Siber tehditlere karşı siber güvenlik, Siber güvenlik kavramı, dijital dünyada bireylerin fiziksel ve manevi varlıklarının güvenliğini, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlama araçlarını ifade etmektedir. Bilindiği üzere teknoloji günümüzde neredeyse hayatın tamamını kaplamıştır. Aslında gündelik hayatı oluşturan birçok aktivite artık dijital dünyada yapılabilmektedir. Devletler, kamu kuruluşları ve özel şirketler faaliyetlerini internet aracılığıyla bireylere sunmaktadır.
Siber tehditlere karşı siber güvenlik, Özellikle birçok resmi işlem sadece çevrimiçi olarak yapılabilmektedir. Gizli olduğunu düşündüğümüz bilgileri dijital dünya ile paylaşmak, doğal olarak güvenliği ön planda tutuyor. Adı ‘Sanal Âlem’ olsa da gerçekte tüm işlemler gerçek hayata yansır. Bireyler ayrıca gerçek hayatta yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır. Bu nedenle dijital dünyayı kullanan bireyler için güvenlik sorunları bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü büyük veri havuzunda her saat milyonlarca veri öğesi siber saldırılarla tehdit ediliyor.
Siber Güvenlik Sorunları
Siber tehditlere karşı siber güvenlik, iki farklı önleyici tedbir kategorisine ayrılabilir: bireylerin ilgilenmesi gereken konular ve kuruluşların ilgilenmesi gereken konular. Birincisi, kuruluşlar siber güvenliği sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. İnternet veya çeşitli platformlarda hizmet verdikleri kullanıcıların kişisel verileri kendi altyapılarında toplandığından, güvenlik tehditlerine karşı her zaman tetikte olmaları gerekmektedir.
Öte yandan, siber güvenlikten bireyler sorumludur. Bunun nedeni, kötü amaçlı yazılımların daha savunmasız olduklarını düşündüğü için bireysel sistemlere girmeye çalışmayı sevmesidir. Bireyler kullandıkları donanımlara güncel güvenlik prosedürlerine sahip anti-virüs yazılımı yükleyerek tehdit seviyesini azaltabilirler.
Siber Tehdit Çeşitleri
Siber tehditlere karşı siber güvenlik, Siber Saldırılar her saldırıda farklı sızma yöntemleri kullanır. Sağlanan güvenlik önlemleri ne kadar etkili olursa olsun, genellikle yeni bir tehdit modeli oluştururlar. Peki, günümüzde en yaygın siber güvenlik tehditleri nelerdir?
Kötü Amaçlı Yazılım
En yaygın siber tehdit türüdür ve dijital dünyada “Kötü Amaçlı Yazılım” olarak da bilinir. Siber suçlular, bir kullanıcının cihazına veya sistemine erişmek ve zarar vermek için kötü amaçlı yazılım tasarlar. Sonra bu yazılımı herkesin sistemlerine entegre etmek için uğraştılar. En iyi bilinen tehdit yazılımları virüsler, Truva atları, casus yazılımlar ve fidye yazılımlarıdır.
SQL Aşılama
SQL birleştirmenin dil eşdeğerimiz, yapılandırılmış bir sorgu dilidir ve sayısal verileri doğrulamak için bir veri tabanına girme girişimidir. Siber zorbalar, veri tabanına erişmek için sistemdeki güvenlik açıklarından yararlanır.
Kimlik Avı
Kimlik Avı işletmelere veya bireylere doğrudan zarar vermek için yaygın olarak uygulanan bir siber saldırı türüdür. Kurbanları hedefleme yöntemleri, tanıdık bir yerden geliyormuş gibi tasarlanmış e-postalar göndermek ve bu e-postalarda yer alan yönlendirme bağlantılarına tıklamaktır. Böylece yazılım sisteme yerleştirilir ve kimlik bilgilerine erişim açılır. Ayrıca siber tehdit türleri arasında, işlemlere müdahale etmek için saldıran, günümüzde yaygın olarak görülen uygulamalar da bulunmaktadır. Siber suçlular, diğer kişilerin verilerini çalmak için Wi-Fi gibi genel ağlara bağlanarak kişiler arasındaki konuşmalara sızabilir.
Günümüzde siber güvenlik uygulamaları her alanda zorunluluktan çok zorunluluk yaratmıştır. Özellikle halka açık internet şirketleri siber güvenliğe daha fazla dikkat etmelidir. Çünkü kendi verilerini olduğu kadar müşteri bilgilerini de korumakla yükümlüdürler.
Siber Ağ Güvenliği Nasıl Garanti Edilir?
Siber tehditlere karşı siber güvenlik, hackerlar ve hacker grupları, kurum ve şirketlerden izinsiz olarak veri alarak bu kuruluşlara maddi ve manevi zararlar verebilir. Kurumlar, KOBİ’ler ve şirketler kendilerini siber saldırılara karşı korumak için belirli şartları yerine getirmek zorundadır. Örneğin güvenlik açıklarına karşı sistemlerini güncellemeleri gerekiyor. Şirket çalışanları ağ güvenliğinin farkında olmalıdır. Siber saldırıların neden olabileceği hasarı tahmin etmek için simülasyonlar yapılmalı ve test edilmelidir. Güvenlik duvarı, ips, id, olası siber saldırılara karşı çalışan güvenlik programları, kuruluşun faaliyetlerine göre optimize edilmelidir
Siber Ağ Güvenliği Uzmanları
Siber tehditlere karşı siber güvenlik, Kamusal dünya olarak Teknoloji geliştikçe, bilgisayarların interneti hızla yayılmaya devam ediyor. Bu hızlı yayılma, siber güvenlik gibi alanlarda uzmanlara olan talebi artırıyor. Siber güvenlik uzmanları, çalıştıkları kuruluşların veri ve veri sistemlerinin korunmasından sorumludur.
Siber güvenlik uzmanları, bağlı oldukları kuruluşun çalışanlarının yetkilerine göre verilere ne ölçüde erişeceğini planlayan ve kuruluşun bilgilerinin tam güvenliğini sağlayan kişilerdir. Siber güvenlik uzmanlığı, bir işletmenin tüm veri ve bilgilerinin güvenliği için gerekli olan çok önemli bir konumdur.