SSD barındırma, web sitelerinin çalışması için ihtiyaç duyulan tüm bilgileri depolamak adına katı hal sürücüleri kullanır.
HDD barındırmanın aksine, bu diskler 300 kata kadar daha uzun performans gösterir, bu nedenle yükleme hızı çok daha hızlıdır ve modern bir web sitesinin gerektirdiği şekilde birden çok kez okuyup yazmayı kolaylaştırır.
Normal Bir Sabit Disk (HDD) ile Arasındaki Farklar Nelerdir?
SSD’ler ile geleneksel muadilleri olan HDD’ler arasındaki temel fark, Katı Hal Sürücülerinin mekanik olmaması, tamamen elektronik olmaları ve bu nedenle fiziksel hız sınırlamalarının olmamasıdır.
Geleneksel olarak, sabit disklerin plakalarına veri okuma veya yazma konusunda sınırlı bir yeteneği vardır ve bu durum son yıllarda pek değişmemiştir.
Sabit disklerin, verileri okuyan ve dönen bir diske (tabla) yazan bir kolu vardır; Döndürme hızı, verilerin diske ne kadar hızlı okunabileceğini veya yazılabileceğini belirler.
SSD’lerde bu sorun yoktur çünkü verileri okumak veya yazmak için hareketli parçalar yoktur, veriler elektronik olarak gönderilir veya okunmak üzere depodan alınır. Bu nedenle, katı hal sürücüler önemli ölçüde daha hızlı ve daha güvenilirdir.
SSD Barındırma Ne Kadar Hızlıdır?
Sabit sürücülerin hızlarını ölçerken, “Saniyede Giriş/Çıkış İşlemleri” olarak tercüme edilebilecek IOPS adı verilen bir birim kullanılır.
Temel olarak, bu ölçüm, verilerin diske yazılabileceği veya okunabileceği hızı belirlemekten sorumludur, IOPS ne kadar yüksekse, disk o kadar hızlıdır.
Bir barındırma sunucusunda kullanılan geleneksel bir sabit sürücü dakikada 7.200 devirle döner, bu genellikle yaklaşık 80 IOPS’dir; 10K veya 15K SAS sürücüsü kullanıyorsanız, 120 ila 180 IOPS’lik bir 10K veya 15K hız aralığı elde edebilirsiniz.
SSD’ler belirli okuma veya yazma yoğun kullanımlar için tasarlandığından, SSD’ler için okuma ve yazma işlemleri ayrı ayrı ölçülmelidir.
Tipik bir Intel DC S 3500 model SSD’yi ölçtüğümüzde 4.600 ile 15.500 IOPS arasında okuma hızları ve 65.000 ile 75.000 IOPS arasında yazma hızları vardır.
Farkın ne kadar büyük olduğunu anlamak çok fazla analiz gerektirmez, SSD’ler ölçekte geleneksel disklerden daha iyi performans gösterir. 20 veya 30 kat daha hızlıdırlar.
SSD Web Hosting Kullanmanın Avantajları
Web sitenizin daha iyi bir performansı göstermesi sağlanır. Daha hızlı veri erişiminin faydaları bariz görünebilir, bunlar modern web sunucuları için çok önemlidir.
Günümüzün web siteleri giderek daha iyi performans ve daha kısa yanıt süreleri talep ediyor ve bu, dinamik olarak oluşturulmuş binlerce istek ve sürekli veritabanı sorgusu nedeniyle karmaşık hale gelmiştir, ancak SSD’lerle bu talep karşılanıyor ve yanıt süreleri kısalıyor.
SSD ile Daha İyi Kullanıcı Deneyimi
SSD sürücüler geleneksel sürücülerden (modele bağlı olarak) 20 veya 30 kata kadar daha hızlı olabilir. Bu, sayfa içeriğinizi daha hızlı teslim etmenize ve dolayısıyla isteklere daha verimli yanıt vermenize olanak tanır ve kullanıcıyla neredeyse anında iletişim kurulmasına da olanak tanır.
Daha güvenilir ve güvenli barındırma. SSD’lerin statik bileşenleri, şok ve elektromanyetik alanların neden olduğu sorunları ortadan kaldırarak onlara daha güvenilir bir muhafaza sağlar. Geleneksel bir sabit sürücü, mekanik parçalarından birinin arızalanmasından kaynaklanan fiziksel arızalara daha yatkındır.
Ayrıca saklanan bilgiler tek bir birim yerine farklı çiplere yayıldığı için daha güvenlidir, bu nedenle bir arıza durumunda bilgilerin tamamı değil, yalnızca bir kısmı kaybolabilir.
SSD’ler ile Daha Az Enerji Kullanımı
SSD’ler yalnızca çok hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel sabit sürücülerden daha az güç tüketirler çünkü hareketli veya mekanik parçaları yoktur, dolayısıyla çalışmaya devam etmek için çok fazla güç çekmeleri gerekmez. Bir SSD’nin ortalama tüketimi 2W iken, bir HDD 6 ila 7 Watt tüketir.
Daha kararlıdır. SSD’lerde kararsız dönen diskler yoktur, bu nedenle depolama alanınız daha güvenlidir. Ayrıca daha sorunsuz bir tarama deneyimi sağlar.
SSD’ler HDD’lerden daha dayanıklıdır. Bir SSD sürücüsünün ömrü geleneksel bir sürücüden çok daha uzundur, ancak depolama modülleri yaşlanabileceğinden bu sonsuza kadar olduğu anlamına da gelmez.
Bu nispeten yeni bir teknoloji olduğundan, bunun daha da geliştirilebilecek alanlardan biri olduğunu belirtmekte fayda vardır.
SSD Barındırmanın Dezavantajları
SSD’li hosting seçerken kişiyi şüpheye düşürebilecek iki faktör vardır, biri depolama kapasitesi, diğeri ise fiyattır.
Fiyat. SSD disklerin ana dezavantajı yüksek fiyatlarıdır, bu büyük ölçüde üretim ve montajlarının karmaşıklığından kaynaklanır.
Ancak son yıllarda düşen fiyatlar ve artan yeteneklerle, bu yön zamanla gelişti ve yanıt verme sorununu çözmek için giderek daha popüler bir çözüm haline gelmiştir.
Depolama Kapasitesi
Üretiminin daha zor olması ve nispeten yeni bir teknoloji olması şu anda bir SSD’nin GB başına maliyetini daha pahalı hale getiriyor.
Bir SSD barındırma hizmeti satın aldığınızda genellikle daha küçük depolama kapasiteleri ele alınır, ancak bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmez, daha düşük maliyetli oldukları için daha küçük kapasiteli SSD’ler daha popülerdir.
Avantajları, daha popüler ve erişilebilir hale geldikçe zamanla ortadan kalkacak olan dezavantajlarından çok daha fazladır. Sundukları hız ve güvenlik iyileştirmeleri nedeniyle barındırma için biraz daha fazla ödemeye değer olduğu düşünülebilir.
Web Barındırma Nedir?
Hosting, adından da anlaşılacağı gibi, web sayfası olan herkesin web üzerinden erişebileceği bir veri depolama sistemi (resim, video, metin) sağlayan bir hizmettir. Bu sistem temel olarak söz konusu web sayfası için barındırma hizmeti sağlayan bir sunucuda yer kaplamaktan ibarettir.
Konaklama, internetin gelişiyle hemen ortaya çıkmamıştır. Başlangıçta, 1990’ların başında, İnternet kullanımı araştırma ile sınırlıydı ve yalnızca bilim ve mühendislikle ilgili eğitim amaçlıydı. Cenevre’deki CERN’de Tim Berners Lee’nin ekibi tarafından oluşturulduktan sonra, bilgi alışverişi protokollerinin kullanımı tüm hızıyla devam ediyordu ve küresel web protokolü daha yeni uygulanmaya başlıyordu.
Sonrasında www protokolünün ve web sayfası biçiminin kullanımı standartlaştırılmaya başlandı, bu da Geocities, Angelfire ve Tripod gibi web barındırmaya adanmış ilk şirketlerin kurulmasına yol açmıştır.
Web Barındırma Türleri
Her şeyden önce kullanıcılarının boyutuna göre farklılık gösteren birkaç barındırma türü vardır. Genellikle kişisel sayfaları barındırmak için olan daha küçük barındırma hizmetleri, tam olarak ücretsiz olduğu için reklamla birlikte gelen bir hizmet sunar. Bu konaklama türü, serbest doğası nedeniyle yer sınırlamalarına da sahiptir.
Daha büyük şirketler, her türlü veri ve bilgi için daha büyük depolama kapasitelerine ihtiyaç duyarlar, bu nedenle genellikle web sitesiyle ilgili her şey için barındırmayı yükseltme olanağı da sunan ücretli barındırma hizmetleri kiralarlar.
Bu servisler genellikle internet bağlantı servisi ile anlaşmalıdır. Durum böyle olmadığında, barındırma şirketleri müşteriye daha fazla depolama kapasitesi, otomatikleştirilmiş görevlerin yürütülmesi veya ücretsiz bir e-posta hesabı hizmeti sunabilir.
Yeni Trend: SSD Barındırma
SSD, Katı Hal Sürücüsünün kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, SSD barındırma, katı hal depolama aygıtları kullanan bir web sayfası barındırma hizmetidir. Bu, hareketli parçaların kullanılmadığı anlamına gelir.
Veri aktarım hızı geleneksel depolamaya kıyasla çok daha yüksek olduğundan, bunun önemli bir etkisi vardır. Aynı şekilde bu barındırma veya barındırma sistemi her türlü virüs, hasar, donanım ve ağ arızalarına karşı kapsamlı koruma seçenekleri sunduğu için çok daha güvenlidir.