VMWare 1998 yılında kurulan, sanallaştırma teknolojileri alanında hizmet vermekte olan bir şirket olarak tanımlanmıştır. Şirketin ilk şekli 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Piyasaya girilen ilk zamandan bu yana bir popülerliğini de koruduğu bilinmektedir. Günümüzde de oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. VMWare tarafından üretilmekte olan sanallaştırma yazılımları farklı iki kategori içerisinde değerlendirilmektedir. Bunlardan birisi masaüstü birisi ise sunucu sürümleri olarak bilinmektedir.
VMWare 1999 yılında masaüstü olarak hazırlanan ürününün yanında 2001 yılında sunucular için farklı bir ürününü piyasaya sürmüştür. Bu iki ürünlerle beraber farklı iki kategori içerisinde popülerliğini korumuştur. Bunca süre içerisinde sanallaştırma yazılımı geliştiren, bu alanda kullanıcıların memnuniyetini kazanan bir sürüm olarak değerlendirilmiştir.
VMWare, sanallaştırma teknolojisi kullanmak isteyen insanlar tarafından tercih edilmektedir. Hem bilgisayarlarınızda hem de yazılımınızın kullanılmasında önemli bir yere sahiptir. Sanallaştırma teknolojisini kullanacak olan kişilerin de en çok tercih ettiği seçeneklerdendir. Bu durumun en temel sebeplerinden birisi ise çoğu işletim sistemi içerisinde çalışmaların uyumlu olarak çalışmaya devam etmesi olarak bilinmektedir.
Detaylı olarak bahsetmek gerekirse masaüstü bilgisayarlarda kullanılan özellikleri birden fazladır. Bilgisayarınızı boot etmenize gerek kalmadan uyumlu olan işletim sistemlerini kurup, bu şekilde kullanabilirsiniz. Farklı işletim sistemleri içerisinde çalışmak istediğiniz zaman da yazılımlarınızı testten geçirmek için tercih edebilirsiniz. Kişisel verileriniz tehdit oluşturacağı zaman yine yazılımlarınızı kontrol edebilirsiniz.
Sunucu için kullanılan VMWare özellikleri arasında da pek çok avantaja yer verildiği bilinir. sunucu veri barındırmak ya da yönetimsel olarak geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Tek bir sunucu içerisinde farklı bir işletim sistemi seçeneklerini kullanabilmeniz mümkündür. Birden fazla sunucu oluşturmanız ve farklı IP adresleri tanımlayabilmeniz de söz konusudur. Aynı zamanda oluşturduğunuz sanal sunucuları farklı kullanıcılar tarafından da kontrol edilebilir hale getirebilirsiniz.
Nasıl Çalışır?
VMWare sanal makineleri çalıştırmak istediğiniz zaman fiziksel bilgisayarlardan ayırma işlemi yapılmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için de gerçek bilgisayarlarla sanal makineler arasındaki sürecin yönetimi gerekmektedir. Bu noktada Hiper Yönetici olarak isimlendirilen bir program kullanılmaktadır. Sanallaştırılmış olan sistemlerin nasıl kullanılması gerektiğini de tespit etmektedir. Böylece özel kaynaklara sahip ayrı sistemler görünmenizi sağlamaktadır. Sanal makineler ile fiziksel altyapıdan ayrılmaktadır. Her birinin de bağımsız bir şekilde çalışması mümkündür. Operasyonların ayrı ayrı yönetilmesi gibi aynı zamanda ayrı işletim sistemlerinin çalışabilmesi sağlanmaktadır.
VMWare Ürünleri Nelerdir?
VMWare farklı kategorilerde hizmet sağlamak amacıyla kullanılan ürünlerdir. Ürünler güvenlik, veri merkezi, bulut altyapısı, altyapı ve operasyon yönetimi gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse de;
· VMWare Workstation
VMWare Workstation, fiziksel bir makineye birden fazla işletim sistemi kurmanızı sağlamaktadır. Sanallaştırma yazılımı olarak bilinmesinin yanı sıra donanım özelliklerinin belirli bir kısmını ayırmanız, sanal makinelerde donanım sağlayabilmeniz için kullanılmaktadır. Sanal makine içerisinde kuracağınız işletim sistemlerinden birini seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkündür.
· VMWare Fuison
VMWare Fuison, Windows işletim sistemlerini, sanal makineyle kullanmanızı mümkün hale getiren bir programdır. Sanallaştırma programı olarak VMWare Inc. tarafınca piyasaya sürülmüştür. Yalnızca Apple işletim sistemli cihazlarda kullanılması mümkündür. Günümüzde halen güncelleme almaya devam etmektedir.
· VMWare Player
VMWare Player, hem Windows işletim sisteminde hem de Linux işletim sisteminde kullanılmaktadır. Ücretsiz masaüstü uygulaması olarak bilinmektedir. Bu uygulama sayesinde sanal makine oluşturulması da mümkündür. Sanal makineler farklı işletim sistemlerinde çalışabilmenizi sağlamaktadır. Bu da Linux işletim sisteminde Windows kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.
· VMWare ESXi
VMWare ESXİ, piyasaya VMWare Server ismiyle sürülmüştür. Bir ürün değil de adaptör görevi görmektedir. Birçok özelliğe sahip olmasının yanı sıra en başarılı özelliği, yok denecek kadar az şekilde kaynak kullanımıdır. Kurulabilmesi için gerekli olan RAM 4G olarak bilinmektedir. Kurulum işlemleri de bir hayli kolay bir şekilde tamamlanmaktadır.
· VMWare Horizon
Sanal bilgisayarlar için kullanılan sanallaştırma ortamı VMWare Horizon olarak bilinmektedir. Yalnızca tek bir platform üzerinden kullanılan sistem, masaüstü ile uygulama fırsatı sunmaktadır. Bu sayede oldukça basit bir şekilde uygulama yönetebilmeniz mümkündür. Toplamda da üç tane sürümü bulunmaktadır. Bunlar, Horizon Standart, Horizon Enterprise ve Horizon Advanced olarak bilinmektedir.
VMWare Avantajları Nelerdir?
VMWare kullanımının sonucunda pek çok avantajla bir araya gelmeniz mümkündür. Bunlardan bahsetmek gerekirse de;
- Denetim katmanlarında güvenlik yaması gerekli değildir.
- AWS uygulama seçeneklerinde erişim ile ilgili işlemler bir hayli kolay şekilde tamamlanmaktadır.
- Yönetim bileşenleri için işletim sistemine gerek duyulmamaktadır.
- Kullanım için hazır olan bir yönetim özelliği seti bulunmaktadır.
Dezavantajları Nelerdir?
VMWare avantajlarıyla karşınıza çıktığı gibi bazı dezavantajlarının da olduğu bilinir. Bunlar;
- VMWare desteğinin sağlanmadığı donanımlarda uyumsuzluk yaşanması,
- Deneme yazılımlarında işlev bozukluklarının ve eksikliklerin bulunması,
- Dik öğrenme eğrisi,
- Başlatma geciktirmesi, sunucunun askıda kalması gibi seçeneklerden oluşmaktadır.
Kurulumu Nasıl Yapılır?
VMWare kurulumu sırasında karşınıza hem ücretli hem de ücretsiz bir versiyon çıkmaktadır. Ancak kurulum aşamasında iki farklı versiyonla karşılaşmanız mümkündür. Bu kısımda kullandığınız versiyon hangisi olursa olsun takip etmeniz gereken adımlar bulunmaktadır. Söz konusu olan adımları eksiksiz ve başarılı bir şekilde tamamlamanız istenmektedir. Bunlardan söz etmek gerekirse de;
- İlk olarak resmi web sitesine giriş yapmalısınız. Site içerisine giriş yaptıktan sonra da indirmeler kısmına gelmelisiniz.
- İndirilecek olan ürünler kısmında karşınıza “Worstation Pro” seçeneği çıkacaktır. Bu butona tıklamalısınız.
- İşletim sistemi tercihinizi yapabilirsiniz. Tercihler arasında Windows ve Linux işletim sistemleri yer almaktadır. İndirme işleminin tamamlanmasıyla beraber de setup açabilirsiniz.
- Ekranda karşınıza çıkan bilgileri devam butonuna tıklayarak geçebilirsiniz. Bu sırada karşınıza yeni bir ekran çıkacaktır. Ekrandaki sözleşmeyi kabul ederek devam butonuna basabilirsiniz. Böylece sonraki aşamaya geçmiş olursunuz.
- Yeni aşamada kurulumu için hangi yolu kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Sizin için uyumlu olan müşteri deneyimi seçeneklerini seçerek devam edebilirsiniz. Yeni adımda programın kısayol oluşturulmasını istediğiniz noktaları seçebilirsiniz. Sonrasında Install butonunu seçerek kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Yükleme işleminin tamamlanmasının ardından da Finish butonuna basabilirsiniz. Tüm bu adımların tamamlanmasının sonrasında programı masaüstünden açıp lisansınızı girebilirsiniz. Elbette lisansınız yoksa ücretsiz versiyon ile programı kullanmaya devam edebilirsiniz.