SQL Nedir? SQL kelime uzantısı “Structured Query Language” olarak Türkçe ‘ye çevrildi. Temel olarak, SQL bir sorgu dili olarak adlandırılabilir. Hızlı veritabanı işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan bir alt dil olarak ifade edebilir. SQL ifadeleri kısmen veritabanı yönetimi kavramını temsil eder. SQL’in buradaki temel amacı, verileri doğru şekilde yönetmek ve tasarlamaktır. Dünyadaki birçok insan tarafından bir programlama dili olarak kabul edilir. Ama bu tamamen doğru değil. SQL‘in programlarda kullanılması, onun bir programlama dili olduğu anlamına gelmez. ANSI standardına göre SQL’in tam olarak bir sorgu dili olduğu söylenebilir.
SQL Kurulumu Nasıl Yapılır?
SQL Nedir? SQL Kolay bir programlama dili değildir. Bir şekilde herkes tarafından bir isim olarak biliniyor. Ancak kullanmak isteyenler mutlaka SQL Management Studio kurulumu konusunda yardım almalıdır. Yardım alarak ve biraz araştırma yaparak SQL’in bir adım önünde olmak en iyisidir. Çünkü SQL’i yükleme ve kaldırma sorunu çok karmaşıktır ve programcılar üzerinde çok fazla baskı oluşturur.
Bilgisayar ortamında saklanan işlenmemiş her türlü bilgiye veri denir. Bir bilgi işlem ortamında aklınıza gelebilecek her şey sistemde veri olarak saklanır. Bu verilere hızlı bir şekilde erişebilir ve gereken düzeltmeleri hemen yapabilirsiniz. SQL ihtiyacı tam olarak burada ortaya çıkıyor.
Kendiniz için oluşturduğunuz kriterlere göre veri sunma işlemine bilgisayarda sorgulama denir. Sorgu işlemleri SQL ile kolaylaştırılmıştır. Bu sistem sadece veritabanı işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir. Bilginin yaygınlaşmasının hızla yayıldığı ve her geçen gün arttığı dünyamızda veri depolama artık tüm kullanıcılar için bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bilişim alanındaki teknolojik gelişmeler her geçen gün artmaktadır. Geçmişte, bazı işlemler, depolama işlemlerini gerçekleştirmek için bir dosya işleme sistemi görevi gördü. Bugün bu sistemin yeterli olmadığını anladık ve firmalar geliştiricilerinden Ar-Ge yaparak yeni bir depolama sistemi tasarlamalarını istediler. Dağıtılmış verileri depolamak, düzenlemek ve numaralandırmak için geliştirilmiş SQL veritabanı sistemi SQL, eskiden yavaş ve zahmetli olan programlara alternatif olarak geliştirilmiş ve günümüz ihtiyaçlarını daha iyi karşılayarak BT endüstrisine fayda sağlamıştır. Şimdi bu avantajların neler olduğunu ve bilişim sektörüne nasıl katkı sağladığını görelim.
SQL Kullanmanın Faydaları
SQL Nedir? SQL veritabanı yazılımı sayesinde veriler çok daha kolay sınıflandırılabilir. Bu sistem sayesinde gereksiz ve elverişsiz veri ortamları karmaşadan kurtulur. Kısacası, veri dağınıklığı ortadan kalkar. Ayrıca, tüm sınıflandırılmış veriler, kullanıcı tekrar erişmek istediğinde SQL sorguları aracılığıyla kolayca numaralandırılabilir. Bu uygulama, gelişmekte olan dünyadaki en önemli şey olan zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
SQL Nedir? SQL kullanmak, web uygulamalarında tekrardan tasarruf etmenizi sağlar. Birçok kullanıcının uzun süredir bildiği bu durum SQL kullanılırken ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle veri depolaması gereken her platform mutlaka SQL kullanır. Genellikle bilgisayar belleğinde dağınık halde bulunan tüm verilerin klasörlere dönüştürülmesine yardımcı olur. Bu yöntem, gereksiz yer kaplayan tüm dağınık verileri önler. Yazılım hedefi olarak dosya bütünlüğünü sağlayan SQL, kamu ve özel kuruluşlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Bilgisayar sektörü hızla büyüyor. Veritabanı sistemi de sürekli olarak geliştirilmektedir. SQL, bu sistemin ve bilgisayar dünyasının temel taşlarından biridir. Bu nedenle hemen hemen tüm veritabanı işlemleri SQL ile yapılmaktadır. SQL sisteminin temel amacı, veri ve veri kümelerini modellemektir.
SQL Nedir? SQL size tüm bu yetenekleri anında sağlar. SQL ile modelleme yaparken yapabileceğiniz şeylerden bazıları:
- Tablo Oluştmak
- Güvenlik önlemleri almak
- Silinen veri kayıtlarını yeniden oluşturabilme
- Kaydedilen verileri sorgulayın ve listeleyin
- Tüm verileri güncelleme
- Veri kaydı
- Yeni verileri yakalayın ve kaydedin
SQL Nasıl Çalışır?
Bu süreçler için en önemli husus, dağıtılmış veri toplama ve işlemedir. Modelleme işlemi büyük veri üzerinde uygulansaydı, verilere erişim çok daha kolay olurdu. SQL Nedir? SQL ile tasarlanmış bir veritabanı sayesinde bu veriler kolayca sınıflandırılır ve güvenli bir şekilde saklanır. Sisteme giriş yapmak isteyen bir öğrenci için sistem, o öğrenci hakkında bilgi almak için veri tabanına bir SQL sorgusu yönlendirecektir. Sorgu sonucunda dönen veriler sırayla ekranda listelenir. Gördüğünüz sonuç aslında arka planda çalışan bir veritabanı sorgusunun sonucudur. Bu verileri merkezleyen ve devlet uygulamalarını yöneten kamu kuruluşları bulunmaktadır. E-Devlet uygulamaları da dahil olmak üzere bu sistemle çalışır. Sisteme giriş yaparken T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi giriyorsunuz. Girdiğiniz bu bilgiler veritabanındaki verilerle karşılaştırılır. Bu talebin ardından sisteme giriş yapabilirsiniz. Ayrıca T.C. Kimlik numaranızla kayıtlı tüm bilgileriniz sitede listelenmektedir.
SQL Ne İşe Yarar?
SQL Nedir? SQL veritabanı sistemi, SQL sorguları aracılığıyla tablo verilerinin sorgulanması avantajını sağlar. SQL sistemi sayesinde veri tabanı sorgulanarak veriler toplanabilmekte ve bu sayede veri tabanında saklanabilmektedir. Aynı zamanda veritabanı kayıtları silinebilir ve güncellenebilir. SQL sistemi ile bilgisayar kullanıcıları, belirli kullanıcılara erişim hakları verebilir veya veritabanında depolanan verilere belirli kısıtlamalar getirebilir.
SQL sistemi ayrıca herhangi bir veritabanında yeni tablolar veya yeni veritabanları oluşturmada önemli bir rol oynar. Genel olarak, çoğu şirket, analizi Python gibi bir yazılım dilinde yapsalar bile, verilere erişmek için hala bir SQL sistemine ihtiyaç duyar. SQL Nedir? SQL yazılım dilinde oluşturulan veritabanı, büyük ölçekli verilerin çok basit, güvenilir ve kolay bir şekilde yönetilmesini sağlar. Günümüzde çoğu şirket SQL sistemini kullanırken, çalışanlarının bu sistem diline hâkim olmalarını beklemektedir. SQL sistemini öğrenmek oldukça kolaydır ve bu dile yaklaşık 2-3 saatte hâkim olabilirsiniz. Günlük hayatımızda kullandığımız basit ve anlaşılır İngilizce kelimeler SQL sisteminde de kullanılmaktadır.
SQL Kullanım Alanları
SQL Nedir? SQL, büyük miktarda veriyle ilgilenen hemen hemen her sektörde kullanılır. SQL’in yaygın olarak kullanıldığı bazı endüstriler şunlardır:
Finans sektöründe SQL; Bankacılık uygulamalarını, ödeme işlemcilerini, finansal işlemleri ve kullanıcı verilerini depolar ve çalıştırır. Bankacılık veritabanı sistemi, kullanılan SQL kodunda ek güvenlik gereksinimlerine sahiptir. Bildiğiniz gibi sosyal medya platformları büyük miktarda verinin işlenmesini içerir.
Bazı müzik uygulamaları da yoğun olarak kullanılan veritabanları oluşturur. SQL, bu veritabanlarında farklı sanatçıların parçalarını depolamaya, kullanıcıların aradıklarını bulmaya ve kullanıcılar ve tercihleriyle ilgili verileri depolamaya yardımcı olur.
Mobil uygulamalar için SQLite, SQL tarafından desteklenen gömülü bir veritabanıdır. Android geliştiricileri, verileri sunucuda tutmak yerine cihazda depolamaya çalışırken bunu kullanır. Pazarlama, SQL’in daha iyi anlamak ve analiz etmek için yararlı olduğu başka bir alandır. Pazarlama profesyonelleri için veriler kraldır, ancak bunda ustalaşmak ve iyi analiz etmek çok önemlidir.
Sql Veritabanı Sistemi
Bir veritabanı sistemi, geliştiricilerin bir kullanıcı arabirimi kullanarak veritabanlarıyla çalışmasına izin veren bir programdır. Veritabanı sistemleri genellikle kullanıma hazır şablonlara, oluşturuculara ve oluşturuculara sahiptir. Bu araçlar, veritabanı sistemini temizlemek gibi genel görevleri otomatikleştirir. En çok kullanılan MySQL’dir. Açık kaynak kodludur. Lisans ücreti olmadığı için küçük işletmeler ve yeni başlayanlar arasında çok popülerdir. MySQL, web uygulamaları için arka uç veri yönetiminde SQL’in rolünü basitleştiren açık kaynaklı bir çözümdür. Oracle, iyi bilinen bir başka SQL veritabanı sistemidir. Birçok endüstride kullanılır, ancak özellikle veri ambarı ve çevrimiçi işlemede popülerdir. SQL Nedir? SQL Server, Microsoft’un SQL veritabanı yönetim sistemidir. Bu veritabanı, Windows işletim sisteminin tüm ana sürümlerinde çalışır. Tüketici yazılımlarında ve Windows çalıştıran web sunucularında kullanılır. Geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir.