İnsan vücudu, %70 oranında su içermektedir. Su moleküllerinin yüksek referans aralığında olması, radyasyon enerjinin emme potansiyeli olduğunu göstermektedir. Bu yüzden şimdilerde kullanılan cep telefonları nedeniyle maruz kalınan radyasyon pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmaların tümünde birçok sonuç alındığı bilinmektedir. SAR değeri bunlardan birisidir.
Radyasyon enerjinin ölçülme potansiyeli hakkındaki araştırmalar genellikle fareler üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmalarla beraber elde edilen veriler, insanlar için nasıl sonuçların oluşacağının anlaşılmamasına yol açmaktadır. Bunlara karşılık olarak araştırmaların sonucunda, farelerin kanserli kalp tümörlerinin oluştuğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda farelerde DNA hasarları gibi durumlar da meydana gelmiştir. Oluşan çarpıcı sonuçlarla birlikte mevcut durum pek çok kişinin endişelenmesine yol açmaktadır. Tam da bu tarz nedenlerden dolayı insanlar, cep telefonu alırken yaydığı radyasyon miktarının düşük telefonlardan olmasını tercih etmektedir.
İnsanların satın alma davranışlarının etkileyen önemli kriterleri içerisinde yer alan seçeneklerden birisi SAR değeridir. SAR değeri, Specific Absorption Rate açılımıyla bilinmektedir. Türkçe karşılığıysa Özgül Soğutma Oranı olarak geçmektedir.
SAR, kişi cep telefon kullandığı zaman vücudunun maruz kaldığı radyasyon miktarını ölçeklendirmektedir. Genel olarak daha düşük SAR değeri olan cep telefonlarını kullanıyor olmak, güvenlik açısından önemlidir. Kişilerin radyasyona maruz kalma oranını en aza indirmektedir. Diğer yandan düşünülmesi gereken konular içerisinde yalnızca SAR yer almaz. Pek çok insan, yalnızca SAR değerlerine bakarak cep telefonu almanın ne kadar doğru olduğunu da sormaktadır.
SAR, laboratuvar koşullarında en yüksek düzeyde belirlenmiş olsa bile gerçek SAR seviyesinin altında görünebilmektedir. Bunun temel nedeni de telefonların ağa erişmek için gerekli olan en az gücü kullanabilecek şekilde üretilmesidir. Kısacası baz istasyonuna ne kadar yakınsanız, SAR seviyesi o kadar düşük olabilir.
SAR Değerinin Etkileri Nasıl Azaltılır?
Yeni dönemde kullanılan akıllı telefonların yaydığı radyasyona mümkün olduğunca az maruz kalmak istiyorsanız o zaman cep telefonu kullanımının azaltılması gerekmektedir. Elbette bu konuda dikkat edilmesi gereken detaylar birden fazla seçenekle beraber karşınıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak telefonunuzu yanınızda taşırken cebinize koymamaya özen göstermelisiniz. Telefonunuzu bedeninize temas ettirdiğiniz, elinizde tuttuğunuz sürenin en aza inmesi sizin için faydalı olacaktır.
Pek çok kişi telefon görüşmesi yaptığı zaman standart bir şekilde telefonu kulağına götürüyor. Ancak bu radyasyona maruz kalmanızı tetikleyen durumlardan birisi. Arama yapacağınız zaman kulağınızı telefona dayamak yerine hoparlör tercih edebilir veyahut kulaklık kullanabilirsiniz. Radyasyondan tam anlamıyla korunmanızı sağlamayacak olsa da telefon seçimi yaparken SAR derecesi düşük olan telefonları tercih edebilirsiniz. Bu sayede etkisinden kalacağınız radyasyon oranını da en aza indirmiş olursunuz.
Kablosuz bağlantı kullanımı sırasında veyahut bir veri indirirken telefonunuzun vücudunuzdan uzakta olması en sağlıklı olanıdır. Çünkü telefon üzerinden bu tarz işlemleri yaparken SAR seviyesi bir hayli yükselmektedir. Bu konularda daha bilinçli olup doğru seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız.
Son dönemlerde en çok rastlanan durumlardan birisi sürekli olarak telefonların kontrol ediliyor olması. Gerek olmadığı sürece telefonunuzu kontrol etmeyin. Telefonunuzu hemen her dakika yanınızda tutmaktan vazgeçin. Özellikle geceleri telefonunuzun yanında olarak uyumanız en sık rastlanılan durumlardan birisi. Ancak radyasyondan etkilenmemek için uygulanacak en iyi yöntemlerden birisi de geceleri telefonu uzak bir noktaya koymaktır. Sizler tüm bu önerilere uyum sağladığınız zaman riski en aza indirebilirsiniz.
SAR Değeri Nasıl Ölçülür?
Telefonunuzun SAR değerini ölçmek istiyorsanız o zaman birden fazla yöntemi kullanabilirsiniz. Öncelikli olarak akıllı telefonunuzun markasının ait olduğu web sitesinden öğrenmeniz mümkün. Kullanma kılavuzu üzerinden de istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Akıllı telefonunuzu kullanırken ayarlar menüsü üzerinden ilgili adımları izleyebilirsiniz.
- IOS için SAR seviyesini öğrenmek istiyorsanız öncelikli olarak ayarlar bölümüne gitmelisiniz. Ayarlar bölümünden hakkında kısmına, oradan da Yasal-RF’ye Maruz Kalma sekmesine giriş yapmalısınız.
- Android için giriş yapmak istediğiniz zaman ayarlar kısmından telefon hakkında sekmesine giriş yapın. Bu noktada da aynı şekilde Yasal Bilgiler üzerinden “RF Dalgaları Maruz Kalma Bilgileri” sekmesine girebilirsiniz.
- Google üzerinden SAR bilgisini öğrenmek isteyebilirsiniz. O zaman telefonunuzun markasını ve modelini girerek SAR yazabilirsiniz. Akıllı telefonların SAR değerlerine yer veren web siteleri üzerinden bu bilgileri alabilirsiniz.
SAR Seviyesi Kaç Olmalı?
SAR değeri için güvenli kabul edilen bazı sınırların olduğu bilinmektedir. Bu sınırlar, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. ABD Federal İletişim Komisyonu, bu değerin 1.6 W/Kg SAR olmasını uygun bulmaktadır. Avrupa’da ise 10 gr doku üzerinden yapılan ölçümler dikkate alınmaktadır. Bu ölçümler sonucunda 2W/kg değerinden düşük olunması yeterli bir oran olarak görülmektedir.
Dünya üzerinde hemen hemen her telefon 1 değerinin altında olacak şekilde üretilmektedir. Var olan frekansların ciddi bir soruna neden olacak olması da ciddi sıkıntılardan biridir. Bu yüzden uzun vadede yaşanabilecek rahatsızlıklar baz alınarak buna uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.
SAR Değeri Zararları Nelerdir?
SAR değeri yüksek bir cihaz kullanıldığı zaman kişi hem kendisi hem de çevresindekiler için bir risk unsuru barındırmış olmaktadır. Çok uzun süreler boyunca kullanılması söz konusu olduğu zaman kişilerde yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Radyasyon oranlarıyla beraber kişinin sperm sayısında azalma gözlemlenmektedir. Aynı zamanda genetik yapının bozulması gibi riskler vardır. Pek çok kişi cilt kanseri gibi ağır hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Kişinin telefonu nasıl tuttuğundan, sinyal gücü seviyesine kadar hemen her detay, rahatsızlıklar için belirleyici konumunda tutulmaktadır. Telefonların sinyal gücünün yüksek olması, cep telefonlarının risk taşımasını da beraberinde getirmektedir. Bundan ötürü uzmanlar, akıllı cep telefonlarının yalnızca ihtiyaç olduğu zaman kullanılmasını daha doğru kabul etmektedir.