İnternet teknolojisinin gelişim göstermesiyle birlikte birçok faktör de önem kazanmıştır. Bu etkenler arasında time to live (TTL) nedir yer alır. Bu öğenin de internet alanında son derece önemli ve faydalı etkenler arasında yer aldığını ifade edebiliriz. Bu nedenle time to live kullanıcılar ve web siteleri açısından da olmazlar arasında yer alıyor. TTL kavramı özet olarak yaşam süreci anlamına geliyor.
Diğer bir ifadeyle internet üzerinden gönderilen herhangi bir verinin geçerli kalabileceği zaman dilimine doğrudan TTL adı verilir. TTL zaman dilimi daha çok saniye üzerinden değerlendirilir. Çünkü gönderilen pek çok internet verileri sadece birkaç saniye üzerinden karşı tarafa ulaşılır. Bu nedenle de TTL zaman kavramın son derece hızlı olduğunun altını çizebiliriz.
TTL Ne İşe Yarar?
Merak edilen time to live (TTL) nedir haricinde uygulamanın birçok yönden de işlev sunduğunu vurgulanabilir. TTL ile DNS üzerinden kullanılan ayarların da ayar veriler de süreci tamamlandığında aktifliğini kaybeder. Bu nedenle yukarıda da vurguladığımız üzere TTL bir zaman alanı veya damgası olarak isimlendirilebilir. TLL kavramı çalışma mantığı da direk olarak beklentiler doğrultusunda sunulur. Diğer bir ifadeyle TTL direk olarak pratik ve en sade bir çalışma mantığına da sahiptir. Uzun süreli olarak değişmeyecek olan bir verinin değer süresinin örneğin 20 saniye kadar belirlenmesi mümkün değildir. 20 saniyede bir sorgulama işlemi yapılacağından sistemsel anlamda çeşitli teknik sorunların da hasıl olmasına neden olunabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken püf noktaysa verinin hangi sıklık üzerinden değiştirilebileceğidir. DNS ve diğer sistemlerde TTL üzerinden belirlenen zaman dilimi daha çok 3600 saniye yani 60 dakika ya da 14 bin 400 saniye yani 4 saat olduğunu vurgulayabiliriz. Söz konusu zaman dilimleri sistemde ayrıca otomatik olarak işaretlenmiştir. Burada kullanıcılar tarafından söz konusu zaman dilimlerinde değişiklik yapılmadığı sürece zaman dilimleri otomatik olarak işlemeye devam edilecektir.
MX Kaydı Verisi İçin DNS Sorgusu Yapıldığında Neler Olur?
Ayrıca time tol ive(ttl) nedir haricinde herhangi bir mx kaydı verisi için dns sorgusu yapıldığında bazı eylemler de meydana gelir. Bu kapsamda ilk olarak sistem tarafından bir istemci üzerinden mx verisi kusursuz bir şekilde aktarılır. TTL zaman dilimi ise sorgu yapıldığı andan itibaren aktif olur. Buraya girilen işlemci zaman dilimi örneğin 14 bin 400 saniye olması durumunda sistem tarafından bu zaman dilimi otomatik olarak aktif edilir.
TTL zaman dilimi sona erdiği anda yeniden DSN sorgusu yapılarak sistem üzerinden yeni bir MX kaydı verisi talep edilir. MX kaydı verisi TTL zaman dilimi bitmeden değiştirildiğinde değişim süreci öncesinde önbellekten istemciler eski kayda yeniden yönelim sağlarlar. Bu süreç boyunca henüz yeni sorgu yapan bir istemci söz konusu olduğunda da güncellenen yeni kaydı aktif olarak kullanmaya geçecektir. Bu nedenle söz konusu sistem döngüsü de bu biçimde devamlı olarak devam edecektir.
TTL Kullanılan Durumlar
Time to live (TTL) nedir çok fazla merak edilmektedir. TTL sisteminin kullanımı daha çok DNS Cache adını alan özel sistemler üzerinden tercih ediliyor. Bununla birlikte ttl sistemi kullanılan diğer sistemler ise şunlardır; DNS kayıtları, ping, CDN önbellek süreleri ve son olarak bilgisayarlar üzerinden kullanılan Ip adresleridir. Bunun haricinde düşük düzeyde de TTL zaman diliminde tavsiye edilen bazı durumlar söz konusudur. Özellikle de çeşitli nedenler doğrultusunda sıklıkla güncelleme gerektiren kritik veri kaynakları açısından düşük zaman diliminden TTL süreçleri belirlenmesi daha mantıklı olabilir. Yük Dengeleme ve Yük Devretme gibi bazı hizmet türleri direk olarak daha düşük düzeyde TTL zaman dilimi gerektirir. Herhangi bir web sitesine ziyaretçi trafiklerinde ani olarak yükseliş durumu söz konusu olduğunda bu kapsamda da uzunca bir TTL zaman dilimi de sunulması durumunda yeni bir ıp adresinden yayınlama durumu söz konusu olamayacağından birtakım teknik sorunlar hasıl olabiliyor.
Bu nedenle de yeni bir yayının sorunsuz olarak işleyiş göstermesi açısından mutlaka TTL zaman dilimlerinin optimum değerlerde tutulmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle bu gibi kritik durumlar karşısında sunulabilecek en ideal zaman dilimi minimum 30 saniye ve maksimum olarak da 300 saniyedir. Ayrıca yukarıda da vurgulandığı üzere en sık olarak kullanılan TLL zaman dilimleri ise 3600 saniye,72000 veya maksimum 14 bin 400 saniyedir.
TTL Süreçleri Ayarlanabilir Mi?
Evet, sistemler üzerinden kullanıcılar tercihi doğrultusunda TTL zaman dilimlerini kolay bir şekilde ayrıca ayarlayabilirler. Fakat bu durumda farkında olmadan söz konusu sistem işleyişinde de sorunlar oluşmasına neden olabilirler. Bu nedenle TTL süreçleri ayarlama konusunda kullanıcılar mümkünse profesyonel anlamda destek alması tavsiye edilir.
TTL Süreçleri Aksar Mı?
Genellikle yukarıda da vurgulandığı üzere TTL süreçlerinde herhangi zaman dilimi aksamaları söz konusu olmaz. Çünkü söz konusu zaman dilimleri sistem üzerinden otomatik anlamda hizmetler sunar. Bu nedenle TTL zaman dilimlerinde herhangi aksama görülmemesi kullanıcılar açısından da büyük avantajlar sağlar. TTL zaman dilimleri süreçleri aksaması demek diğer bağlantıların da sekteye maruz kalması demektir. Bu da işlemcilerin daha kesintili olarak hizmet sunması demektir.
TTL Uygulaması Satın Alınabilir Mi?
TTL başlı başına bir süreci kapsar. Bu nedenle uygulamanın herhangi bir web sitesi üzerinden satın alınması söz konusu değildir. Kullanıcılar tercihi doğrultusunda TTL zaman dilimi uygulamasını da direk olarak Google Play Store ya da Apple Store üzerinden indirebilirler. Bu gibi sistemler söz konusu uygulamalar üzerinden ücretsiz bir şekilde indiriliyor. Bu nedenle sizlerde TTL uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. TTL uygulaması süreç olduğundan işlevlerinizin herhangi sorunlar yaşamadan devam etmesini sağlar.