WordPress eklentisi, sitenin fonksiyonel açıdan gelişmesi amacıyla kullanılmakta olan küçük yazılımlar olarak tanımlanır. Bu eklentileri, kod bilgisine gerek olmadan kullanıcılara daha iyi deneyim sunmayı sağlamaktadır. WordPress tarafından sunulan dijital depo içerisinde on binlerce eklenti bulunmaktadır. Bu eklentilerin her biri de farklı amaçlara hizmet etmektedir.
WordPress Plugins yani WordPress eklentisi programlama dili kullanımıyla üretilmektedir. Eklentinin hangi görevi yapacağı, kullanıcılara sunduğu olanakların ne olduğuna göre kodlar da değişmektedir. Bu kodlar HTML, CSS gibi seçeneklerden olmaktadır. Eklentilerin büyük bir kısmı ücretsiz olarak indirilmektedir. Bu şekilde internet siteniz içerisinde aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Bazı eklentiler ise ücretlidir. Yani ücretli olan eklentileri sitenizde kullanmanız için belirli bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu eklenti seçenekleri ücretli veyahut Premium olarak isimlendirilmektedir. Ücretsiz eklentileri yakından incelediğiniz zaman bazı ortak özelliklerinin olduğunu görebilirsiniz. Ücretli olanlarda ise özellik ve işlevsellik seçenekleri daha fazladır. Eklentilerin faydası ile boyutuyla orantılıdır. Özellikleri ve işlevselliği artan bir eklenti sitenizde daha fazla alan tutar. Ancak söz konusu alan sitenizin performansınızı etkileyecek öneme sahip değildir.
WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar?
WordPress eklentilerinin neden önemli olduğunu anlamak isteyenlerin nasıl çalıştığı konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Günümüzde web sitelerin daha işlevsel bir şekilde kullanılabilmesi için fayda sağlar. Temel kullanımlarda herhangi bir değişiklik gerekmez. Eklentilerin kaynak koduna bağlanması için ise erişim noktaları kullanılmaktadır. Erişim noktalarının temel görevi ise eklentilerin işlevlerini yerine getirmesi için gerekli zamanda aktif konuma gelmesidir.
WordPress eklentilerinin kullanımıyla beraber kod yazma zorunluluğu olmadan sitenizi geliştirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse de Whatsapp mesajlaşma ve Google çeviri gibi özellikleri kullanabilirsiniz. Tüm bu eklenti seçenekleri ile ziyaretçilerinizi daha fazla özellikle bir araya getirebilirsiniz. Bu da sitenizin kullanışlılığının önemli ölçüde artması anlamına gelmektedir. E-ticaret siteniz var ise müşterilerinizin ödemesini yaparken kullanacağı eklentileri bulundurabilirsiniz. Aynı zamanda var olan canlı iletişim seçeneklerinden de faydalanabilirsiniz.
Kullanılan bazı eklenti seçenekleri sitenizdeki satış oranlarının yükselmesini sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse görselleriniz daha dikkat çekici olması amacıyla slider eklentisini tercih edebilirsiniz. Sitenizi ziyaret edenler için e-posta aboneliği katılımını arttırabilirsiniz. Böylece ziyaretçileriniz kampanyalarınızdan daha hızlı şekilde haberdar olmuş olur. Hatta eklentiler sayesinde anket oluşturabilirsiniz. Bu da web sitenizi ziyaret eden kişilerin, üyelerin beklentilerinden haberdar olmanızı sağlamaktadır.
Günümüzde kullanılmakta olan pek çok WordPress eklentisi, sitenin ucunda kullanıcı deneyimini arttıran değişiklikler yapılmasını sağlar. Ayrıca arka planda çalışan site yöneticisinin daha kolay bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. İşlerin kolaylaşmasında önemli bir rol üstlenir. Site yönetiminin daha kolay bir hale gelmesinde de eklentilerin rolü büyüktür. Veri arızası halinde yedekleme almayı otomatik bir şekilde sürdürebilmektedir. Arka planda kullanılan eklentiler ise bozuk bağlantıların taranmasını sağlar.
WordPress Eklenti Çeşitleri Nelerdir?
WordPress eklenti seçenekleri üstlendikleri görevlere göre detaylı olarak sınıflandırılabilmektedir. Bu noktadan bakıldığı zaman da WordPress eklentileri şu şekilde ayrılmaktadır;
· SMTP Eklentileri
WordPress sitelerinde eklenti olmadan e-posta göndermek mümkündür. Fakat bu işlemler PHP kodu kullanılarak yapılmaktadır. İşlemlerin gerçekleşmesi sırasında ise kronik sorunların yaşanması muhtemeldir. PHP kodu gönderimiyle iletilen e-posta seçenekleri ise genel olarak spam klasörüne düşmektedir. Yani alıcı taraf hiç görmeden silinme olasılığı yüksektir. SMTP eklentisi ise var olan sorunların ortadan kaldırılması amacıyla kullanılmaktadır. Sitenizden istemcilerin kullandığı protokol ile e-posta göndermenizi sağlamaktadır.
· Site Haritası Eklentileri
Site haritası eklentisi, arama motorlarının siteniz içerisindeki dizinleri algılamasını sağlamaktadır. Ek olarak kullanıcıların istedikleri sayfaya erişebilmeleri açısından bir alternatif olarak değerlendirilmektedir. Site haritasının XML formatında oluşmasını ve olası hataların engellenmesini sağlamaktadır.
· Güvenlik Eklentileri
Güvenlik eklentileri WordPress tabanlı olan sitelerde sıkça kullanılan eklentilerdendir. Çünkü WordPress altyapısına sahip olan sitelerdeki saldırı sayısı her daim yüksektir. Güvenlik eklentilerinin üstlenmiş oldukları roller ise daha farklıdır. Örnek vermek gerekirse bazı eklentiler sadece oturum açma girişimini sınırlar. Bazıları ise daha kapsamlı önlemlere yer vermektedir. Bundan ötürü seçim sırasında ihtiyaçların dikkate alınması bir hayli önemlidir. Sitenizin güvenliğinin arttırılması için eklentilerin lisanslı olmasına da dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni ise servis sağlayıcılarının eklenti yazılımlarını düzenli şekilde güncellemesidir. Böylece var olan güvenlik açıkları da düzenlenmektedir. Bu aşamada siber saldırılara karşı daha dayanıklı olması söz konusudur. Böylece var olan verilerinizi de korumuş olursunuz.
· Yedekleme Eklentileri
Barındırma hizmetleri içerisinde site sahipleri için birçok seçenek sunulmaktadır. Bunlar içerisinde öne çıkan seçeneklerden birisi cPanel yedeklemesi olarak geçmektedir. Fakat WordPress yedekleme eklentileri, barındırma hizmeti içerisinde sunuculardan farklı şekilde değerlendirilmektedir. Örnek olarak bu eklentiler kullanılarak hazırlanan yedekleme dosyalarının boyutları klasik yöntemlerle hazırlananlardan daha küçüktür. Geri yükleme süreci ise daha hızlıdır. Bazı yedekleme eklentileri ise backup dosyaları sitenin dışında saklanabilmektedir.
· Form Eklentileri
Formlar, web sitelere ziyarette bulunan kullanıcılar için detaylı bilgi sahibi olmayı sağlar. Bu konuda kullanılan en önemli araçlardan biri olarak yorumlanmaktadır. Bundan ötürü e-ticaret odaklı olan girişimlerde internet siteleri için farklı formlar bulunmaktadır. Bu formlar, bilginin alınıp ilgili noktalara ulaştırılmasını sağlamaktadır. Formun manuel olarak tasarlanması ve siteye uygun hale getirilmesi zaman alacaktır. Ancak WordPress eklentisi ile bu iş çok daha kolay bir hale gelmektedir. e-posta aboneliği listeniz ile spam olasılığını engelleyebilmeniz de mümkündür.
· Yeniden Yapılandırma Eklentileri
Günümüzde popüler tarayıcılar olarak geçen seçeneklerin büyük bir kısmı kullanıcı deneyimi sunma hedefine sahiptir. Bundan ötürü sitelerin tamamen güvenilir olması öncelikli seçenekler arasında yer almaktadır. Siteler için ilk olarak ise SS sertifikası kontrol edilmektedir. Sitede “htttps” etiketi bulunmuyorsa ziyaretçilerin bu siteden uzak durması konusunda uyarı yapılmaktadır. Eksikliğin giderilmesi için ise yeniden yapılandırma gerekir. Bu işlemin manuel olarak yapılması ise hata olasılığını yükseltmektedir. Büyük oranda zaman kaybına yol açmaktadır. Bundan ötürü de WordPress yeniden yapılandırma eklentileri ile süreç daha hızlı ve eksiksiz hale gelmektedir.
· E-ticaret Eklentileri
Siteniz içerisinde temasını beğendiğiniz bir WordPress şablonunu kullanabilirsiniz. Bunun üzerine e-ticaret altyapısına sahip olmak için e-ticaret eklentilerini seçebilirsiniz. Kullanacağınız eklentiler sizlere paket çözümler de sunmaktadır. Sizler, site yöneticisi olarak kod yazmanıza gerek kalmadan e-ticaret sitesi özelliklerine sahip olabilirsiniz. Bu da iletişim formu, canlı destek ve alışveriş sepeti gibi özellikler kazanmanızı sağlamaktadır.
· Ön Belleğe Alma Eklentileri
Ön belleğe alma işlemi, ziyaretçi kısmında sitenizin sayfalarının kopyasının oluşmasını sağlar. Ek olarak bu sayfaların ihtiyaç halinde, hızlı şekilde geri yüklenmesine yardımcı olmaktadır. WordPress siteleri, dört farklı türde olacak şekilde kullanılmaktadır. Bunlar ziyaretçi bilgisayarları, temelli önbelleğe alma gibi seçeneklerdir. Bu amaçla eklentileri kullanıp sitenizi kusursuzca tamamlamanız da mümkündür.
· SEO Eklentileri
Arama motoru optimizasyonu yani SEO, sitelerin görünürlüğünün artmasında önemli bir rol üstlenmektedir. SEO kriterlerine uygun web siteleri arama sonuçlarında da üst sıralarda yer almaktadır. Bu da ziyaretçi sayılarının yüksek sayılara çıkmasını sağlamaktadır. Bunun için ise çalışmaların detaylı olarak yapılması gerekmektedir. WordPress tabanlı sitelerde de optimizasyon eklentileri kullanımı yeterli sayılmaktadır. SEO eklentileri ile sitenizin güncel durumunu analiz edebilmeniz mümkündür. Böylece gerekli işlemleri daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.