İnternet sitelerinin kullanımı yeni dönemde çok daha aktif. Geleneksel pazarlamanın dijital pazarlama sahasına yaptığı yoğun göç, internet sitelerinin de temel ihtiyaçlardan biri hale gelmesine neden olmuştur. İnternet sitelerinin de arama motoruna uygun bir yapısının olması gerekmektedir. Bunun için de internet sitelerinin arama motorlarında daha iyi taranması amacıyla site haritası oluşturulmaktadır. Site haritası, internet sitelerinin dizine eklenmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. İnternet içerisindeki görünürlüğün yükselmesi, daha iyi bir yapının oluşmasında önemi bulunmaktadır.
Site haritasının genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse de xml dosya formatıyla hazırlanmaktadır. İçeriğinde internet sitesinde bulunan sayfa adresleri bulunmaktadır. Özellikle son dönemlerde kurulan sitelerde site haritalarının temel gereksinimlerden biri olduğu bilinmektedir. Olmazsa olmaz site içeriklerinden biri olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Bir restoranın menüsü gibi sitelerin de site haritası önemli ihtiyaçlardandır. Botların site haritasını ziyaret etmesiyle beraber site içerisindeki tüm sayfaları görmeleri mümkün hale gelmektedir. Bu sayede siteler içerisinde hangilerinin daha önemli olduğu gözlemlenmektedir.
Sayfalar içerisinde değişiklik yapılma sıklığında da değişiklik oranları direkt olarak algılanmaktadır. Sitenin daha iyi bir seviyeye ulaşması, etkili şekilde ilerleyebilmesi noktasında ciddi bir ayrıntı olarak yorumlanmaktadır. Bundan ötürü web site kullanıcılar, site haritasının nasıl oluşturulduğuyla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Bu tarz konularda gerekli bilgi akışının sağlanması hedeflenmektedir.
Site Haritası Kullanımının Avantajları Nedir?
Arama motorlarının botlarının yani Google, Bing ve Yandex botlarının internet sitesini ziyaret ettiğini artık birçok kişi biliyor. Özellikle internet sitesiyle ilgilenenler, bunun önemi bir nokta olduğunun da bilincindeler. Arama motoru botları ziyaretleri sırasında sayfa üzerinde yapılan yenilikleri tespit etmektedir. Bu sayede eğer yeni bir sayfa oluşturulduysa o zaman bunun arama motorlarının sorgulamaları sırasında listelenmesini sağlar. Site haritasının kullanımıyla beraber botlar sitenizi yeniden taramaktadır. Ancak bunun oldukça yavaş ilerlediği bilinmektedir. Site haritasının kullanım avantajları bu noktada öne çıkmaktadır. Yeni bir sayfa açılımının aramalarının çok daha hızlı bir şekilde yapılmasında site haritasının etkisi oldukça yüksektir.
Site haritası sayesinde sitenizde bulunan tüm sayfaların yapılandırılmış haliyle karşılaşmanız mümkündür. Bununla beraber belirli bir öncelik sırası olduğundan ötürü botlarla hangi sayfanızın daha önemli olduğu belirlenmektedir. Gerekli tespitlerin yapılıyor olması sayfanın öne çıkmasında da etki sahibidir. Sürekli olarak güncellemesi yapılan sayfaların botlar tarafından ziyareti de artış göstermektedir. Oldukça yüksek artış yapılıyor olması, sitenin indekslenme hızında da etki etmektedir. Daha iyi ilerlemelerin oluşması ve başarılı sonuçların alınması gibi kısımlarda etkisinin olduğu gözlemlenmektedir.
Site haritasının bulunmadığı internet siteleri içerisinde botların her sayfaya tek tek ulaşması gerekmektedir. Yani site haritasının olmayışı, site içerisindeki sürecin ve analiz sonuçlarının çok daha uzun süre olarak alınmasına neden olmaktadır. Bu aşamada link yapısına bağlı olarak bazı sayfalara ulaşımın çok daha geç olduğu bilinmektedir. Site haritasının alt katmanlarına inilmesi noktasında tarama işlemlerinin bir hayli uzadığı görülmektedir. Diğer yandan site haritası vakit kaybını ciddi oranlarla düşürmektedir. İnternet sitesindeki botların, siteyi seri bir şekilde keşfetmesine olanak sağlanmaktadır. Google bünyesinde bulunan yardım sayfasında paylaşılan bilgiler de site haritasının botların çalışmalarını kolaylaştırdığı görülmektedir. Google yetkilerinden biri olan Gary Illyes de yaptığı açıklamada site haritalarından söz etmektedir. Site haritaları, önceden keşfedilen bağlantılar ve köprü seçeneklerinin ardından Google bünyesinde en çok taranan bağlantı kaynaklarından biridir.
Kimler Site Haritası Kullanmalıdır?
Site haritasının kullanımı bazı siteler için daha önemlidir. Bunun yanında her site için site haritası kullanımına gerek yoktur. Hatta site haritası uzantısının xml olması da gerekmemektedir. Site haritası işleminin farklı isimlerle beraber uygulanması da mümkündür. Büyük bir web sitesinde ve içeriği sıklıkla değişen web sitelerinde site haritasının kullanımı mühimdir. Böylece arama motoru botlarının site içerisine hakimiyeti çok daha kolay bir hal almaktadır. Yeni bir web sitesi oluşturmuş olabilirsiniz.
Bu aşamada eğer site haritası kullanıyorsanız o zaman arama motorlarında daha görünür olursunuz. Hatta arama motorlarında çok daha kolay bir şekilde bulunabilirsiniz. Bundan ötürü sitenizde site haritasının kullanımı önemli bir nokta olarak değerlendirilmektedir. Eğer sizler tek sayfalık bir siteye sahipseniz o zaman site haritası kullanımına da gerek yoktur. Aynı zamanda SaaS uygulamalarında, portföy sitelerinde kullanmak gerekmemektedir.
Site Haritasının SEO İçin Önemi Nedir?
Site haritasının varlığı, yeni ve yenilenmiş sayfaların arama motorları tarafından görünür olması açısından oldukça önemlidir. Güncellenen sayfaların görünürlüğünün yükseltilmesi noktasında ciddi bir fayda sağladığı da bilinmektedir. Özellikle seri bir biçimde görülme ve keşfedilme noktasında avantaj sağladığı söylenmektedir. Site haritasını ziyaret eden botların, yapılandırılmış bağlantı listeleriyle alt katmanlarda olan sayfalara kadar ulaşabildiğini göstermektedir. Bu sayfaları aramalarda listelemek de mümkündür.
Site haritasının hemen her site için ciddi bir öneminin olduğu bilinir. Ancak bu noktada çok fazla sayfası bulunan e-ticaret sitelerinde, haber sitelerinde buna benzer sitelerde daha önemli olduğu gözlemlenmektedir. Sayfa sayısının artması, botlardaki tarama sürecini de arttırmaktadır. Bununla beraber site haritasının kullanımı daha da büyük bir önem arz etmektedir. Site haritasının kullanımının sayfa sıralamasındaysa etkisi yoktur. Yine de site haritasının SEO kriterleri içerisinde yer aldığı ve değerlendirmelere eklendiği bilinmektedir.
Site haritasının SEO avantajları arasında en önemlidir sayfaların hızlı şekilde taranıyor olmasıdır. Hızlı bir taramanın olması, arama motoru üzerindeki görünürlüğün de hızlı bir biçimde yapılması anlamına gelmektedir. Arama motorlarının botları, siteleri sürekli olarak taramaktadır. Bu sırada siteleri ziyaret ederken sayfaları da taramaktadır. Site haritasının bulunmadığı sitelerdeyse tarama sürecinin çok daha uzun bir hal aldığı bilinmektedir. Site haritasıyla beraberse süreç sanılandan daha kısa bir hal almaktadır. Hatta güncellenmiş sayfaların arama sonuçlarında görünür olmasında etkisinin büyük olduğu bilinmektedir.
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Site haritası oluşturma aşamasında öncelikli olarak karar vermeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki Google tarafından hangi sayfaların taranacağıdır. Buna karar vermenizin ardından da kullanmak istediğiniz site haritasının biçimini belirlemelisiniz. Böylece site haritanızı manuel olarak da oluşturabilirsiniz. Bunun ardından sizin için oluşturulacak olan araçları seçmeniz mümkündür. Diğer yandan site haritasının oluşturulması için araçlardan destek alabilirsiniz. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından da haritanızı robots.txt dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Ekleme işlemiyle beraber Search Console’a gönderebilirsiniz. Böylece Google tarafından da kullanılabilir olmasını sağlamış olursunuz. Google tarafından önerildiği bilinen site haritası oluşturucularını da tercih edebilirsiniz.
Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Site haritası oluştururken dikkat etmeniz gerekenlerden biri URL seçimlerinin düzgün bir biçimde kullanılmasıdır. Siz URL seçeneklerini nasıl listeliyorsanız Google da o şekilde tarama yapmaktadır. Dosyanızın kodlamalarını UTF 8 şeklinde yapmanız gerekmektedir.
Eğer dil seçenekleriniz bir taneden fazlaysa o zaman her biri için farklı URL seçenekleri oluşturmanız daha doğrudur. Bu aşamada Hreflang açıklamalarının bulundurulması gerektiğini de unutmamalısınız. Karakter kullanımı sırasında sayısal olmayan ya da Latin alfabesinde bulunmayan karakterleri kullanmamanız gerekmektedir. Site haritalarının 50.000’den fazla URL içermemesi gerekmektedir. Aynı zamanda sıkıştırılmış halinin 10 MB fazlası olmaması daha doğrudur.