Geçmişte olan sorunların büyük bir kısmı şimdilerde çözüme kavuştu demek mümkün. Ancak geçmiş problemlerin çözülmesi, yeni problemlerin olmayacağı anlamına gelmiyor. Konu iş dünyası olduğundaysa problemler saymakla bitmiyor. İş dünyasında pek çok problem birbirini takip etmeye devam ediyor. Elbette sorunlar oluştuğunda, onları çözüme kavuşturanlar da varlığını korumaya devam ediyor. Tam da bu konular açıldığı zaman Startup kavramı devreye giriyor. Bunun temel nedeni de ihtiyaçların karşılanmasıyla çözüm üretmek, Startup şirketlerinin temel işlerinden biri olarak görülmektedir. Mevcutta var olan ihtiyaçların karşılanması amacıyla hizmet vermektedir. Genel olarak da yeni kurulmuş şirketlerle karıştırılmaktadır. Ancak aralarında ciddi bir farklılığın olduğunu söylemek mümkündür. Startup şirketi nedir diye soruyorsanız da yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Startup, problemlere çözüm üreten, ihtiyaçlara cevap veren girişimler bütünüdür. Bu girişimler içerisinde pek çok teknolojik imkânlardan yararlanılmaktadır. Türkçe anlamıysa “girişim” olarak bilinmektedir. Ancak Türkçe olarak karşınıza çıkan tüm tabirler, Startup kavramını tam olarak anlatmaya yetmemektedir. Tüm dünyada kabul görmüş durumda olan Startup kelimesi 2010 yıllarının başlarında ortaya çıkmıştır. Silikon Vadisi’nde ortaya çıktığı düşünülen bu kavram, sıfırdan başlayarak gelişen ve büyüyen şirketler için kullanılmaktadır.
Hangi Alanlarda Startup Şirketi Kurulur?
Teknoloji şirketi olarak yorumlanan bu şirketler, aslında her alanda kurulabilecek şirketlerdir. Bu kavramın teknoloji şirketleriyle bağdaştırılmasının temel nedeni de bu tip girişimlerin yoğunlukta olmasıdır. Teknolojik faaliyetlerden önemli ölçüde yararlanılmaktadır. Ancak günümüzde herhangi bir sorunun çözümünde teknolojinin kullanılmaması neredeyse imkânsız kabul edilmektedir. Bundan ötürü pek çok şirket, mevcut teknolojiden yararlanarak sorunu çözmeye odaklanmaktadır. Bu konuda fark etmeden yeni bir teknoloji kullanılmakta ve çözüme odaklanılmaktadır.
Türkiye’de karşınıza çıkabilecek olan Startup firmalarının yazılım geliştirme konusunda yoğunlaştığı bilinmektedir. Bu konuda önemli bir popülerliğe sahip olmaları, şirketlerin yazılım alanında hizmet verdiğini düşündürmektedir. Fakat Startup şirketleri yazılım, teknoloji gibi alanların haricinde, mimarlık, finans, tasarım ve pazarlama gibi birden fazla sektörle de ilgilenmektedir.
Startup Şirketlerle Diğer Şirketler Arasındaki Fark Nedir?
Startup şirketleriyle normal şirketler arasındaki farklılık merak edilen konulardan birisi. Pek çok kişi bu iki şirket grubunun birbirinden farklı olup olmadığını merak ediyor. Genel olarak incelediğiniz zaman da aralarında önemli farklılıkların olduğunu görebilirsiniz. Startup şirketiyle diğer şirketler arasındaki en temel farklılıklardan biri de geçici şirket gruplarından biri olmasıdır. Bu şirketlerin kurulmasının net bir ana fikri bulunmaktadır. Yani aslında ele alınan bir problem bulunmaktadır. Problemse hizmet, ürün ve teknoloji kullanılarak çözüme kavuşturulmaktadır. Çözümün elde edilmesinin ardından da Start Up şirketinde sona gelinmektedir. Bunun temel nedeni, bu şirketlerin üretim yapmaktan ziyade farklı konulara yoğunlaşmaktadır. Örneklendirmek gerekirse üretilmesi gereken şeyin ne olduğunu bulmaya odaklanılmaktadır.
Startup şirketleri, bir çözüm bulup o çözümü farklı şirketlere de pazarlamaktadır. Ayrıca normal bir şirket işleyişine geçerek üretim yapmaya başlayabilirler. Bu da normal bir şirket kurmak için yapılan hazırlık aşamaları, Startup olarak yorumlanmaktadır. Geçici olmasıyla bilinirken, geçici olmasının temel nedeni de probleme çözüm bulma hedefini beraberinde getirmektedir. Belirlenen süre içerisinde çözüm bulunamadığında girişim başarısız kabul edilmektedir. Başarısızlık halinde çalışmalara son verilir ancak normal bir şirket başarısız olduğu zaman farklı pazarlara yönelim söz konusudur.
Girişimcilik ile Arasındaki Fark Nedir?
Startup kavramına girişim demek yanlıştır. Girişimciliğin sahip olduğu farklar incelendiği zaman bu yanlışı çok daha net bir şekilde anlamanız mümkündür. Var olan en belirgin farklar içerisindeyse kar gütme amacı bulunmaktadır. Her iki fikir içerisinde de tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak ana temadır. Ancak girişimcilik faaliyetlerindeki asıl amaç kar etmektir. Startup faaliyetlerinde asıl amaç kar etmek değildir. Odaklanılan kısım en yüksek faydaya sahip olmaktır. Tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için çözüm arayışına girilmektedir. Böylece evrensel problemlerin çözümüne odaklanılmaktadır. Bu tarz Startup faaliyetleri de vakıflar gibi çeşitli merkezler tarafından fonlanmaktadır.
Girişimcilik faaliyetleri, problemlerle çözümlerin bir araya gelmesini sağlar. Yani Startup çözümleri, tüketici kitlesine sunulmaktadır. Girişimciliğin coğrafi açıdan kısıtları da bulunmaktadır. Ancak Startup evrensel kabul edilmektedir. Örneklendirmek gerekirse su geçirmez ayakkabı fikrini ortaya atan firma için Startup firma demek mümkündür. Ancak su geçirmez ayakkabı modellerini satmak için kurulan firma girişimci firma olarak kabul edilmektedir. Startup iş modeli bu şekilde yorumlanmaktadır. Girişimciler de söz konusu modele, sektöre ve bölgeye göre uyarlanmaktadır. Bu sayede ürünlerin ve hizmetlerin ihtiyaç sahipleriyle buluşturulması sağlanmaktadır.
Startup Nasıl Kurulur?
Startup hakkında detaylı bilgiye sahip olanlar Startup şirketi nasıl kurulur tarzında sorular sormaktadır. Sizler de bir şirket kurma niyetindeyseniz o zaman yapılması gerekenleri adım adım olacak şekilde tamamlamanızda fayda vardır. Bu tarz şirketler, hızlı bir şekilde gelişime açıktır. Bu yüzden de bu şekilde isimlendirildikleri bilinmektedir. Sizler de bu hızlı gelişim aşamalarına ayak uydurmak için doğru yol haritasını izleyebilirsiniz. Ancak bu konuda atılan en önemli adım, düşüncelerin geleceğe yönelik olmasıdır. Çünkü faaliyetlerin ve fikirlerin kalıcılığı önemsenmektedir. Üretilen çözümlerin kalıcılığı bir hayli kıymetlidir. Ele aldığınız problemlerin gelecekte nasıl evrimleşeceği konusunda bir fikre sahip olmanız faydalı olacaktır. Diğer yandan gelecek süreçte ortaya çıkacak olan problemleri şimdiden görebilirsiniz.
Startup Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Startup alanına adım atma düşünceniz varsa o zaman bazı konularda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Öncelikli olarak işin yönetim aşamasında, teknolojik ve ar-ge aşamalarında hassas olmalısınız. Çünkü bu faaliyetler oldukça önemlidir. Yasal prosedürlere uygun olmaları da Start Up girişimlerinde bulunmak için önemli noktalardan biri olarak değerlendirilmektedir. Daha önemli bir yorum yapmak gerekirse de var olan fikrin size ait olması gerekir. Hatta fikrinizi yasal yollarla koruma altına aldığınızdan da emin olmalısınız. Sizin ortaya koyduğunuz fikrin bir başkası tarafından hayata geçirilmemesi için hukuksal açıdan bilinçli olmanız çok daha faydalı olacaktır.
Startup hakkında öne çıkan bazı farklı alanlar bulunmaktadır. Bunlar şirketler hukuku, bilişim hukuku gibi çeşitlendirilmektedir. Bu aşamada Start Up hukuku olarak bilinen bir hukuk dalı ortaya çıkmıştır. Gayri resmi bir hukuk dalı olarak bilinmektedir. Diğer yandan verilen hizmete ve bağlı olunan sektöre göre farklı hukuk dallarına bağlanması söz konusudur.
Startupların Başarı Sırları Nedir?
Başarılı şirketlerinin ortak bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler, alan ve girişimcinin bakış açısı doğrultusunda öneme sahiptir. Aynı zamanda birtakım detayların var olduğunu söylemek mümkündür. Bir girişimcinin çalışmalarında başarılı olması konusunda var oluş nedeninin büyük bir önemi vardır. Problem çözmeye odaklandığınız zaman Startup şirketleri, birçok fayda sağlayabilmektedir. Bu alanının faaliyetlerinde başarılı olmak içinse bazı noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Bunları şu şekilde sıralamaksa daha doğrudur;
- Girişimcilik faaliyetlerinde yenilikçi ve yaratıcı olmak gerekir. İnovasyon süresi önemlidir.
- Bazı fikirler çok sağlam olsalar bile başarısız olma riskleri vardır. Bunun temel nedeniyse süreç içerisinde öğrenmeye kapalı olmaktır.
- Startup temelinde oluşan fikir, şirketinizin kimliğini oluşturmalıdır. Çünkü fikriniz tutarlı olduğu zaman kolay bir şekilde hayata geçirilebilmektedir.
- Start Up normal şirketlerden farklıdır. Normal şirketlere göre daha fazla sirki vardır. Ancak risklerden korkmamak gerekir.
- Geliştirilmekte olan fikrin, teknolojinin bağlı olduğu sektörler en iyi şekilde analiz edilmelidir. Sınırların çizilmesi, girişim potansiyelinin minimalize edilip başarısız olmasına yol açmaktadır.