi mümkün olmamalıdır. Çalışanlar bazı özel işlevleri yerine getirirken, tam ağ erişimini kullanmamalıdır.
Sıfır güven güvenlik modeli sayesinde işletmelere karşı düzenlenen siber saldırılar da engellenmektedir. Çünkü bu güvenlik modeli ile güvenlik duruşu daha güçlü bir hal almaktadır. Güvenlik ihlallerine karşı savunmasız olunmaz. Özellikle hem maddi kayıpların hem de itibar zedelenmelerinin önüne geçmeyi sağlamaktadır. Giderek daha da artan güvenlik risklerine karşılık olarak büyük bir öneme sahiptir. Bundan ötürü işletmelerde, devlet kurumlarında güvenliğin daha iyi hale gelmesinde etkisi büyüktür.